H κάθοδος των (Κινέζων) Μυρίων... στο Ρέθυμνο.

Εκτύπωση

ΠΡΟΣΕΧΕΤΕ ΤΙ ΑΓΟΡΑΖΕΤΕ!!!

  • ΤΟ ΦΘΗΝΟ ΤΟ «ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ» ΠΑΝΤΑ ΑΚΡΙΒΑ.

του Βασίλη Κασιμάτη

Το Κινεζικό πρόβλημα σταδιακά απομακρύνεται από τη πρωτεύουσα όπου πρωτοεμφανίστηκε πριν μερικά χρόνια, λόγω μεγάλου διωγμού από τον Εμπορικό Σύλλογο και τις αρμόδιες υπηρεσίες, βάση των εκατοντάδων παρανομιών που παρουσίαζαν. Εξαπλώνεται όμως τώρα και στην υπόλοιπη Ελληνική επικράτεια με περίεργο τρόπο όπως θα δείτε παρακάτω.
Την εμφάνιση τους έκαναν και στο Ρέθυμνο με το γνωστό πάντα, πονηρό τους τρόπο. Στην αρχή με 2/3 μικρά μαγαζάκια βολιδοσκοπώντας την αγορά. Τώρα βλέπουμε το "σχέδιο Β" να μπαίνει σε εφαρμογή και να παίρνει "σάρκα και οστά" με το να χτίζονται τεράστια μαγαζιά, εδώ στο δικό μας Ρεθυμνάκι με το ήδη διογκωμένο εμπορικό μας πρόβλημα.

Το θέμα λαμβάνει τεράστιες διαστάσεις και πολύ γρήγορα αν δε το προλάβουμε εν τη γένεση του, θα δημιουργήσει μεγάλα και ουσιαστικά προβλήματα τόσο στον εμπορικό κόσμο όσο και στις ίδιες τις οικογένειές μας.

(φωτό από δρόμο του Σαν Φρατζίσκο. Θέλουμε να δούμε
κάποτε τη Λεωφόρο Κουντουριώτη στο Ρέθυμνο.. κάπως έτσι;)

 Συνεπώς το πρόβλημα είναι σίγουρα οικονομικό αλλά και ταυτόχρονα κοινωνικό.

