H αλήθεια για την οικονομία. Του Γ. Δραμουντάνη

Εκτύπωση

H αλήθεια για την οικονομία

       26/09/09

* του Γιάννη
Δραμουντάνη
O Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, παρουσίασε στη Θεσσαλονίκη το οικονομικό πρόγραμμα που θα εφαρμόσει ως Πρωθυπουργός.
Το ΠΑΣΟΚ είχε κατηγορηθεί ότι δεν έχει πρόγραμμα, ότι μοιράζει υποσχέσεις. Στις 12 Σεπτεμβρίου, οι κατηγορίες αυτές κατέρρευσαν.

Είναι αλήθεια, ότι στο σημείο που βρίσκεται η οικονομία μας, υπάρχουν δύο βασικές επιλογές. Η πρώτη, στοχεύει στην προστασία των υψηλών εισοδηματικών στρωμάτων, στη μεταφορά των βαρών στον χαμηλόμισθο και τον χαμηλοσυνταξιούχο. Η δεύτερη, προϋποθέτει ριζικές αλλαγές στην πολιτική και οικονομική μας ζωή, που σταδιακά θα δημιουργήσουν πλούτο ο οποίος θα μοιράζεται δίκαια.

Δεν υπάρχει εύκολος και δύσκολος δρόμος. Υπάρχει ο δρόμος της ανάπτυξης και ο δρόμος προς το αδιέξοδο. Αφαιρώντας την οικονομική δύναμη των μικρομεσαίων, ουσιαστικά κάνουμε πιο φτωχή την οικονομία μας. Αν όμως πάρουμε μέτρα για την προστασία τους, τους μετατρέπουμε σε ατμομηχανή για την οικονομική ανάπτυξη της κοινωνίας μας.

Δεν μοιράζουμε απλώς υποσχέσεις. Παρουσιάζουμε συγκεκριμένο πρόγραμμα, στόχος του οποίου είναι να κρατήσει την αγορά ζωντανή, να δώσει την πρώτη ώθηση στην οικονομία. Σε δεύτερο στάδιο, θα προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα: να δημιουργήσουμε ανάπτυξη, προς όφελος όλων των Ελλήνων.

Ο πρώτος άξονας του σχεδίου μας, είναι η στήριξη του εισοδήματος των χαμηλών εισοδηματικών στρωμάτων της κοινωνίας μας. Προκειμένου να το επιτύχουμε, οφείλουμε να δώσουμε αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό.

Με αυτόν τον τρόπο, αυξάνουμε την αγοραστική δύναμη του καταναλωτή και δίνουμε ώθηση στην οικονομία.
Όπου αυτό δεν είναι αρκετό, θα εφαρμόσουμε μία επιδοματική πολιτική, γιατί η κοινωνική αλληλεγγύη αποτελεί την πρώτη μας προτεραιότητα. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και το πάγωμα των τιμολογίων των ΔΕΚΟ, καθώς και η προστασία των δανειοληπτών.

Η ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας, που αποτελεί το δεύτερο άξονα του προγράμματός μας, θα επιτευχθεί με την αύξηση των δημοσίων επενδύσεων στο 4% του ΑΕΠ, από τον πρώτο προϋπολογισμό που θα συντάξουμε, αλλά και την επιτάχυνση του ΕΣΠΑ. Δε θα διστάσουμε να δώσουμε ενέσεις ρευστότητας στην αγορά. Στόχος μας είναι να βελτωθεί το οικονομικό περιβάλλον, προκειμένου να δημιουργηθούν οι οικονομικές συνθήκες που ευνοούν όλους όσους συμμετέχουν στην οικονομική διαδικασία.

Μεσούσης της κρίσης, οφείλουμε να λάβουμε μέτρα για την ενίσχυση της απασχόλησης, για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Η υψηλή ανεργία   σημαίνει ότι το παραγωγικό δυναμικό της κοινωνίας μας δεν αξιοποιείται και αποτελεί τροχοπέδη για την οικονομική ανάπτυξη του τόπου. Πάντως, δεσμευόμαστε και για την οικονομική στήριξη των ανέργων.

Το βασικότερο μέτρο που θα προωθήσουμε είναι η εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών, με τη μείωση της σπατάλης και την αύξηση των φορολογικών εσόδων.  Τα τελευταία 5 χρόνια, τα έξοδα του δημοσίου έχουν αυξηθεί, χωρίς από τη διάθεσή τους να ωφελείται ο πολίτης. Οι δαπάνες του δημοσίου πρέπει να είναι στοχευμένες. Δεσμευόμαστε ότι ο πολίτης θα γνωρίζει που πηγαίνει κάθε ευρώ που ξοδεύει το κράτος και ότι τα χρήματά του θα διατίθενται για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του και όχι για να πλουτίζουν οι υμέτεροι. Παράλληλα, οφείλουμε να δημιουργήσουμε από την αρχή τους μηχανισμούς φορολογικού ελέγχου που διέλυσε η Νέα Δημοκρατία.

Αντίθετα με όσα θέλουν να μας κάνουν να πιστέψουμε, η σημερινή μας κατάσταση δεν οφείλεται μόνο στη διεθνή οικονομική συγκυρία. 

Εξάλλου, προτού ξεσπάσει η κρίση, τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζαμε ήταν τεράστια. Αν δεν προωθήσουμε συγκεκριμένες αλλαγές, όταν θα περάσει η διεθνής οικονομική κρίση, η χώρα μας θα εξακολουθήσει να μαστίζεται από οικονομικά προβλήματα αλλά και από την κρίση των θεσμών και των αξιών, που έχει προκληθεί τα τελευταία χρόνια. 

* Ο κ. Γιάννης Δραμουντάνης
είναι τραπεζιτικό στέλεχος και
υποψήφιος Βουλευτής του
ΠΑΣΟΚ στο Ρέθυμνο


« επιστροφή στη κατηγορία Έλλαδα

Σημειρινή ημερομηνία Τρίτη, 19 Ιούν 2018

Αρθρογραφία