Ομιλία του Μανώλη Όθωνα στο "Μελίνα Μερκούρη" & στον Alpha FM 104,7

Εκτύπωση

Κεντρική Ομιλία του Μανώλη Όθωνα στο Στάδιο "Μελίνα Μερκούρη"

 •  ??Μόνη δική μου δέσμευση, να αγωνιστούμε μαζί με συνέπεια για το κοινό μας μέλλον??


30/09/09


του Βασίλη
Κασιμάτη
Ο υποψήφιος Βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ στο Ρέθυμνο κ. Μανώλης Όθωνας εμφανίστηκε προχθες στη κεντρική του ομιλία στο στάδιο Μελίνα Μερκούρη στις 20.30. Θερμή υποδοχή του επεφύλαξαν 2.000 και πλέον Ρεθυμνιώτες που γέμισαν το χώρο του Σταδίου ενώ την ομιλία του Υποψηφίου Βουλευτή χαιρέτησε η κα Φώφη Γενηματά, Μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ. Η κα Γενηματά μίλησε με θέρμη στην επιστολή της για το κ. Όθωνα τονίζοντας τη σημαντική πολιτική παρουσία του στα τοπικά και όχι μόνο πολιτικά δρώμενα.

Εντυπωσιακή ήταν η συγκέντρωση φίλων καιι οπαδών του ΠΑΣΟΚ στην κεντρική προεκλογική ομιλία του υποψήφιου βουλευτή.

"Σας υπόσχομαι ότι ακόμα και αν δεν μας χωράει ένα γήπεδο, σας χωράει η καρδιά μου και θα σας έχω πάντα εκεί".
Με τη φράση αυτή ο υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στο νομό Ρεθύμνου, Μανόλης Όθωνας, καλωσόρισε τους χιλιάδες φίλους και οπαδούς του κινήματος που κατέκλεισαν πραγματικά το κλειστό γυμναστήριο Μελίνα Μερκούρη, το βράδυ της Δευτέρας, στην κεντρική του προεκλογική ομιλία. Ο Μανόλης Όθωνας κάλεσε τους δυομιση χιλιάδες περίπου πολίτες, που τον τίμησαν με την παρουσία τους, στην κεντρική του ομιλία, να αφήσουν στο παρελθόν τις όποιες διαφωνίες, και ενωμένοι να στηρίξουν στην εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής, το ΠΑΣΟΚ.


Ο κ. Όθωνας ακολούθως εμφανίστηκε χθες στις 09.00 το πρωί στη ραδιοφωνική εκπομπή "Πρωινό Δελτίο" στον Alpha FM στους 104,7 και συνοψίζοντας τα θέματα της χθεσινής του ομιλίας αναφέρθηκε στη πολιτική επικαιρότητα τόσο του Ρεθύμνου, όσο και την επικράτειας γενικότερα, εστιάζοντας κυρίως στο θέμα "ηθική" αφού τελευταίως από πλευράς της Ν.Δ. πολλά γράφονται στο Τύπο σχετικά με εγκαίνια ημιτελών έργων, έκτακτες προσλήψεις σε συμβασιούχους και ανηλεή αφισοκόλληση παρά τα όσα έχουν εξαγελθεί για αυτό το ζήτημα.

Κατωτέρω, η σύντομη προλογία της κ. Γενηματά και ακολούθως σας παραθέτουμε το πλήρες κείμενο της ομιλίας του κ. Μανώλη Όθωνα.
      =====================================================

Συντρόφισσες και σύντροφοι,
Φίλες και φίλοι,
Μια εβδομάδα πριν από τις εκλογές, κορυφώνεται η προσπάθεια όλων μας για τη νίκη και την αυτοδυναμία στις εθνικές εκλογές, για την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τον Γιώργο Παπανδρέου Πρωθυπουργό.
Απευθυνόμαστε στους νέους, στις γυναίκες στους εργαζόμενους, στους άνεργους, στους αγρότες, στους μικρομεσαίους, σε όλους εκείνους που αγωνιούν και τους λέμε:

Υπάρχει ελπίδα!
Υπάρχει προοπτική!

 • Είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε τις λύσεις, τις απαντήσεις που περιμένει ο ελληνικός λαός.
 • Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε στο νοικοκύρεμα της σπατάλης
 • Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε στη δίκαιη αναδιανομή
 • Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε στην ανάπτυξη και στην τόνωση της αγοράς
 • Είμαστε αποφασισμένοι και δίνουμε τη μάχη σε όλη την Ελλάδα. 

