Εθνικές Εκλογές 2009 & Ρέθυμνο

Εκτύπωση

Εθνικές Εκλογές 2009 & Ρέθυμνο 
 

  • Ποιος κερδίζει, ποιος ψηφίζει και πως ψηφίζει
  • Τι δεν έχουμε, τι ζητάμε και δεν είδαμε να γίνεται έως σήμερα

 

          21/09/09

του Βασίλη
Κασιμάτη
Στις 2 του Σεπτέμβρη ο Πρωθυπουργός της χώρας κ. Κώστας Καραμανλής αποφάσισε να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες Εθνικές εκλογές θεωρώντας, όπως ό ίδιος χαρακτηριστικά ανέφερε εκείνη την ημέρα στις 20.10 το βράδυ, ότι: «Το συμφέρον του τόπου επιβάλλει εκλογές».

Λίγο αργότερα, τα κόμματα επιδόθηκαν σε έναν κρίσιμο αγώνα δρόμου για την κατάρτιση του ψηφοδελτίου τους, σχηματίζοντας σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες, τις καταλληλότερες λίστες ονομάτων, που κατά την κρίση των κεντρικών παραταξιακών επιτροπών θα καταφέρουν να αποσπάσουν τη λαϊκή εμπιστοσύνη και τέλος την ψήφο των κατά τόπους ψηφοφόρων.

Σε αυτό τον αγώνα, νικητής βγήκε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αφού με μια ολόκληρη εβδομάδα διαφορά έδωσε τα τελικά ονόματα στη «κυκλοφορία».
Αυτό ουσιαστικά σήμαινε το πρώτο χτύπημα κατά της Νέας Δημοκρατίας, αφού παρότι είχε το πάνω χέρι, μιας και δική της ήταν η επιλογή της απόφασης για διεξαγωγή εκλογών, εντούτοις εμφανίστηκε ανέτοιμη να κερδίσει χρόνο έναντι των πολιτικών αντιπάλων, στερώντας στους υποψηφίους της Ν.Δ. κατ΄ουσίαν το 1/3 του χρόνου της προεκλογικής μάχης.

Και λέμε το 1/3, διότι αν η χώρα οδηγούταν σε μια ομαλή και πολύμηνη διεξαγωγή εκλογών, ίσως η μια εβδομάδα να μην είχε και ιδιαίτερη διαφορά, αλλά όταν όλες όλες οι βδομάδες είναι τρεις και στερείς στους υποψηφίους σου τη μία και ειδικότερα όταν η απόφαση για μίνι προεκλογική περίοδο είναι δική σου, τότε βέβαιο είναι ότι βαδίζεις δίχως πρόγραμμα με συγκεκριμένα χρονικά πλαίσια, σε μια μάχη που τα πάντα παίζονται στο δευτερόλεπτο!

Στο Ρέθυμνο επικράτησε το ίδιο σκηνικό με τους υποψηφίους του ΠΑΣΟΚ να «κάνουν βόλτα» οργανώνοντας περιοδείες ανενόχλητοι, όταν ακόμα τα υπόλοιπα κόμματα ακόμα έψαχναν τα πρόσωπα.

Και ερχόμαστε στο σήμερα.
Ερχόμαστε στο σήμερα να σχολιάσουμε το χθες. Το χθες ... το τι περιμέναμε από κυβέρνηση και αντιπολιτευτικά κόμματα και το τι πραγματικά λάβαμε. Το χθες, για το τι δεν είδαμε και για το τι μας είπαν ότι δήθεν ... είδαμε!

Πριν περάσουμε στο επί μέρους μενού καλό θα θέλαμε να σχολιάσουμε κάτι σχετικά με το τι ψηφίζουμε.
Ψηφίζουμε κόμματα σε Εθνικές Εκλογές, οδηγημένοι ως οπαδοί μιας «φανέλας», ή ψηφίζουμε συγκεκριμένα πρόσωπα στη ΔΙΚΗ μας εκλογική περιφέρεια, κρίνοντας ότι ο ένας ή ό άλλος υποψήφιος ενός κόμματος είναι ικανός να μας εκπροσωπήσει στην Βουλή των Ελλήνων, μαχόμενος για εμάς, τον τόπο μας και το μέλλον μας;

Πολλάκις έχει ειπωθεί, ότι είτε η Ν.Δ. κερδίσει είτε το ΠΑ.ΣΟΚ., τίποτα δεν αλλάζει. Τίποτα, όπως λένε οι ίδιες γλώσσες δεν επηρεάζει τη ζυγαριά!

