Συνάντηση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ο κ.Ηλιάκης απαντά σε φλέγοντα θέματα

Εκτύπωση

 

Συνάντηση με τη Τοπική Αυτοδιοίκηση

Συνέντευξη με τον Αντιδήμαρχο κ. Κωστή Ηλιάκη


Ο Αντιδήμαρχος Κωστής Ηλιάκης με
τον Βασίλη Κασιμάτη
Ο αρχιτέκτονας/μηχανικός κ. Ηλιάκης είναι Αντιδήμαρχος Ρεθύμνου, Πολιτικός Προϊστάμενος & Διευθύνων στα έργα που εκτελούνται στο Δήμο Ρεθύμνου.
Εκτός από τους παραπάνω τίτλους όμως ο κύριος Ηλιάκης έχει και έναν ακόμα, αυτό του
... "Άνθρωπος με κοινωνική & εικαστική παιδεία"!

Με τον Αντιδήμαρχο συζητήσαμε συγκεκριμένα θέματα που είχαμε στην ατζέντα μας. Ήταν μια άκρως ενδιαφέρουσα (πεντάωρη!) συνάντηση και δεσμευτήκαμε να ξανασυναντηθούμε το συντομότερο για μια συζήτηση εφ όλης της ύλης.


ΜΑΡΙΝΑ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Ρωτήσαμε το κ. Ηλιάκη ποια είναι η θέση του όσων αφορά το διογκωμένο πρόβλημα στάθμευσης ειδικότερα στη παραλιακή ζώνη ύστερα από τα έργα που συντονίζει εκεί και ακολούθως ποια είναι η θέση του :
1)αφενός στο θέμα της ελεγχόμενης στάθμευσης από ιδιωτική εταιρία στη Μαρίνα Ρεθύμνου και
2)αφετέρου αν θεωρεί σκόπιμο ότι το Λιμενικό Ταμείο πρέπει να αποδεσμεύσει την ιδιωτική εταιρία και να δώσει «ελεύθερη» ξανά πίσω στους κατοίκους του Ρεθύμνου τη Μαρίνα τους, ούτως ώστε να καλυφθεί το τεράστιο κενό που έχει δημιουργηθεί από τα παραλιακά έργα στο τομέα Στάθμευση.

Ο Πολιτικός Προϊστάμενος μας απάντησε τα εξής:

«Χωρίς να παραγνωρίζω τους λόγους που επέβαλαν το Λιμενικό Ταμείο να πάρει αυτό το μέτρο, που φαίνεται ή και αν θέλετε  είναι «Αντιλαϊκό», είμαι αντίθετος σε αυτή τη πράξη.
Το να παραδώσεις σε ιδιωτική εταιρία την εκμετάλλευση του χώρου της Μαρίνας για να επιφέρει τον εκσυγχρονισμό της στο τομέα ασφάλεια, τάξη, καθαριότητα και τέλος γενική επίβλεψη σύμφωνα με τις προδιαγραφές που ορίζονται από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα είναι από πλευράς του Λιμενικού Ταμείου μια λύση μεταφοράς ευθυνών και δεν αποτελεί κοινωνική πολιτική!
».

Εμείς όμως σαν εφημερίδα παρατηρούμε εδώ ότι τίποτα από αυτά δεν έχει αναβαθμισθεί από την ημέρα που παραδόθηκε η Μαρίνα στην ιδιωτική εταιρία.
Τα πράγματα δεν έχουν αλλάξει με εξαίρεση το ότι μπήκαν οι στρατιωτικές μπάρες και απλά πληρώνουμε κάτι που το είχαμε και έπρεπε να το είχαμε δωρεάν (όπως σε όλες τις άλλες Μαρίνες της χώρας μας). Τίποτα δεν έχει αλλάξει και γνώμη μας είναι ότι δε πρόκειται ούτε και στο μέλλον να αλλάξει. Η υποτυπώδη ασφάλεια που υπήρχε εξακολουθεί και υπάρχει και το ίδιο και στους άλλους τομείς που ο κ. Αντιδήμαρχος αναφέρει.

"Να αναθεωρήσει το Λιμενικό Ταμείο την συμφωνία με τον εργολάβο".

Ο κ. Ηλιάκης συνεχίζει λέγοντας:
«...Για πάρα πολλά χρόνια στο Ρέθυμνο υπήρχε μια αδράνεια σε έργα και σήμερα η παρούσα δημοτική αρχή επεμβαίνει στην αισθητική & λειτουργική αναβάθμιση της πόλεως και για αυτό βλέπετε και τόσα «μέτωπα» έργων που έχουμε βάλει ταυτόχρονα μπροστά για να υλοποιήσουμε αυτό το στόχο.
Στο βαθμό που δεν είχαν εξευρεθεί οι απαραίτητοι χώροι στάθμευσης για να καλύψουν το κενό που δημιουργήθηκε από τα έργα, θεωρώ ότι ήταν άκαιρο από το Λιμενικό Ταμείο να δεσμεύσει τη Μαρίνα σε ιδιωτική εταιρία. Θα έπρεπε λοιπόν κατά τη γνώμη μου το Λιμενικό Ταμείο να έχει ελεύθερη τη διακίνηση και τη στάθμευση οχημάτων σε αυτή, αν θέλετε και λόγω των έργων που παραλιακά εκτελούνται σε μεγάλο βαθμό ταλαιπωρώντας αναπόφευκτα και τους πολίτες για ορισμένο διάστημα.
Δεν θα έπρεπε οι πολίτες να αισθάνονται το χαράτσι που έχει επιβληθεί και τουλάχιστον μέχρι να βρεθούν νέοι χώροι στάθμευσης.

