Ομιλία Γιάννη Δραμουντάνη

Εκτύπωση

Γιάννης Δραμουντάνης: "Η ημέρα των εκλογών είναι η αρχή μιας νέας πορείας"


28/09/09
της Μαρίας Καλογεράκη

 • Το βράδυ του Σαββάτου ο υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στο νομό, πραγματοποίησε στο Ωδείο Ρεθύμνου την κεντρική του ομιλία
 • Στο στόχαστρο του ρεθεμνιώτη υποψήφιου του κινήματος βρέθηκε η οικονομική πολιτική της ΝΔ


Μήνυμα νίκης για το ΠΑΣΟΚ και μήνυμα αλλαγής στο πολιτικό σκηνικό στο Ρέθυμνο, έστειλε το βράδυ του Σαββάτου ο υποψήφιος βουλευτής του κινήματος στο νομό, Γιάννης Δραμουντάνης. Ο Pεθεμνιώτης υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, κατά τη διάρκεια της κεντρικής του ομιλίας που πραγματοποιήθηκε στο Ωδείο Ρεθύμνου, παρουσία πλήθος κόσμου, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στο κόμμα της ΝΔ, βάζοντας στο στόχαστρο την οικονομική πολιτική που ακολούθησε η κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια, τονίζοντας πως δημιούργησε μεγάλες ανασφάλειες στους πολίτες.

"Η παρουσία σας εδώ στέλνει ένα μήνυμα νίκης για το ΠΑΣΟΚ, μήνυμα αλλαγής στο πολιτικό σκηνικό στο Ρέθυμνο. Ξέρω πολύ καλά ότι όλοι εσείς ζείτε καθημερινά τις αγωνίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και εκφράζετε έντονα την ανάγκη της επίλυσης τους.

Σε 8 ημέρες, στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου αποφασίζουμε για την πορεία που θα πάρει η χώρα μας στο μέλλον. Καλούμαστε να κάνουμε μία επιλογή, ανάμεσα στο αδιέξοδο και την ελπίδα.

Τα τελευταία 5μιση χρόνια αποδείχτηκε ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν είναι σε θέση να λύσει τα προβλήματα του πολίτη. Μοναδικό της μέλημα υπήρξε η επικοινωνιακή διαχείριση των προβλημάτων, η προσπάθεια να παρουσιάσει την κατάσταση διαφορετικά από ότι είναι στην πραγματικότητα. Κατά το διάστημα της διακυβέρνησή της, δεν έγινε καμία σημαντική τομή στο κράτος, δεν προωθήθηκε κανένα σημαντικό μέτρο για τη βελτίωση της θέσης των χαμηλών οικονομικών στρωμάτων. Η Νέα Δημοκρατία επέδειξε αλαζονεία, ενώ ο Πρωθυπουργός έκανε αυτοκριτική μόνο όταν είδε τα ποσοστά του κόμματός του να καταρρέουν στις δημοσκοπήσεις.

Στις 4 του Οκτώβρη, φίλες και φίλοι, θα δώσουμε μία μάχη για το μέλλον της πατρίδας μας. Για εμάς, η ημέρα των εκλογών δεν είναι το τέλος της προσπάθειάς μας. Είναι η αρχή μίας νέας πορείας, η ημέρα που θα αρχίσει να εφαρμόζεται ένα σχέδιο εθνικής ανάτασης".

Ο Γιάννης Δραμουντάνης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ για την διαφυγή της χώρας από την οικονομική κρίση. Ένα σχέδιο 100 ημερών, μέσα στο οποίο, ως βασικούς άξονες θέτει την ενίσχυση των χαμηλών εισοδημάτων.

Αύξηση των μισθών και των συντάξεων πάνω από τον πληθωρισμό

 • Με έκτακτο επίδομα αλληλεγγύης για ανθρώπους που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας

 • Προστασία υπέρ των δανειοληπτών

 • Πάγωμα των τιμολογίων των ΔΕΚΟ

Ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας

 • Αύξηση των δημόσιων επενδύσεων στο 4% του ΑΕΠ από τον πρώτο προϋπολογισμό

 • Αλλαγή στο σύστημα «Τειρεσίας»

 • Άμεση απορρόφηση του 4ου κοινοτικού πλαισίου στήριξης (ΕΣΠΑ)

Προστασία και ενίσχυση της απασχόλησης και στήριξης των ανέργων

 • Κατάργηση των κομματικών εκβιασμών των stage και της ενοικίασης εργαζομένων

 • Ενίσχυση του σώματος επιθεωρητών εργασίας

 • Κίνητρα πρόσληψης νέων ως 30 ετών με επιδότηση των ασφαλιστικών τους εισφορών καθώς και δάνεια με εγγύηση του δημοσίου σε επιχειρήσεις που αυξάνουν την απασχόληση

