Υπόμνημα Εμπορικού Συλλόγου Ρεθύμνου προς όλα τα κόμματα

Εκτύπωση

Υπόμνημα Εμπορικού Συλλόγου Ρεθύμνου προς όλα τα κόμματα 


22/09/09


Με την αφορμή του εορτασμού της 22ης Σεπτεμβρίου ως "ΗΜΕΡΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ", ο Εμπορικός Σύλλογος Ρεθύμνου κατέθεσε  το παρακάτω υπόμνημα με συγκεκριμένες θέσεις, αναζητώντας δεσμεύσεις από όλα τα κόμματα και τους υποψήφιους βουλευτές του Ρεθύμνου.

Προς: Μέσα Γενικής Ενημέρωσης
Κοιν. Δήμαρχο Ρεθύμνου κ. Μαρινάκη Γεώργιο
Νομάρχη Ρεθύμνου κ. Παπαδάκη Γεώργιο 

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

 1. Ανάγκη άμεσης εφαρμογής εθνικού σχεδίου δράσης εξόδου από την κρίση με γρήγορους ρυθμούς και στοχευμένες ενέργειες.
 2. Εφαρμογή των νόμων, τόσο από πλευράς πολιτών, όσο και από πλευράς διοίκησης, κρατικής και τοπικής, μέσα από διαδικασίες συστηματικού και αδιάβλητου ελέγχου.
 3. Να σταματήσει η συστηματική παραβίαση των διατάξεων περί λαϊκών αγορών, υπαιθρίου εμπορίου στάσιμου εμπορίου και του παρεμπορίου με την υποβοήθηση και ανοχή ορισμένες φορές και του πολιτικού προσωπικού.
 4. Ασφαλιστικό:
  • Αποποινικοποίηση των οφειλών εισφορών στον ΟΑΕΕ.
  • Ρυθμίσεις οφειλών σε αντιστοιχία με τις ανάλογες του ΙΚΑ.
  • Διαδοχική ασφάλιση.
  • Άρση των ανισοτήτων στην απονομή συντάξεων του ΤΕΒΕ - ΤΑΕ.
  • Αναδιάρθρωση των κριτηρίων υπαγωγής στην κύρια ασφάλιση του ΟΑΕΕ ή άλλων ασφαλιστικών φορέων (τζίρος, πληθυσμιακά κριτήρια κλπ)

   5.   Εμπορική χωροταξία-Όροι χρήσης γης-Πολεοδομική Ανασυγκρότηση.
   6.   Αναθεώρηση όρων λειτουργίας της αγοράς (προσφορές, προωθητικές
        ενέργειες,εκποιή
σεις κλπ), σύμφωνα με τις υποδείξεις των εμπορικών
        οργανώσεων και τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς.

   7.  Διασφάλιση ωραρίου λειτουργίας καταστημάτων - Κυριακάτικης αργίας.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ - ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ

 1. Σταθερό και απλοποιημένο φορολογικό σύστημα, χωρίς αιφνιδιασμούς. Κανένας νέος ή επιπλέον φόρος στην τρέχουσα χρήση και όσο διαρκεί η κρίση.
 2. Αύξηση των ορίων υπαγωγής επιχειρήσεων στο καθεστώς της αυτοπεραίωσης για τις εμπορικές επιχειρήσεις από 300.000 ευρώ, που είναι σήμερα στα όρια των βιβλίων της β? κατηγορίας.
 3. Άρση του δικαιώματος του Κράτους να επεκτείνει κατά το δοκούν το χρόνο παραγραφής των χρήσεων.
 4. Κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και αντικατάστασή του από έναν απλό κώδικα διακίνησης αγαθών.
 5. Μείωση των μοναδικών συντελεστών καθαρού κέρδους και των συντελεστών εμπορικότητας.
 6. Κατάργηση της ποινικής ευθύνης για τις επιταγές που δεν υπερβαίνουν το ποσό των 3.000 ευρώ και επέκταση του χρόνου χάριτος αναγγελίας και εγγραφής στον Τειρεσία των σφραγισμένων επιταγών από τις 8+8 στις 30 ημέρες.
 7. Κατάργηση της υποχρέωσης δημοσίευσης ισολογισμών κλπ και αντικατάστασή της με ανάλογη ανάρτηση σε δωρεάν διαδικτυακή διεύθυνση των Υπουργείων Οικονομίας και Ανάπτυξης, στην οποία θα έχει πρόσβαση ο καθένας (ΓΕΜΗ).
 8. Παρέμβαση στην πολιτική των Τραπεζών, για μείωση των επιτοκίων καταναλωτικής πίστης, και ιδιαίτερα των πιστωτικών καρτών, προκειμένου να τονωθεί η κατανάλωση. Κατάργηση της εισφοράς 0,6% επί των επιχειρηματικών δανείων. 
 9. Αφορολόγητη μεταβίβαση επιχείρησης ή εταιρικού μεριδίου από γονέα/σύζυγο/παππού σε παιδιά, σύζυγο ή εγγόνια, ανεξαρτήτως αιτίας.
 10. Άμεση υλοποίηση των κοινοτικών προγραμμάτων στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά με διάθεση δανείων τύπου ΤΕΜΠΜΕ και αναστολή καταβολών δόσεων επαγγελματικών δανείων για ένα (1) χρόνο.

ΤΟΠΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

 • Άμεση ανάγκη τοπικού αναπτυξιακού σχεδίου με το συντονισμό και την κινητοποίηση όλων των φορέων.
 • Υποδομές, μεταφορές, επενδύσεις κ.α. που να αποτελούν μέρος ενός νέου περιφερειακού σχεδιασμού.
 • Όχι στο Ρέθυμνο της "ροτόντας", Ναι στο Ρέθυμνο των ανοικτών οριζόντων.
  1. Λειτουργία του αεροδρομίου Τυμπακίου και ως πολιτικού, έτσι θα δημιουργηθεί μια αεροπορική πύλη που θα εξυπηρετεί το νότιο τμήμα του νομού και θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ανάπτυξης και ένταξης των βασικών συνδετικών αξόνων με τον Βορρά (Αμαριώτικος δρόμος - Νότιος άξονας ).
  2. Ακτοπλοϊκή σύνδεση : κινητοποίηση και συστράτευση ως προς τον σκοπό αυτό. Χωρίς δογματισμούς και αφορισμούς, πίστη στο τρίπτυχο που έχουμε πει: συχνότητα - ποιότητα - οικονομία.
  3. Λειτουργία αγοράς (να σταματήσει και να ελεγχθεί η ανεξέλεγκτη εγκατάσταση πολυκαταστημάτων, να δημιουργηθούν και να οργανωθούν χώροι parking και στάθμευσης, κυκλοφοριακής ρύθμισης κ.α.)
  4. Προγράμματα ενίσχυσης των επιχειρήσεων για τις εγκαταστάσεις υποδομών στο ΒΙΟΠΑ.
  5. Να σταματήσει άμεσα η παράνομη λειτουργία του Υπαίθριου εμπορίου στον Β.Ο.Α.Κ.(περιοχή Μυλοποτάμου) και στο Παραλιακό μέτωπο.
  6. Ανάπλαση Ιστορικών Κέντρων και δημιουργία νησίδων εμπορίου στα αστικά κέντρα όπως και δημιουργία μέσω συνεργασιών των τοπικών εμπορικών επιχειρήσεων stock outlet σε κάθε πρωτεύουσα νομού.
  7. Προγράμματα ενίσχυσης για την δημιουργία εταιρικών συνεργιών παραγωγοί, βιοτεχνίες-βιομηχανίες, έμποροι-διακινητές. Στοχεύοντας στην γνώση και εμπειρία των συμβαλλόμενων μελών για ποιότητα και συμφέροντα προϊόντα για τους καταναλωτές από την μια αλλά και μεγιστοποίηση προστιθέμενης αξίας για τους συμβαλλόμενους από την άλλη. Έτσι θα έχουμε μια παραγωγή του πρωτογενούς τομέα (γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία) που θα παράγει ποιοτικά προϊόντα και θα αμείβονται για την εισφορά του.

Η εμπορική κοινότητα καταθέτει θέσεις, απόψεις και προτάσεις ως βάση ενός καλόπιστου διάλογου για την ανάπτυξη του τόπου μας σε μια εποχή δύσκολη αλλά και εξόχως προκλητική.

Αγαπητοί υποψήφιοι,
Αναζητούμε και θεωρούμε προϋπόθεση για κάθε επιτυχία, εθνική-τοπική ή και προσωπική- τις ξεκάθαρες κουβέντες, ως βασική αρχή στη δύσκολη προσπάθεια όλων μας.

Καλή επιτυχία.

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος                                                                      Η Γεν. Γραμματέας
Μανώλης Γ. Ψαρουδάκης                                                  Μαρίλυ Χ. Αγγελιδάκη

 


« επιστροφή στη κατηγορία Ρέθυμνο

Σημειρινή ημερομηνία Τρίτη, 19 Ιούν 2018

Αρθρογραφία