Το φρούτο ωρίμασε πλέον.

Εκτύπωση

ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΡΕΘΥΜΝΙΩΤΙΚΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ.

του Βασίλη Κασιμάτη
 
Στην εφημερίδα μας γινόμαστε αποδέκτες πολλών απόψεων από πλευράς των κατοίκων Ρεθύμνου περί του θέματος της ίδρυσης μιας νέας ναυτιλιακής εταιρίας.
Αρκετοί εκφράζουν φόβους και επιφυλάξεις σχετικά με το αν υπάρχει περίπτωση να ξαναπέσουμε σε ένα σενάριο «βύθισης» ενός τέτοιους εγχειρήματος
Ρεθυμνιακή
  όπως της ΡΕΘΥΜΝΙΑΚΗΣ της πρώην ναυτιλιακής εταιρίας Ρεθύμνου. 

Με φόντο τη πολύβουη αυτή ιστορία θα θέλαμε εκφράσουμε τη δική μας άποψη βασισμένη σε πραγματικά στοιχεία που φθάνουν με τη μορφή χιονοστιβάδας στα δημοσιογραφικά γραφεία της εφημερίδας.
Να πούμε απλά ότι οι καιροί έχουν αλλάξει καιη δημιουργία μιας τέτοιας εταιρίας δεν θα πρέπει να προκαλεί πλέον δέος και φόβο. Έχουμε διδαχθεί όλοι από τις κακοτοπιές και ξέρουμε να φυλαγόμαστε καλά. "Το δις εξ?αμαρτείν ουκ ανδρός σοφού."!
Το θέμα όσο κι αν του έχουμε δώσει τεράστιες διαστάσεις είναι απλό. Πρόκειται για ένα ακόμη καράβι - σε μια ακόμη γραμμή του Αιγαίου! Στα τόσα πολλά καράβια που πλέουν καθημερινά στις Ελληνικές θάλασσες έρχεται να προστεθεί ακόμη ένα .
Σαν εφημερίδα έχουμε ασχοληθεί πάρα πολύ στα περασμένα μας τεύχη με το θέμα και έχουμε προτείνει λύσεις. Στο τεύχος Σεπτεμβρίου (σελίδα 10) στο άρθρο του συνεργάτη μας κυρίου Δημήτρη Τζανακάκη, έχουμε μάλιστα δώσει και συγκεκριμένες εφαρμογές που έχουν αποτελέσει παραδείγματα προς μίμηση ή ακόμα καλύτερα ? προς αντιγραφή.Θέσαμε εκεί ως παράδειγμα τα σημεία από το καταστατικό και το τρόπο λειτουργίας & διαχείρισης της πολυμετοχικής & λαϊκής βάσης τραπέζης, της Παγκρήτιας Συνεταιριστικής. Με βάση τέτοια ή παρεμφερή μοντέλα πολυμετοχικών εταιριών δεν θα πρέπει να υπάρχουν φόβοι αποτυχίας τουλάχιστον όσον αφορά το «καθαρό» τρόπο διαχείρισης μιας ?δικής μας? ναυτιλιακής εταιρίας Ρεθυμνώτικων συμφερόντων..

Ψήφο ανά μέτοχο είναι αυτό που θέλουν οι Ρεθυμνιώτες. Ανεξάρτητα με το πακέτο των μετοχών που τυχόν θα ενδιαφερθούν να αγοράσουν μεγάλοι επενδυτές και απλοί πολίτες, το δικαίωμα συμμετοχής ανά μέτοχο στις γενικές συνελεύσεις δεν θα πρέπει να ξεπερνά τη δυναμική της μιας & μοναδικής ψήφου. Με άλλα λόγια ίσο δικαίωμα ψήφου πρέπει να έχουν όλοι οι μέτοχοι ανεξάρτητα από το πόσες μετοχές θα κατέχει ο καθένας.

Αν αυτό τηρηθεί θα πρέπει όλοι άφοβα να στηρίξουμε μια τέτοια εταιρία, σίγουροι ότι αυτή τη φορά δεν υπάρχουν περιθώρια λάθους και κακής διαχείρισης.

