ΕΛΛΑΔΑ: Θριαμβευτική νίκη του ΠΑΣΟΚ - η επόμενη μέρα

Εκτύπωση

ΕΛΛΑΔΑ: Θριαμβευτική νίκη του ΠΑΣΟΚ - η επόμενη μέρα

05/10/09
της Εύης Κοσμά

Η επόμενη ημέρα της Κυριακής 4 Οκτωβρίου, βρίσκει  τον Γ. Παπανδρέου νικητή της χθεσινής εκλογικής αναμέτρησης, με θριαμβευτική υπερτέρηση του ΠΑΣΟΚ στο 43%, (αντιστοιχεί στο 95,78% της επικράτειας) αφήνοντας 10 ποσοστιαίες μονάδες πίσω τη Ν.Δ. με ποσοστό 33,49%, το οποίο αποτυπώνει και την εκλογική της συντριβή, μιας και πρόκειται για τη μεγαλύτερη ήττα κόμματος στη μεταπολιτευτική ιστορία της Δεξιάς-Κεντροδεξιάς.

Το νέο πρωθυπουργό έσπευσαν να συγχαρούν ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί και η πρώτη γραμματέας του γαλλικού σοσιαλιστικού κινήματος Μαρί Ομπρί.

Ο μεγάλος νικητής των εθνικών εκλογών θα βρίσκεται σήμερα στις 12 το μεσημέρι στο προεδρικό Μέγαρο, ενώ αναμένεται να λάβει και επισήμως από τον Κάρολο Παπούλια την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης θα γίνει μεθαύριο Τετάρτη 7/9/09, ενώ η Βουλή των Ελλήνων, με τη νέα σύνθεσή της θα συνεδριάσει την Παρασκευή 9 Οκτωβρίου.

Λίγο μετά την ανακοίνωση των πρώτων επίσημων αποτελεσμάτων, δήλωσε την παραίτησή του ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, ενώ η Ντόρα Μπακογιάννη θα είναι υποψήφια για την προεδρία της Ν.Δ., με συνυποψήφιους το Δημήτρη Αβραμόπουλο και τον Αντώνη Σαμαρά, όπως οι μέχρι τώρα πληροφορίες καταδεικνύουν.

Διπλή ήττα για το κόμμα της Ν.Δ., μιας και ηχηρά ονόματα του χώρου όπως αυτά των κ. Γ. Αλογοσκούφη, της κ. Φάνης Πάλλη-Πετραλιά, του κ. Γ. Ζαγορίτη, του κ. Θ. Κασίμη, του κ. Γ. Βερναδάκη, του κ. Α. Καραμανλή και του Ε. Μπασιάκου πέφτουν «θύματα» προσωπικής πολιτικής αποτυχίας και μένουν εκτός Βουλής.

Μέχρι στιγμής, όπως ανακοινώνει το Υπουργείο Εξωτερικών,  έχει καταμετρηθεί το 98,75% της επικράτειας, δίνοντας τα παρακάτω αποτελέσματα:

ΠΑΣΟΚ                                           43,94%                       με 160 έδρες
ΝΔ                                                 33,49%                       με  93 έδρες
ΚΚΕ                                                 7,53%                       με  21 έδρες
ΛΑΟΣ                                               5,62%                       με  15 έδρες
ΣΥΡΙΖΑ                                             4,59%                       με  13 έδρες
ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ                          2,52%                       με    0 έδρες« επιστροφή στη κατηγορία Έλλαδα

Σημειρινή ημερομηνία Παρασκευή, 23 Μάρ 2018

Αρθρογραφία