Συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου για τη ζώνη των 800 και τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας

ΕκτύπωσηΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΘΑ ΜΕΤΑΒΕΙ ΣΥΣΣΩΜΟ  ΤΟ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ "ΖΩΝΗΣ ΤΩΝ 800"

 

Συνεδρίασε χτες το Νομαρχιακό Συμβούλιο Ρεθύμνου για μια σειρά θεμάτων.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με την ενημέρωση του Σώματος για τη μελέτη του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ορεινών Όγκων Κρήτης.
Όπως τόνισε ο  εκπρόσωπος των μελετητών, κύριος Δρακωνάκης, τα (διαφορετικά και καινοτομικά) στοιχεία του Προγράμματος είναι ότι επιχειρεί να δώσει στις ορεινές περιοχές ότι σήμερα τους λείπει: σιγουριά, γνώση, εμπειρία, τεχνική και οικονομική στήριξη. 
Να δημιουργήσει μηχανισμούς υποκίνησης και ανάληψης  πρωτοβουλιών & αναπτυξιακών δράσεων και  να χρηματοδοτήσει δράσεις που είτε δε χρηματοδοτούνται από άλλα προγράμματα, είτε οι ορεινές περιοχές για διάφορους λόγους δεν έχουν πρόσβαση σε ορισμένες πηγές χρηματοδότησης.
Συμπληρωματικά ο κ. Δρακωνάκης επισήμανε ότι το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα των Ορεινών Όγκων της Κρήτης κινείται  στη λογική του Προγράμματος «ΠΙΝΔΟΣ», δηλαδή: προωθείται η ανάπτυξη των ορεινών περιοχών και επιδιώκεται μέσα από συγκεκριμένες δράσεις η εξάλειψη των συνθηκών απομόνωσης και εγκατάλειψης των χωριών, η αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων των φυσικών πόρων και του ανθρώπινου δυναμικού.

Στη συνέχεια της συνεδρίασης το Σώμα ενημερώθηκε από τη Διεύθυνση Προγραμματισμού της Νομαρχίας για την ετοιμότητας ένταξης έργων του Νομού στο ΕΣΠΑ 2007 - 2013. Ο Νομάρχης Ρεθύμνου, κ. Γιώργης Παπαδάκης, αναφερόμενος στο θέμα τόνισε:

 " Το  ΕΣΠΑ ή Δ΄ΚΠΣ είναι μικρότερο, πιο συγκεντρωτικό  και πιο γραφειοκρατικό όπως έχουμε επισημάνει και στο παρελθόν και αποφασιστικό χαρακτήρα σε αυτό δεν έχουν πλέον οι Αρχές Διαχείρισης των Περιφερειών, αλλά μόνο η Αρχή Διαχείρισης του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας. Η Νομαρχία Ρεθύμνου αν αύριο λόγου χάρη ανοίξουν προγράμματα του ΕΣΠΑ έχει ώριμα για ένταξη έργα 51.900.000 Ευρώ και οι λοιποί φορείς του Νομού έργα ύψους άλλων 50 εκ. Ευρώ.
Η Νομαρχία Ρεθύμνου έχοντας λάβει πιστοποίηση κατά
ISO αλλά και την επιβεβαίωση Διαχειριστικής Επάρκειας από την Περιφέρεια Κρήτης, είναι πανέτοιμη να εντάξει έργα του Νομού στο ΕΣΠΑ".

Αναφορικά στη λήψη απόφασης για δράσεις που στοχεύουν στην όσο το δυνατό πιο σύντομη επίλυση του προβλήματος της ζώνης των 800 μέτρων, ο Αντινομάρχης Ρεθύμνου, κ. Γιώργος Μποτονάκης πρότεινε στο Σώμα τη μετάβαση των μελών του Νομαρχιακού Συμβουλίου, των Βουλευτών του Νομού, των Δημάρχων και όσο το δυνατόν περισσότερων πολιτών στην Αθήνα για συναντήσεις με τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, κ. Σουφλιά, ακόμα και τον Πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κομμάτων αν χρειαστεί, και την παραμονή τους στην πρωτεύουσα μέχρι να δοθεί λύση με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα στο μείζον αυτό πρόβλημα του τόπου.
Το Σώμα ομόφωνα αποφάσισε τη μετάβασή του στην Αθήνα μαζί με τους Βουλευτές και τους Δημάρχους του Νομού και όσους πολίτες το επιθυμούν τη Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2008.

 

Συζύτηση για το θέμα των παράνομων κεραιών κινητής τηλεφωνίας.

