Τίτλοι Τέλους για την Νέα Δημοκρατία. Παραίτηση Καραμανλή

Εκτύπωση

Τίτλοι Τέλους για την Νέα Δημοκρατία. Παραίτηση Καραμανλή

  • Μόνος στον «μόνο υπεύθυνο και τίμιο δρόμο», μόνος και χθες στο Ζάππειο.

5/10/09

Έπεσαν οι τίτλοι τέλους, ενός οδυνηρού πολιτικού τέλους για τον Κώστα Καραμανλή, μετά την ιστορική ήττα της Ν.Δ. ανήμερα της συμπλήρωσης των 35 χρόνων από την ίδρυσή της από τον (θείο του) Κωνσταντίνο Καραμανλή, στις 4 Οκτωβρίου του 1974.

Επέλεξε τον «μόνο υπεύθυνο και τίμιο δρόμο», όπως τον χαρακτήρισε, ανέλαβε την ευθύνη για το αποτέλεσμα, ανακοίνωσε έκτακτο συνέδριο σ΄ ένα μήνα, όπως ορίζει το καταστατικό για την εκλογή νέου προέδρου της Ν.Δ., και δήλωσε ότι ο ίδιος δεν θα είναι υποψήφιος.

Υποψήφιοι

Σύμφωνα με πληροφορίες μας θεωρείται βέβαιη η υποψηφιότητα της Ντόρας Μπακογιάννη, του Δημήτρη Αβραμόπουλου και του Αντώνη Σαμαρά.
Δεν έκαναν επίσημες δηλώσεις οι ίδιοι, το επιβεβαίωσαν όμως συνεργάτες τους.
Τον νέο αρχηγό θα εκλέξουν σχεδόν τα ίδια μέλη που είχαν συμμετάσχει στο τακτικό συνέδριο του 2007, τα νέα πρόσωπα θα είναι μόνο οι νεοεκλεγμένοι βουλευτές. Θα εκλεγεί και νέα Κεντρική Επιτροπή, η οποία θα εκλέξει τον νέο γραμματέα του κόμματος, εφ΄ όσον μπει θέμα αλλαγής του Λευτέρη Ζαγορίτη, που θεωρείται πολύ πιθανό.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται να παρακολουθήσει όλη η Κρήτη τη νέα κούρσα διαδοχής αφού ένας δικός τους άνθρωπος από τα Χανιά, η κ. Ντόρα Μπακογιάννη συμμετέχει σε αυτή.
Είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι για τους Κρητικούς η συμμετοχή της κ. Μπακογιάννη και η τυχόν εκλογή της στην ηγεσία την Νέας Δημοκρατίας, αντιμετωπίζεται θετικά ανεξάρτητα της κομματικής ταυτότητας τους.

 

Στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, θα εκπροσωπήσει τη Ν.Δ. ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής, σε μια τελευταία ευκαιρία να υπερασπιστεί την πολιτική των «δύσκολων αποφάσεων».

Η αρχή του τέλους

Η παραίτηση Καραμανλή από την ηγεσία της Ν.Δ. - παραμένει μόνο βουλευτής - ήταν αναμενόμενη μετά το ταπεινωτικό ποσοστό που πήρε η Ν.Δ. και το οποίο κινήθηκε κάτω από το ιστορικά χαμηλότερο του 1981 επί Γεωργίου Ράλλη (35,86%).
Είναι η πρώτη φορά που το δεύτερο κόμμα θα εκλέξει μόνο τέσσερις βουλευτές επικρατείας (μένει εκτός ο Β. Αντώναρος).

Ήταν προσωπική ήττα του Κώστα Καραμανλή και η αμφισβήτηση προς το πρόσωπό του, η οποία είχε αρχίσει από καιρό, ήταν πλέον θέμα λίγων ωρών να γίνει τσουνάμι και να τον παρασύρει.
Έχασε εκλογές που προκάλεσε ο ίδιος, παρά τις έντονες αντιδράσεις πολλών στελεχών, λόγω του αρνητικού κλίματος που υπήρχε για την κυβέρνηση και ενώ είχε άλλους έξι μήνες μπροστά του μέχρι τον Μάρτιο που θα τις προκαλούσε το ΠΑΣΟΚ.
Έδωσε την προεκλογική μάχη, κάνοντας σημαία τις δύσκολες αποφάσεις που έπρεπε να πάρει σε μια περίοδο κρίσης, η οποία ήδη γονάτισε τα χαμηλά και μεσαία στρώματα, και προανήγγειλε διετή λιτότητα.

Έπαιξε και έχασε, όχι όμως γιατί ήταν απλώς δυσάρεστος, αλλά γιατί στα πεντέμισι χρόνια της διακυβέρνησης της χώρας από τον ίδιο, δεν έχει να αφήσει τίποτα που θα μπορούσε να καταγραφεί στην ιστορία, αντίθετα έσπασε ιστορικά ρεκόρ σε σκάνδαλα, παθογένειες, ενδοκυβερνητικά και εσωκομματικά μαχαιρώματα, ανικανότητα και αναποτελεσματικότητα, και με θέματα που άνοιγαν και σέρνονταν για καιρό στην επικαιρότητα, τραυματίζοντας και τον ίδιο και την κυβέρνηση του.

Το παρασκήνιο

Ο Κώστας Καραμανλής πήγε στη Ρηγίλλης με τη σύζυγό του Νατάσα λίγο πριν από τις εφτά το απόγευμα.
Αμέσως μετά άρχισαν να καταφθάνουν η Ντ. Μπακογιάννη, ο Δ. Σιούφας, ο Β. Μεϊμαράκης, ο Δ. Αβραμόπουλος, ο Α. Σαμαράς, ο Α. Σπηλιωτόπουλος, η Φ. Πάλλη - Πετραλιά, ο Γ. Παπαθανασίου.

Ο Κ. Καραμανλής τούς κάλεσε έναν-έναν στο γραφείο του και τους ζήτησε τη γνώμη τους. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι όλοι τού ζήτησαν να μην παραιτηθεί.

«Δεν θα σε αμφισβητήσω», φέρεται να του είπε και η Ντόρα Μπακογιάννη. Ο Δ. Αβραμόπουλος του είπε: αν επιμένει στην παραίτηση να αφήσει ανοιχτό ένα παράθυρο και να βάλει υποψηφιότητα και πάλι, αν αυτό απαιτήσει η ανάγκη για ενότητα του κόμματος.
Τελικά ο ίδιος αποφάσισε ότι πρέπει να φύγει.

 


« επιστροφή στη κατηγορία Ρέθυμνο

Σημειρινή ημερομηνία Τρίτη, 19 Ιούν 2018

Αρθρογραφία