Νοικοκύρεμα στα δημόσια οικονομικά

 • Με την καταπολέμηση της σπατάλης του δημόσιου χρήματος και ενίσχυση των φορολογικών εσόδων

 • Με την ουσιαστική λειτουργία των φοροεισπρακτικών μηχανισμών

 • Δικαιότερη κατανομή του πλούτου

"Κάθε απόφαση που υπογράφεται από κρατικό λειτουργό θα δημοσιεύεται στο διαδίκτυο. Με τον τρόπο αυτόν, ο καθένας θα μπορεί να μας ελέγχει, να εξετάζει το κατά πόσον οι αποφάσεις που λαμβάνουμε εξυπηρετούν τους πολλούς και όχι τους λίγους. Το κράτος που οραματιζόμαστε δεν λειτουργεί εναντίον του πολίτη, αλλά για τον πολίτη.

Μας κατηγορούν ότι προσφέρουμε κενές υποσχέσεις. Υποστηρίζουν ότι οι προτάσεις μας είναι απλώς «ευχάριστες», αλλά δεν είναι δυνατόν να υλοποιηθούν. Στις κατηγορίες τους απαντάμε ότι το μεγαλύτερο μέρος των προτάσεών μας αφορά την αναδιάρθρωση του κράτους, τη βελτίωση της λειτουργίας του κρατικού μηχανισμού, προς όφελος των μη προνομιούχων.

Προσπαθούν να μας πείσουν ότι για τα προβλήματά μας «ευθύνεται» η διεθνής οικονομική κρίση. Σαφώς υπάρχει η κρίση. Εμείς, ωστόσο, πιστεύουμε ότι η κρίση η οποία μαστίζει την Ελλάδα δεν είναι μόνο οικονομική. Είναι κρίση αξιών, κρίση εμπιστοσύνης του πολίτη προς το κράτος.

Το πρόγραμμά μας προβλέπει τη λήψη μέτρων για την αλλαγή αυτής της αντίληψης, όχι μόνο σε εθνικό επίπεδο. Ιδιαίτερη σημασία έχει και η ανάπτυξη και του κάθε τόπου ξεχωριστά. Το Ρέθυμνο διαθέτει τόσους φυσικούς πόρους και τέτοιο ανθρώπινο δυναμικό, που μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα ανάπτυξης. Το Ρέθυμνο, ο τόπος μας, είναι ο εξʼ αδιαιρέτου πλούτος μας??.

Ο τουρισμός, η γεωργία-κτηνοτροφία όπως επίσης και οι κατασκευές είναι οι τρεις πυλώνες, σύμφωνα με τον Γιάννη Δραμουντάνη, στους οποίους οφείλει να στηριχτεί η οικονομική ανάπτυξη του νομού. Ο ρεθεμνιώτης υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, μετέφερε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, στους φίλους και οπαδούς του κινήματος, την αγωνία των πολιτών πάνω σε αυτούς τους βασικούς άξονες, όπως ο ίδιος τις κατέγραψε από τις περιοδείες του στα χωριά του νομού.

"Το Ρέθυμνο μπορεί να αποτελέσει τουριστικό προορισμό πρώτης γραμμής. Οφείλουμε να δημιουργήσουμε τις υποδομές που θα μας βοηθήσουν να προσελκύσουμε τουρισμό υψηλού επιπέδου: συνεδριακό, αγροτουρισμό, κρουαζιέρες.

Στον τομέα της γεωργίας και της κτηνοτροφίας, ο ρόλος του κράτους πρέπει να είναι πιο ουσιαστικός. Η έγκαιρη καταβολή των επιδοτήσεων είναι πρωταρχικής σημασίας, αλλά η συμβολή του κράτους δεν πρέπει να περιορίζεται στην οικονομική ενίσχυση. Επιβάλλεται η δημιουργία λειτουργικών θεσμών, που θα αναδείξουν το κράτος σε ουσιαστικό στήριγμα του αγρότη και του κτηνοτρόφου: άμεση πρόσληψη γεωπόνων και κτηνιάτρων, που θα συμβουλεύουν και θα κατευθύνουν τους αγρότες, μηχανισμοί που θα εξασφαλίζουν ότι τα τα προϊόντα θα διατίθενται σε υψηλές τιμές στους παραγωγούς και σε χαμηλές στους καταναλωτές.

Επανίδρυση του σφαγείου στο Ρέθυμνο

Προσπάθεια της πολιτείας ώστε να εξασφαλιστεί η ονομασία προέλευσης και πιστοποίησης αγροτικών προϊόντων.

Στο ζήτημα των κατασκευών, επιτακτική είναι η ανάγκη δημιουργίας οικονομικού περιβάλλοντος από τις τράπεζες ώστε ο κατασκευαστικός κλάδος να επαναλειτουργήσει. Δυστυχώς στο Ρέθυμνο συγκεκριμένα ζήσαμε μία τοπική κρίση που οφείλεται στο ζήτημα των 800 μέτρων, 2 χρόνια πριν έρθει η οικονομική κρίση και η επίλυση δεν ήταν άμεση.

