Τα μικρά μυστικά της κούρσας των κεφαλαίων

Εκτύπωση

Τα μικρά μυστικά της κούρσας των κεφαλαίων

20/10/09

Σε μια κούρσα για άντληση νέων κεφαλαίων, που αναμένεται να εξελιχθεί σε ταχείς ρυθμούς μέχρι το τέλος του α΄ τριμήνου του 2010, έχουν αποδυθεί οι ελληνικές τράπεζες.
Πίσω από την προσπάθεια ενίσχυσης της κεφαλαιακής βάσης δεν κρύβεται μόνο η απεμπλοκή από την κρατική εποπτεία, αλλά και μια αλήθεια που οι τραπεζίτες δύσκολα παραδέχονται...

Την αλήθεια αυτή αποκαλύπτουν τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην τελευταία ανάλυση της Morgan Stanley για τις ελληνικές τράπεζες:
η κεφαλαιακή βάση των ελληνικών τραπεζών είναι αρκετά εξασθενημένη και όλα δείχνουν ότι θα πιεσθεί ακόμη περισσότερο στο προσεχές μέλλον, καθώς μέχρι το τέλος του β΄ τριμήνου του 2010 ?καλώς εχόντων των πραγμάτων...- προβλέπεται από το διεθνή οίκο να «πιάσουν ταβάνι» τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Από τα στοιχεία της Morgan Stanley, που σημειωτέον «προέβλεψε» από την περασμένη εβδομάδα ότι η Alpha θα προχωρούσε στην αύξηση κεφαλαίου που ανακοινώθηκε την Παρασκευή (η M.S., άλλωστε, συμμετέχει και στο σχήμα των αναδόχων...) φαίνεται καθαρά γιατί η διοίκηση Κωστόπουλου έσπευσε να ανακοινώσει τη νέα έκδοση, αμέσως μόλις η τιμή της μετοχής «έπιασε το στόχο», που θα επέτρεπε τη διανομή μετοχών σε «ανεκτή» τιμή:

-          Η Alpha εμφάνιζε στο τέλος του α? εξαμήνου του 2009 το χαμηλότερο δείκτη βασικής κεφαλαιακής επάρκειας (core tier 1 capital ratio)  μεταξύ των μεγάλων ελληνικών τραπεζών. Με βάση τον ευρωπαϊκό ορισμό (και όχι τον ελαφρώς «χαλαρότερο» ελληνικό) το βασικό κεφάλαιο της Alpha (χωρίς τα υβριδικά, τον «αέρα» των υπεραξιών και τα δικαιώματα μειοψηφίας) ήταν 3,4 δις. ευρώ και αντιστοιχούσε σε ποσοστό 6,8% των σταθμισμένων σύμφωνα με τον κίνδυνο στοιχείων ενεργητικού.

-          Αντίθετα, ο αντίστοιχος δείκτης για την Εθνική έφθανε το 10,1%, μετά τη μεγάλη αύξηση του καλοκαιριού, ενώ η Eurobank και η Πειραιώς, με 8,4% και 8,2% αντίστοιχα ξεπερνούσαν, έστω και οριακά, το νέο ελάχιστο όριο που αναμένεται να ισχύσει στο προσεχές μέλλον, δηλαδή το 8%.
Η Morgan Stanley δεν «βλέπει» ότι η Eurobank και η Πειραιώς θα χρειασθούν αύξηση κεφαλαίου για να αποπληρώσουν τις κρατικές ενισχύσεις, όπως συνέβη με την Alpha. Παρά ταύτα, με τους δείκτες βασικής κεφαλαιακής επάρκειας να καλύπτουν μετά βίας το νέο κατώτερο όριο που θα ισχύσει μετά την κρίση, και οι δύο τράπεζες είναι βέβαιο ότι θα χρειασθούν πρόσθετη κεφαλαιακή ενίσχυση το αργότερο μέσα στο 2010.

-          Ο αναλυτής της Euroxx, Μάνος Γιακουμής, προέβλεψε μιλώντας στο Reuters, ότι μετά την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου της Alpha θα ακολουθήσει με μια αντίστοιχη αύξηση κεφαλαίου, πιθανόν μέσα στο πρώτο τρίμηνο του επόμενου χρόνου.

-          Η πίεση στις τράπεζες από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, που απορροφούν τεράστια ποσά για προβλέψεις και εμποδίζουν την ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης από την κερδοφορία, είναι ορατή στα στοιχεία που εκθέτει η Morgan Stanley. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν ήδη φθάσει στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2009 στο 5,1% του συνόλου του χαρτοφυλακίου της Εθνικής, στο 5,9% για την Eurobank, στο 4,8% για την Alpha και στο 4,4% για την Πειραιώς.

-          Σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, η αύξησή τους πλησιάζει το 15% για την Εθνική, ξεπερνά το 20% για την Eurobank, ενώ πλησιάζει το 12% για την Alpha και το 8% για την Πειραιώς. Μάλιστα, για την Εθνική και την Alpha το ποσοστό κάλυψης των μη εξυπηρετούμενων δανείων από τις προβλέψεις έχει πέσει χαμηλότερα από το 60%, ενώ για την Eurobank και την Πειραιώς βρίσκεται ήδη κάτω και από το 50%, σε μια σαφή ένδειξη της επιδείνωσης της ποιότητας των χαρτοφυλακίων.

-          Ως τώρα οι τράπεζες «επιδιορθώνουν» τους ισολογισμούς τους με τεράστια ποσά ρευστότητας που έχουν αντλήσει από την ΕΚΤ, τα οποία διοχετεύουν σε αγορές κρατικών τίτλων με πενταπλάσια απόδοση, «γράφοντας» εύκολα κέρδη. Αυτό το «πάρτι» σύντομα όμως θα τελειώσει, αφού η Κομισιόν, όπως έχει αποκαλύψει το «B», σκοπεύει να θέσει πλαφόν στο διατραπεζικό δανεισμό, που θα αντιστοιχεί στο ? των ιδίων κεφαλαίων.

-          Αυτό σημαίνει,  ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν ένα λόγο παραπάνω να συγκεντρώσουν το συντομότερο τα νέα κεφάλαια, καθώς αργά ή γρήγορα θα στερηθούν τα μεγάλα και εύκολα κέρδη από το? αεροπλανάκι με τα κρατικά ομόλογα. Άλλωστε, οι δραματικές δημοσιονομικές εξελίξεις δικαιολογούν ανησυχία για το ενδεχόμενο απότομης ανόδου των spread, που θα «πριονίσει» τα κέρδη των τραπεζών από τα ομόλογα.

Το συμπέρασμα είναι προφανές: οι τραπεζίτες θέλουν να προβάλουν τις αυξήσεις κεφαλαίου, με θριαμβευτικούς τόνους και μεγάλες υποσχέσεις για έξοδο από την κρατική επιτήρηση και διανομή νέων μερισμάτων στους μετόχους.
Πίσω από αυτή τη «λαμπερή» βιτρίνα, κρύβεται όμως μια λιγότερο «λαμπερή» πραγματικότητα: τα νέα κεφάλαια είναι αναγκαία για την ίδια την επιβίωση των τραπεζών στο νέο περιβάλλον...
 


« επιστροφή στη κατηγορία Έλλαδα

Σημειρινή ημερομηνία Κυριακή, 22 Απρ 2018

Αρθρογραφία