Μια από τα ίδια μας λένε οι περισσότεροι ψηφοφόροι. Αυτοί οι ψηφοφόροι, που τον περασμένο Ιούνιο στις Ευρωεκλογές «απουσίασαν» κατά 48% από την εκλογική αναμέτρηση, σε μια σαφή ένδειξη ότι μπούχτισαν από την όλη αυτή πολιτική Εθνική κατάσταση με τα Βατοπέδια, Siemens, Cosco, αλλά και με τα δικά μας εδώ στο Ρέθυμνο όπου οι "απόντες" έφτασαν το 42%, λόγω πολλών πικρών θεμάτων όπως Νοσοκομείο, Ακτοπλοϊα, Φράγματα Πλατύ & Αμαρίου, κλπ.
Θα πρέπει να αντιληφθούμε όμως, ότι η μοιρολατρία δε θα οδηγήσει τη χώρα πουθενά. Πρέπει να καταλάβει το Εκλογικό Σώμα, ότι πιότερο τώρα παρά ποτέ, είναι αναγκαία η ψήφος μας. Ποια ψήφος μας όμως;

Εδώ λοιπόν, πρέπει να αναρωτηθούμε ποιος τελικά στο Ρέθυμνο είναι ικανός να κάνει πράξη τα λαϊκά ζητούμενα, ποιος είναι τελικά αυτός/η ο υποψήφιος που αυτά που μας λέει τώρα προεκλογικά, θα τηρήσει και  μετεκλογικά.

Στο Ρέθυμνο υπάρχει μεγάλη ανάγκη για ριζικές αλλαγές σε πολλούς τομείς.
Είμαστε ένας νομός που διαρκώς μένουμε πίσω έναντι των άλλων δύο γειτονικών νομών.

  • Το βιώνουμε καθημερινά, όταν ζητάμε καράβι για να μεταβούμε στον Πειραιά, όταν κλείνουμε αεροπορικό εισιτήριο για Αθήνα, όταν μεταφέρουμε τα προϊόντα μας από και για την υπόλοιπη Ελλάδα, αφού τα πληρώνουμε ακριβότερα από Χανιά & Ηράκλειο.
  • Το βιώνουμε καθημερινά, όταν για τις υποχρεώσεις μας πάμε Δυτικά ή Ανατολικά μέσω του Β.Ο.Α.Κ..
  • Το βιώνουμε καθημερινά, όταν διαβάζουμε στον Τύπο για τα αναπτυξιακά προγράμματα και την πρόοδο των άλλων νομών, βλέποντας διαρκώς το Ρέθυμνο να αντιμετωπίζεται ως ο «φτωχός συγγενής».
  • Το βιώνουμε, αλλά και το διαπιστώνουμε ακόμα περισσότερο, με την άθλια κατάσταση του τομέα Υγείας, την τριτοκοσμική αντιμετώπιση σε προγράμματα επιδοτήσεων, κρατικών εισφορών και γενικότερα στον τομέα ανάπτυξης, τουρισμού και οικονομίας.

Αυτό που σίγουρα σφραγίζει τα ανωτέρω είναι τα νούμερα. Τα νούμερα δυστυχώς στο Ρέθυμνο έρχονται να μας ομολογήσουν, ότι όντως θα πρέπει να πιέσουμε πολύ μα πολύ, περισσότερο αφού αυτά που πήραμε από την πολιτεία τα προηγούμενα χρόνια, έναντι των άλλων δύο νομών, είναι πενιχρά και ολίγα. Το σίγουρο είναι όμως ένα. Ότι αυτά που δώσαμε και εξακολουθούμε να δίνουμε, ήταν και είναι πάρα πολλά.

Δεν ξέρω αν το καταλάβατε, αλλά ήδη περάσαμε σε αυτό που λέγαμε παραπάνω, στο "επί μέρους μενού ".
Πρέπει λοιπόν να συνειδητοποιήσουμε σαν Ρεθυμνιώτικος λαός, ότι η ψήφος μας πρέπει να σχηματίσει αυτή τη φορά τη λαϊκή βούληση για το ποιος/ά υποψήφιος/α θα καταφέρει να βγάλει ισχυρότερη φωνή μέσα στο κοινοβούλιο, κοντολογίς δηλαδή ποιος/ά ... «τόχει»!!

Πηγαίνοντας στην κάλπη την Κυριακή το πρωί στις 4 του Οκτώβρη, θα πρέπει να αναρωτηθούμε αν είμαστε ικανοποιημένοι από αυτό που είχαμε όλα αυτά τα χρόνια.

Το κυριότερο που θα πρέπει να σκεφτούμε την ημέρα των εκλογών, σχετίζεται με τη γενικότερη ρουσφετολογία των τελευταίων δεκαετιών και για το αν θα πρέπει να καταδικάζουμε τα παιδιά μας επειδή ο ένας ή ο άλλος μας έταξαν κάτι, που σήμερα κοστίζει την αμιγώς βραχυπρόθεσμη ή πρόσκαιρη ευημερία μας, αλλά εις βάρος της αυριανής προόδου για τα παιδιά μας, για τη νέα γενιά.

