Ρήγμα στα εσωκομματικά της Ν.Δ.

Εκτύπωση

Ρήγμα στα εσωκομματικά της Ν.Δ.

  • Πυρετός ΝΟΔΕ από την επιστολή Σχοινά

 

       23/09/2009

του Βασίλη
Κασιμάτη
Ο απόηχος της, προ ημερών, επιστολής του κ. Κωστή Σχοινά στον Τύπο, δημιούργησε ένα βαθύ ρήγμα στους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας στο Ρέθυμνο.
"...Να μη δώσω ούτε καν κριτική ψήφο στο νοσηρό κομμάτι της Νέας Δημοκρατίας!", ήταν ο κεντρικός υπότιτλος της επιστολής του διαγραμμένου, από το κόμμα της Ν.Δ., πολιτευτή.

Να θυμίσουμε, ότι ο κ. Κωστής Σχοινάς διεγράφη από τη Νέα Δημοκρατία εν μέσω ενός θερμού πολιτικού παρασκηνίου, αφού τόσο οι εσωκομματικές βλέψεις υπέρ της κ. Όλγας Κεφαλογιάννη, όσο και αυτά που ο κ. Σχοινάς απέδιδε εντίμως στον συχνό-πυκνό πολιτικό του λόγο, έκαναν την επιτροπή δεοντολογίας της Ν.Δ. υπό του κ. Απόστολου Κράτσα, να λάβει τελικά την απόφαση διαγραφής του, στα μέσα του περασμένου Απριλίου 2009.

Και εδώ προκύπτει το ερώτημα!
Τι ζητάει ο λαός από τους πολιτικούς;
Να υπηρετούν τη κομματική "φανέλα",  ή να πρεσβεύουν το λόγο του πολίτη, να προστατεύουν το πολίτη, να δουλεύουν εντίμως για τον πολίτη;

Διότι ο κ. Σχοινάς δε μας φάνηκε να λειτουργεί ως "Βασιλικότερος του Βασιλέως", αλλά να ασκεί έντονη κυβερνητική κριτική σε λάθη που ζημίωσαν το Ρέθυμνο, να κραυγάζει για την ακτοπλοϊκή απομόνωση, να τονίζει τα λάθη και τις σκόπιμες παραλείψεις στις μελέτες του Φράγματος του Πλατύ, να εντοπίζει τα ουσιαστικά σημεία και προβλήματα που αφορούσαν την ζώνη των "800", να κάνει λόγο για την κυβερνητική ολιγωρία στο μείζον θέμα του Β.Ο.Α.Κ., να μιλά για την υγεία, που αποδεδειγμένα νοσεί στο Ρέθυμνο.
Όλα αυτά όμως, θα πρέπει να παραδεχτούμε, ότι ήταν ζητήματα που καίνε και τσουρουφλούν το Ρεθυμνιώτη. Και ο πολιτευτής ήταν εκεί, για αυτόν τo Ρεθυμνιώτη, αντιμετωπίζοντας την πολιτική του θέση και βούληση ως λειτούργημα και όχι ως επάγγελμα.
Ίσως αυτό ήταν το "λάθος" του, βάσει του οποίου έκρινε η "Επιτροπή Κράτσα", αλλά σε κάθε περίπτωση ουδέποτε αποτέλεσε λάθος στα μάτια του Ρεθυμνιώτη.

Θέλοντας να είμαστε πάντα ακριβοδίκαιοι στο λόγο μας σαν εφημερίδα, αλλά και πιστοί στη δημοσιογραφική μας ιδεολογία, που κρίνει πάντα υπό ανεξάρτητο πρίσμα τα πολιτικά και όχι μόνο, τεκταινόμενα του Νομού μας, θα εξετάσουμε τα δύο αυτά στοιχεία ξεκινώντας από το δεύτερο σκέλος, μιας και είναι γνωστό ότι πάμε πάντα ... «κόντρα στο ρεύμα»!!