Στην πρώτη γραμμή αυτής της μάχης είναι και ο Μανώλης Όθωνας. Με τον Μανώλη με συνδέουν σχέσεις αληθινής φιλίας, συντροφικότητας και συνεργασίας.
Ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΕΧΕΙ ΤΗ ΦΛΟΓΑ ΓΙΑ ΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΚΟΠΗ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΤΟΥ. ΠΑΝΤΑ ΑΓΩΝΙΣΤΗΣ ΣΤΙΣ ΜΑΧΕΣ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ.
Συναντηθήκαμε στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και συνεργαστήκαμε στενά για πολλά χρόνια στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδος. 

Πιστεύω οι πολίτες του Ρέθυμνου να τον τιμήσουν με την ψήφο τους γιατί  μπορεί να προσφέρει πολλά. Το έχει αποδείξει άλλωστε και μέσα από την προηγουμένη θητεία του ως βουλευτής.
Εύχομαι στον Μανώλη Όθωνα, καλή επιτυχία στον προσωπικό και στον συλλογικό μας αγώνα.

   ==========================================================

Η Ομιλία του υποψηφίου Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Μανώλη Όθωνα

Αγαπητές Φίλες
Αγαπητοί Φίλοι

Θα ήθελα αρχικά να σας ευχαριστήσω θερμά για την αποψινή σας παρουσία εδώ.
Απόψε στο χώρο αυτό χτυπάει η καρδιά του Ρεθύμνου. 
Απόψε στο χώρο αυτό δίνουμε τα χέρια και ανοίγουμε περπατησιά για τον νικηφόρο αγώνα της Κυριακής.
Απόψε στον χώρο αυτό σφίγγουμε τα χέρια για όλα εκείνα τα ωραία, τα μεγάλα αλλά και τα δύσκολα που ΜΑΖΙ μπορούμε να συνεννοηθούμε, να συμφωνήσουμε, να διεκδικήσουμε, να πετύχουμε.
Δεν βρισκόμαστε απόψε εδώ ο ένας απέναντι στον άλλον, δεν μας χωρίζει καμιά απόσταση, ούτε εσείς έχετε το ρόλο των απαθών θεατών.

Είμαστε απόψε όλοι εδώ και δημιουργούμε μια ζωντανή και δυναμική ομάδα διεκδίκησης για το Ρέθυμνο. Για να δεσμευτούμε ότι θα αγωνιστούμε, θα δουλέψουμε, θα κουραστούμε αλλά θα πάμε το Ρέθυμνο επιτέλους μπροστά. 

Και θα προχωρήσουμε Μαζί. Θα υπερβούμε προκαταλήψεις, αγκυλώσεις και θα διακρίνουμε τα πολλά που μας ενώνουν και θα ξεπεράσουμε τα λίγα που μας χωρίζουν. Θα απελευθερώσουμε δυνάμεις της Ρεθυμνιώτικης κοινωνίας, θα βάλουμε τέλος στην ακινησία και την στασιμότητα.

Αυτή είναι πια η παράταξη μας.

Η φιλόξενη παράταξη της ισότιμης συμμετοχής, των ώριμων διεκδικήσεων.

Για αυτό συναντάμε στο δρόμο μας ανθρώπους με διαφορετικές διαδρομές. Και δεν είναι βέβαια τυχαίο ότι συναντούμε τους καλύτερους των άλλων διαδρομών. Είναι ο δρόμος για να φέρουμε τη νέα ηθική στην πολιτική ζωή του Ρεθύμνου.

Την παράταξη που θα δώσει τον αγώνα καθημερινά να ακούγεται όλο και περισσότερο η δικιά μας φωνή, η δικιά μας εντολή για το δικό μας μέλλον.

Η παράταξή μας άλλωστε βασιζόταν πάντα σε μια πολυσυλλεκτική δύναμη.

Στη δύναμη των φρέσκων ιδεών της νεολαίας, της εμπειρίας της τρίτης ηλικίας, της ευαισθησίας της γυναίκας, της αγωνίας του εργαζόμενου, της ευρηματικότητας του επαγγελματία και του επιχειρηματία, της ελπίδας του μετανάστη. 

