Μετρούν τις ''πληγές'' τους οι ξενοδόχοι του νομού

Εκτύπωση

Μετρούν τις "πληγές" τους οι ξενοδόχοι του νομού

  • Πτώση μέχρι και 14%, σε σχέση με την περσινή χρονιά, καταγράφηκε από την αρχή της καλοκαιρινής περιόδου μέχρι και σήμερα
  • Δυσοίωνες οι προβλέψεις για την επόμενη τουριστική περίοδο

25/09/09
της Μαρίας Καλογεράκη


Με τα πιο μελανά χρώματα περιγράφουν οι τουριστικοί παράγοντες, την πορεία του τουρισμού στο νομό Ρεθύμνου, από την αρχή της καλοκαιρινής περιόδου μέχρι και σήμερα. Η πτώση, που παρατηρήθηκε από τον Απρίλιο μέχρι και τον Αύγουστο σε διανυκτερεύσεις, άγγιξε το 14%, ενώ οι τουριστικοί φορείς επισημαίνουν σε ό,τι αφορά τα έσοδα, πως το ποσοστό αυτό είναι πολύ μεγαλύτερο, δεδομένου των προσφορών αλλά και των εκπτώσεων που έγιναν, προκειμένου να προσελκύσουν περισσότερους πελάτες και να τονωθεί η ζήτηση. Οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής έδωσαν μια μικρή ανάσα στον τουρισμό κυρίως το μήνα Αύγουστο, όπου παρατηρήθηκε πτώση κοντά στο 8%. Την ίδια ώρα, τα περισσότερα ξενοδοχεία θα κατεβάσουν ρολά πολύ νωρίτερα, σε σχέση με άλλες χρονιές, δηλαδή στα μέσα Οκτωβρίου. Ενδεικτικά, ο Ευγένιος Φραγκιαδάκης αναφέρει πως μόνο 10 ξενοδοχειακές μονάδες θα παραμείνουν ανοιχτές τον επόμενο μήνα.

Αισθητά μειωμένος, σε σχέση με την περσινή χρονιά, ήταν και ο εσωτερικός τουρισμός στο νομό Ρεθύμνου. Η μεγαλύτερη πληγή για την ελεύθερη πτώση του τουρισμού τη φετινή χρονιά, ήταν η Αγγλική αγορά, καθώς οι Άγγλοι τουρίστες για πρώτη φορά προτίμησαν χώρες εκτός ευρωζώνης, λόγω της αξίας της στερλίνας που υποτιμήθηκε σε σχέση με το ευρώ.

"Η αγγλική αγορά είναι ο αρνητικός πρωταγωνιστής τη φετινή σεζόν και ακολουθούν οι τουρίστες από τις πρώην ανατολικές χώρες. Από τη μια μεριά η οικονομική κρίση, από την άλλη η υποτίμηση του νομίσματος σε σχέση με το ευρώ, μας έκαναν να είμαστε ακριβοί για αυτούς και για τους ίδιους λόγους προτίμησαν αγορές εκτός ευρώ", αναφέρει ο γραμματέας του συλλόγου ξενοδόχων του νομού, Ευγένιος Φραγκιαδάκης.

Τώρα, με ανοιχτό το ενδεχόμενο απολύσεων εργαζομένων στον τουριστικό κλάδο και το γεγονός ότι αρκετές ξενοδοχειακές μονάδες στο νομό δεν άνοιξαν καθόλου τη φετινή χρονιά, οι τουριστικοί παράγοντες του νομού, εκφράζουν την ανησυχία και τον προβληματισμό τους για την πορεία του τουρισμού την επόμενη σεζόν.

 


« επιστροφή στη κατηγορία Ρέθυμνο

Σημειρινή ημερομηνία Δευτέρα, 21 Μάι 2018

Αρθρογραφία