Το πρόβλημα: Κινέζικα μαγαζιά τα περισσότερα εκ των οποίων παράνομα, με κακής ποιότητας προϊόντα, χωρίς να πληρούν τις Ευρωπαϊκές προδιαγραφές και τις περισσότερες φορές επικίνδυνα & ανθυγιεινά για τη ζωή τη δική μας και των παιδιών μας.
Παρασύρουν τον κόσμο πουλώντας πολύ φθηνά (λόγω της χείριστης ποιότητας) και καταστρέφουν το τοπικό εμπόριο δημιουργώντας μεγάλη σύγχυση πάντα στις τοπικές κοινωνίες.
Πως έρχονται λοιπόν ΜΟΝΟ οι Κινέζοι οι οποίοι δεν είναι Ευρωπαίοι κάτοικοι και μεταναστεύουν ανοίγωντας μάλιστα επιχειρήσεις στη χώρα μας έτσι εύκολα; Είναι γνωστό σε όλους μας ότι κάτοικος από άλλη χώρα εκτός Ευρωπαϊκής Κοινότητας δε μπορεί να ανοίγει μαγαζιά στην Ελλάδα έτσι απλά.
Με στοιχεία που σας παραθέτει η ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ και που συγκέντρωσε από έρευνα και καταγγελίες, η κατάσταση έχει ως εξής:
Οι Κινέζοι έρχονται στη χώρα μας με κάποια κρυφή «ανταλλακτική» συνεργασία με τα «μεγάλα κεφάλια» σε Αμερική και Ευρώπη.
Η Ελλάδα εμφανίζεται κατά κάποιο περίεργο τρόπο «υποχρεωμένη» να τους δέχεται. Το φοβερό είναι μάλιστα ότι η Κινεζική κυβέρνηση επιδοτεί με 3 χρόνια έξοδα τους Κινέζους που έρχονται στην Ελλάδα. Τους πληρώνει δηλαδή στέγη, διατροφή και κάποια άλλα έξοδα, ακόμα και το νοίκι της επιχείρησης που θα στήσουν!
Μαγικά πράγματα!  Διαβάστε τώρα και αυτό. Η Κινεζική κυβέρνηση δίνει "οδηγία" στους Κινέζους  κατά τα άλλα... «επιχειρηματίες», όσον αφορά το χτίσιμο του μαγαζιού, να προσλαμβάνουν ΜΟΝΟ Κινέζους εργάτες και μαστόρους και μόνο όταν δε βρίσκουν τότε μόνο να συνεργάζονται με τοπικούς επιτηδευματίες. Δηλαδή "δραχμή" ή ίσως πιο σωστά... ούτε ευρώ στους ντόπιους. Σύστημα «Ακρίδα»! Να τα παίρνουμε μόνο και γειά σας... Τα λέμε...!Τα δε προϊόντα που φέρνουν μαζί τους από τη Κίνα είναι χωρίς προδιαγραφές. Τι σημαίνει τώρα αυτό; Να σας εξηγήσουμε. Όταν ένας Έλληνας πάει στη Κίνα για να αγοράσει προϊόντα για εισαγωγή στην Ελλάδα, παραλαμβάνει ακριβώτερα, από διαφορετικά στοκ, τα οποίο είναι ελεγμένα και πληρούν τις Ευρωπαϊκές προδιαγραφές που έχουν θεσπιστεί βάση των Ευρωπαϊκών οδηγιών. Με άλλα λόγια «δύο μέτρα και δύο σταθμά». Από αλλού ψωνίζει ο Ευρωπαίος εισαγωγέας για τα νόμιμα μαγαζιά του που υπόκεινται σε αυστηρούς ελέγχους και από αλλού ο Κινέζος εξαγωγέας ο οποίος αγοράζει με πολύ φθηνότερο κοστολόγιο αλλά  εντελώς ακατάλληλα προϊόντα. Επανειλημμένως έχουμε δει σε τηλεοπτικές ειδήσεις & εκπομπές για τα τραγικά αποτελέσματα σε θέματα υγείας και το τι έχουν υποστεί αρκετοί καταναλωτές από τη χρήση αυτών Κινέζικων προϊόντων. Ηλεκτροπληξίες από ακατάλληλες ηλεκτρικές συσκευές, δερματικές παθήσεις σε παιδιά και ενήλικους από υφάσματα τα οποία είναι βαμμένα με φθηνές αλλά και επικίνδυνες για τον άνθρωπο βαφές και τόσα άλλα. Αυτά πρέπει να σκεφτόμαστε όταν θα πάμε την επόμενη φορά να επισκεφτούμε ένα Κινέζικο κατάστημα.
Αυτά και κάποια άλλα. Ότι δηλαδή αποδεδειγμένα η ταμειακή μηχανή αυτών των καταστημάτων είναι πλέον «κοινό μυστικό», δεν χρησιμοποιείτε. Οι αρχές το γνωρίζουν και είναι καιρός να στείλουν τα όργανα ελέγχου (ΣΔΟΕ) να διενεργήσουν τα δέοντα.

Οι Κινέζοι λοιπόν έρχονται έτσι απλά και ανοίγουν επιχειρήσεις στην Ελλάδα όταν όλοι γνωρίζουμε ότι είναι αρκετά δύσκολο πολλές φορές ακόμα και για τους ενδοκοινοτικούς λαούς που νομίμως δικαιούνται, όπως Γερμανοί, Άγγλοι κλπ, να δημιουργήσουν δικές τους επιχειρήσεις στη χώρα μας. Οι Κινέζοι πώς; Γιατί άλλοι εξωκοινοτικοί λαοί από Ασία, Αφρική ή ακόμα και Αμερική δεν μπορούν να ανοίγουν μαγαζιά στην Ελλάδα.