Σκέλος Α

Ο κ. Κωστής Σχοινάς, η πολιτική παρουσία του οποίου σφραγίστηκε δια γυμνού οφθαλμού και με τις δύο αξιοπρεπέστατες εμπλοκές του στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας στις Εθνικές εκλογές του 2004 και 2007, έδειξε ένα σοβαρό πρόσωπο που κατάφερε και έπεισε το εκλογικό σώμα στο Ρέθυμνο.
Και λέμε «έπεισε» διότι αυταπόδεικτο γεγονός αυτού ήταν  η κάθετη άνοδος της παράταξης στο Νομό Ρεθύμνου, από τη στιγμή που ο ίδιος εκστρατεύτηκε με το κόμμα της Ν.Δ., στηρίζοντας με τον αγώνα του την παράταξη που ο ίδιος ιδεολογικά άνηκε από παιδί.
Και είναι η ώρα να θυμίσουμε στο αναγνωστικό μας κοινό τα εκλογικά αποτελέσματα των τελευταίων τριών εκλογικών αναμετρήσεων, κάνοντας μια μικρή ιστορική αναδρομή στο σύντομο παρελθόν, από όπου όμως αντλούμε πραγματικά στοιχεία για το δια ταύτα!

Εκλογικό αποτέλεσμα 2000
Το 2000, η Νέα Δημοκρατία βρέθηκε 13 μονάδες πίσω από το ΠΑ.ΣΟ.Κ., αφού το ποσοστό που κατάφερε να συγκεντρώσει δεν ξεπέρασε το 39,58%. Το κυβερνών, τότε, κόμμα του ΠΑ.ΣΟ.Κ συγκέντρωσε στο Ρέθυμνο το 51,81% του εκλογικού σώματος.
Βουλευτής το 2000 για τη Νέα Δημοκρατία εκλέχτηκε ο κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης, αφήνοντας πίσω του 2ο στο ψηφοδέλτιο, τον συνυποψήφιό του κ. Τσουπάκη.
Και οι δύο δεν «έπεισαν» από ό,τι έδειξε η κάλπη και έτσι, η ψαλίδα ήταν σε κατ΄ουσίαν μη ανατρέψιμο, για πολλούς, σημείο.

Εκλογικό αποτέλεσμα 2004
Τελικά, αποδείχτηκε ότι δεν ήταν μη ανατρέψιμο, αφού το 2004 η διαφορά της ψαλίδας των δύο κομμάτων έκλεισε σημαντικά, με τη συμμετοχή ενός νέου λαμπρού, όπως αποδείχτηκε στη πορεία, υποψηφίου.
Και πάλι ο κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης κυριάρχησε στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας. Εκεί όμως έκανε το πολιτικό ντεμπούτο του ο Κωστής Σχοινάς, με την καταλυτική συμμετοχή του οποίου, το κόμμα ανήλθε για πρώτη φορά στο 44,5% , δυόμιση μόνο μονάδες πίσω από το ΠΑ.ΣΟ.Κ, που και πάλι πρώτευσε στο Νομό Ρεθύμνου με ποσοστό 47%.
Τότε λοιπόν ο κ. Σχοινάς θεωρήθηκε από πολλούς ως ο ακρογωνιαίος λίθος της παράταξης, αφού όντας δεύτερος στον εσωκομματικό αγώνα της παράταξης στο Ρέθυμνο, κατάφερε να δώσει τη νεανική και έντιμη φωνή και έτσι το κόμμα να αποσπάσει τόσο μικρή διαφορά από το ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Εκλογικό αποτέλεσμα 2007
Το 2007 πλέον, ο Κωστής Σχοινάς συμμετείχε για 2η φορά στο ψηφοδέλτιο με την πρωτοεμφανιζόμενη, τότε, συνυποψήφιό του κ. Όλγα Κεφαλογιάννη.
Και οι δυο μαζί, χέρι χέρι, έκαναν τη μεγάλη έκπληξη και έτσι για πρώτη φορά, ύστερα από δεκαετίες ολόκληρες, η Νέα Δημοκρατία έβαψε μπλέ τον πολιτικό χάρτη, περνόντας πρώτη στο Ρέθυμνο με διαφορά σχεδόν τριών ποσοστιαίων μονάδων.
Ν.Δ.: 46,5 - ΠΑ.ΣΟ.Κ.:  43,8%,  ήταν το τελικό αποτέλεσμα.
Νικήτρια αναδείχθηκε ο κ. Κεφαλογιάννη, αφού έλαβε 12.520 ψήφους έναντι 12.496 ψήφων που έλαβε ο εσωκομματικός της αντίπαλος. Διαφορά μόλις 24 ψήφων, η οποία αποτέλεσε το «Μήλον της έριδος», αφού έκτοτε ξέσπασε ένας εσωκομματικός πόλεμος. 