Παράλληλα στη Ρ.Α. έχουν εκφραστεί κάποιες πλευρές (ομάδες) όπου έχουν ήδη προχωρήσει σε οργανωτικές κινήσεις και είναι πολύ κοντά σε υπό σύσταση ναυτιλιακή εταιρία Για ευνόητους λόγους δεν είμαστε ακόμη σε θέση να δημοσιοποιήσουμε πρόσωπα και καταστάσεις.

Από αυτά λοιπόν που γνωρίζουμε, οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι σε αυτό το μοτίβο ασφάλειας και υπό αυτό το πρίσμα κινούνται ήδη οι «ομάδες» αυτών των ανθρώπων που έχουν ξεκινήσει αυτές τις διαδικασίες.


Πρέβελης
Τέλος πρέπει να παραδεχτούμε ότι έφτασε πλέον ο καιρός να πούμε ότι ναυτιλιακή εταιρία με τον ένα ή τον άλλο τρόπο επιτέλους θα αποκτήσουμε!!!

Αυτό είναι βέβαιο πια. Πρέπει να στηρίξουμε και να ενισχύσουμε όλοι μας αυτό τον αγώνα που γίνεται για το καλό του νομού Ρεθύμνου και των κατοίκων του γενικότερα.

Έχει μάλιστα, δοθεί τέτοια έκταση στο φλέγον αυτό θέμα και έχουν ειπωθεί τόσα πολλά στο ζήτημα διασφάλισης των μελλοντικών μετόχων που είναι πλέον επίσης βέβαιο ότι βαδίζουμε με σίγουρα βήματα.

Κλείνοντας θα ήθελα να πω κάτι και σχετικά με τη βιωσιμότητα αυτής της «γραμμής», Ρεθύμνου-Πειραιά.

Είναι κοινό μυστικό ότι υπήρξε περίοδος που κάποτε οι Ρεθυμνιώτες για τους δικούς τους λόγους ο καθένας ξεχωριστά, δεν στήριξαν αυτή τη «γραμμή» και προτιμούσαν να ταξιδεύουν από τη Σούδα. Ιδιώτες & επαγγελματίες τότε δεν στήριξαν για μεγάλο διάστημα

το Πρέβελη  ?το δικό τους? καράβι!

Αυτή τη φορά λοιπόν είμαστε πεπεισμένοι όλοι μας εδώ στην εφημερίδα, ότι οι αφενός οι Ρεθυμνιώτες θέλουν να στηρίξουν την μελλοντική εταιρία τους και αφετέρου δεν θα πρέπει να εκπλαγούμε όταν δούμε μερίδα επιβατών της νέας Ρεθυμνιακής εταιρίας να προέρχονται από Χανιά ή και από άλλους νομούς, δηλώνοντας κατά αυτό τον τρόπο τη δυσαρέσκειά τους στον αυταρχικό τρόπο διαχείρισης και κατανομής πλοίων από τις άλλες Κρητικές ναυτιλιακές εταιρίες τα προηγούμενα χρόνια.

Ο άσχημος τρόπος που οι Κρητικές ναυτ. εταιρίες έχουν συμπεριφερθεί στο Ρέθυμνο τα περασμένα χρόνια δεν έχει περάσει απαρατήρητος και τα αποτελέσματα αυτών των ενεργειών θα εισπράξουν όταν έρθει η ώρα.

Εν κατακλείδι πιστεύουμε ότι αυτή την εποχή περισσότερο από κάθε άλλη, τα πράγματα έχουν ωριμάσει σε τέτοιο θετικό σημείο που όλα πλέον συντελούν στην ίδρυση της ?δικής μας? ναυτιλιακής ? λαϊκής Βάσης ? εταιρίας Ρεθυμνιώτικων συμφερόντων.

Εν αναμονή των εξελίξεων λοιπόν? Κυριακή κοντογιορτή!

 


« επιστροφή στη κατηγορία Ρέθυμνο

Σημειρινή ημερομηνία Κυριακή, 27 Μάι 2018

Αρθρογραφία