Δεν αναρωτιέστε;

Τι συμβαίνει και τι έχουν τάξει στην Ελληνική κυβέρνηση που βλέπει και αναγνωρίζει το πρόβλημα αλλά δε κάνει απολύτως τίποτα για αυτό, αδιαφορώντας για την τεράστια ζημιά που έχουν υποστεί οι εμπορικές κυρίως Ελληνικές επιχειρήσεις.
Όλοι γνωρίζουν και συζητούν -αλλά κανείς δεν παραδέχεται επίσημα- ότι η κινεζική κυβέρνηση λόγω του γιγάντιου μεγέθους του πληθυσμού της χώρας της, αλλά και προκειμένου να προωθήσει ελεγχόμενα τα προϊόντα της, εξωθεί άτομα στο εξωτερικό. Επιπλέον, με τον τρόπο αυτό προσπαθεί να επιλύσει και τα προβλήματα αστυφιλίας, ανεργίας και αστέγων που την τελευταία πενταετία έκαναν έντονη την εμφάνισή τους στην ασιατική χώρα.
Το δεύτερο που είναι γνωστό -αλλά οι Κινέζοι επίσημα αρνούνται ως πολιτική- είναι ότι στη διάδοση των κινεζικών καταστημάτων και προϊόντων συμμετέχει οικονομικά η πρεσβεία της χώρας. Επίσης, ορισμένοι Κινέζοι κατά τη σύλληψή τους από τις ελληνικές αρχές υποστήριξαν ότι οι κινεζικές αρχές κρατούν ονόματα, στοιχεία και διαβατήρια ατόμων που έχουν πεθάνει ή φύγει από την Ελλάδα, με αποτέλεσμα να ανακυκλώνονται χωρίς να μπορεί κανείς να υπολογίζει πόσοι ακριβώς είναι.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ Δημ. Αρμενάκη, πριν από δύο χρόνια ο εμπορικός κόσμος, υπό τη σκέπη της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), έφερε σοβαρό πλήγμα στους Κινέζους.
Με εγκύκλιο που είχε αποστείλει τότε η ΕΣΕΕ σε όλα τα επιμελητήρια της χώρας, τα καλούσε να ζητήσουν από τους Κινέζους να τους προσκομίσουν εκ νέου τις άδειες εργασίας στη χώρα μας. Η ΕΣΕΕ γνώριζε εκ των προτέρων ότι οι περισσότερες από αυτές ήταν άδειες «εξαρτημένης εργασίας» που σήμαινε ότι οι κάτοχοί τους δεν μπορούσαν να ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα. Μόνο ως υπάλληλοι δηλαδή μπορούσαν να διαμένουν στη χώρα μας.
Παράλληλα, για να πάρουν οι Κινέζοι άδειες μη εξαρτημένης εργασίας έπρεπε να προσκομίσουν στην ελληνική πρεσβεία στο Πεκίνο μία σειρά από έγγραφα για την επένδυσή τους, μεταξύ των οποίων και αντίγραφο που θα έδειχνε ότι έχουν καταβάλει σε λογαριασμό ελληνικής τράπεζας το ποσό της επένδυσης.
Να σημειώσουμε εδώ ότι οι Έλληνες επιχειρηματίες που έχουν ανοίξει επιχειρήσεις στη Κίνα για τη καλύτερη διακίνηση εμπορευμάτων, καταθέτουν εγγυητικές ύψους περίπου δύο εκατομμυρίων ευρώ.
Οι διαδικασίες αυτές λοιπόν δυσκόλεψαν τα πράγματα και έτσι τον τελευταίο χρόνο ελάχιστα νέα κινέζικα μαγαζιά ανοίγουν, ενώ έχουν μπει και «λουκέτα» σε μερικά, με αποτέλεσμα ο αριθμός τους να παραμένει σταθερός στα περίπου 3.000. Αρκετοί ήταν μάλιστα οι Κινέζοι που αναγκάστηκαν να μεταβιβάσουν τις επιχειρήσεις τους σε συμπατριώτες τους -κατόχους ευρωπαϊκών διαβατηρίων- προκειμένου να αποφύγουν το «λουκέτο».
