Ο Λαμπίρης απευθύνει ερώτηση στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.

Εκτύπωση

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΑΣΟΚ
ΗΛΙΑΣ Ε. ΛΑΜΠΙΡΗΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
                                                ΕΡΩΤΗΣΗ                                  

Προς: τον Υπουργό Γεωργικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Θέμα: Σχολή Ασωμάτων Δήμου Συβρίτου Ν. Ρεθύμνης

Με αφορμή το Συνέδριο των Αμαριωτών Ν. Ρεθύμνου που πραγματοποιήθηκε στο ΔΔ Αποδούλου Δήμου Κουρητών στις 10-8-08 και αφού εκφράστηκε ο προβληματισμός, από πολλούς συνέδρους, για την αξιοποίηση της έκτασης της σχολής Ασωμάτων, απέστειλα επιστολή στον Δήμαρχο Συβρίτου, με την οποία ζήτησα να αναλάβει πρωτοβουλία προκειμένου να γίνει μία πρώτη ανοικτή συζήτηση, τύπου ημερίδας, επί του θέματος.
Συγκεκριμένα πρότεινα την συμμετοχή του Υπουργού Γεωργικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, του Μητροπολίτη Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων, τον Γ. Γ. Περιφέρειας Κρήτης, τη συνάδελφο Βουλευτή Ρεθύμνου, τον Νομάρχη Ρεθύμνου, τον Πρόεδρο της τοπικής ΤΕΔΚ, τους Δημάρχους της περιοχής, εκπρόσωπο του ΥΠ. ΠΟ., τον Διευθυντή του Ερευνητικού προγράμματος της Σχολής Ασωμάτων, εκπροσώπων φορέων και Συλλόγων του Νομού και βεβαίως την συμμετοχή των πολιτών, των οποίων η άποψη θα πρέπει να ακουστεί και να καταγραφεί.

Πράγματι το Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2008 πραγματοποιήθηκε συνάντηση των φορέων του νομού, στο Δημαρχείο Συβρίτου παρουσία πλήθους κόσμου, όπου επακολούθησε μια εποικοδομητική συζήτηση και ακουστήκαν όλες οι απόψεις.
Οι εμπλεκόμενοι φορείς συμφώνησαν στους γενικούς στόχους και την συνύπαρξη όλων των εμπλεκομένων φορέων στο χώρο. Διατυπώθηκαν προβληματισμοί ως προς το ιδιοκτησιακό καθεστώς της έκτασης (1500 περίπου στρεμμάτων) που περιβάλλει τα κτήρια της Σχολής Ασωμάτων.

Από την πλευρά των αρμοδίων της Εκκλησίας και του ΕΘΙΑΓΕ διατυπώθηκαν διαφορετικές απόψεις αλλά με καλές προθέσεις για την τελική διαμόρφωση και αξιοποίηση του χώρου.
Οι παρευρισκόμενοι από πλευράς ΕΘΙΑΓΕ εξέφρασαν την αγωνία τους για την συνέχιση και αναβάθμιση του έργου και των σχετικών υποδομών, δεδομένου μάλιστα ότι είναι γνωστή στους πάντες η προσφορά και το έργο του εν λόγω ερευνητικού σταθμού, ο οποίος όμως έχει περιθώρια βελτίωσης προς όφελος των κατοίκων της περιοχής.
Μάλιστα από  τους συμμετέχοντες εκφράστηκε επίσης αγωνία σχετικά με την εμπλοκή της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας στον χώρο όπου διαφαίνεται μια προσπάθεια να χαρακτηριστεί η όλη έκταση ως αρχαιολογική ζώνη τύπου Α?.
Η προσπάθεια αυτή έχει γίνει χωρίς να δημοσιοποιηθεί με προφανές αποτέλεσμα εφ? όσον αυτό συμβεί να αποκλείεται στο μέλλον κάθε άλλη δυνατότητα αξιοποίησης της έκτασης.
Επισημαίνω δε ότι στην εν λόγω έκταση δραστηριοποιείται ήδη στον τομέα του αγροτουρισμού, η Δημοτική επιχείρηση «ΑΜΑΡΙ Α.Ε.» στην οποία το Υπουργείο έχει εκμισθώσει έκταση 53 στρεμμάτων όπου περατώνεται η ανοικοδόμηση των σχετικών κτισμάτων.

Αναπτύσσεται λοιπόν ο προβληματισμός για το πως όλοι αυτοί οι εμπλεκόμενοι είναι δυνατό να συντονιστούν και να συμβαδίσουν προς ένα κοινό στόχο που δε μπορεί να είναι άλλος από τη σύγχρονη αξιοποίηση της εν λόγω έκτασης, με αναπτυξιακή διάσταση και προς όφελος όλης της ευρύτερης περιοχής και των κατοίκων της.

Συνεπώς προκειμένου να στοχοποιηθούν οι  δράσεις που απαιτούνται για μια τόσο μεγάλη υπόθεση, που αφορά το σύνολο του νομού, θα πρέπει καταρχήν να ξεκαθαρίσει το ιδιοκτησιακό καθεστώς και στην συνέχεια οι αρμόδιοι φορείς της Αυτοδιοίκησης να καταθέσουν συνολική μελέτη, από την οποία θα προκύψουν οι δυνατότητες αξιοποίησης της όλης έκτασης με τρόπο που να προσφέρει τα μέγιστα στο κοινωνικό σύνολο, τόσο από πλευράς θέσεων εργασίας, όσο και από την πλευρά της προώθησης της γενικότερης εικόνας της περιοχής προς τα έξω.

Θεωρώ ότι η αξιοποίηση του κεφαλαίου που λέγεται Σχολή Ασωμάτων από την ίδια την Πολιτεία, αποτελεί παράγοντα βιωσιμότητας, ανάπτυξης και προβολής για όλη την ευρύτερη περιοχή των δύο ΟΤΑ του Αμαρίου και επειδή έως σήμερα δεν υπάρχει κατάληξη σε μία απόφαση η οποία θα αποτελούσε τον κοινό τόπο διεκδίκησης των φορέων και των θεσμικών εκπροσώπων του Ν. Ρεθύμνου,
                      
                                            Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

 

1)      Ποιο είναι το ιδιοκτησιακό καθεστώς της έκτασης των 1500 περίπου στρεμμάτων πέριξ της Σχολής Ασωμάτων Αμαρίου Ρεθύμνης;

2)    Ποιες είναι οι προθέσεις του Υπουργείου σχετικά με την δράση του ΕΘΙΑΓΕ και την εν γένει αξιοποίηση της έκτασης;

 

     2.12.08

     Ο ερωτών βουλευτής
     Ηλίας Λαμπίρης

 

 

 

 


« επιστροφή στη κατηγορία Ρέθυμνο

Σημειρινή ημερομηνία Σάββατο, 21 Απρ 2018

Αρθρογραφία