Μπλοκάκια & "ρουφιάνοι" στο Δήμο; του Νίκου Νίνου

Εκτύπωση

Μπλοκάκια & "ρουφιάνοι" στο Δήμο;
 

  • Δημοτικοί αστυνομικοί καταγράφουν εμπόρους και παραγωγούς στη Λαϊκή της Πέμπτης, προς επιβολή προστίμων


    12/10/09

του Νίκου
Νίνου *
Παρακολουθούμε τη «συμπεριφορά» της δημοτικής αρχής, σχετικά με τη χρήση του οικοπέδου των Τεσσάρων Μαρτύρων από την λαική της Πέμπτης και θεωρούμε, ότι ο θεσμικός μας ρόλος, ως μειοψηφία στο δήμο, μας επιβάλλει να απαιτήσουμε μια σοβαρότητα!
Η δημοτική αρχή, κάθε Πέμπτη, στέλνει, από τα ξημερώματα, τη δημοτική αστυνομία, όχι για να αστυνομεύσει και για να εποπτεύσει την λειτουργία της λαϊκής, (όπως έχει αρμοδιότητα και υποχρέωση), αλλά για να καταγράψει σε «μπλοκάκια» της τους εισερχόμενους πωλητές, για να επιβάλλει πρόστιμα των 1000 ευρώ στον καθένα τους!

Αυτό το «γράψιμο» που εισήγαγε ο δημοτική αρχή μας θυμίζει άλλες εποχές, οι οποίες όλοι θέλουμε να ξεχαστούν!

Όμως να μιλήσουμε με νομικούς όρους στο νομικό κ. δήμαρχο:
 Ποιός είπε στο νομικό κ. δήμαρχο, ότι μπορεί να επιβάλλει πρόστιμα στους «αυθαίρετους» χρήστες του γηπέδου των Τεσσάρων Μαρτύρων;
Από ποιό Νόμο πήρε αυτήν την «αρμοδιότητα» υποκατάστασης των θεσμικών οργάνων και της ισχύουσας δικονομίας;

Λίγο «φρένο» κ δήμαρχε!
Το γήπεδο των Τεσσάρων Μαρτύρων δεν είναι κανένας κοινόχρηστος χώρος, ώστε να υφίσταται δικαίωμα (και υποχρέωση) επιβολής προστίμου αυθαίρετης κατάληψης!
Είναι ένα απλό οικόπεδο, μια «χωράφα», ιδιοκτησίας του δήμου και διέπεται από την ίδια νομοθεσία που διέπει όλα τα οικόπεδα, όλες τις «χωράφες» του κάθε πολίτη!

Από πότε και με ποιο Νόμο, ο κάθε ιδιώτης ιδιοκτήτης απόκτησε το δικαίωμα να γράφει σε μπλοκάκια και να επιβάλλει πρόστιμα!

Υπάρχει συγκεκριμμένη νομική, δικαστική, διαδικασία για αυτές τις περιπτώσεις και η οποιαδήποτε αρμοδιότητα εντολών, απαγόρευσης, αποζημιώσεων κλπ, ανήκει στα αρμόδια δικαστήρια!
Το μόνο πράγμα, επομένως, που μπορεί να κάνει ο κ. δήμαρχος είναι αυτό που θα έκανε ο οποιοσδήποτε ιδιώτης ιδιοκτήτης, δηλαδή να προσφύγει στη δικαστική προστασία της δημοτικής ιδιοκτησίας, αν θεωρεί ότι αυτή θίγεται από κάποιον!
Τα γραψίματα και οι απειλές των προστίμων είναι «τρακατρούκες» (όπως έλεγε κάποιος), για παιδιά που παίζουν «κλέφτες και αστυνόμους»(συμπληρώνουμε εμείς).

Όμως, να συνεννοηθούμε, επι τέλους, σαν υπεύθυνοι πολιτικοί και θεσμικοί παράγοντες.
Εχει δρομολογηθεί η μεταφορά της λαΪκής της Πέμπτης, από το χώρο της Μαρίνας.

Έχουμε πει πολλές φορές και προφορικά και με έγγραφα, ότι μέχρι σήμερα, η δημοτική αρχή λειτούργησε με λάθος χειρισμούς και με δική της ευθύνη οδήγησε το θέμα σε αδιέξοδο!
Υποχρεούμαστε, όλοι, να δούμε το θέμα στις πραγματικές του διαστάσεις και με όλες τις παραμέτρους του.
Η δημοτική αρχή βλέπει μόνο την παράμετρο «θέση» και επιμένει να «καίει» ενδεχόμενες δυνατές θέσεις.
Το πρόβλημα της λαΪκής το έχουμε αναλύσει στη δημοτική αρχή και στα αρμόδια όργανα και επιτροπές και καλά θα κάνει, επί τέλους, να αλλάξει «πορεία», αποφεύγοντας το ρίξιμο του καραβιού στην ξέρα.

Η επιμονή της να επιμένει στην «σύγκρουση» του καραβιού της υπόθεσης της λαΪκής, απαιτώντας να φύγει ο «βράχος», για να συνεχίσει την πορεία, είναι αυτονόητα, αδιέξοδη!
Να νοικοκυρέψουμε τη λαϊκή, να προετοιμάσουμε χώρο για τη μεταφορά της, να συνθέσουμε τις απαιτούμενες υποδομές, να οργανώσουμε τη λειτουργία και την εποπτεία της και μετά να πάρουμε αποφάσεις για τη θέση.

Εως τότε, αφού το πρόβλημα το προκάλεσε ο δήμος, ας μην προκαλεί (ο δήμος και η δημοτική αρχή) και άλλα προβλήματα, επιδεινώνοντας τα υπάρχοντα προβλήματα.

Και κυρίως, να μην απειλεί και να μην «αυτοδιορίζεται» ο δήμαρχος, σε θέσεις δικαστή κλπ!
Ας σοβαρευτούμε ... επί τέλους!

* ο κ. Νίκος Νίνος
είναι δημοτικός σύμβουλος
& επικεφαλής
της δημοτικής μειοψηφίας« επιστροφή στη κατηγορία Ρέθυμνο

Σημειρινή ημερομηνία Κυριακή, 22 Απρ 2018

Αρθρογραφία