Αυτή είναι η μεγάλη δημοκρατική μας παράταξη. Και είναι ανοιχτή απέναντι σε όλους, όσους έχουν κάτι χρήσιμο να μας πουν, κάτι ουσιαστικό να συνεισφέρουν στη δύσκολη προσπάθεια που έχουμε μπροστά μας.

Φίλες και Φίλοι,

Όλοι ξέρουμε τι συνέβη στη χώρα μας τα τελευταία πεντέμισι χρόνια. Ξέρουμε δηλαδή ότι η πατρίδα μας όλα αυτά τα χρόνια δεν έμεινε απλά στάσιμη, αλλά πήγε πίσω. Πολύ πίσω! Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στοίχισε πολύ ακριβά στη χώρα μας, στην κοινωνία μας, στον μέσο Έλληνα, στην μέση Ελληνίδα. Η Ελλάδα γνώρισε την αποθέωση της παρακμής, της διαφθοράς, της αδιαφάνειας αλλά και τις ανικανότητας σε όλους τους τομείς.

Δυστυχώς πολύ περισσότερο από ό,τι και εμείς, στο ΠΑ.ΣΟ.Κ., προβλέπαμε ότι η κυβέρνηση που αποχωρεί έκανε την προοπτική της χώρας θαμπή, την καθημερινότητά μας μουντή, γκρίζα. Μας έκανε να χάσουμε την αυτοπεποίθηση, την ελπίδα, την αισιοδοξία μας. Να βιώνουμε, εμείς οι πολλοί, την αβεβαιότητα, την ανασφάλεια, την κάθε μας μέρα σαν ένα καθημερινό αδιέξοδο. 

 • Στην οικονομική μας κατάσταση.
 • Στην δουλειά μας και τα εισοδήματα μας.
 • Στο αίσθημα ασφάλειας που νιώθουμε για την ζωή και την περιουσία μας.
 • Στον τρόπο που λειτουργεί η δημοκρατία μας, η πολιτική μας ζωή, η δικαιοσύνη.
 • Στα δημόσια κοινωνικά αγαθά που είναι στοιχειώδης υποχρέωση της πολιτείας αλλά και αναφαίρετο δικό μας δικαίωμα να απολαμβάνουμε, στην παιδεία, στην υγεία, στην κοινωνική μέριμνα και την πρόνοια.

Και ενώ όλα αυτά αποτυπώνονται με τον πιο επώδυνο τρόπο στην ζωή μας ως τα «μεγάλα επιτεύγματα» της κυβέρνησης του κ. Καραμανλή και της παράταξής του, μας ζητούν 5 χρόνια μετά να τους εμπιστευτούμε ξανά, για να εφαρμόσουν ένα νέο «σχέδιο σωτηρίας». Αλίμονό μας!  

 

 Και ρωτάμε:

 1. Γιατί δεν το εφάρμοσαν, αυτό το νέο «σχέδιο σωτηρίας», εδώ και πέντε χρόνια;
 2. Τι τους εμπόδιζε άραγε μέχρι σήμερα να το ξεκινήσουν; 

Ο κ. Καραμανλής δηλώνει ότι ξαφνικά έγινε υπεύθυνος και ειλικρινής και γι΄ αυτό λέει ότι θα γίνει δυσάρεστος στους πολίτες για να αντιμετωπίσει τα σοβαρά προβλήματα της οικονομίας και της χώρας.

Άραγε νομίζει ότι αυτά τα τελευταία 5 χρόνια μας ήταν ευχάριστος;

Σε  ποιους δηλαδή θα γίνει δυσάρεστος; 

