Η σημασία της συμμετοχής στις εκλογές

Εκτύπωση


Η σημασία της συμμετοχής στις εκλογές29/09/09

του Γιάννη Δραμουντάνη*
 

Η χώρα βρίσκεται ενώπιον των εκλογών της 4ης Οκτωβρίου. Το αποτέλεσμα της αναμέτρησης θα καθορίσει ποιον δρόμο θα ακολουθήσουμε, αν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε θα λυθούν μέσω της αναζωογόνησης της οικονομίας, μέσω της ενίσχυσης των μικρομεσαίων, ή αν η διεθνής κρίση θα αποτελέσει αφορμή για την εφαρμογή μέτρων, που θα πλήξουν τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας οδηγήθηκε σε αδιέξοδο, αφού οι πολιτικές που προώθησε ήταν άτολμες, όταν βρέθηκε μπροστά σε οργανωμένα συμφέροντα και ιδιαίτερα σκληρές, όταν επέλεξε να αντλήσει κεφάλαια, όχι από τους έχοντες και κατέχοντες, αλλά από τους μη προνομιούχους.

Κατά την τελευταία διετία, το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να οικοδομήσει μία σχέση εμπιστοσύνης με τον πολίτη. Όπως φαίνεται, η προσπάθεια αυτή αποδίδει, γιατί όλοι μας αντιλαμβανόμαστε ότι ο τόπος χρειάζεται σωστή διακυβέρνηση και όχι πολιτικούς που κινούνται σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, χρειάζεται αποφάσεις και όχι προφάσεις. Η εντύπωση ότι το ΠΑΣΟΚ πρόκειται να αναδειχθεί νικητής των εκλογών και να κληθεί να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση γίνεται όλο και πιο αισθητή.

Ωστόσο, κανείς μας δεν πρέπει να εφησυχάζει. Η συμμετοχή όλων μας στην εκλογική διαδικασία είναι απαραίτητη. Αν δεν λάβουμε μέρος στις αποφάσεις που αφορούν την κοινωνία μας επιτρέπουμε στους λίγους να αποφασίζουν για εμάς, χωρίς εμάς. Η 4η Οκτωβρίου είναι μία ευκαιρία για μία νέα αλλαγή, που θα προσφέρει στον τόπο μας -αλλά και σε καθένα μας χωριστά- προοπτική, που θα μας προσφέρει την ελπίδα που πασχίζουν να μας πείσουν ότι δεν υπάρχει.

Δεν θα επιβάλλουμε εκβιαστικά διλήμματα, δεν θα μεταχειριστούμε πρακτικές που δεν ταιριάζουν ούτε στην ιστορία ούτε στο παρόν της δημοκρατικής μας παράταξης. Απλώς καλούμε όλους τους πολίτες να συγκρίνουν τις δύο προτάσεις διακυβέρνησης που έχουν απέναντί τους. Η μία, το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, βασίζεται σε μία νέα αντίληψη για την πολιτική και δεσμεύεται για την προώθηση συγκεκριμένων μέτρων. Οι προτάσεις μας είναι ξεκάθαρες και συγκεκριμένες, έτσι ώστε αν δεν τις υλοποιήσουμε να είμαστε ξεκάθαρα υπόλογοι στον τελικό μας κριτή: τον λαό. Η άλλη, το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, ξεκινάει με τη φράση «Στις αρχές του 21ου αιώνα, δεκαπέντε χρόνια μετά την κατάρρευση του "υπαρκτού σοσιαλισμού", γιατί είναι ακριβώς το ίδιο με εκείνο που η κυβέρνηση πρότεινε το 2004.

Η προσπάθεια αντιμετώπισης των προβλημάτων της χώρας απαιτεί θυσίες. Απαιτεί, όμως, και συγκρούσεις, με οργανωμένα συμφέροντα και κατεστημένες νοοτροπίες. Το πρόγραμμά μας είναι φιλόδοξο και η υλοποίησή του προϋποθέτει την ανάληψη σημαντικών πρωτοβουλιών, την προώθηση μέτρων που θα προκαλέσουν αντιδράσεις. Την τόλμη, το πάθος, το σχέδιο τα έχουμε. Εκείνο που χρειάζεται είναι η στήριξη όλων, η συστράτευση ων δυνάμεων εκείνων που θα κάνουν σαφές ότι οι στόχοι μας είναι αδιαπραγμάτευτοι.

Η βελτίωση της ποιότητας της ζωής μας, η ανάπτυξη του τόπου μας με την ταυτόχρονη προστασία του περιβάλλοντος, η οικοδόμηση μίας δυνατής οικονομίας για μία ισχυρή κοινωνία, η προώθηση μίας ανεξάρτητης εξωτερικής πολιτικής δεν είναι στόχοι μόνο ενός κόμματος, μίας ομάδας ανθρώπων που βρίσκεται έξω από την κοινωνία. Οι επιδιώξεις μας είναι επιδιώξεις της κοινωνίας, είμαστε κομμάτι της και δουλεύουμε μαζί με αυτήν και για αυτήν.

Η αναμέτρηση της 4ης Οκτωβρίου δεν είναι μόνο αναμέτρηση μεταξύ κομμάτων, είναι μία ευκαιρία για την κοινωνία μας να αλλάξει σελίδα, να απαιτήσει και να πετύχει. Σε αυτόν τον αγώνα, αντίπαλός μας είναι και η αδιαφορία, η αποχή, ο εκφυλισμός της πολιτικής διαδικασίας σε στείρες κομματικές ή προσωπικές αντιπαραθέσεις. Σε τελική ανάλυση, η υποβάθμιση της πολιτικής δεν οδηγεί παρά στην υποβάθμιση της κοινωνίας μας, την απεμπόληση των δικών μας δικαιωμάτων, προς όφελος των λίγων και ισχυρών.

Η συμμετοχή στις εκλογές δεν είναι υποχρέωση. Είναι όμως δικαίωμα, είναι  η έκφραση της ευθύνης που έχουμε όλοι μας για να καλυτερέψουμε τον τόπο μας, ο καθένας με τις δικές του δυνάμεις. Από τις 5 Οκτωβρίου θα είμαστε όλοι στην ίδια πλευρά, γιατί η προσπάθειά μας για τη βελτίωση της ζωής μας θα είναι κοινή.

 * Ο κ. Γιάννης Δραμουντάνης
είναι τραπεζιτικό στέλεχος και
υποψήφιος Βουλευτής του
ΠΑΣΟΚ στο Ρέθυμνο 


« επιστροφή στη κατηγορία Ρέθυμνο

Σημειρινή ημερομηνία Σάββατο, 21 Απρ 2018

Αρθρογραφία