Να αναρωτηθούμε εντέλει, τι κερδίσαμε με το να είμαστε οπαδοί της «φανέλας» και τι χάσαμε. Γιατί σίγουρα κάτι χάσαμε. Άλλοι λίγο και άλλοι πολύ αφού σήμερα ουδείς εμφανίζεται σε καλή οικονομική κατάσταση και ουδείς ικανοποιημένος.

Άρα, συμπερασματικά οδηγούμαστε στο να ζητήσουμε την αλλαγή.

Όχι όμως τόσο όσο για την αλλαγή κόμματος στην εξουσία, αλλά την αλλαγή σε εμάς τους ίδιους και στα κριτήρια με τα οποία έως σήμερα ψηφίζαμε. Την αλλαγή στον τρόπο που μέχρι σήμερα αδιαφορούσαμε σε πολλά, θεωρώντας ότι άλλοι ίσως ορίζουν τις μοίρες μας.
Όχι.  Εμείς τις ορίζουμε και αυτό θα πρέπει να είναι το σύνθημα για την Εθνικές Εκλογές του 2009 στο Ρέθυμνο.
Οι Ρεθυμνιώτες για το Ρέθυμνο και πρώτα για αυτό!
Ηλίας, Όλγα, Όθωνας, Γιάννης, Ανδρέας κλπ είναι ονόματα που ζητούν την ψήφο μας.

Ας αξιολογήσουμε τις ελλείψεις μας, ας μετρήσουμε τις φοβίες μας, ας ζυγίσουμε την τσέπη μας και μετά ας τους ψηφίσουμε.
Ας αξιολογήσουμε γιατί δεν έχουμε καράβι, αεροδρόμιο, καλό νοσηλευτικό ίδρυμα και νέα πτέρυγα, γιατί δεν έχουμε ασφαλή ΒΟΑΚ, ορθή υδροδότηση, σωστή οικιστική ανάπτυξη, σωστές υποδομές και τόσα άλλα, που μας κοστίζουν σε χρήμα και σε υποβάθμιση βιοτικού επιπέδου.
Ας αναρωτηθούμε, γιατί μονίμως εξυπηρετούνται αλλότρια συμφέροντα και όχι τα δικά μας.
Ας αναρωτηθούμε, γιατί δεν έχουμε δει έργα να γίνονται στο Νομό μας, με εξαίρεση αυτό του Φράγματος των Ποταμών Αμαρίου, όπου και εκεί οι κάτοικοι των "ανάντι" περιοχών, των χωριών Πατσός, Παντάνασσα, Βολιώνες, κλπ έχουν σοβαρά παράπονα και ενστάσεις με το σχεδιασμό κατανομής του υδάτινου όγκου, αφού κραυγάζουν για αδικία και εμπαιγμό.
Ας αξιολογήσουμε κυρίως γιατί δε γίνονται επενδύσεις, αφού οι θεσμικοί επενδυτές δε μας εμπιστεύονται σε καμία περίπτωση.
Και τόσα άλλα που πρέπει να αξιολογήσουμε, καθήμενοι μεν στο καναπέ αλλά ορθά σκεπτόμενοι.

Για αυτό λοιπόν αγαπητοί μας αναγνώστες, κάντε έναν απολογισμό για το τι δεν είδατε από την προηγούμενη κυβέρνηση ή κυβερνήσεις και τους εκπροσώπους τους στο Νομό. Γιατί σίγουρα υπάρχουν μυριάδες θέματα που δεν είδατε, αυταπόδεικτο στοιχείο τα προαναφερόμενα πάμπολα προβλήματα και οι ουσιαστικές ελλείψεις που ταλανίζουν την κοινωνία μας σήμερα, εδώ στο δικό μας Νομό.

Ψήφο λοιπόν σε μια νέα σωστή διακυβέρνηση, αλλά και ψήφο σε δυνατή και ηχηρή ρυθμιστική αντιπολίτευση για το Ρέθυμνο, για τους πολίτες του σήμερα και για τα παιδιά μας αύριο.

Καλή ψηφοφορία σε όλους μας λοιπόν και καλή επιτυχία στο «Νικητή εκείνης της βραδιάς», που εγώ προσωπικά εύχομαι να είναι ... επιτέλους ο ίδιος Ρεθυμνιώτικος λαός .

Με τσι γειές μας ...

 


« επιστροφή στη κατηγορία Ρέθυμνο

Σημειρινή ημερομηνία Τρίτη, 22 Μάι 2018

Αρθρογραφία