Οι προτάσεις για την ανάπτυξη του Ρεθύμνου είναι πολλές. Συχνά όμως η προσπάθεια αυτή εμποδίζεται από προσωπικές ή κομματικές σκοπιμότητες. Για αυτόν τον λόγο, θεωρώ απαραίτητη τη συγκρότηση Αναπτυξιακού Συμβουλίου, που θα απαρτίζεται από θεσμικούς φορείς και επιμελητήρια, με στόχο την εκπόνηση ενός μακρόπνοου αναπτυξιακού προγράμματος για τον Νομό, μακρυά από οποιαδήποτε σκοπιμότητα.

Στο Ρέθυμνο του 2009 είναι ανεπίτρεπτο να μην υπάρχει ένα σύγχρονο οδικό δίκτυο που να συνδέει την πόλη με τα άλλα αστικά κέντρα της Κρήτης καθώς και κάθετους οδικούς άξονες που θα συνδέσουν την πόλη με τα χωριά του νομού. Στο Ρέθυμνο του 2009 είναι ανεπίτρεπτο να μην συνδέεται ακτοπλοϊκά με την ηπειρωτική Ελλάδα και ουσιαστικά να χαντακώνεται τουριστικά.

Στο ΠΑΣΟΚ, φίλες και φίλοι, πιστεύουμε ότι βασική υποχρέωση του κράτους είναι η παροχή άμεσης και αποτελεσματικής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και η φροντίδας σε κάθε Ρεθεμνιώτισας και Ρεθεμνιώτη, ανεξάρτητα από τον τόπο διαμονής του. Δεσμευόμαστε ότι θα αγωνιστούμε με όλες μου τις δυνάμεις για την κατασκευή ενός νέου σύγχρονου νοσοκομείου, έξω από την πόλη του Ρεθύμνου. Εντός της πόλης, πρέπει να δημιουργηθεί ένα Κέντρο Υγείας αστικού τύπου, για την κάλυψη της πρωτοβάθμιας φροντίδας των κατοίκων της. Τέλος, τα υπάρχοντα Κέντρα Υγείας θα πρέπει να ενισχυθούν, με εξοπλισμό και προσωπικό.

Στο ΠΑΣΟΚ ενά από τα πρωταρχικά ζητήματα είναι αυτό της Παιδείας. Στο Ρέθυμνο δυστυχώς βιώνουμε ένα υπερβολικά μεγάλο ποσοστό μαθητικής διαρροής από τη βασική εκπαίδευση. Εκεί λοιπόν θα πρέπει να προσανατολιστεί και το κράτος και η κοινωνία προς την επίλυση του, γιατί πέρα από εκπαιδευτικό είναι και κοινωνικό πρόβλημα.

Άμεση επίλυση του προβλήματος της σχολικής στέγης καθώς και των πολλών ελλείψεων εκπαιδευτικού προσωπικού από σχολεία κυρίως της υπαίθρου

Είμαστε αποφασισμένοι να πάμε τη χώρα μπροστά. Με όραμα και με πρόγραμμα. Με ενθουσιασμό και σχεδιασμό. Είμαστε έτοιμοι να πάρουμε αποφάσεις, να συγκρουστούμε με συμφέροντα και αντιλήψεις για να προστατεύσουμε τον κάθε πολίτη.

Η χώρα χρειάζεται αποφάσεις, όχι προφάσεις. Αποφάσεις για την οικονομία, για την κοινωνία, για την ανάπτυξη. Αποφάσεις, με κριτήριο το συμφέρον του πολίτη. Είμαστε εδώ, για να πούμε στον μικρομεσαίο ότι υπάρχει ελπίδα. Δεν προσφέρουμε υποσχέσεις, προσφέρουμε προοπτική, την προοπτική που έχει αυτή η χώρα, αυτός ο τόπος.

Από τις 5 Οκτωβρίου, ξεκινάμε όλοι μαζί για να αλλάξουμε τη χώρα. Όλοι μαζί θα ξεπεράσουμε την κρίση που μας ταλανίζει, θα δημιουργήσουμε έναν τόπο για τον οποίο θα είμαστε ακόμη πιο περήφανοι. Μόνο μαζί μπορούμε και μαζί θα τα καταφέρουμε."

Τον Γιάννη Δραμουντάνη στην κεντρική του προεκλογική ομιλία, προλόγισαν ο καθηγητής του Π.Κ. Βασίλειος Δαφέρμος και ο αντιδήμαρχος Ηρακλείου Μανόλης Αλεξάκης.

 


 


« επιστροφή στη κατηγορία Ρέθυμνο

Σημειρινή ημερομηνία Πέμπτη, 26 Απρ 2018

Αρθρογραφία