Ζητείται πακέτο - συνταγή SOS

Εκτύπωση

ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΠΑΚΕΤΟ-ΣΥΝΤΑΓΗ ... SOS!!!

 
του Όθωνα Χριστουλάκη *


Αναφέρομαι απ΄ ότι καταλάβατε στην επερχόμενη κρίση μπορεί να λένε κάποιοι ότι εμάς δεν μας άγγιξε έως τώρα, όμως η κακή ψυχολογία που υπάρχει στην κοινωνία και ιδιαίτερα αυτή που διοχετεύεται από τα ΜΜΕ άλλοτε ως αλήθεια και άλλοτε ως υπερβολή μας φέρνει όλο και πιο κοντά στην κρίση και την καθιστά πραγματικότητα.

Το ζήτημα είναι ότι η υπόθεση θέλει σοβαρή αντιμετώπιση αλλά και ενημέρωση, η καλή γνώση θα φέρει και την καλύτερη λύση παράλληλα με την τυχόν οργάνωση- βοήθεια της κυβερνητικής πλευράς. Το δυστύχημα εδώ είναι όμως ότι για τα πιο πάνω το Κυβερνητικό καλάθι είναι φτωχό, πολύ φτωχό - έως ανύπαρκτο.

Πρέπει να εξευρεθεί άμεσα λύση με πακέτα μέτρων άμεσης ενίσχυσης των χαμηλών εισοδημάτων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που όπως τους λέμε ραχοκοκαλιά της οικονομίας θα διαδραματίσουν τον ρόλο της λιγότερης δυνατής ζημιάς.

Ο κος Χοακίν Αλμούνια (αρμόδιος Επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης) πρόσφατα προειδοποίησε την κυβέρνηση να αποποιηθεί τον ρόλο του παρατηρητή και να είναι άπραγη και ότι πρέπει να στηρίξει τα ασθενή εισοδήματα αλλά και να ενισχύσει τις δημόσιες επενδύσεις (μέσω των νέων διαθέσιμων κοινοτικών κονδυλίων ύψους 450 εκατ. ευρώ) αλλά και να διαμόρφωση ένα πειστικό πρόγραμμα διαρθρωτικών αλλαγών, που θα διασφαλίσει τη μελλοντική αναπτυξιακή διαδικασία και να περιορίσει τους φόβους ότι η χώρα βουλιάζει στα ελλείμματα.

Από τις προτάσεις που έχουν ακουστεί αλλά και που τις θεωρούν οι ειδικοί πολύ σημαντικές ιδιαίτερα για τους μικρομεσαίους, είναι

  • η άμεση επαναφορά του αφορολόγητου ορίου στα 10.500 ευρώ
  • η επιδότηση αμοιβών και εισφορών εργαζομένων -παροχή εγγυήσεων για δάνεια- Διάθεση σημαντικού μέρους του πακέτου στήριξης των τραπεζών σε δάνεια για μικρομεσαίους.
  • Χαλάρωση των όρων καταχώρησης στο αρχείο "Τειρεσίας" (μαύρη-λίστα τραπεζών)

 

Πρόσφατα η ομοσπονδία μας (ΠΟΕΣΕ) σε συνεδρίαση της ζήτησε και με το δίκιο της την κατάργηση του Δημοτικού φόρου 2% και 5%, καμία ΑΥΞΗΣΗ των ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΤΕΛΩΝ ΓΙΑ το 2009 την Ανάκληση των όποιων αυξήσεων ψηφίσθηκαν μέχρι σήμερα.

Και όλα αυτά γιατί εάν δεν παρθούν μέτρα στήριξης όλοι θα χάσουν και κυρίως το Δημόσιο, οι Δήμοι και γενικά όσοι εισπράττουν από τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Έχουν αλήθεια φανταστεί οι κρατούντες πανταχόθεν χωρίς επιχειρήσεις τι θα κάνουν; Άρα για να έχουν θα πρέπει να εργασθούν δηλαδή να φροντίσουν.

Και το πιο σημαντικό να μην κάνουν αποπληθωρισμό στο χρήμα γιατί χαθήκαμε όλοι.

Αυτά τα ελάχιστα καταθέτω προβληματισμένος για αυτό που θα μας βρει σύντομα, χρειάζεται ψυχραιμία και καθαρό μυαλό για να την βγάλουμε καθαρή. ΌΛΟΙ πρέπει να βάλουμε νερό στο κρασί μας.

 
* ο κ Όθωνας Χριστουλάκης είναι πρόεδρος
του Συλλόγου Επιχειρήσεων Εστίασης & Αναψυχής
μέλος του Επιμελητηρίου Ρεθύμνου
και συνεργάτης της ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ


 


« επιστροφή στη κατηγορία Ρέθυμνο

Σημειρινή ημερομηνία Κυριακή, 27 Μάι 2018

Αρθρογραφία