Καλοκαίρι;... δεν έφυγε ακόμη

Εκτύπωση

Καλοκαίρι;... δεν έφυγε ακόμη!
 

  • Το προέβλεπαν οι μετεωρολόγοι και ... έτσι έγινε!
     


του Νίκου
Νίνου *
Μια καταρρακτώδης βροχή ραβδίζει την διψασμένη γη και χιλιάδες αραχνοΰφαντες κουρτίνες ρίχνονται στα παράθυρα της ατμόσφαιρας!

Το ρομαντικό βλέμμα μάταια προσπαθεί να τις διαπεράσει και να ξεχυθεί στο γνώριμο ορίζοντα της γενέθλιας περιοχής, και δαναϊκά επιμένει να τρέξει στα λιμνασμένα χωράφια και να κολυμπήσει στην συνοφρυωμένη κολυμπήθρα της καλοκαιρινής αναβάπτισης.

Χειμώνας, βροχή, αστραπές και βροντές, είναι οι λέξεις και οι έννοιες που βγήκαν σεργιάνι στα μονοπάτια της σκέψης .
Ο ουρανός κατάμαυρος, μας φοβέριζε ώρες πριν, μα τώρα είναι πιό αγριεμένος!

Πίσω από τις κουρτίνες βρυχάται και μπουμπουνίζει, χτυπιέται και ραβδίζει την ταλαιπωρημένη από την καλοκαιρινή δίψα της,  αλλά χρυσοντυμένη σαν τη νύφη που περιμένει τον καλό της, γη.
Απέναντι ο Αρχηγός έχει κατεβάσει το αραχνοΰφαντο καπέλλο του και σκεπάζει τα υπερήφανα αυτιά του, σα να θέλει να τα προστατεύσει από τούτο το χαλασμό.

Τριγύρω, κάθε ρυτίδα γης, μετέχει στη συναυλία των παναιώνιων μουσικών οργάνων του τρεχούμενου νερού.

Η βροχή, δυνατή και επιβλητική, επιβάλλει απόλυτο σιωπητήριο και είναι μονοκυρίαρχη τούτες τις στιγμές.
Οι υδρορροές δουλεύουν σαν αυτόματες αντλίες και αγκομαχούν προσπαθώντας να ανταπεξέλθουν στις βαρυφορτωμένες υποχρεώσεις τους.

Σε κάποια γραφεία, τούτη την βαριά στιγμή, απλώνεται η ανάλαφρη ανακούφιση από τη δωρεάν προσφορά του ουρανού να ξεπλύνει τα δίκτυα και να αποκρίνει βραχυκυκλώματα και διακοπές.
Μπορεί το βλέμμα να εμποδίστηκε στο τρέξιμό του, όμως, αυτές τις ίδιες στιγμές, η όσφρηση στρογγυλοκαθήμενη στις ροδοκόκκινες σπηλιές της, δέχεται τα σμύρνα της αγαλλιασμένης γης.
Η δυνατή βροχή κατάφερε να ξεγελάσει την εξαντλημένη γη που περίμενε τον ποτιστικό Μεσσία της, μπήκε στα βαθειά θησαυροφυλάκιά της, παραβίασε τα λουκέτα της και άνοιξε το φυλαγμένο σεντούκι της.

Απελευθέρωσε τη σπάνια μυρωδιά, εκείνο το ξεχασμένο άρωμα της βρεγμένης γης, που ξεχύθηκε στους υγρούς αέρινους διαδρόμους.

Είναι δώρο Θεϊκό να μπορείς να κάθεσαι στη βεράντα σου, να κοιτάζεις, να οσφραίνεσαι, να απολαμβάνεις!
Έφυγε το καλοκαίρι, καλό χειμώνα, ακούγονται οι τριγύρω μονόλογοι και οι αποχαιρετιστήριες ευχές.

Η ώρα πέρασε!
Η βροχή κουράσθηκε και αφού μείωσε το ρυθμό της, σε λίγο ξεθύμανε και σταμάτησε για να ξαποστάσει.
Οι πυκνές διάφανες νεροκουρτίνες αποτραβήχθηκαν, σαν την αυλαία της θεατρικής σκηνής και άφησαν στην παραπονεμένη ματιά να περάσει και να απολαύσει το πανέμορφο σκηνικό, μια τελειότητα ομορφιάς τέτοια, που μόνο το εικαστικό ταλέντο της φύσης μπορεί να δημιουργήσει.

Το χρυσοκίτρινο φόρεμα της γης, απλώνεται απέραντο και στολισμένο με χιλιάδες πέρλες, δώρα του θεόπεμπτου νερού και του φυλακισμένου ήλιου.

Αμέτρητες ασημένιες αγκράφες το στολίζουν, δημιουργήματα των βρόχινων εργαλείων θυμιάματα προς τον ευεργέτη ουρανό.

Ο αγριεμένος μαύρος ουρανός, σπατάλησε το θυμό του, εκτονώθηκε, απόθεσε την σκούρα περικεφαλαία του πολέμου και φόρεσε το ανοιχτόγκριζο  πλατύγυρο καπέλο του.

Κάπου εκεί στο βάθος του ορίζοντα, ψηλά, παράλληλα της κορμοστασιάς του Αρχηγού, δύο πόδια ακτίνων προσπαθούν να τρυπήσουν τα σύννεφα και να πατήσουν στην γη δείχνοντας ότι κάπου εκεί πάνω στέκεται, μετέωρος ακόμα, ο ήλιος.

Την παρουσία του πρίγκιπα του καλοκαιριού, αναγγέλλει, πανέμορφος και ολόδροσος, και ο επτάχρωμος σαλπιγκτής του.
Σε λίγο προβάλλει γελαστός ο ίδιος ο πρίγκιπας ήλιος!
Μια ζεστή δροσιά απλώνεται παντού.
Δεν έφυγε ακόμη το καλοκαίρι!

* o κ. Νίκος Νίνος
είναι πολιτικός μηχανικός,
& δημοτικός σύμβουλος,
επικεφαλής της μειοψηφίας
στο δήμο Ρεθύμνου


 

 


« επιστροφή στη κατηγορία Ρέθυμνο

Σημειρινή ημερομηνία Τρίτη, 22 Μάι 2018

Αρθρογραφία