Σε αυτό η Δημοτική μας αρχή έχει λάβει ουσιαστικά μέτρα.
Έχουμε προγραμματίσει και σύντομα θα εξαγγελθεί η κατασκευή του 2όρωφου υπόγειου γκαράζ στο χώρο του τωρινού πάρκινγκ, στη πλατεία των "Τεσσάρων Μαρτύρων", αλλά αυτό θα διαρκέσει τουλάχιστον δύο με δυόμιση χρόνια και μέχρι τότε θα δημιουργηθεί ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα στη στάθμευση για αυτό θεωρώ ότι και η Μαρίνα πρέπει να ξαναδοθεί για ελεύθερη στάθμευση.
Έχουμε σημειώσει τις εύλογες διαμαρτυρίες των συμπολιτών μας που με το δίκιο τους εναντιώνονται στο θέμα της Μαρίνας και προτείνω στο Λιμενικό Ταμείο να αναθεωρήσει την απόφασή της και να άρει την δέσμευσή της με το να «λύσει» τη συμφωνία με τον εργολάβο που το έχει αναλάβει εκεί».

 

Περιφερειακοί χώροι στάθμευσης & οικολογικά minibus από τον Υπουργό Μεταφορών.

«Ο Δήμος μελετάει την εκμίσθωση ιδιωτικών χώρων για δημοτική στάθμευση και μέσα στο εμπορικό κέντρο και περιφερειακά της πόλης. Έχει μάλιστα προγραμματιστεί πρόταση για το επερχόμενο Δημοτικό Συμβούλιο που θα αφορά την εκμίσθωση αυτών των ιδιωτικών χώρων για τη κάλυψη των αναγκών που θα μπορούν να καλύψουν τη στάθμευση 1.000 περίπου ι.χ.
Πάνω σε αυτό μάλιστα μελετούμε σχολαστικά μια σειρά μέτρων για να πείσουμε τους εισερχόμενους στη πόλη οδηγούς να παρκάρουν περιφερειακά και να χρησιμοποιούν τα νέα μέσα μαζικής δημοτικής συγκοινωνίας που έχουμε παραγγείλει.
Επ? αυτού να δηλώσω ότι ενώ είχαμε παραγγείλει minibus (μικρά & ευέλικτα λεωφορεία) εντούτοις όμως κάναμε πίσω λόγω της υπόσχεσης που λάβαμε από τον Υπουργό Μεταφορών κ. Χατζηδάκη, ότι θα στείλει 3 οικολογικά (νέου υβριδικού τύπου) minimus για αυτό το σκοπό.
Υπό αυτό το πρίσμα θα ανακοινώσουμε στην ανοιχτή διαβούλευση με το κ. Βλαστό που θα παρουσιάσει τη 1η φάση της κυκλοφοριακής μελέτης για μια Πράσινη Πόλη και τη βιώσιμη κινητικότητά της. Στόχος είναι σταδιακά και με σωστό προγραμματισμό να απομακρυνθούν τα ι.χ. από το κέντρο
».


Το δίκυκλο στην υπηρεσία της αποσυμφόρησης της πόλης.

Κάπου εδώ να σημειώσουμε ότι ακολούθως του άρθρου που έκανε η ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ τον Αύγουστο και σύστηνε στη Τροχαία να είναι ελαστικότερη με τα δίκυκλα, σε παράλληλο χρόνο ο κ. Αντιδήμαρχος ζήτησε και είναι προς τιμήν του αυτό, τόσο από τη Δημοτική Αστυνομία όσο και από τη Τροχαία να αντιμετωπίζει με μια σχετική εύνοια τους δικυκλιστές.
"... Η ελαστικότερη αντιμετώπιση των δικύκλων βοηθά στην αποσυμφόρηση της πόλης". Ο κ. Ηλιάκης όμως παρακαλεί τους δικυκλιστές να είναι συνετοί και να μην παρκάρουν στο ποδηλατόδρομο ή σε χώρους που εμποδίζουν του πεζούς και τη κυκλοφορία.

