Συνάντηση Σκουλάκη με Εμπορικό Σύλλογο & ΟΕΒΕΝΧ

Εκτύπωση

Συνάντηση Σκουλάκη με Εμπορικό Σύλλογο & ΟΕΒΕΝΧ:
«Στο επίκεντρο τα προβλήματα των μικρομεσαίων και των ελευθέρων επαγγελματιών»

2/09/09

Τα ζητήματα της έλλειψης ρευστότητας στην αγορά, των ακάλυπτων και μεταχρονολογημένων επιταγών αλλά και του παραεμπορίου, αποτέλεσαν μεταξύ άλλων, αντικείμενο συζήτησης κατά τη σημερινή συνάντηση που είχε ο Βουλευτής Χανίων του ΠΑΣΟΚ, Μ. Σκουλάκης με τον Πρόεδρο και μέλη του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων και της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών & Εμπόρων Ν. Χανίων. Μετά το τέλος της συνάντησης ο κ. Σκουλάκης, με δηλώσεις του, αναφέρθηκε στα εξής:

Ενίσχυση Ρευστότητας: Η ενίσχυση της ρευστότητας των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων αποτελεί, σύμφωνα με τον κ. Σκουλάκη, «μείζον ζήτημα, που αν δεν επιλυθεί θα υπάρξουν αρνητικές συνέπειες, όπως αδυναμία πληρωμής υποχρεώσεων αυτών προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, απώλεια θέσεων εργασίας, κ.α».

 Για το λόγο αυτό ζήτησε να ληφθούν από πλευράς Κυβέρνησης «άμεσα μέτρα» ενώ προσέθεσε πως «τα προγράμματα ενίσχυσης από το ΕΣΠΑ των ΜΜΕ που έχουν ανακοινωθεί - όπως και το πρόγραμμα των 2 δις ευρώ για δάνεια με την εγγύηση του Δημοσίου - δεν περιλαμβάνουν τους αυτοαπασχολούμενος και τις επιχειρήσεις με 0-3 άτομα προσωπικό», ζητώντας για το λόγο αυτό, να υπάρξει σχετική πρόβλεψη από πλευράς Κυβέρνησης για τη θετική επίλυση του εν λόγω ζητήματος.

Ακάλυπτες Επιταγές : Αναφερόμενος στις ακάλυπτες επιταγές ο κ. Σκουλάκης τόνισε πως «αυτές αγγίζουν το πρώτο 7μηνο του 2009 τα 2 δις ευρώ σε επίπεδο χώρας» προσθέτοντας πως «και στο Ν. Χανίων υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τις ακάλυπτες επιταγές». Όσον αφόρα τις μεταχρονολογημένες επιταγές σημείωσε πως «αυτές υπολογίζονται σε 120 δις ευρώ περίπου σε όλη τη χώρα» και πως «το κρίσιμο διάστημα για την αγορά  και σε τοπικό επίπεδο - θα είναι το δίμηνο Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου» οπότε και αρχίσουν να "σκάνε" οι επιταγές.

Παραεμπόριο - Υπαίθριο Εμπόριο: «Το παραεμπόριο στα Χανιά αποτελεί μάστιγα που πρέπει να χτυπηθεί» σημείωσε ο κ. Σκουλάκης προσθέτοντας πως «δεν αρκεί μόνο ο περιορισμός του παραεμπορίου μόνο στους τελικούς διακινητές του αλλά στην πηγή του». Αναφερόμενος ο κ. Σκουλάκης στο υπαίθριο εμπόριο τόνισε την ανάγκη «να υπάρξει μόνιμο και σταθερό πλαίσιο με αυστηροποίηση των κανόνων και προϋποθέσεων λειτουργίας του».

Απαλλαγή οφειλετών ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ: Τέλος, ο κ. Σκουλάκης αναφέρθηκε και στο μείζον ζήτημα της απαλλαγής των οφειλετών ασφαλισμένων στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματικών (ΟΑΕΕ) από την ποινική ευθύνη, βάσει της οποίας μπαίνει φυλακή ο οφειλέτης ασφαλισμένος για οφειλές που αφορούν τον ίδιο και όχι τρίτους, σημειώνοντας πως «2.300 περίπου επαγγελματοβιοτέχνες στο Ν. Χανίων, επί συνόλου 12.000 περίπου εγγεγραμμένων στον ΟΑΕΕ , οφείλουν ποσά από 3.000 ευρώ και άνω και άρα, βάση νομοθεσίας, κινδυνεύουν με φυλάκιση» ζητώντας από το αρμόδιο Υπουργείο να προβεί άμεσα σε σχετική ρύθμιση για την απαλλαγή των οφειλετών ασφαλισμένων από τη ποινική ευθύνη και τη μη φυλάκιση τους, η οποία - εφόσον συμβεί - θα τινάξει την αγορά στον «αέρα».

 


« επιστροφή στη κατηγορία Κρήτη

Σημειρινή ημερομηνία Δευτέρα, 28 Μάι 2018

Αρθρογραφία