Καραμανλής: Πάμε για εκλογές

Εκτύπωση

Καραμανλής: Πάμε για εκλογές
Το συμφέρον του τόπου επιβάλλει εκλογές
Πιθανότερη ημερομηνία η 4η Οκτωβρίου

 

  • Τέλος στα ψέματα
  • Έρχονται εκλογές ... δεν έρχονται εκλογές!
  • ο πολίτης κουράστηκε από την βαριά εκλογολογία

           03/03/09

του Βασίλη
Κασιμάτη

Πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, με "όχημα" την κατάσταση της οικονομίας σε συνδυασμό με την απόφαση ΠΑΣΟΚ να προκαλέσει εκλογές με αφορμή την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ανακοίνωσε στις oκτώ και δέκα χθες το βράδυ, ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής, με διάγγελμα που απηύθυνε στον ελληνικό λαό.

Λίγο αργότερα ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Γιώργος Παπανδρέου εμφανίστηκε στις τηλεοπτικές κάμερες και μίλησε σε πολύ χαμηλούς τόνους για την απόφαση του Πρωθυπουργού να προσφύγει στην Κάλπη.
Ο κ. Παπανδρέου πρώτα από όλα ξεκαθάρισε ότι: «...εμείς είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τη διακυβέρνηση της χώρας, σε μια στιγμή πολύ δύσκολη για τη χώρα

Δεν παρέλειψε όμως να αναφέρει, ότι θεωρεί την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας απόλυτα υπεύθυνη για το ότι η Ελλάδα βρίσκεται εδώ και ένα χρόνο σε μια βαθύτατη οικονομική κρίση. Ζήτησε την εμπιστοσύνη του Ελληνικού λαού και έκλεισε τη σύντομη ομιλία του.

Σε γενικές γραμμές, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ φάνηκε αρκετά ψύχραιμος και με περισπούδαστο λόγο, που ίσως δείχνει ότι θεωρούσε αναμενόμενη τη κίνηση του κ. Καραμανλή στην πολιτική σημερινή σκακιέρα.

Για πολιτική αυτοκτονία κάνουν λόγο πολιτικοί αναλυτές με τους οποίους συνομιλήσαμε σήμερα αμέσως μετά τον «εκλογικό κεραυνό».
Οι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας φαίνεται να μην είναι ακόμα έτοιμοι να στηρίξουν το κόμμα τους και η εποχή που διάλεξε ο κ. Καραμανλής - λένε οι περισσότεροι - να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, ίσως είναι μια απόφαση που εμπεριέχει τεράστιο πολιτικό ρίσκο.
Αυτό βέβαια θα φανεί με την ολοκλήρωση της προεκλογικής περιόδου, αφού
"... στο τέλος ξυρίζουν το γαμπρό " και ο κ. Καραμανλής έχει και στο παρελθόν αποδείξει ότι από ... "ξουράφια" είναι αρκετά έμπειρος!!
Έτσι, αναμένεται μια σύντομη μεν αλλά σκληρή εκλογική αναμέτρηση με πρώτο φαβορί και ύστερα από τις πρόσφατες Ευρωεκλογές, το κόμμα της σημερινής Αντιπολίτευσης.
Τη σκυτάλη θα παραλάβουν τις επόμενες ημέρες οι εταιρίες δημοσκοπήσεων που θα προσπαθήσουν με κάθε τρόπο να μας πείσουν ότι 1ος είναι ο μεν ή ο δε!
Ύστερα πάντως και από την τελευταία εκλογική αναμέτρηση του περασμένου Ιουνίου οι ίδιες αυτές εταιρίες πέτυχαν σίγουρα σε ένα πράγμα.
Να μην πετύχουν σχεδόν σε καμία πρόβλεψή τους!
Εσείς πάντως, αγαπητοί μας αναγνώστες, την πρακτική την έχετε ήδη μάθει καλά. "Κρατάτε μικρό καλάθι..."!!!

Στη συνέχεια της χθεσινής του ομιλίας ο Πρωθυπουργός δήλωσε πως η χώρα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, πως ο ελληνικός λαός έχει δύο πολύ δύσκολα και κρίσιμα χρόνια μπροστά του και πως μόνον ένας δρόμος προσφέρει ελπίδα και προοπτική.
"Να πάρουμε -όπως είπε- χωρίς καθυστερήσεις και παλινωδίες όλα τα αναγκαία μέτρα", τόνισε μεταξύ άλλων για αυτό το θέμα.

Ο πρωθυπουργός συμπλήρωσε ότι οι τρεις μεγάλες προκλήσεις για την οικονομία την επόμενη διετία είναι να επιβληθεί ο αυστηρότερος δυνατός έλεγχος στις δημόσιες δαπάνες, να υπάρξει πόλεμος κατά της φοροδιαφυγής και τολμηρές διαρθρωτικές αλλαγές, που θα θίξουν προνόμια και θα προκαλέσουν αντιδράσεις, αλλά θα δημιουργήσουν -όπως τόνισε - νέες δομές που θα λειτουργήσουν ευεργετικά σε μακροχρόνια ανάπτυξη.

