Ανακοίνωση του Δημάρχου Συβρίτου Μ.Πετρακάκη για τα έργα στο Πλατύ.

Εκτύπωση


Ανακοίνωση του Δημάρχου Συβρίτου Μ.Πετρακάκη για τα έργα στο Πλατύ.


Η υλοποίηση του μεγάλου αυτού πολυσύνθετου και πολυδάπανου αναπτυξιακού έργου, της Αξιοποίησης των Νερών της Λεκάνης του Πλατύ, μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους και
θεωρούμε θετικό ότι τελικά Μελέτη εντάχθηκε στο πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ωστόσο για να υπάρξουν οι αναγκαίες συναινέσεις και να δημιουργηθεί το κατάλληλο περιβάλλον ώστε να προωθηθεί ανεμπόδιστα το έργο, πρέπει να εξαντληθεί ο διάλογος με τους εμπλεκόμενους φορείς βάση των κατ?αρχήν συμφωνηθέντων σε παλαιότερες συσκέψεις.

Είναι γνωστό ότι ολόκληρη η υδρολογική λεκάνη, που είναι η μεγαλύτερη της Κρήτης, ανήκει στο Ν.Ρεθύμνου και συγκεκριμένα στην περιοχή Αμαρίου. Έχει συμφωνηθεί τόσο το σύνολο της μελέτης όσο και να επιμέρους έργα και αυτά που εξυπηρετούν το Νόμο Ηρακλείου και αυτά του Νομού Ρεθύμνου να υλοποιηθούν ταυτόχρονα. Για να διασφαλιστεί αυτό στην του Δήμου μας θα πρέπει:

1.  Η εκπόνηση της προμελέτης και οριστικής μελέτης του φράγματος Γερακαρίου ή των δύο (2) λιμνοδεξαμενών που αναφέρονται στο β΄τεχνικό δελτίο (παρ? όλο που θα ήταν ορθολογικότερο να υπάρχουν σαν ξεχωριστά υποέργα με απόλυτα σίγουρα διασφαλισμένη την αντίστοιχη πίστωση) να υλοποιείται ταυτόχρονα με τα στάδια της μελέτης του φράγματος Πλατύ και του αγωγού μεταφοράς νερού προς Μεσσαρά. Να προχωρούν δηλαδή και να παραδοθούν οι μελέτες βάση του ίδιου χρονοδιαγράμματος.

2.  Να υπάρξει επανασχεδιασμός και επέκταση των ζωνών άρδευσης της περιοχής του Δήμου με βάση την ύπαρξη και λειτουργία του φράγματος Γερακαρίου ή των δύο (2) λιμνοδεξαμενών και όχι με τις προβλεπόμενες ζώνες του Τεχνικού Δελτίου που έχουν σχεδιαστεί με βάση την άντληση νερού απ? το Φράγμα Πλατύ.

3.      Να επαναπροσδιοριστεί το μέγεθος της χωρητικότητας του Φράγματος Πλατύ και να ληφθεί μέριμνα ώστε η υδροληψία μεταφορά του αγωγού του νερού στο φράγμα Φανερωμένης στο Ν.Ηρακλείου να μεταφέρει την περίσσεια των νερών και μόνο που ούτως ή άλλως υπερεπαρκεί για τις ανάγκες του νομού Ηρακλείου με τα σημερινά δεδομένα.

4. Αυτά όσο αναφορά την αξιοποίηση των νερών για την κάλυψη των αναγκών της περιοχής του Δήμου. Επιπλέον είναι νόμιμο και δίκαιο από κάθε άποψη για τις ορεινές περιοχές μας από τις οποίες μεταφέρονται τα νερά σε ήδη ανεπτυγμένες περιοχές για να τους δώσουν παραπέρα τουριστική και γεωργική ανάπτυξη, να υπάρξουν και σοβαρά αντισταθμιστικά οφέλη τα οποία ασφαλώς διεκδικούμε.


« επιστροφή στη κατηγορία Ρέθυμνο

Σημειρινή ημερομηνία Κυριακή, 27 Μάι 2018

Αρθρογραφία