Ολοκληρώθηκε το τοπικό σχέδιο δράσης για τη νέα γρίπη

Εκτύπωση

Ολοκληρώθηκε το τοπικό σχέδιο δράσης για τη νέα γρίπη

17/09/09
της Μαρίας Καλογεράκη

Στα χέρια του υπουργού υγείας βρίσκεται ήδη από χθες το τοπικό σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση της νέας γρίπης, το οποίο επεξεργάστηκε και τελειοποίησε η επιτροπή που έχει συσταθεί εδώ και δυο μήνες στο νομό Ρεθύμνου για το μείζον αυτό ζήτημα.
Το τοπικό σχέδιο δράσης το οποίο προετοίμασε η επιτροπή, σε συνεργασία με τη διεύθυνση υγείας του νομού, στάλθηκε ολοκληρωμένο την Τρίτη στο υπουργείο υγείας από το νομάρχη Ρεθύμνου.
Το σχέδιο, σε επίπεδο νομού, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη δημιουργία της πενταψήφιας τηλεφωνικής γραμμής υποστήριξης, 15313, που θα εδραιωθεί σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο της διεύθυνσης υγείας- πρόνοιας και θα λειτουργεί επί 16 ώρες το 24ωρο με ιατρικό προσωπικό.

«Σε αυτή την τηλεφωνική γραμμή θα μπορούν να απευθύνονται όλοι οι Ρεθεμνιώτες για να ενημερώνονται για  το που θα είναι τα εμβολιαστικά κέντρα, για τους ιδιώτες γιατρούς αλλά και για τους εφημερεύοντες γιατρούς, όπως επίσης και που θα μπορούν να απευθύνονται για τις πρώτες βοήθειες σε περίπτωση που έχουν νοσήσει. Θα προσπαθήσουμε να κρατήσουμε τους πολίτες κατ? οίκον για να μην υπάρξει συνωστισμός, που όπως όλοι οι γιατροί λένε ο συνωστισμός  "βοηθάει" στην έξαρση της πανδημίας», επισήμανε χθες στην εκπομπή "ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ" του AGORA-RADIO στον Alpha FM στους 104,7 η αντινομάρχης Ρεθύμνου, Γιάννα Κεφαλογιάννη.

Την ερχόμενη εβδομάδα θα διανεμηθεί τόσο στις σχολικές μονάδες του νομού, όσο και στους πολίτες, ενημερωτικό υλικό στο οποίο θα αναφέρονται με κάθε λεπτομέρεια οι ενέργειες στις οποίες θα πρέπει να προβεί ο καθένας μας για την αντιμετώπιση της νέας γρίπης αλλά και πληροφορίες για το τοπικό σχέδιο δράσης. Στο νομό Ρεθύμνου θα λειτουργήσουν συνολικά 40 εμβολιαστικά κέντρα. Το κάθε κέντρο που ανήκει σε περιφερειακό ιατρείο ή Κέντρο Υγείας, θα στελεχωθεί με το υπάρχον Ιατρικό και Νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ Διοικητική υποστήριξη θα δοθεί όπου χρειαστεί από τους εθελοντές που πρότεινε ο κάθε Δήμος.

«Επίσης, θα λειτουργήσουν εμβολιαστικά κέντρα στα κέντρα υγείας και στα περιφερειακά ιατρεία αλλά και σε αίθουσες που έχουν προτείνουν οι δήμοι. Την ίδια ώρα, σε συνεργασία με τον φαρμακευτικό σύλλογο, τα 59 φαρμακεία του νομού, τα οποία θα είναι στην διάθεση της διεύθυνσης υγείας για να γίνονται και εκεί εμβολιαστικά κέντρα σε περίπτωση που χρειαστεί», σημειώνει η κ. Κεφαλογιάννη.

Το τοπικό σχέδιο δράσης μπορεί να εφαρμοστεί ανά πάσα στιγμή. Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς, εξάπλωση της νέας γρίπης αναμένεται από τις αρχές του χρόνου. Αξίζει να αναφερθεί πως και αυτή τη φορά, η προσφορά των εθελοντών είναι ιδιαίτερα σημαντική απέναντι στην αδιαφορία της πολιτείας, καθώς σε επίπεδο νομού υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

«Υπάρχουν 45 εθελοντές ιδιώτες γιατροί, οι οποίοι θα βοηθήσουν στην υλοποίηση του τοπικού σχεδίου δράσης, όπως επίσης και εθελοντές του ελληνικού ερυθρού σταυρού που θα βοηθήσουν στην στελέχωση των εμβολιαστικών κέντρων», ανέφερε η κ. Κεφαλογιάννη.

 


« επιστροφή στη κατηγορία Ρέθυμνο

Σημειρινή ημερομηνία Τετάρτη, 25 Απρ 2018

Αρθρογραφία