Έτσι λοιπόν, «Γαλάζιος εμφύλιος» ξεσπάει στο Ρέθυμνο ανάμεσα στους υποψήφιους βουλευτές Κώστα Σχοινά και Όλγας Κεφαλογιάννη, όπως επίσης στα επιτελεία και τους ψηφοφόρους τους, για το ποιος είναι ο βουλευτής του νομού, ενώ διάχυτες είναι οι αναφορές και τα σχόλια που κάνουν λόγο για ενδεχόμενη νόθευση του αποτελέσματος στην σταυροδότηση των υποψηφίων.
Η κ. Όλγα Κεφαλογιάννη, που μετά από ένα ολονύχτιο και ημερήσιο θρίλερ στις 16 Σεπτεμβρίου του 2007, αναδείχτηκε νικήτρια με διαφορά μόλις 24 ψήφων έναντι του κ. Σχοινά.
Η ίδια βρίσκεται «στο μάτι του κυκλώνα», καθώς ο συνυποψήφιός της αμφισβητεί ευθέως το αποτέλεσμα, επισημαίνοντας στη δήλωσή του ότι «η ψήφος και η λαϊκή ετυμηγορία, δεν υφαρπάζεται, ούτε αλλοιώνεται».
Μάλιστα, την επομένη της εκλογής το μεσημέρι, ο κ. Σχοινάς κατέθεσε στο Πρωτοδικείο Ρεθύμνου αίτηση επανακαταμέτρησης όλων των ψηφοδελτίων της ΝΔ στο νομό, αλλά και των ετεροδημοτών. Ο κ. Σχοινάς στις δηλώσεις του είπε τότε, ότι προηγείτο σταθερά στο σύνολο των εκλογικών τμημάτων του νομού Ρεθύμνου με 183 ψήφους και ότι το αποτέλεσμα ανετράπη από τις ψήφους των ετεροδημοτών από Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ηράκλειο, που με «μεγάλη καθυστέρηση» όπως ο ίδιος χαρακτηριστικά είπε, έφτασαν στο Ρέθυμνο.
«Το βράδυ των εκλογών, όλη νύχτα αλλά και την επαύριον ψάχναμε πού ήταν οι  σάκοι των ετεροδημοτών και κανείς δεν γνώριζε να μας πει, μέχρι το μεσημέρι της άλλης ημέρας που ήρθαν», δήλωσε με νόημα ο κ. Σχοινάς, ενώ αναφέρθηκε και «σε φήμες που οργίαζαν», όπως είπε τις τελευταίες ημέρες, για εξαναγκασμούς και νοθεία.

Σκέλος Β

Έτσι λοιπόν, περνάμε στο 2ο σκέλος, που έχει να κάνει με τις εσωκομματικές βλέψεις υπέρ της κ. Κεφαλογιάννη, τόσο από το διοικητήριο της Ρηγίλλης, όσο και από το ευρύτερο επιτελείο του πρώην υπουργού κ. Γιάννη Κεφαλογιάννη.

Εδώ, η Νέα Δημοκρατία έδειξε ένα «προδοτικό» πρόσωπο, ξεχνώντας την τεράστια συνεισφορά Σχοινά στη παράταξη στο Ρέθυμνο και στις εκλογικές αναμετρήσεις 2004 & 2007.
Μεθοδευμένες κινήσεις κατά του νεαρού πολιτικού «που τόλμησε», όπως είπαν κάποιοι, να σηκώσει κεφάλι εναντίον «θεσμικών καθεστώτων στο Ρέθυμνο», ξεκίνησαν από τον Οκτώβριο του 2007, με αποτέλεσμα ενάμιση μόνο χρόνο αργότερα, τον Απρίλιο του 2009 να διαγράψουν αναίτια τον κ. Σχοινά, με στόχο να μη μετέχει στο ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. στο Ρέθυμνο στις επερχόμενες Εθνικές εκλογές του Φθινοπώρου, που όλοι μας γνωρίζαμε ότι ερχόντουσαν από την περασμένη Άνοιξη!
Επικαλούμενη δήθεν αντιπαραταξιακές δηλώσεις του κ. Σχοινά στα Μ.Μ.Ε., η επιτροπή δεοντολογίας της Ν.Δ. διαγράφει τον ίδιο από το κόμμα με μια κίνηση blitz crick.
Με μια περισπούδαστη και αστραπιαία, αλλά και συνάμα ξαφνική ανακοίνωση, η επιτροπή πρωτοτυπεί, αφού ουδέποτε δε διεγράφη στέλεχος του κόμματος σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

"Ψεκάστε, σκουπίστε... τελειώσαμε"!