 • Στα μεγάλα συμφέροντα που τον στήριξαν και τον έκαναν πρωθυπουργό, προβάλλοντας και επιβάλλοντας την πιο επιμελημένη, αλλά και πιο ψεύτικη επικοινωνιακή εικόνα πολιτικού άντρα, αλλά και πολιτικού που γνώρισε η χώρα;
 • Στα καρτέλ που ελέγχουν την αγορά και αισχροκερδούν;
 • Στους μεγαλοεπιχειρηματίες που χάρισε τεράστιες φορολογικές απαλλαγές σε βάρος των εσόδων του δημοσίου;  
 • Και γιατί δεν έγινε δυσάρεστος με τους κουμπάρους;
 • Γιατί δεν έγινε δυσάρεστος με τα Golden boys των ανομολόγητων ομολόγων;
 • Γιατί δεν έγινε δυσάρεστος έγκαιρα στον Εφραίμ και στους πολιτικούς του καλογέρους; 
 • Γιατί δεν έγινε δυσάρεστος στους υπουργούς του, όταν και ο τελευταίος Έλληνας είχε αντιληφθεί, ότι στην πλειοψηφία τους είχαν χάσει τον έλεγχο των υπουργείων τους και ένα σύστημα κομματικών τρωκτικών είχαν πέσει σαν ακρίδες στα δημόσια ταμεία;
 • Πείθει νομίζει κανένα, σήμερα που τους ξεφορτώνεται τώρα πανικόβλητος, όπως πετάνε τα φορτία σε ένα καράβι που βουλιάζει;

Ρεθεμνιώτισσες και Ρεθεμνιώτες,

Όλα αυτά όμως ανήκουν στο χθες. Ένα χθες που μας πλήγωσε, μας πρόσβαλε, μας αγανάκτησε. Εμείς επιλέγουμε να κοιτάξουμε και να προχωρήσουμε προς τα μπρος. Με σχέδιο. Με ευθύνη. Ο Πρόεδρός μας Γιώργος Παπανδρέου συναισθανόμενος την επιτακτική ανάγκη της χώρας μας για την έξοδο από την κρίση, παρουσίασε το σχέδιο των 100 πρώτων ημερών διακυβέρνησης ΠΑ.ΣΟ.Κ. για την ανάταξη της οικονομίας και την ανασυγκρότηση του κράτους. 

 Είχα την μεγάλη τιμή να με εμπιστευθεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και να συμμετάσχω τα τελευταία 4 χρόνια πρωταγωνιστικά στην διαμόρφωση του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ, ως Γραμματέας του τομέα Αυτοδιοίκησης την περίοδο από το 2005 ? 2007 και ως γραμματέας του τομέα δημοσίων έργων την περίοδο 2008 μέχρι σήμερα.

Έχω λοιπόν, πλήρη και ιδία αντίληψη για την σοβαρότητα της προγραμματικής μας επεξεργασίας. Πόσο δηλαδή, άρτια, συγκεκριμένη και κοστολογημένη για κάθε επί μέρους τομέα πολιτικής που περιγράφει τον ΑΛΛΟ ΔΡΟΜΟ που μπορούμε μαζί με τους πολίτες να διανύσουμε. 

          Που θα βασίζεται :

 1. Στην ισόρροπη και βιώσιμη ανάπτυξη 
 2. Στην ποιότητα των υπηρεσιών και των προϊόντων
 3. Στην πράσινη οικονομία με σεβασμό και αξιοποίηση του περιβάλλοντος ως σημαντικού συγκριτικού πλεονεκτήματος για τη πατρίδα μας.
 4. Στην αύξηση των δημόσιων δαπανών με παράλληλες τολμηρές μεταρρυθμίσεις στα δημόσια αγαθά που η πολιτεία πρέπει να παρέχει στους πολίτες με έμφαση στους τομείς της Δημ. Παιδείας και της Δημ. Υγείας
 5. Σ? ένα κράτος σοβαρό και υπεύθυνο που σέβεται και εμπιστεύεται τον πολίτη
 6. Σε μια πολιτική ολοκληρωμένης ανασυγκρότησης της ελληνικής περιφέρειας και της Υπαίθρου
 7. Σε μια κοινωνία ίσων ευκαιριών, συνοχής, αλληλεγγύης με προστασία των ευπαθών κοινωνικών ομάδων και των οικονομικά ασθενέστερων τάξεων.

Συντοπίτισσες και συντοπίτες 

Μήπως όμως, μέσα σε μια γενικότερη για τη χώρα κατάσταση αυτά τα 5,5 χρόνια, που είχε τα χαρακτηριστικά που ήδη αναφερθήκαμε, στην Κρήτη και στο Ρέθυμνο απολαύσαμε κάποια ειδική μεταχείριση; 

ΝΑΙ! Απολαύσαμε την ειδική εκείνη μεταχείριση που επιφυλάσσει πάντα η Δεξιά στην Κρήτη. 

