Αναβίωση κρητικής καντάδας στις 10 του μήνα στο Ρέθυμνο

Εκτύπωση

Αναβίωση κρητικής καντάδας στις 10 του μήνα στο Ρέθυμνο

Ένα μαγικό ταξίδι στο παρελθόν θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν οι πολίτες αλλά και οι επισκέπτες του Ρεθύμνου, την ερχόμενη Πέμπτη, 10 του μήνα.

03/09/09
της Μαρίας Καλογεράκη

Κορυφαία ονόματα της κρητικής μουσικής θα θυμίσουν σε όλους παλιούς και νέους την κρητική καντάδα.
Με πρωτοβουλία της ομώνυμης επιτροπής που έχει συσταθεί από το 1991 και του παγκρήτιου συλλόγου Κρητών καλλιτεχνών σε συνεργασία με τη νομαρχία και το δήμο Ρεθύμνου, η εκδήλωση για την αναβίωση της κρητικής καντάδας φέτος θα πραγματοποιηθεί στην πόλη του Ρεθύμνου.
Ανάλογη εκδήλωση είχε πραγματοποιηθεί με μεγάλη επιτυχία και στο Ηράκλειο. Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν στα μέσα μαζικής ενημέρωσης οι διοργανωτές της εκδήλωσης εξέφρασαν την πεποίθησή τους να καθιερωθεί η συγκεκριμένη εκδήλωση στην πόλη του Ρεθύμνου.

Η αντινομάρχης Ρεθύμνου Γιάννα Κεφαλογιάννη,ανέφερε:
«Η επιτροπή πρωτοβουλίας για την αναβίωση της κρητικής καντάδας έκανε πρόταση στη νομαρχία για την διοργάνωση σχετικής εκδήλωσης.

Η επιτροπή πρωτοβουλίας είναι ο Γιάννης Νάθενας, ο Βασίλης Σκουλάς, ο Μπάμπης Γαργανουράκης και ο Μάνος Μουντάκης.

Εμείς δεν ήταν δυνατόν να μην είμαστε αρωγοί σε αυτή την προσπάθεια. Θεωρούμε ότι είναι σημαντική η πολιτιστική μας κληρονομιά και αυτή η εκδήλωση να γίνει θεσμός με την σύμπραξη του δήμου, της νομαρχίας και της επιτροπής πρωτοβουλίας
».

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία- τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος του νομαρχιακού συμβουλίου, Μανόλης Παπυράκης- ότι είναι από τις κορυφαίες εκδηλώσεις της κρητικής μουσικής παράδοσης. Είναι μια εκδήλωση που εντάσσεται εδώ και αιώνες στα παραδοσιακά έθιμα και τις συνήθειες του κρητικού λαού, μια εκδήλωση που η νυχτερινή περιπατητική παρέα μουσικά κατευθύνεται στα σοκάκια, στους δρόμους των χωριών και των πόλεων της Κρήτης. Επειδή υπάρχουν κάποιες φωνές για την προέλευση της κρητικής καντάδας, ότι αυτή έχει σχέση με άλλες περιοχές θέλω να αναφέρω ότι στην Κρήτη επίσημα η κρητική καντάδα εμφανίζεται το 16ο αιώνα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι και παλαιότερη.
Επίσημα αναφέρεται στον Ερωτόκριτο που έκαναν καντάδα στην Αρετούσα με μαντολίνο και λαούτο. Είναι καθαρά κρητικό έθιμο. Δεν θα μπορούσαμε σα νομαρχία να μην συμμετέχουμε σε τέτοια εκδήλωση και πραγματικά αξίζουν συγχαρητήρια στην επιτροπή που προσπαθεί να αναβιώσει ήθη και έθιμα του τόπου που έχουν σχέση με τη φυσιογνωμία και την ταυτότητά του
».

Η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος αρμόδια για θέματα τουρισμού-πολιτισμού Πέπη Μπιρλιράκη, τόνισε χαρακτηριστικά πως :
 «Η πρόταση ξεκίνησε από πέρυσι ,όμως ο δήμος δεν ήταν έτοιμος για μια τέτοια μεγαλεπήβολη οργάνωση. Φέτος έχουμε τη χαρά να υλοποιήσουμε αυτή την πρόταση σε μια κοινή διοργάνωση με τη νομαρχία και η πόλη μας να δεχτεί τους κανταδόρους, τον Παγκρήτιο Σύλλογο των Κρητών καλλιτεχνών σε ένα ξεκίνημα ενός νέου θεσμού που είναι σημαντικός για την παράδοσή μας. Στις 10 Σεπτεμβρίου από τις επτά το απόγευμα θα υποδεχτεί τους καλλιτέχνες που θα καταλήξουν στην πλατεία του Αγνώστου Στρατιώτη, όπου θα υπάρξει συναυλία. Ο δήμος Ρεθύμνου θα υποδεχτεί με πολύ χαρά αυτήν την οργάνωση και σε συνεργασία του ΕΒΕ και του Εμπορικού Συλλόγου θα διοργανώσει το κέρασμα και οτιδήποτε μπορεί για να συνεισφέρει στην καλύτερη ροή και οργάνωση της εκδήλωσης. Η συναυλία στον Άγνωστο Στρατιώτη θα διαρκέσει μέχρι τις έντεκα και μισή και στη συνέχεια χωρίς ηχεία θα απολαύσουμε μέχρι ό,τι ώρα κρατήσει αυτή την μουσική πανδαισία».