Η διαγραφή αυτή έχει λοιπόν και μια πρωτιά! Καμιά άλλη διαγραφή πολιτικού δεν επετεύχθη σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, όσο αυτή του κ. Κωστή Σχοινά.
23 Μαρτίου εκλήθη σε απολογία ο Πολιτευτής στο Πειθαρχικό, συζητήθηκε εντός της Κεντρικής Επιτροπής Δεοντολογίας σε χρόνο ρεκόρ, εντός δυο μόνο εβδομάδων (τόσο τους πήρε να εξετάσουν στοιχεία που σε άλλες υποθέσεις διαρκούν πολλούς μήνες) και στις 10 Απριλίου, ... με συνοπτικές διαδικασίες εξαγγέλθηκε έντεχνα η "προσωρινή" διαγραφή με ημερομηνία λήξεως ... ενός έτους!
Αναρωτηθήκαμε τότε και εμείς, αν η πράξη της διαγραφής αυτής μαρτυρούσε "κρεσέντο" σε «κατά παραγγελίαν διαγραφή», ή όντως εμπεριείχε αληθινά στοιχεία ενοχής του πρώην Πολιτευτή, που όμως σε καμία περίπτωση δε δόθηκαν με την απαιτούμενη σαφήνεια στον Τύπο. Δεν υπήρξε καν η αβρότητα να εξηγήσουν εις βάθος την στοιχειοθεσία της διαγραφής.

Να πούμε ότι ουδέποτε λάβαμε απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα.
Απάντηση όμως δεν έλαβε και ο λαός του Ρεθύμνου, όπου η λαϊκή οργή που ξεσπά στο Ρέθυμνο, ακολούθως της διαγραφής, είναι μεγάλη.
Εντός των πυλών της ΝΟΔΕ δημιουργείται μεγάλη αναστάτωση, βλέποντας τα ποσοστά του κόμματος στο Ρέθυμνο να κατρακυλούν δραματικά.
Ο Ιούνιος φαντάζει εφιάλτης στους κόλπους της ΝΟΔΕ, μιας και οι Ευρωεκλογές που ακολουθούν θα λειτουργήσουν ως Δαμόκλειος Σπάθη στο μπλε οικοδόμημα.
Πρώτο το ΠΑΣΟΚ με 48,58% , 2η η Ν.Δ. με 27,37% και με τη μεταξύ τους διαφορά στο 21,21%.
Σχεδόν η μεγαλύτερη ψαλίδα πανελλαδικά και σε σχέση με τις περασμένες εκλογές, η Ν.Δ. στο Ρέθυμνο σημείωσε τη μεγαλύτερη ήττα, σε Νομαρχιακό επίπεδο, όλων των εποχών από καταβολής του κόμματος.
Από το συν 2,8% της θετικής διαφοράς του 2007, στο μείον 21,21% .
24 μονάδες διαφοράς στη ψαλίδα των δύο κομμάτων.
Η υπόθεση της αδικαιολόγητης διαγραφής ΣΧΟΙΝΑ, φαίνεται πλέον να πέφτει βαριά στα "στομάχια" των ψηφοφόρων, όπου η λαϊκή εντολή που έδωσαν στην κάλπη έπεσε με τη σειρά της πολύ βαριά στα κεφάλια των "στρατηγών" του σχεδιασμού της διαγραφής.

