Οδοιπορικό στις Πρασσές

Εκτύπωση

Οδοιπορικό στις Πρασσές

          25/09/09 


της Μόνικας
Ζουγανέλη
Μόνο λίγα λεπτά από το Ρέθυμνο, σε απόσταση μόλις 12 χλμ, έχουμε την τιμή να συναντάμε ένα πολύ γραφικό χωριό του νομού, τις Πρασσές. Οι Πρασσές βρίσκονται σε υψόμετρο 340 μέτρων και φιλοξενούν περίπου 150 μόνιμους κατοίκους. Σε απογραφές του 16ου αιώνα αναφέρεται με 285 κατοίκους.

Σε αυτό το μεσαιωνικό χωριό μπορείτε να διακρίνετε τις επιρροές από διαφορετικές κουλτούρες, από τα καλοδιατηρημένα Βενετικά Κτίσματα, τα Τούρκικα αγροκτήματα, καθώς και τις παλιές Εκκλησίες. Εντυπωσιακό είναι το παλιό ενετικό υδραγωγείο με την κρήνη και τις γούρνες. Η θέση του χωριού προσφέρεται για περπάτημα και περιπλανήσεις στα ορεινά χωριά του Ρεθύμνου.

Το βασικότερο όμως είναι αυτή η αίσθηση που σου μένει με το φτάνεις στο χωριό. Εικόνες του χθες. Η αυθόρμητη φιλοξενία και ευγένεια των κατοίκων κάνουν το χωριό ιδανικό για περιδιαβάσεις.
Τους συναντάς στα παραδοσιακά καφενεία και μαγαζάκια και θαρρείς πως ζουν σε μια άλλη εποχή.
Σε μια εποχή που δεν πρωταγωνιστεί το άγχος στην ζωή μας και όλα μπορούν να γίνουν καλύτερα.
Σπάνιο φαινόμενο για τις μέρες μας. Εδώ διατηρούνται πολλά παλιά σπίτια, ενώ στην έξοδο του χωριού, ο δρόμος κατηφορίζει προς την καταπράσινη κοιλάδα του ποταμού Ποταμίδα, με πολύ ωραία θέα προς τις κορυφές του Ψηλορείτη.

Πέρα από αυτό εδώ ο επισκέπτης  μπορεί να βρεθεί κοντά στην υπέροχη φύση, να απολαύσει τη θέα του βουνού και να  βρίσκεται μόλις 15 λεπτά, με αυτοκίνητο στην όμορφη πόλη του Ρεθύμνου.
Στην θέση Καστρί υπάρχει μεγάλη Υστερομινωική εγκατάσταση, με ίχνη γεωμετρικής και μετέπειτα κατοίκησης. Υπάρχουν υπολείμματα τριών κουλέδων.
Ανατολικά του χωριού υπάρχει η είσοδος για το Πρασιανό Φαράγγι με μοναδική χλωρίδα και πανίδα.Το φαράγγι ξεκιναέι από το χωριό και είναι ένα μέρος ιδιαιτερης φυσικής ομορφιάς καταλήγοντας στον Πλατανιά μετά από μια ενδιαφέρουσα διαδρομή 3 περίπου ωρών. Καλοκαιρινές εξορμήσεις στα φαράγγια οργανώνονται και από τον Ορειβατικό Σύλλογο Ρεθύμνου.

Στα σύνορα με το Χρωμοναστήρι υπάρχει ένα Φαράγγι ένα «Απέραντο Δάσος» από ελιές και περιοχές με χαμηλή βλάστηση. Στην περιοχή υπάρχουν ακόμα και σπήλαια

Το χωριό είναι σαν αυτό που λένε "τα καλά αρώματα μπαίνουν σε μικρά μπουκαλάκια", καθώς είναι ένα μικρό πανέμορφο χωριό,που έχει διατηρήσει την αυθεντικότητά του. Γνήσιος Κρητικός Τόπος για να διαβείς και φεύγοντας να κρατήσεις πολλές μυρωδιές στο μυαλό σου.

Σίγουρα μια επίσκεψή σας σε τούτο το μέρος θα σας αποζημιώσει και θα σας πείσει ότι υπάρχουν ακόμα μέρη που μπορούν να μας προσφέρουν νότες ευτυχίας, και είναι τόσο δίπλα μας ....

 


« επιστροφή στη κατηγορία Οδοιπορικά

Σημειρινή ημερομηνία Τρίτη, 19 Ιούν 2018

Αρθρογραφία