Σε νέα αποχή από τα καθήκοντά τους προχωρούν οι δικηγόροι του Ρεθύμνου

Εκτύπωση

Σε νέα αποχή από τα καθήκοντά τους προχωρούν οι δικηγόροι του Ρεθύμνου. 

14/9/09
της Μαρίας Καλογεράκη

Σε νέα διήμερη αποχή προχωρούν σήμερα Δευτέρα και την Τρίτη οι δικηγόροι του Ρεθύμνου, οι οποίοι είναι αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους.
Μόλις πριν λίγες  ημέρες είχαν προχωρήσει και πάλι σε αντίστοιχη αποχή, ζητώντας την άμεση απομάκρυνση της προϊσταμένης του υποθηκοφυλακείου και του κτηματολογικού γραφείου Ρεθύμνου.

Μάλιστα, όπως υποστηρίζουν και οι ίδιοι, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα κατά τις συναλλαγές τους στις νευραλγικές αυτές υπηρεσίες και δηλώνουν αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους το επόμενο διάστημα.

Αιχμή του δόρατος για τη νέα αυτή κινητοποίηση των δικηγόρων του Ρέθυμνου, στάθηκε η απόφαση του πρωτοδικείου να απαλλάξει την υποθηκοφύλακα για την υπόθεση της μεταγραφής της πράξης εφαρμογής του Κουμπέ, μια εσφαλμένη όπως τονίζει ο δικηγορικός σύλλογος σε ανακοίνωσή του απόφαση.

Ωστόσο, την προηγούμενη εβδομάδα δεν εκδικάστηκε από το πειθαρχικό συμβούλιο στο πρωτοδικείο η πειθαρχική δίωξη που αφορούσε στην απόσυρση των παλιών βιβλίων του υποθηκοφυλακείου.
Υπενθυμίζεται, ότι ο δικηγορικός σύλλογος υπέβαλε τον Ιούνιο του 2007 μηνυτήρια αναφορά, με αφορμή την απόσυρση, χωρίς υπουργική απόφαση, των παλαιών βιβλίων του υποθηκοφυλακείου και παρά τις ενστάσεις των δικηγόρων μέχρι στιγμής δεν έχει ασκηθεί ποινική δίωξη στην υποθηκοφύλακα. 

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του Δικηγορικού Συλλόγου αναφέρει:

«Όπως είναι γνωστό, την Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2009 εκδικάσθηκαν στο Τριμελές Πειθαρχικό Συμβούλιο, δύο πειθαρχικές αγωγές κατά της Υποθηκοφύλακα Ρεθύμνου.

Η πρώτη αφορούσε στη μη συμμόρφωσή της στη δικαστική απόφαση, που την έχει διατάξει να μεταγράψει την πράξη εφαρμογής της πολεοδομικής ενότητας Κουμπέ και είχε προκληθεί με αναφορά της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ρεθύμνης και η δεύτερη στην, χωρίς άδεια του Υπουργού Δικαιοσύνης, απόσυρση των παλαιών βιβλίων μεταγραφών του Υποθηκοφυλακείου, μετά από αναφορά του Δικηγορικού Συλλόγου Ρεθύμνης.
Για τις παραπάνω πράξεις έχουν σχηματισθεί και ποινικές δικογραφίες.
Την εκδίκαση των πειθαρχικών αγωγών πληροφορηθήκαμε εντελώς τυχαία στις 8-9-2009, ενώ στις 9-9-2009 πληροφορηθήκαμε τα παραπτώματα, που αφορούσαν, και ενώ είχε ήδη αρχίσει η εκδίκαση της πρώτης υπόθεσης, η οποία ολοκληρώθηκε με απαλλακτική κρίση προδήλως εσφαλμένη, ενώ η δεύτερη αναβλήθηκε για τη συλλογή περισσότερων αποδείξεων.
Η συζήτηση της πρώτης υπόθεσης και η έκδοση της απαλλακτικής απόφασης έγινε χωρίς να κληθούν και εξετασθούν μάρτυρες από την πλευρά της αναφέρουσας το πειθαρχικό παράπτωμα Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ρεθύμνης.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Ρεθύμνης, κατά πάγια τακτική του, δενσχολιάζει αποφάσεις δικαιοδοτικών οργάνων, ωστόσο θεωρούμε ότι, καθόσον η συγκεκριμένη πειθαρχική δίωξη συνδέεται άμεσα με τις πολύμηνες κινητοποιήσεις μας, επιβάλλεται να λάβουμε θέση.
Επισημαίνεται καταρχάς ότι, ενώ σκοπός της πειθαρχικής διαδικασίας και εκδίκασης της αγωγής είναι η διεξοδική διερεύνηση της κρινόμενης αναφοράς πριν τον σχηματισμό πλήρους πεποίθησης, εντούτοις, η ολοκλήρωση της διαδικασίας ενώπιον του Συμβουλίου και η έκδοση απόφασης εντός μίας ώρας χωρίς την κλήση και εξέταση μαρτύρων αποδυνάμωσε δραματικά την αποδεικτική διαδικασία. Προς την παραπάνω εκτίμηση συνηγορούν δύο γεγονότα:
1) η αναβολή για συγκέντρωση περισσότερων αποδείξεων της δεύτερης πειθαρχικής αγωγής και
2) κυρίως η ποινική καταδίκη της Υποθηκοφύλακα σε πρώτο βαθμό για την ίδια πράξη της (για τη μη συμμόρφωσή της στη δικαστική απόφαση, η οποία έχει διατάξει τη μεταγραφή της πράξης εφαρμογής του Κουμπέ) από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ρεθύμνου, το Νοέμβριο του 2008, σε ποινή φυλάκισης επτά μηνών, η οποία απαγγέλθηκε μετά από ακροαματική διαδικασία δύο ημερών, κατά την οποία εξετάσθηκαν αρκετοί μάρτυρες.
Ενώ λοιπόν το Ποινικό Δικαστήριο χρειάσθηκε να απασχοληθεί επί διήμερο, οδηγούμενο στο σχηματισμό πλήρους δικανικής πεποίθησης για την ενοχή της Υποθηκοφύλακα (δεδομένου ότι η αμφιβολία περί της ενοχής οδηγεί σε απαλλαγή) απαιτήθηκε διαδικασία μόλις μίας ώρας, χωρίς την εξέταση μαρτύρων, προκειμένου το Πειθαρχικό Συμβούλιο να σχηματίσει πλήρη πεποίθηση περί της αθωότητας της Υποθηκοφύλακα για την ίδια πράξη της.