Οι Ρεθυμνιώτες ψηφοφόροι της Ν.Δ. στη συντριπτική τους πλειοψηφία με αυτό το εκλογικό αποτέλεσμα, ζήτησαν με λαϊκή εντολή από το κόμμα την κάθαρση στο Ρέθυμνο.
Απέδειξαν με την απαξιωτική ψήφο τους, ότι με σπασμωδικές κινήσεις όπως αδικαιολόγητες και πρωτάκουστες ψευτοδιαγραφές, δε θέλουν επουδενεί να ανήκουν στο σώμα των ψηφοφόρων του κόμματος.
Αυτό το μήνυμα είναι προφανές, ότι ουδέποτε έφτασε στο επιτελείο της Ρηγίλλης, ή αν έφτασε δε μελετήθηκε ή εκτιμήθηκε σωστά, αφού το πολιτικό τοπίο παρέμεινε ίδιο και απαράλλαχτο.
Συνυποψήφιοι της κ. Κεφαλογιάννη στο ψηφοδέλτιο της παράταξης εμφανίστηκαν ύστερα από μεγάλο αγώνα ανεύρεσης προσώπων.
Άτομα δίχως κατ΄ ουσίαν προσωπική αξίωση εκλογής, αλλά άνθρωποι που επιλέχθηκαν ως μονάδες εξυπηρέτησης συντεταγμένου κέντρου.
Η ίδια η κα Άννα Ζαχαριουδάκη-Ραπτάκη μας αποκάλυψε, σε κατ ιδίαν συνέντευξη που είχαμε σχετικώς, ότι
"...κατεβαίνω δίχως να έχω αξίωση να εκλεγώ, αλλά κατεβαίνω για το κόμμα..."
Είναι πραγματικά κάτι που δεν συναντούμε στους υποψηφίους των άλλων κομμάτων, κι αν θέλετε και σε καμία άλλη περιφέρεια της χώρας, όπου ο καθένας ξεχωριστά "κατεβαίνει" δίνοντας τη δική του προσωπική μάχη, αλλά και τη δική του προσωπική υπογραφή, ευελπιστώντας ότι θα εκλεγεί. Δεν είδαμε πουθενά υποψηφίους να ζητούν ψήφο με υπογραφή άλλου, για το κόμμα αλλά όχι για τους ίδιους!
Όμοια περίπου προσέγγιση με εντελώς διαφορετικά κίνητρα, διαπιστώνουμε.


Καταλήγουμε λοιπόν στο «χθες», όπου με μια διθυραμβική εκδήλωση παρουσίασης υποψηφίων, η ΝΟΔΕ παρουσιάζει τα πρόσωπα του ψηφοδελτίου της την περασμένη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου, όταν στο Ρέθυμνο ακόμα ο κόσμος συζητά για τον εμφανή εσωκομματικό διχασμό προκαλούμενο από τη επιστολή -ΣΟΚ, Σχοινά.

Ερωτηθείς η πρώην Βουλευτής κ. Όλγα Κεφαλογιάννην για το περιεχόμενο αλλά και την ουσία της εν λόγου επιστολής, η ίδια εμφανίστηκε απαξιωτικήν ενώ χωρίς να τον κατανομάσει χαρακτήρισε  τον κ. Σχοινά «μικρόψυχο», αποδεικνύοντας ότι η πρόσκληση που του απηύθυνε η ίδια λίγες μόνο βδομάδες πριν, για να παραμερίσουν τα όποια μεταξύ τους ζητήματα σε μια τυχόν προσπάθεια συσπείρωσης, ήταν σκηνικό βιτρίνας και καθωσπρεπισμού. 

Σε κάθε περίπτωση και ύστερα από όλα αυτά, διαφαίνεται ότι η κατάσταση της Νέας Δημοκρατίας στο Ρέθυμνο, αυτή τη φορά προμηνύεται δυσοίωνη όσον αφορά το εκλογικό αποτέλεσμα στο Νομό Ρεθύμνου, αφού και οι δημοσκοπήσεις που ήρθαν στο φως τις τελευταίες μέρες δείχνουν σαφές προβάδισμα του ΠΑ.ΣΟ.Κ., περίπου εννέα με δέκα μονάδων.
Ο κ. Σχοινάς αυτές τις μέρες απουσιάζει στην Αμερική για πολυήμερο ταξίδι, αλλά η παρουσία του τελικά παραμένει ζωηρή στη πόλη και το νομό, την ώρα που οι συζητήσεις στα καφενεία έχουν πάρει φωτιά σχετικά με τα προαναφερόμενα.

Τι μέλλει γενέσθαι τελικά; Κυριακή ... κοντογιορτή και  η Κυριακή 4ης Οκτωβρίου φαντάζει για άλλους γιορτή και για άλλους ... εφιάλτης!!
Εμείς ευχόμαστε να επικρατήσει ένα ήπιο εκλογικό κλίμα και η Κυριακή της 4ης του Οκτώβρη να είναι μια ακόμα γιορτή του Δημοκρατικού πολιτεύματος στη χώρα που ανέδειξε τη Δημοκρατία.

Με τσι γειές μας ...

 

 


« επιστροφή στη κατηγορία Ρέθυμνο

Σημειρινή ημερομηνία Τετάρτη, 23 Μάι 2018

Αρθρογραφία