          Πέτρα πάνω σε άλλη δε μπήκε επί 5,5 χρόνια. 
          Στασιμότητα και υπανάπτυξη.
          Κορδέλες και λεζάντες σε έργα που παρέλαβαν. 
          Μεγαλόστομες ρητορείες, παρελάσεις υπουργών με εξαγγελίες που έμειναν στα λόγια.
          Κανένας σχεδιασμός, κανένας σοβαρός προγραμματισμός έστω. 

Μόνο ψίχουλα που μοιράζονται υποβαθμίζοντας τη λειτουργία των θεσμοθετημένων οργάνων της Αυτοδιοίκησης κα τον ρόλο τους.
Χορηγίες σε καμπαναριά, ενορίες και συλλόγους ως η πολιτική να είναι φιλόπτωχο ταμείο προς αναξιοπαθούντες. 
Αναβίωση του κομματικού, πελατειακού κράτους, του κομματάρχη, του «κατόπιν ενεργειών μας» .  

 Και όλα αυτά ως αντίληψη και πολιτική συμπεριφορά χαρακτήρισαν όχι μόνο τα παραδοσιακά και ξεπερασμένα πολιτικά πρότυπα και πρόσωπα, που ταλαιπώρησαν για δεκαετίες την πολιτική ζωή του Ρεθύμνου,  αλλά εξ΄ ίσου και τους πολιτικούς τους κλώνους που με τίποτα φρέσκο, νέο, ουσιαστικό, δεν δείχνουν να μπορούν να μπολιάσουν την πολιτική ζωή του Ρεθύμνου.

Που αφού φρόντισαν να ξεκαθαρίσουν τους εσωκομματικούς τους λογαριασμούς με τρόπο που προσέβαλε ολόκληρη την Ρεθυμνιώτικη κοινωνία, εξαντλούν την πολιτική τους παρουσία και την προεκλογική τους δραστηριότητα σε φλύαρους μονολόγους, διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα αποφεύγοντας τη δημόσια πρόσκληση μου για μια ουσιαστική και με επιχειρήματα συζήτηση, για τα έργα και τις ημέρες τους στο Ρέθυμνο τα τελευταία πεντέμισι χρόνια.  

ΚΡΥΒΟΝΤΑΙ ΛΟΙΠΟΝ ....

ΤΙ ΝΑ ΜΑΣ ΠΟΥΝ ΑΛΛΩΣΤΕ;  

 • Ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα απολαμβάνουμε στο Ρέθυμνο το θλιβερό προνόμιο να είμαστε ο μόνος νομός της Κρήτης συγκοινωνιακά απομονωμένος και ακτοπλοϊκά. Η καθημερινή σύνδεση με τον Πειραιά έμεινε ως ανάμνηση παλιών καλών εποχών. Αισθανόμαστε αδύναμοι να εξηγήσουμε στους εαυτούς μας αλλά και στα νέα παιδιά που ζουν σε αυτό τον τόπο γιατί οι παππούδες στους απολάμβαναν ακτοπλοϊκή εξυπηρέτηση την δεκαετία του 50 και εμείς το 2010 δεν μπορούμε να εξασφαλίσουμε ούτε αυτό. Φτάσαμε να νοσταλγούμε το ΑΓΓΕΛΙΚΑ!!!


Κάποιοι φαίνεται μας θεωρούν ιθαγενείς που πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι με περιοδικές χορηγίες άγονων γραμμών.
Ε ΟΧΙ λοιπόν. Το Ρέθυμνο είναι γόνιμο, παραγωγικό, αναπτυσσόμενο και δεν ζητιανεύει. Απαιτεί το αυτονόητο!
Την αντιμετώπιση του θέματος της ακτοπλοϊκής του σύνδεσης άμεσα και αποτελεσματικά.
Η πολιτεία, το κράτος, που σκορπά αλόγιστα και χωρίς την ανάλογη ανταπόδοση κάθε χρόνο 120 εκ ευρώ στις ακτοπλοϊκές εταιρείες για την επιδότηση των άγονων γραμμών, πρέπει να αναλάβει επιτέλους τις δικές του ευθύνες.
Πρέπει όμως και εμείς η πολιτική εκπροσώπηση, οι αυτοδιοικητικοί θεσμοί, η τοπική επιχειρηματικότητα και η κοινωνία στο σύνολο της να αναλάβει και τις δικές της μεγάλες ευθύνες.
 Ξέρετε τον αγώνα και την προσπάθεια μου για αυτό το ζήτημα. Ξέρετε και το προσωπικό κόστος που πλήρωσα επιλέγοντας να βγω μπροστά για ένα θέμα που δεν αφορά μόνο την τοπική ανάπτυξη αλλά αφορά την ίδια την περηφάνια μας.