Στη συνέχεια της Συνεδρίασης έγινε ενημέρωση για τις ενέργειες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης σχετικά με τους κινδύνους που δημιουργούν τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία (ακτινοβολίες). Όπως τονίστηκε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση με έγγραφό της  στην Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας ζήτησε τη μέτρηση των επιπέδων της εκπεμπόμενης ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας από τις κεραίες αναμετάδοσης κινητής τηλεφωνίας σε 12 σημεία της πόλης.
Η απάντηση - έκθεση της Επιτροπής αναφέρει ότι οι μετρήσεις εμπίπτουν στα όρια ασφαλούς έκθεσης του κοινού.
Όμως η Διεύθυνση Πολεοδομίας & Περιβάλλοντος της Νομαρχίας έχει υποβάλει 16 πρόστιμα για αυθαίρετες κατασκευές κεραιών κινητής τηλεφωνίας, καθώς η επιβολή προστίμων για παράνομες κεραίες κινητής τηλεφωνίας και την εκπομπή ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων από αυτές έχει μεταβιβασθεί στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων.
Αναφορικά στις αυθαίρετες κατασκευές κεραιών κινητής τηλεφωνίας η Διεύθυνση Πολεοδομίας και Περιβάλλοντος της Νομαρχίας έχει ζητήσει με έγγραφό της από τη ΔΕΗ τη διακοπή ηλεκτροδότησης στις κεραίες κινητής τηλεφωνίας ενώ έχει προκηρύξει διαγωνισμό για την ανάδειξη εργολάβου, που θα αναλάβει να γκρεμίσει τις αυθαίρετες αυτές κατασκευές.
Σε περίπτωση μάλιστα που δεν προσέλθει κανείς εργολάβος, όπως συνέβη στο παρελθόν, το έργο αυτό θα αναλάβουν τα συνεργεία του Δήμου Ρεθύμνης, που διαθέτουν τα απαραίτητα μηχανήματα. Σημειώνεται ακόμα ότι στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών και ιδιαίτερα της νεολαίας η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση έχει εκδώσει φυλλάδιο για τις συσκευές που εκπέμπουν ηλεκτρομαγνητικά κύματα.

Η ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ συνομίλησε με το κύριο Μιχάλη Ανδρουλάκη Πρόεδρο Γονέων & Κηδεμόνων του 2ου Δημοτικού Σχολείου και μέλος του Δ.Σ. του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Ρεθύμνου.
Ο κ.Ανδρουλάκης έκανε σαφές ότι όλες οι ενέργειες ξεκίνησαν ύστερα από την εκδίκαση της υπόθεσης και τη σχετική καταδικαστική απόφαση που εξέδωσε το Συμβούλιο Επικρατείας εις βάρος των εταιριών κινητής τηλεφωνίας και επιδόθηκε στη Νομαρχία.

Η νομαρχία, συμπλήρωσε ο κ. Ανδρουλάκης κυκλοφόρησε 15.000 φυλλάδια στα σχολεία σχετικά με το εν λόγω θέμα, προς ενημέρωση γονέων & μαθητών το περιεχόμενο του οποίου όμως ήταν κρίθηκε ανεπαρκές λόγω του ότι δεν είχε καμιά αναφορά με το συγκεκριμένο πρόβλημα των καταδικασμένων πλέον κεραιών κινητής τηλεφωνίας.

Επιβλήθηκε πρόστιμο 1700 ευρώ σε κάθε εταιρία! «... δεν είμαστε υπέρ της λογικής των προστίμων. Άλλωστε το ποσό είναι τόσο μικρό που αν θέλουν οι εταιρίες το πληρώνουν και συνεχίζουν τις εκπομπές τους. Καλούμε τη νομαρχία να στηρίξει την απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας... » είπε μεταξύ άλλων ο κ. Ανδρουλάκης.

Μας ανακοίνωσε μάλιστα ότι έχει ζητήσει ως πρόεδρος τη προσεχή εβδομάδα ακρόαση από τον Εισαγγελέα.

Να συμπληρώσουμε ότι σύμφωνα με αυτά που μας ανέφερε ο πρόεδρος του 2ου Δημ. Σχολείου στη συνεδρίαση της νομαρχίας αναφέρθηκε ότι δε βρέθηκε συνεργείο αποξήλωσης των κεραιών και εκεί εμφανίστηκε ο Νομαρχιακός Σύμβουλος  κ. Μανόλης Αυγενάκης ο οποίος είπε ότι ως νομαρχιακός δεν δύναται να ασχοληθεί με την αποξήλωση αλλά ο αδερφός του ως μηχανικός μπορεί.

Τέλος η Συνεδρίαση ολοκληρώθηκε με τη θετική γνωμοδότηση του Σώματος επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου "Αξιοποίηση αρδευτικής γεώτρησης στη θέση "Παραθύρι ή Κουιδά" του Δήμου Ρεθύμνης, ιδιοκτησίας Χαράλαμπου Βουρβαχάκη.

 


« επιστροφή στη κατηγορία Ρέθυμνο

Σημειρινή ημερομηνία Τρίτη, 24 Απρ 2018

Αρθρογραφία