Ερώτηση προς τον Υπουργό Ανάπτυξης έκανε ο Αναστάσης Παπαληγούρας για τα Κινέζικα μαγαζιά της Κορίνθου και στην οποία αναφέρει:
«...Μετά από έρευνα του οικείου Εμπορικού Συλλόγου στην πόλη της Κορίνθου λειτουργούν σήμερα οκτώ «κινέζικα» καταστήματα, από τα οποία μόνο τα δύο είχαν υποβάλλει τα αναγκαία για τη λειτουργία τους δικαιολογητικά στο Εμπορικό Επιμελητήριο, ενώ τα υπόλοιπα δεν πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις που απαιτούνται».
Το φαινόμενο αυτό λοιπόν παρατηρείται στις περισσότερες πόλεις της χώρας, με αποτέλεσμα αφενός να μη διασφαλίζεται η ποιότητα των πωλούμενων προϊόντων και η ασφάλεια των συναλλαγών και αφετέρου να δημιουργούνται συνθήκες αθέμιτου για τον εμπορικό κόσμο ανταγωνισμού.
Ερωτάται ο Υπουργός Ανάπτυξης.
Ποια μέτρα πρόκειται να λάβει για να ελέγξει αν οι επιχειρήσεις αυτές λειτουργούν νόμιμα, αν πληρούν όλες τις νόμιμες προϋποθέσεις, αν είναι εγγεγραμμένες στο Εμπορικό Επιμελητήριο και στον Εμπορικό Σύλλογο, αν υποβάλλουν τα απαιτούμενα φορολογικά στοιχεία και αν οι εργαζόμενοι σε αυτές είναι δηλωμένοι στο Ι.Κ.Α.(που δεν είναι).
Κινεζικά "Τσιφλίκια" όπως σε άλλα σημεία της Ελλάδας χαρακτηριστικά αναφέρουμε τη Πλατεία Κουμουνδούρου, δεν θέλουμε να δούμε στο Ρέθυμνο. Παραδειγματικά σας αναφέρουμε ότι στην Ιταλία και πιο συγκεκριμένα σε ένα από τα 2 αεροδρόμια της Ρώμης το Fumiccino, έχει δημιουργηθεί τεράστιο πρόβλημα διότι η Κινεζική λαίλαπα εκεί, έχει λάβει ανεξέλεγκτες και γιγάντιες διαστάσεις και πλέον στο Τελωνείο και στις αποθηκευτικές αποβάθρες όπως μας λένε οι οδηγοί φορτηγών, δε κάνεις τίποτα αν δεν ελέγχεται από τη εκεί Κινέζικη «φαμίλια».
Τέτοια φαινόμενα πρέπει να προσπαθήσουμε "πάση θυσία" να αποφύγουμε στο εδώ - δικό μας Ρέθυμνο.
Ζητάμε από τους κατοίκους Ρεθύμνου να επιμείνουν «Ελληνικά» και να στηρίξουν τις ντόπιες επιχειρήσεις μας, γνωρίζοντας ότι πράττουν το σωστό για τους ίδιους και τη πόλη τους και να μην αφήσουν τέτοια φαινόμενα όπου αποδεδειγμένα έχουν καταστρέψει οικονομίες και έχουν βλάψει τη δημόσια υγεία σε άλλες χώρες και περιοχές.
Ας πρωτοστατήσει ο Εμπορικός Σύλλογος Ρεθύμνου σε συνεργασία με το Επιμελητήριο σε κινητοποιήσεις και η ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ δεσμεύεται να δημοσιεύει κάθε τέτοια κίνηση.
Το σίγουρο είναι ότι η κοινή γνώμη του Ρεθύμνου δεν θέλει να δει τη πόλη να μετατρέπεται μια μέρα σε China Town (τσάϊνα Τάουν)!

 


« επιστροφή στη κατηγορία Ρέθυμνο

Σημειρινή ημερομηνία Δευτέρα, 28 Μάι 2018

Αρθρογραφία