Την εμφάνισή τους έκαναν και πάλι οι τράτες στη θαλάσσια περιοχή του Ρεθύμνου

Εκτύπωση

Την εμφάνισή τους έκαναν και πάλι οι τράτες στη θαλάσσια περιοχή του Ρεθύμνου

  • Απειλές και τραμπουκισμοί στο μενού της νέας απόβασης των μηχανοτρατών στο Ρέθυμνο

     14/10/09

του Βασίλη
Κασιμάτη
Η εφημερίδα μας έχει ασχοληθεί τα μάλα με το μείζον θέμα των μηχανοτρατών, που σαρώνουν τα πάντα στο διάβα τους και έχει εφιστήσει σε αρμοδίους φορείς, δια πολλών δημοσιευμάτων, το ζήτημα ως πρώτη αναγκαιότητα για τον τόπο μας.
Οι ίδιες, όπως και την Άνοιξη,  Χανιώτικες Τράτες συνεχίζουν για 2η εβδομάδα το καταστροφικό τους έργο, σαρώνοντας τα πάντα στο βυθό του Ρεθύμνου, αγνοώντας αρκετές φορές νόμους, κανόνες και ιδιαίτερα το ίδιο το οικοσύστημα, το οποίο πολύ γρήγορα θα μας τιμωρήσει όλους μας. Τα μεγάλα αυτά αλιευτικά δίκτυα, σαρώνουν με απίστευτο μένος το βυθό, αποξηλώνοντας κάθε μορφής ψαριού έως και το γόνο, απαραίτητο δια την διαιώνιση του είδους. 

Πριν μερικούς μήνες μάλιστα, όταν είχαν κάνει την εμφάνισή τους στο Ρέθυμνο, επικοινωνήσαμε, ύστερα από σωρεία καταγγελιών στην εφημερίδα, με το Νομάρχη Ρεθύμνου κ. Γιώργη Παπαδάκη, θέτοντας το θέμα ανοιχτά, μιας και ο θόρυβος που δημιουργήθηκε τότε και ξαναδημιουργείται τώρα, είναι πολύ μεγάλος.

Ο Νομάρχης μας ανέφερε τότε ότι ενώ το θέμα ανήκει στο υπουργείο Γεωργίας, εντούτοις όμως προσωπικά και ο ίδιος έχει ενδιαφερθεί, με επιστολές που απέστειλε στον Υπουργό, με στόχο να εναρμονιστούν οι διατάξεις του ΥΕΝ με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία και με τα 2,5 μίλα που ορίζεται η αλιεία από μηχανότρατες.
Ο κ. Νομάρχης συμπλήρωσε «... ο κ. Κοντός τότε ως Υπουργός Γεωργίας έθεσε τα όρια στο 1 μίλι, άγνωστο το γιατί!!!, εφόσον ο φάκελος της υπόθεσης περιλάμβανε τα στοιχεία που έπρεπε για να εναρμονιστούμε με την υπόλοιπη Ευρώπη». 

Φθάσαμε στο σήμερα, οι Ρεθυμνιώτες συνεχίζουν να κραυγάζουν και μέριμνα ακόμα δεν έχει ληφθεί. Μάλιστα στις 06.30 το πρωί νέες καταγγελίες έφθασαν στα γραφεία της εφημερίδας μας, κάνοντας λόγο για τράτες που ψάρευαν πολύ κοντά στην ακτή, όπου προφανώς νόμιζαν ότι θα τόσο πρωί θα ενεργήσουν αθέατοι από τα μάτια των Ρεθυμνιωτών. 
Παραβατικότητα, που σχετίζεται με την κατάφορη καταστρατήγηση των ορίων του ενός μιλίου, καταγγέλλεται από ό,τι μαθαίνουμε σχεδόν καθημερινά στο οικείο Λιμεναρχείο από Ρεθυμνιώτες.

Μάλιστα, σε καταγγελία συγκριμένου πολίτη προς το Λιμεναρχείο και σε άλλο επίσης φορέα της πόλης, ο ίδιος 20 λεπτά μόνο μετά τις καταγγελίες του, δέχθηκε απειλητικό τηλεφώνημα στο νούμερο με το οποίο κάλεσε και κατήγγειλε, υποδεικνύοντάς του να μην σκαλίζει το θέμα.

Η εφημερίδα μας έθεσε το θέμα στις αστυνομικές αρχές του Νομού και σε ανώτατα στελέχη και σε κάθε περίπτωση των φαινόμενο των εκβιασμών θα παρακολουθηθεί και ηλεκτρονικά.
Το σύνολο του Τύπου πάντως, καθώς και του δημοσιογραφικού κόσμου εδώ στο Ρέθυμνο, θα σταθεί δίπλα στον κόσμο, δίπλα στους πολίτες και πρακτικές εκφοβισμού δεν δύναται να κυοφορήσουν στην πολιτισμένη και κυρίως εκσυγχρονισμένη κοινωνία μας.

Το συμπέρασμα στο οποίο πάντως οδηγούμαστε είναι ένα. Ότι το ύψος των κερδών από αυτή τη αλιευτική μέθοδο «σκούπα», θα πρέπει να είναι τόσο μεγάλο, που να δικαιολογεί πρακτικές τραμπουκισμών, εμμονές σε μη εναρμονισμό με την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία και φθίνουσες ελεγκτικές τάσεις, από πλευράς των αρχών στην παραβατικότητα που προκύπτει.

Κλείνοντας το ζητούμενο είναι ένα. Έχουμε Δημοκρατία;
Οι πολίτες αυτής της χώρας, έχουν με κάθε τρόπο δηλώσει κατά αυτού του τρόπου αλιείας, με το σκεπτικό ότι σε πολύ λίγα χρόνια θα αναγκαζόμαστε να τρώμε ψάρια ... «Σόγιας», αφού ο Ελληνικός βυθός θα είναι εντελώς άδειος!!
Γιατί και ερωτούμε, γιατί οι αρμόδιοι φορείς κωφεύουν τόσο προκλητικά.

Το θέμα θα τεθεί σήμερα και στην πολιτική ηγεσία του νομού και στον κυβερνητικό βουλευτή κ. Μανώλη Όθωνα, με σκοπό και η νέα κυβέρνηση με το Υπουργείο Γεωργίας να μάθει τι συμβαίνει εδώ στο Ρέθυμνο.

Με τσι γειές μας...

 


« επιστροφή στη κατηγορία Ρέθυμνο

Σημειρινή ημερομηνία Κυριακή, 22 Απρ 2018

Αρθρογραφία