Με ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς και βιβλία ήχησε το πρώτο κουδούνι

Εκτύπωση

Με ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς και βιβλία ήχησε το πρώτο κουδούνι 

11/09/09
της Μαρίας Καλογεράκη

Με τον καθιερωμένο αγιασμό ξεκίνησε σήμερα η νέα σχολική χρονιά και στο νομό Ρεθύμνου.
Εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης παρευρέθησαν στο νέο 14ο δημοτικό σχολείο της Καλλιθέας στο οποίο συστεγάζεται και ένα νηπιαγωγείο στέλνοντας τις ευχές τους στους ζωηρούς μαθητές, που από νωρίς το πρωί έφθασαν στη σχολική μονάδα με χαμόγελα μετά τις καλοκαιρινές τους διακοπές.

«Να ευχηθούμε σε όλη τη σχολική και μαθητική κοινότητα, η καινούργια σχολική χρονιά να ξεκινήσει και να τελειώσει με υγεία και δημιουργικότητα. Επίσης, τονίσαμε σε όλη τη σχολική κοινότητα για το γνωστό ζήτημα της νέας γρίπης, ότι ο χειρότερος σύμβουλος είναι ο πανικός για αυτό τα μαθήματα θα γίνουν κανονικά. Άλλωστε, στο νομό έχουμε συστήσει μια διευρυμένη επιτροπή από επιστήμονες και εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και έχουν γνώση οι φύλακες», τόνισε ο νομάρχης Ρεθύμνου, Γιώργος Παπαδάκης.

«Όλα τα σχολεία σε όλο το νομό Ρεθύμνου έχουν ξεκινήσει τη λειτουργία τους, κάποιες ανάγκες που έχουμε για να στελεχώσουμε τμήματα κυρίως ολοήμερων σχολείων, περιμένουμε σύντομα τονδιορισμό και άλλων δασκάλων όπως είναι νηπιαγωγοί και πιστεύω ότι σύντομα το κενό αυτό θα καλυφθεί. Από κτιριακής πλευράς δεν έχουμε πρόβλημα σε κανένα σχολείο του νομού», επισημαίνει ο προϊστάμενος της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στο νομό, Γιάννης Κουτάντος.

Πριν από λίγους μόνο μήνες ολοκληρώθηκαν οι εργασίες κατασκευής του νέου δημοτικού σχολείου, λόγω όμως κάποιων τεχνικών προβλημάτων που παρουσιάστηκαν, σύμφωνα και με τον διευθυντή του σχολείου, τα θρανία των μικρών μαθητών θα βρίσκονται από την Δευτέρα στη σχολική μονάδα. Και δυστυχώς αυτό δεν είναι το μόνο πρόβλημα που παρουσιάζεται στο νομό.

Στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση υπάρχει έλλειψη 80 περίπου εκπαιδευτικών, ενώ από τους 120 τίτλους βιβλίων το υπουργείο παιδείας έχει στείλει μόλις τους 99 στις σχολικές μονάδες.
Ανάλογα είναι τα προβλήματα και στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Αν και η σχολική χρονιά ξεκίνησε και επίσημα από σήμερα, ωστόσο παρουσιάζονται σημαντικές ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό και κυρίως σε φυσικούς, μαθηματικούς και φιλόλογους. Το κυριότερο όμως από όλα είναι ο κίνδυνος της διπλής βάρδιας στις σχολικές μονάδες, με τις τοπικές αρχές να έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου, προκειμένου να βρεθεί άμεσα μια λύση.

Την ίδια ώρα λόγω των προβλημάτων της σχολικής στέγης που αντιμετωπίζει διαχρονικά ο νομός Ρεθύμνου, χωρίς κανείς να παίρνει θέση για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, οι μαθητές καλούνται να κάνουν μάθημα σε αίθουσες κλουβιά και κυριολεκτικά να στοιβάζεται το ένα παιδί πάνω στο άλλο.

«Η κατάσταση της σχολικής στέγης στο Ρέθυμνο, μας εξοργίζει. Μιλάμε για σχολικές μονάδες, οι οποίες έχουν χτιστεί με σκοπό να λειτουργήσουν ως εξαθέσια σχολεία και σήμερα λειτουργούν ως οκταθέσια και δωδεκαθέσια, στοιβάζοντας κατά αυτό τον τρόπο η πολιτεία 30 μαθητές μέσα σε αίθουσες κλουβιά, πόσο μάλλον φέτος, μια χρονιά που υπάρχει έντονος ο κίνδυνος μετάδοσης της νέας γρίπης», αναφέρει ο πρόεδρος του συλλόγου δασκάλων και νηπιαγωγών στο νομό, Γιάννης Μαρινάτος.

Την ίδια, ώρα άνδρες του τμήματος τροχαίας Ρεθύμνου μοίρασαν ενημερωτικά φυλλάδια στους γονείς των μικρών αλλά και των μεγάλων μαθητών, για την ασφαλή μετακίνηση των παιδιών και τα μέτρα τα οποία θα πρέπει να λαμβάνουν προκειμένου να εξαλειφθούν, όσο το δυνατόν, τα τροχαία ατυχήματα.


 


« επιστροφή στη κατηγορία Ρέθυμνο

Σημειρινή ημερομηνία Κυριακή, 22 Απρ 2018

Αρθρογραφία