Θεωρούμε ότι η παραπάνω απόφαση είναι εσφαλμένη και θα εξαντλήσουμε κάθε προσπάθεια, προκειμένου να ασκηθεί αρμοδίως το προσήκον ένδικο μέσο για την ακύρωσή της.
Εντέλει αναρωτιόμαστε τρία έτη μετά την έκδοση της απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ρεθύμνου, με την οποία υποχρεώνεται η Υποθηκοφύλακας Ρεθύμνου να μεταγράψει την πράξη εφαρμογής του Κουμπέ, χωρίς να έχει συμμορφωθεί μέχρι σήμερα, μπορούν άραγε οι ιδιοκτήτες των ακινήτων, που εντάσσονται στην πολεοδομική ενότητα του Κουμπέ, μετά και την παραπάνω απαλλακτική απόφαση, να μεταβούν στο Υποθηκοφυλακείο και να ζητήσουν πιστοποιητικά μεταγραφής της πράξης; Ή μήπως μπορούν να απευθυνθούν αρμοδίως προκειμένου να λάβουν διευκρινίσεις για την μη τέλεση του πειθαρχικού παραπτώματος, καθώς εμείς αδυνατούμε να αντιληφθούμε τον λόγο της απαλλαγής.

Αναφορικά, δε, με την δεύτερη πειθαρχική αγωγή, πρέπει να επισημάνουμε ότι η μήνυση του Δικηγορικού Συλλόγου Ρεθύμνης στην οποία στηρίχθηκε, αφορούσε δύο αδικήματα. Το πρώτο στην λειτουργία κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης εντός του Υποθηκοφυλακείου και το δεύτερο στην παράνομη απόσυρση των παλαιών βιβλίων. Από αυτά ζητήθηκε να τεθεί στο αρχείο μόνο το πρώτο, ενώ για το δεύτερο αναμένεται η άσκηση ποινικής δίωξης.

Οι Δικηγόροι του Ρεθύμνου, βρίσκονται σε κινητοποιήσεις ζητώντας την απομάκρυνση της Υποθηκοφύλακα εδώ και δεκαπέντε μήνες. Ο αγώνας μας αυτός ήταν δεδομένο από την πρώτη στιγμή ότι δεν θα είναι ούτε σύντομος ούτε εύκολος, ούτε χωρίς εμπόδια. Δεν θα σταματήσει όμως παρά μόνο μετά την δικαίωσή μας, αφού είναι αγώνας αξιοπρέπειας και υπεράσπισης της νομιμότητας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Ρεθύμνης, εκφράζοντας τον προβληματισμό των δικηγόρων, για τον τρόπο διεξαγωγής της διαδικασίας ενώπιον των Πειθαρχικών Συμβουλίων, την αδράνεια και αναποτελεσματικότητα των ελεγκτικών μηχανισμών και κυρίως την αντίδρασή του στο συνεχιζόμενο απαξιωτικό και προσβλητικό τρόπο αντιμετώπισης των μελών του από την Υποθηκοφύλακα Ρεθύμνης, αποφάσισε ομόφωνα να συνεχίσει τις κινητοποιήσεις του, με 48ωρη αποχή των μελών του, από όλα τα καθήκοντα τους, τη Δευτέρα 14 και Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2009».

 


« επιστροφή στη κατηγορία Ρέθυμνο

Σημειρινή ημερομηνία Δευτέρα, 28 Μάι 2018

Αρθρογραφία