Προβληματισμός για τη σχολική στέγη στο νομό Ρεθύμνου

Εκτύπωση

Προβληματισμός για τη σχολική στέγη στο νομό Ρεθύμνου

  • Τη στήριξη της πολιτείας ζητούν οι εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης
  • Δείτε το θέμα και τηλεοπτικά
29/09/09
της Μαρίας Καλογεράκη 

Κραυγή αγωνίας από τα μέλη της διοίκησης του συλλόγου εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του νομού, για τα σοβαρά και διαχρονικά προβλήματα της σχολικής στέγης στο Ρέθυμνο.
 
Οι εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ζήτησαν από τους φορείς του νομού, να τοποθετηθούν αλλά και να δρομολογήσουν λύσεις απέναντι σε αυτό το πρόβλημα.
Τα μέλη της διοίκησης του συλλόγου εκπαιδευτών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του νομού, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, παρουσίασαν τα στοιχεία που έχουν για τις νέες σχολικές μονάδες, που κατασκευάστηκαν τα τελευταία χρόνια στο νομό. Όπως τόνισαν λοιπόν, τα τελευταία δέκα χρόνια αποπερατώθηκαν 7 δημοτικά και 3 νηπιαγωγεία.

«Το Δημοτικό σχολείο Αγκουσελιανών, το 2ο δημοτικό σχολείο Πλακιά, το 14ο (το παλιό), το 14ο (καινούριο) στην Καλλιθέα, το 2ο δημοτικό Περάματος, το δημοτικό Σταυρωμένου, το δημοτικό Γωνιάς, το νηπιαγωγείο Γωνιάς, το νηπιαγωγείο Ρουσοσπιτίου και το 5ο νηπιαγωγείο. Βέβαια είναι κάποια σχολεία που έχουν εγκαινιαστεί και δυο φορές. Δεν ξέρω πως είναι η μέτρηση για κάποιους». Από αυτά, όπως τόνισε ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ματθαίος Λίτινας, μόνο το 14ο έγινε με χρήματα του δημοσίου.
«Το νηπιαγωγείο Αγκουσελιανών κατασκευάστηκε αποκλειστικά από ευρωπαϊκά προγράμματα, το 14ο το παλιό με χρηματοδότηση αποκλειστικά από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, το νηπιαγωγείο Ρουσσοσπιτίου αποκλειστικά από έναν κοινοφελή οργανισμό, το 2ο δημοτικό Περάματος από κρατική χρηματοδότηση, το 14ο το καινούριο και το σχολείο Σταυρωμένου από το τρίτο κοινοτικό πλαίσιο στήριξης. Όλα αυτά προγραμματίστηκαν, χωροθετήθηκαν, μελετήθηκαν πριν από δέκα χρόνια και αποπερατώθηκαν τα τελευταία 5,5 χρόνια».

Την ίδια ώρα αν και το πρώτο κουδούνι ήχησε μόλις πριν λίγες ημέρες, τα κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό παραμένουν σε δεκάδες σχολικές μονάδες του νομού.

«Το πρόβλημα της σχολικής στέγης στο νομό, είναι υπαρκτό και στην Πρωτοβάθμια και στη Δευτεροβάθμια. Η ωραιοποίησή του δεν τιμά ούτε τους πολιτικούς ούτε τους αυτοδιοικητικούς ιθύνοντες. Η προεκλογική ατμόσφαιρα έχει εμπλουτιστεί με αοριστίες και μη υπαρκτούς απολογισμούς γύρω από το θέμα. Οι εκπαιδευτικοί δεν αντιδικούν με κανέναν πολιτικό φορέα. Αντίθετα θέλουμε να τους κάνουμε κοινωνούς στα προβλήματα της εκπαίδευσης και με τη συνεργασία τους να διεκδικήσουμε λύσεις», υποστήριξε ο πρόεδρος του Συλλόγου, Γιάννης Μαρινάτος.

Εν τω μεταξύ, σε εντελώς ακατάλληλα κτίρια, όπως σε ισόγεια πολυκατοικιών, χωρίς εξαερισμό και αύλειους χώρους στεγάζονται σήμερα δεκάδες νηπιαγωγεία του νομού, όπως καταγγέλουν οι εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας.

«Το 13ο νηπιαγωγείο στεγάζεται σε ισόγειο μισθωμένο κατάστημα χωρίς αύλειο χώρο, χωρίς εξαερισμό και με μια κοινή τουαλέτα για μια νηπιαγωγό και 19 νήπια. Το 9ο νηπιαγωγείο στεγάζεται επίσης σε μισθωμένο ισόγειο πολυκατοικίας χωρίς φωτισμό και αύλειο χώρο. Σε συνάντηση που πραγματοποιήσαμε τον Ιούνιο με εκπροσώπους της Νομαρχιακής αυτοδιοίκηση και του δήμου, λάβαμε διαβεβαιώσεις για τη μεταστέγαση των δυο προαναφερθέντων νηπιαγωγείων το χώρο του παλαιού 14ου, κατόπιν παρεμβάσεων για την ασφάλεια των μαθητών. Μέχρι σήμερα δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες εργασίες για την ασφαλή διαμόρφωση του χώρου με αποτέλεσμα να είναι άγνωστο το πότε θα γίνει η μεταφορά. Αλλά και το 14ο νηπιαγωγείο φιλοξενείται σε μια αίθουσα διδασκαλίας του 8 δημοτικού.
Μαθητές δημοτικού και νηπιαγωγείου προαυλίζονται μαζί, ενώ οι εξωτερικές τουαλέτες αναγκάζουν τα νήπια να βγαίνουν έξω με κίνδυνο για την ασφάλειά τους.
Το 3ο νηπιαγωγείο Ρεθύμνου επίσης, συνεχίζει να λειτουργεί σε δυο μικρές αίθουσες στις οποίες ο ελεύθερος χώρος που αντιστοιχεί σε κάθε νήπιο δεν ξεπερνά το μισό τετραγωνικό μέτρο»
, σημείωσε η γραμματέας του συλλόγου, Φωτεινή Αλεξανδράκη.

 


« επιστροφή στη κατηγορία Ρέθυμνο

Σημειρινή ημερομηνία Τετάρτη, 23 Μάι 2018

Αρθρογραφία