"Στόχος μου - δήλωσε ο κ. Καραμανλής - ήταν όλα αυτά να προχωρήσουν μέχρι το τέλος της τετραετίας. Όμως, δυστυχώς, δεν υπάρχει πλέον το κατάλληλο πολιτικό περιβάλλον. Και αυτό γιατί ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει επανειλημμένα δηλώσει πως θα προκαλέσει εκλογές μέσα σε λίγους μήνες με αφορμή την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας". 

Ο  Πρωθυπουργός κατηγόρησε κάθετα τον κ.Παπανδρέου και έκανε λόγο για "συμπεριφορά με πρωτοφανή μικροκομματική σκοπιμότητα" και για "ακραία ανευθυνότητα απέναντι στους θεσμούς, την οικονομία και τον τόπο". 

Σχετικά με το λόγο που τον έκανε να πάρει την απόφαση να οδηγήσει τη ώρα σε εκλογές τόσο σύντομα και πολύ πριν το Μάρτιο που ίσως οι περισσότεροι περίμεναν, είπε: "η χώρα δεν αντέχει, ειδικά στη σημερινή συγκυρία, μια προεκλογική περίοδο μέχρι τον Φεβρουάριο, και μάλιστα με μια αξιωματική αντιπολίτευση που δυστυχώς πολιτεύεται με ανευθυνότητα και λαϊκισμό... Τα πάντα θα παρασυρθούν στη δίνη ενός έντονα προεκλογικού κλίματος και αυτό είναι ότι χειρότερο για την οικονομία. Είναι αναπόφευκτο να εγείρονται υπερβολικές διεκδικήσεις και να προκληθούν κοινωνικές εντάσεις, ενώ οι αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές δεν θα είναι εύκολο να προχωρήσουν". 

Και ανακοινώνοντας την απόφασή του να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, την οποία χαρακτήρισε "πράξη ευθύνης", ο πρωθυπουργός τόνισε: "Τα αναγκαία μέτρα και η αναγκαία οικονομική στρατηγική απαιτούν σταθερότητα και ήπιο πολιτικό κλίμα. Επειδή όμως η λήψη των αναγκαίων μέτρων για την οικονομία δεν μπορεί να περιμένει, το συμφέρον του τόπου επιβάλει μία και μόνη διέξοδο, ξεκαθάρισμα του πολιτικού τοπίου, έτσι ώστε μια κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή να δράσει άμεσα και αποφασιστικά". 

"Μου είναι αδιανόητο -πρόσθεσε ο πρωθυπουργός- ν αφήσω τον τόπο να σύρεται επί έξι μήνες στη δίνη μιας καταστροφικής για την οικονομία προεκλογικής ατμόσφαιρας, μόνο και μόνο για να χρεωθεί ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τις πολιτικές συνέπειες της καταψήφισης του Κάρολου Παπούλια". 

Ο κ. Καραμανλής επιτέθηκε στο ΠΑΣΟΚ όχι μόνο για την απόφασή του σχετικά με την προεδρική εκλογή. Το κατηγόρησε ότι κληροδότησε στον τόπο σαθρό δημόσιο τομέα, τεράστιο έλλειμμα και δυσβάσταχτο δημόσιο χρέος και ότι στην παρούσα συγκυρία δεν έχει κανένα σχέδιο για έξοδο από την κρίση και πως παραπλανά τον ελληνικό λαό, καλλιεργώντας ψευδαισθήσεις.

Επισημαίνοντας ότι έχει "απόλυτη εμπιστοσύνη στην ωριμότητα των πολιτών" ο κ. Καραμανλής τούς κάλεσε "να αποφασίσουν ποιος διαθέτει το σχέδιο και τη βούληση για να αντιμετωπίσει τις οικονομικές προκλήσεις" και να διαλέξουν ανάμεσα στον δύσκολο δρόμο που αποτελεί τη μόνη διέξοδο για τη χώρα, συνιστά πρόταση ευθύνης και οδηγεί σταδιακά στην ανάκαμψη και στον εύκολο δρόμο της άλλης πλευράς, που αποτελεί επιλογή ανευθυνότητας και οδηγεί σε αδιέξοδο και θα βαθύνει την κρίση, με πολύ μεγάλο κοινωνικό κόστος. 

Κλείνοντας το διάγγελμά του, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως το μεσημέρι της Πέμπτης θα επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να του ζητήσει, κατά το Σύνταγμα, τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.


« επιστροφή στη κατηγορία Έλλαδα

Σημειρινή ημερομηνία Δευτέρα, 21 Μάι 2018

Αρθρογραφία