«Η καντάδα και η αναβίωσή της έγινε σαν πρωτοβουλία, ανέφερε ο πρόεδρος της επιτροπής για την αναβίωση της κρητικής καντάδας, Γιάννης Νάθενας, από κάποιους πολύ ρομαντικούς την δεκαετία του 80. Τον καιρό εκείνο υπήρχε ένας μικρός «κατήφορος» της κρητικής μουσικής και τα κέντρα τα κρητικά για να διασκεδάσεις πολλές φορές σε μερικές πόλεις είχαν αντικατασταθεί από άλλη μουσική.
Οι Κρήτες καλλιτέχνες πάλεψαν αυτή την περίοδο για την αναβίωση και διάδοση της κρητικής μουσικής, της παράδοσης και του χορού.
Το 1991 αυτή η επιτροπή, ο Βασίλης Σκουλάς, ο Μάνος Μουντάκης, ο Μπαμπης ο Γαργανουράκης και εγώ σκεφτήκαμε την αναβίωση της κρητικής καντάδας. Απευθυνθήκαμε στο Παγκρήτιο Σύλλογο καλλιτεχνών κρητικής μουσικής που σήμερα αντιπροσωπεύει ο Νίκος Ηλιάκης επάξια και τότε αντιπροσώπευε ο Θανάσης Σκορδαλός.
Όλοι οι Κρήτες καλλιτέχνες συμμετείχαν στην καντάδα που ήταν να γίνει στο κηποθέατρο και νομίζαμε ότι οι καλλιτέχνες θα τριγυρνούσαν στα δρομάκια από καμιά εκατοσταριά άτομα αλλά ήταν τελικά πέντε χιλιάδες και οι καλλιτέχνες χωρίστηκαν σε ομάδες και σκορπίστηκαν στους δρόμους. Πέρασαν τα χρόνια, η κρητική μουσική πηγαίνει πολύ καλά και μικρές καντάδες γίνονται σε πολλά χωριά αλλά όλοι περίμεναν την αναβίωση της μεγάλης καντάδας. Σε όλες αυτές τις προσπάθειες αρωγός και συνδιοργανωτής είναι ο Παγρκήτιος Σύλλογος Καλλιτεχνών που τώρα απαρτίζεται από νέα παιδιά. Στις εκδηλώσεις όμως συμμετέχουν κορυφαία ονόματα.
Γνώμη του μεγάλου Βασίλη Σκουλά ήταν ότι οι καντάδες μετά τα μεσάνυχτα είναι δύσκολες και έτσι αποφασίσαμε να την κάνουμε νωρίτερα όταν ακόμα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά, να τα βλέπει ο κόσμος και να συμμετέχει και στο τέλος με την συναυλία να ολοκληρώνεται. Την προσπάθειΆ μας στηρίζει ο αρχιεπίσκοπος Κρήτης, ο γενικός γραμματέας Περιφέρειας Κρήτης και η νομάρχης Ηρακλείου. Άρχισαν να μας ζητάνε και σε άλλες πόλεις εκτός Κρήτης να γίνουν ανάλογες εκδηλώσεις και θέλουμε να θυμηθούμε εκείνες τις παλιές εποχές
».

Στις 10 λοιπόν του Σεπτέμβρη οι κανταδόροι θα ξεκινήσουν από δυο διαφορετικά σημεία της πόλης για να καταλήξουν συνοδευόμενοι από δεκάδες πολίτες στην πλατεία του αγνώστου στρατιώτη. Εκεί μετά τις 11 το βράδυ θα δοθεί μια μεγάλη συναυλία από τα κορυφαία ονόματα της κρητικής μουσικής.

Ο πρόεδρος του Παγκρήτιου Συλλόγου Κρητών, Νίκος Ηλιάκης από την πλευρά του επεσήμανε «Με μεγάλη χαρά θα πραγματοποιήσουμε την εκδήλωση μια ιδέα που ξεκίνησε από το 1991 και είχαμε την ευκαιρία επίσημα να την πραγματοποιήσουμε πέρυσι στο Ηράκλειο και φέτος πρώτη φορά στο Ρέθυμνο. Είναι πυρήνας και κεντρικός φορέας για την κρητική μουσική. Από την μεριά μας θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό για την επιτυχία της διοργάνωσης που θα έχει δύο μέρη, την καντάδα που θα ξεκινήσει από δυο αφετηρίες και το δεύτερο μέρος θα είναι η συναυλία. Ο βασικός χρόνος διεξαγωγής της καντάδας είναι τα μεσάνυχτα όμως για να μπορέσουν να την παρακολουθήσουν μικροί και μεγάλοι αλλά και οι επισκέπτες μεταφέρουμε την ώρα για να έχουμε μεγαλύτερη επιτυχία και ανταπόκριση από τον κόσμο. Θα λάβουν μέρος πολλοί Κρήτες καλλιτέχνες και κρητικά συγκροτήματα από όλο το νησί».

 


« επιστροφή στη κατηγορία Ρέθυμνο

Σημειρινή ημερομηνία Τετάρτη, 23 Μάι 2018

Αρθρογραφία