Δύο δυσάρεστες ειδήσεις (επιστολή προς δημοσίευση)

Εκτύπωση

Δύο δυσάρεστες ειδήσεις
(επιστολή προς δημοσίευση)

Αθήνα, 8/10/09

Είδηση Α΄

Την Πέμπτη, 1 Οκτωβρίου, άκουσα από ένα μεγάλο τηλεοπτικό κανάλι τη μητέρα του άτυχου φοιτητή που δολοφονήθηκε στο Ρέθυμνο, να λέει, επ? ευκαιρία της καταδίκης σε ισόβια του δολοφόνου, ότι στην πόλη μας υπάρχει μια ομάδα παραβατικών ατόμων που ασκεί τρομοκρατία στους φοιτητές (απειλές, εκβιασμούς, χειροδικίες κλπ).

Η δήλωση αυτή της χαροκαμένης μάνας, μεταδόθηκε, όπως πληροφορήθηκα, και από πολλούς ραδιοφωνικούς σταθμούς της χώρας. Ευνόητο είναι, ότι τέτοιου είδους δηλώσεις αποτρέπουν τους υποψήφιους φοιτητές να δηλώσεις τις Πανεπιστημιακές Σχολές του Ρεθύμνου, με τα γνωστά οικονομικά επακόλουθα για την πόλη.

Είδηση Β΄

Πριν ένα μήνα βρισκόμουν στη Μαδρίτη. Στο ξενοδοχείο που έμενα, υπήρχε ένα περιοδικό ενός Ισπανικού Τουριστικού Συλλόγου, που είχε και διάφορους ελληνικούς προορισμούς. Το Ρέθυμνο δεν υπήρχε πουθενά. Αυτό, διότι διάφοροι ελληνικοί προορισμοί είχαν συνδυαστεί με αρχαιοελληνικά αξιοθέατα.

Τότε θυμήθηκα τον συντοπίτη μας, τον Ευάγγελο Σπανδάγο, που έφαγε και τρώει λάσπη από ορισμένους κυρίους από τα Αναρχουδομέτοχα (νυν Ελεύθερνα), επειδή τόλμησε να προβάλει τις αρχαιότητες του Ρεθύμνου, επειδή τόλμησε να γράψει στο βιβλίο του «Διογένης ο Απολλωνιάτης, ο Ρεθύμνιος Φυσικός Φιλόσοφος» ότι, σύμφωνα με τις εκθέσεις των αρχαιολόγων Κ. Δαβάρα και Π. Θέμελη, το κέντρο του κράτους της Ελεύθερνας ήταν στον Πρινέ και όχι στα Αναρχουδομέτοχα (κατ΄ευθείαν γραμμή τα δύο χωριά, απέχουν 560 μέτρα).

Δηλαδή, αξιότιμοι (δύο-τρεις) συντοπίτες, αυτό είναι το πρόβλημά σας;

Έχετε αναλογισθεί τι ζημιά κάνετε στον πτωτικό ήδη τουρισμό του Ρεθύμνου με τα σχετικά ηλεκτρονικά σας μηνύματα και τις ιστοσελίδες σας;

Σας ενοχλεί η προβολή του Διογένη του Απολλωνιάτη και η πατρίδα του; Σας ενοχλεί το σχετικό βιβλίο του Ευάγγελου Σπανδάγου, το οποίο κοσμεί (κατόπιν δωρεάς) τις βιβλιοθήκες του Νομού;

Μου προκαλεί εντύπωση το γιατί δεν υπήρξε διαμαρτυρία για το θέμα αυτό από τους Συλλόγους Ξενοδόχων, Ξενοδοχοϋπαλλήλων, Εστιατόρων, Εμπόρων κ.α.

Παρηγοριέμαι όμως από το γεγονός ότι δημοσιεύθηκε στον τοπικό τύπο αποστομωτική επιστολή προς τους κυρίους αυτούς της Ελεύθερνας από τον πρώην Δήμαρχο, τον κ. Δ. Αρχοντάκη.

Και κάτι άλλο. Διάβασα στον τοπικό τύπο ότι οι κύριοι αυτοί αμφισβήτησαν από μια εκπομπή του Ρ/Σ 9.80 του Ρεθύμνου και τη βράβευση του Σπανδάγου από την Ακαδημία Αθηνών το έτος 2000. Δέκα εφημερίδες δημοσίευσαν, τη συκοφαντική αυτή δυσφήμιση, φωτογραφία του σχετικού διπλώματος.

Δεν είδα όμως δημοσιευμένη τη φράση: «Συγνώμη, κάναμε λάθος».

Να συγχωράνε που ο Σπανδάγος είναι μεγαλόψυχος.

Φιλικά,
Γιάννης Σταυριανάκης
Οικονομολόγος

 


« επιστροφή στη κατηγορία Μόμφες - Εισηγήσεις

Σημειρινή ημερομηνία Δευτέρα, 19 Μάρ 2018

Αρθρογραφία