Συνταγή του μήνα ..... Ελιόπιτα στριφτή.

Εκτύπωση

Ελιόπιτα στριφτή

 Υλικά για ένα ταψάκι διαμέτρου 28 εκατοστών

  • 10- 12 φύλλα ζύμης κρούστα
  • 1 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1 ½ φλ. αμυγδαλόψιχα σε πούδρα
  • 600 γρ. ανθότυρο
  • 150 γρ. πάστα πράσινης ελιάς
  • 150 γρ. πάστα μαύρης ελιάς
  • 1 ματσάκι άνηθο φρέσκο ψιλοκομμένο
  • 1 μεγάλο φινόκιο τριμμένο
  • 3 αυγά
  • 1 κ. γλυκού ρίγανη ξερή
  • 1 κ .σούπας πάπρικα σε νιφάδες
  • 2 κ. σούπας μαραθόσπορο
  • 1 κ. σούπας σουσάμι καβουρντισμένο
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο μπόλ βάζουμε το ανθότυρο και το λιώνουμε με ένα πιρούνι. Προσθέτουμε τα αυγά ελαφρά χτυπημένα, το φινόκιο, τον άνηθο, τη ρίγανη και πιπερώνουμε. Ανακατεύουμε καλά. Μοιράζουμε το μίγμα σε 2 ίσα μέρη σε διαφορετικά σκεύη. Προσθέτουμε στο ένα σκεύος τη πράσινη πάστα ελιάς και στο άλλο σκεύος τη μαύρη πάστα ελιάς. Ανακατεύουμε για να ομογενοποιήσουμε τα μίγματα.

Λαδώνουμε το ταψάκι. Απλώνουμε ένα από τα φύλλα κρούστας και τα λαδώνουμε ελαφρά με τη βοήθεια ενός πινέλου. Στην άκρη του φίλου βάζουμε με κουτάλι λίγο από το μίγμα σχηματίζοντας μια λωρίδα. Στο υπόλοιπο του φύλλου πασπαλίζουμε λίγη από την αμυγδαλόψιχα.

Τυλίγουμε το φύλλο και το σφίγγουμε κλείνοντας μέσα τη γέμιση και δημιουργώντας ένα μακρύ σωλήνα. Συνεχίζουμε κατά τον ίδιο τρόπο και με τα υπόλοιπα φύλλα και γέμιση. Φροντίζουμε κάθε φύλλο να έχει διαφορετική γέμιση( μια από το μίγμα με τη πάστα της πράσινης ελιάς και μια από το μίγμα με τη πάστα μαύρης ελιάς).

Τοποθετούμε τα γεμισμένα φύλλα σε λαδωμένο ταψί σχηματίζοντας σαλίγκαρο. Λαδώνουμε την επιφάνεια της πίτας και την πασπαλίζουμε με το σουσάμι και το μαραθόσπορο. Μεταφέρουμε τη πίτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 ° C . ψήνουμε τη πίτα για 45 λεπτά .Αν στο εικοσάλεπτο βλέπουμε ότι η πίτα έχει ροδίσει πολύ μπορούμε να τη σκεπάσουμε με αντικολλητικό χαρτί ή ,λουμινόχαρτο.Σερβίρουμε τη πίτα ενώ τη κόψουμε σε κομμάτια .  

πηγή:nutrimed.gr

 


« επιστροφή στη κατηγορία Υγιεινή Μαγειρική

Σημειρινή ημερομηνία Τετάρτη, 13 Δεκ 2017

Αρθρογραφία