Σας διαβεβαιώνω απόψε ότι αυτό το θέμα δεν αποτελεί για εμένα σημαία ευκαιρίας. Το ξεκίνησα, θα το κρατήσω ψηλά και μαζί θα το τελειώσουμε. Στο λιμάνι του Ρεθύμνου θα ΜΠΕΙ ΚΑΡΑΒΙ ΜΕ ΤΟΝ ΕΝΑ Ή ΤΟΝ ΑΛΛΟ ΤΡΟΠΟ!

 • (Να μας πουν άραγε ότι) H παραβατικότητα και η εγκληματικότητα, πρόβλημα διαχρονικό και σοβαρό, έχει πια, σε ό,τι αφορά την πολιτική της συγκάλυψη και προστασία την αμετάκλητη και τελεσίδικη ετυμηγορία της ελληνικής δικαιοσύνης;
 • (Να μας πουν άραγε ότι) Γιατί το Νοσοκομείο λειτουργεί οριακά, κατά δήλωση του ιδίου του Διοικητή του και μόνον χάριν της φιλοτιμίας του ιατρικού, νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού του. Με τις κλινικές να κλείνουν και να ανοίγουν εκ περιτροπής, με λύσεις προσωρινές και αποσπασματικές και την κτιριακή επέκταση 5,5 χρόνια μετά να μην είναι λειτουργικά αποπερατωμένη αλλά που στέκεται στοιχειωμένη αλλά πάντως γυαλιστερή και φανταχτερή με την μαραμαρόπλακα ότι «δημιουργήθηκε επί Υπουργίας Αβραμόπουλου και Πρωθυπουργίας Καραμανλή».

Θα είμαστε τώρα πάρα πολύ καυστικοί, αν τους προτείναμε, αν ο μη γένοιτο ασθενήσουν να νοσηλευθούν στο δημιούργημά τους;

Στο ζήτημα των υπηρεσιών υγείας και των κοινωνικών δομών που έχουμε ανάγκη ως νομός πρέπει σήμερα εμείς υπεύθυνα να αποσαφηνίσουμε 2 ? 3 χρήσιμα στοιχεία.:

 • Η ανέγερση ενός νέου σύγχρονού νοσοκομείου στην οικοπεδική έκταση που έχει προτείνει ο δήμος είναι ένα δίκαιο αλλά και ώριμο αίτημα το οποίο θα διεκδικήσουμε με επιμονή και συνέπεια.
 • Ο στόχος όμως ανέγερσης νέου νοσοκομείου δεν μας αποσπά και δεν μας αποπροσανατολίζει από τις άμεσα αναγκαίες παρεμβάσεις για την στελέχωση και λειτουργική αναβάθμιση του υφιστάμενου νοσοκομείου και την ολοκλήρωση και λειτουργία της επέκτασής του.
 • Ο νομός, ο τόπος μας, οι άνθρωποι του έχουν ανάγκη επίσης και ένα ολοκληρωμένο δίκτυο συμπληρωματικών δομών και υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας κοντά στον πολίτη γιατί μόνο τότε μπορεί να αξιοποιηθεί και να διαδραματίσει τον ουσιαστικό της ρόλο μια δευτεροβάθμια υποδομή περίθαλψης όπως είναι το ΓΝΝΡ.
 • Η ανέγερση του νέου νοσοκομείου και το πλαίσιο λειτουργίας του δεν πρέπει να γίνει με τρόπο που θα εκχωρεί βασικές υπηρεσίες της δημόσιας υγείας στον ιδιωτικό τομέα.

(Να μας πουν άραγε ότι) Ο ΒΟΑΚ, ο μόνος αυτοκινητόδρομος της Κρήτης, που μας συνδέει με τις πύλες εισόδου του νησιού υποχρηματοδοτείται ακόμα και η συντήρηση του, καρκινοβατούν οι μελέτες του και παραπέμπεται στις καλένδες η αναβάθμιση του.