 

Δημοτικοί Αστυνομικοί

Σε αυτό το σημείο θέσαμε στο Πολιτικό Προϊστάμενο κ Ηλιάκη τις καταγγελίες ορισμένης μερίδας πολιτών για την μιλιταριστική εμφάνιση των δημοτικών αστυνομικών που θυμίζουν κατά αυτούς άλλες εποχές στρατιωτικών καθεστώτων.
«Άρβυλα και στολές αγγαρείας δεν αρμόζουν στη πόλη. Γραβάτα και μπουφάν είναι η αποδεκτή & σοβαρή εμφάνιση που πρέπει να έχουν οι δημοτικοί αστυνομικοί» είναι η άποψη που εκφράζει η ομάδα των ανθρώπων που μας έχουν κάνει τις σχετικές καταγγελίες.
Ο Πολιτικός Προϊστάμενος μας απάντησε ότι η ύπαρξη της Δημοτικής Αστυνομίας έχει ιστορία 2 μόνο μηνών στο Ρέθυμνο (το καλοκαίρι ήταν σε πειραματικό στάδιο) και όλα είναι ακόμα ρευστά και ολοένα και αναβαθμίζονται.  «Αυτή είναι η προσωρινή στολή που έχουν από τη σχολή που εκπαιδεύτηκαν και ήδη έχει προκηρυχθεί η  δημοπράτηση  της παραγγελίας των 6 διαφορετικών τύπων στολών (3 θερινές-3 χειμωνιάτικες) που θα κατέχουν οι δημοτικοί αστυνομικοί του Ρεθύμνου, ανάλογα με τη κάθε περίπτωση και που σαφώς θα περιλαμβάνει το ύφος της «γραβάτας» μας είπε ο κ. Ηλιάκης.

 

Ίντερνετ και τα προβλήματά του στο Ρέθυμνο.

Θέσαμε στο κ. Ηλιάκη τα εκτεταμένα προβλήματα που παρουσιάζουν οι συνδέσεις του ίντερνετ στο Ρέθυμνο και αν έχουν σχέση με τα έργα ευρυζωνικότητας και τη τοποθέτηση των υπογείων οπτικών ινών που εδώ και αρκετό διάστημα γίνονται στη πόλη.

Να θυμίσουμε ότι ασχοληθήκαμε σαν εφημερίδα και αποδείξαμε ότι υπάρχουν τεράστια προβλήματα από τον ΟΤΕ στον ίντερνετ του Ρεθύμνου και που τέτοια προβλήματα δεν υπάρχουν σε άλλες περιοχές.
Χαμηλές ταχύτητες (και όχι αυτή που πληρώνει ο συνδρομητής) και τακτικότατες αποσυνδέσεις είναι το «ονοματεπώνυμο» του προβλήματος.
Ο Αντιδήμαρχος μας απάντησε ότι έχει σχεδόν ολοκληρωθεί το δίκτυο οπτικών ινών (ευρυζωνικότητα) στον υπόγειο αγωγό Μισσίρια - Γάλο, για τη παροχή δωρεάν ίντερνετ καταρχήν στις δημόσιες υπηρεσίες, σχολεία, πανεπιστήμιο, σώματα ασφαλείας, κλπ και ακολούθως ολοκληρώνεται και η τοποθέτηση σχετικής κεραίας στη Φορτέτσα για την εξυπηρέτηση των  διαδικτυακών χρηστών του ιστορικού και εμπορικού κέντρου.
Γνωρίζει για τα πολλά προβλήματα που παρουσιάζονται από τον ΟΤΕ στο ίντερνετ  του Ρεθύμνου αλλά κατά τη γνώμη του ουδεμία σχέση έχουν τα έργα.                ______________________________________________
 

Ολοκληρώσαμε τη συνέντευξη με κάποιες αναφορές στο θέμα του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί από τα Κινέζικα καταστήματα στη πόλη μας και που πρώτη η ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ είχε φέρει από το Σεπτέμβριο στο φως  με αλλεπάληλες αναφορές και άρθρα. Ο Αντιδήμαρχος παρακολουθεί το θέμα από κοντά παρότι δεν είναι στις αρμοδιότητές του τονίζει όμως ότι από όσα γνωρίζει, το Επιμελητήριο έχει ξεκινήσει ήδη τις διαδικασίες έρευνας.

Ακολούθως μας ζήτησε να τον ενημερώσουμε στο θέμα του Καραβιού και της αποκατάστασης της Ακτοπλοϊκής σύνδεσης του Ρεθύμνου με το Πειραιά.
Ο κ. Ηλιάκης ενημερώθηκε σε θέματα που ο ίδιος δε γνώριζε και που πηγάζουν από την εμπεριστατωμένη δημοσιογραφική ενασχόληση της εφημερίδας μας εδώ και μήνες πάνω στο φλέγον θέμα του «Καραβιού».

Αφού ευχαριστήσαμε τον Αντιδήμαρχο Ρεθύμνου κλείσαμε τη 5ωρη περίπου συνάντηση παίρνοντας τη δέσμευσή του, ότι θα έχουμε και νέα συζήτηση πολύ σύντομα, εφ όλης της ύλης αυτή τη φορά.


« επιστροφή στη κατηγορία Ρέθυμνο

Σημειρινή ημερομηνία Τετάρτη, 21 Μάρ 2018

Αρθρογραφία