Έχω πει κατ΄ επανάληψη ότι η κατάσταση του δικτύου των δρόμων του νησιού με έμφαση στο ΒΟΑΚ δεν τιμά το πολιτικό σύστημα στο σύνολό του. Το πρόβλημα στην ουσιαστική προώθηση του έργου δεν είναι μόνο χρηματοδότησης αλλά και επιτάχυνσης των Τεχνικών και διοικητικών διαδικασιών ωρίμανσης του έργου. Εμείς προτείνουμε και δεσμευόμαστε για:

 1. Την γρηγορότερο δυνατόν και κατά προτεραιότητα χωροθέτηση του έργου στο σύνολό του.
 2. Την αποκέντρωση σε επίπεδο Περιφέρειας Κρήτης όλων των διαδικασιών αδειοδοτήσεων και εγκρίσεων καθώς και την επιτάχυνση τους αξιοποιώντας την αντίστοιχη νομοθεσία των Ολυμπιακών Έργων.
 3. Την δημιουργία ενός φορέα αξιοποιώντας την δοκιμασμένη και επιτυχημένη εμπειρία δομών (π.χ. Εγνατία Α.Ε.) που θα αναλάβει να «τρέχει» το έργο απεμπλέκοντας το από πολυεπίπεδα και θεσμικά αδύνατα σχήματα που ασφυκτιούν υπό την συγκεντρωτική εποπτεία του ΥΠΕΧΩΔΕ.
 4. Διπλασιασμό, τουλάχιστον, της προβλεπόμενης Δημοσίας Δαπάνης για το ΒΟΑΚ από εθνικούς και κρατικούς πόρους.
 5. (Να μας πουν άραγε ότι ) γιατί δεν τους απασχόλησε ούτε τους απασχολεί ο χωροταξικός σχεδιασμός και η ενίσχυση των περιβαλλοντικών υποδομών, άξονες πάνω στους οποίους θα μπορούσε να στηριχθεί ένα νέο μοντέλο ισόρροπης και βιώσιμης ανάπτυξης.

Για εμάς η ολοκλήρωση του χωροταξικού σχεδιασμού για το Ρέθυμνο σημαίνει ουσιαστική προστασία του περιβάλλοντος, μείωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών για δημιουργία δημόσιων και ιδιωτικών έργων ,επιτάχυνση των επενδύσεων και δημιουργία νέων, βελτίωση της ποιότητας ζωής και αύξηση της ελκυστικότητας και της ανταγωνιστικότητάς της.
 

 • (Να μας πουν άραγε ότι ) Η αναγκαία παραγωγική αναδιάρθρωση στον τομέα της γεωργίας και κτηνοτροφίας με την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, η αποσύνδεση της παραγωγής από τις επιδοτήσεις και η ανασυγκρότηση του χώρου σε νέα σύγχρονη βάση μένει χωρίς σχέδιο, χωρίς πρωτοβουλίες, χωρίς ενημέρωση των ενδιαφερόμενων. Χωρίς καθοδήγηση και ενίσχυση παραγωγικών πρωτοβουλιών που θα βελτιώνουν την ποιότητα, την τυποποίηση, την προώθηση στην αγορά των προϊόντων μας και με ελλιπή αξιοποίηση όλων των συμπληρωματικών δράσεων πέρα από την παραγωγική αγροτική και κτηνοτροφική δραστηριότητα που μπορεί να ενισχύσει το εισόδημα της αγροτικής οικογένειας. 
 • (Να μας πουν άραγε τι ) για την απουσία σχεδίου και πρωτοβουλιών για το άμεσα αναγκαίο εναλλακτικό πρότυπο τουριστικής ανάπτυξης με προτεραιότητα στην ποιότητα, στην περιήγηση στην ενδοχώρα του νομού, την υψηλή εισοδηματική δυνατότητα των επισκεπτών.

Φίλες και Φίλοι,

Αυτός είναι ο πήχης των δικών μας προσδοκιών. Έτσι μπορούμε να κερδίσουμε το στοίχημα με το μέλλον. Για το Ρέθυμνο που αξίζει να ζήσουμε και χρωστάμε να παραδώσουμε στα παιδιά μας.
Ήρθε λοιπόν η ώρα της αλλαγής για την Ελλάδα, η ώρα των διεκδικήσεων για το Ρέθυμνο. Να πάει η Ελλάδα μπροστά. Να πάει το Ρέθυμνο πιο ψηλά.
Τις εκλογές θα τις κερδίσουμε. Αυτό, είναι βέβαιο. Το ζήτημα είναι πως θα διαχειριστούμε αυτό το κέρδος. Τι θα κάνουμε για την Ελλάδα, τι θα κάνουμε για το Ρέθυμνο, τι θα κάνουμε για τον Ρεθυμνιώτη.
Στα όσα χρόνια, από έφηβος, που είμαι στην πολιτική, έχω εδραιώσει στη σκέψη μου ένα ζητούμενο, και σας καλώ να το μοιραστούμε?.

 

 • Έχει αξία να ξοδέψουμε την πολιτική ύπαρξη μας για το ΠΑ.ΣΟ.Κ., αλλά όχι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. για την πολιτική μας ύπαρξη.
 • Έχει αξία να ξοδέψουμε τη ζωή μας για το Ρέθυμνο, αλλά όχι το Ρέθυμνο για τη ζωή μας.


Οι προκλήσεις της νέας εποχής μας καλούν να δώσουμε τον καλύτερο μας εαυτό. Σ΄ αυτή τη νέα εποχή το Ρέθυμνο αξίζει:
 

 1. Μια ισχυρή πολιτική παρουσία στα κέντρα λήψης των αποφάσεων.
 2. Μια δυναμική Κοινοβουλευτική παρουσία που μάχεται και διεκδικεί.
 3. Εγρήγορση, όρεξη για δουλειά.
 4. Αντίληψη και βαθειά γνώση των προβλημάτων, που αντιμετωπίζει ο μέσος Ρεθεμνιώτης. 
 5. Επίγνωση της διαδικασίας λήψης αποφάσεων σε κεντρικό επίπεδο και την απαιτούμενη κατάρτιση, ώστε να προγραμματίζει δράσεις και να σχεδιάζει λύσεις. 
 6. Μια εκπροσώπηση με ανθρώπινο πρόσωπο, κοντά στον πολίτη, που εκφράζει τις αγωνίες του και αντιλαμβάνεται τις ανάγκες του.
 7. Μια εκπροσώπηση χειραφετημένη και αδέσμευτη από οποιαδήποτε μικρά ή μεγάλα συμφέροντα, αποφασισμένη να διεκδικήσει μόνο για το νομό και τους Ρεθεμνιώτες.

 

Φίλες και Φίλοι,
Όλα αυτά τα χρόνια προσπαθώ και αγωνίζομαι μαζί σας, με τον μέσο Ρεθυμνιώτη όπου και αν βρίσκεται, με μαχητικότητα αλλά και υπευθυνότητα, αναγνωρίζοντας τα λάθη και τις αδυναμίες μου.

Πιστεύω στην καθαρή και αδέσμευτη πολιτική σκέψη, στην δύναμη και το πάθος του ερασιτέχνη της πολιτικής. Στην ξεχωριστή φωνή του καθενός αλλά και στην αναγκαιότητα της συλλογικής δράσης.
Αυτή τη φορά σας, καλώ μαζί μου να αποδοκιμάσουμε όσους πλήγωσαν το Ρέθυμνο, όσους το έκρυψαν πίσω από κομματικές σκοπιμότητες ή προσωπικές φιλοδοξίες, όσους το άφησαν πίσω.

Τώρα βάζουμε το Ρέθυμνο πάνω απ? όλα.
Τώρα μετατρέπουμε την ψήφο μας από υποχρέωση σε δύναμη, την επιλογή μας σε απόφαση. Να δουλέψουμε για το Ρέθυμνο που αξίζουμε.
Αυτό το Ρέθυμνο δεν θα μας το χαρίσει κανείς. Θα το κατακτήσουμε και δεν θα το χρωστάμε σε κανένα.
Μόνη δική μου δέσμευση, να αγωνιστούμε μαζί με συνέπεια για το κοινό μας μέλλον. 

 • Τ-ΩΡΑ είναι η ώρα για την Ελλάδα!
 • Τ-ΩΡΑ είναι η ώρα για την Κρήτη!
 • Τ-ΩΡΑ είναι η ώρα για το Ρέθυμνο!
 • Καλό μας Αγώνα,
 • Καλή μας Νίκη,
 • Καλή μας δουλειά! 


« επιστροφή στη κατηγορία Ρέθυμνο

Σημειρινή ημερομηνία Τετάρτη, 25 Απρ 2018

Αρθρογραφία