Έγινε η συνάντηση των φορέων του Ρεθύμνου με τον Υφυπουργό Υγείας

Εκτύπωση

Έγινε η συνάντηση των φορέων του Ρεθύμνου με τον Υφυπουργό Υγείας

1/09/09

Μετά από πρωτοβουλία των βουλευτών Ρεθύμνου καθηγητή Ηλία Λαμπίρη και Ολγας Κεφαλογιάννη, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 31 Αυγούστου 2009 συνάντηση των φορέων του Νομού Ρεθύμνου με τον Υφυπουργό Υγείας κ. Γιώργο Παπαγεωργίου.

Η συνάντηση
Ο Υφυπουργός Υγείας,
κ. Γιώργος Παπαγεωργίου.
αφορούσε θέματα σχετικά με τη λειτουργία του ΓΝΝ Ρεθύμνου και γενικότερα τον τομέα της υγείας στον νομό.

Παρόντες, εκτός από τους δύο βουλευτές, ήταν ο Νομάρχης Ρεθύμνου κ. Γιώργος Παπαδάκης, ο Δήμαρχος Ρεθύμνου κ. Γιώργος Μαρινάκης και από τους εμπλεκόμενους στο χώρο της υγείας παράγοντες, παραβρέθηκαν ο πρόεδρος του ΓΝΝ Ρεθύμνου κ. Γιώργος Ξεξάκης, από τις υπηρεσίες υγείας ο Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας κ. Σπύρος Μικρούλης, ο πρόεδρος γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου κ. Ανδρέας Ξανθός και ο Πρόεδρος εργαζομένων στο ΓΝΝΡ, κ. Αντώνης Φουρναράκης.

Εκτός του Υφυπουργού Υγείας, παρών ήταν και ο Πρόεδρος της ΔΕΠΑΝΟΜ κ. Χρήστος Στάντζος

Η Ρεθεμνιώτικη αντιπροσωπεία παρέδωσε στον κ. Υφυπουργό υπόμνημα των συντονιστικών οργάνων των φορέων του Νομού, προς τον Υπουργό Υγείας κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο και τους δύο Υφυπουργούς κ. Γεώργιο Παπαγεωργίου και κ. Μάριο Σαλμά, το οποίο συνέταξε ο βουλευτής Ρεθύμνου καθηγητής Ηλίας Λαμπίρης και συνυπογράφουν οι παρακάτω θεσμικοί και εμπλεκόμενοι με τον τομέα της υγείας στο Ρέθυμνο φορείς:

 • Ηλίας Λαμπίρης, βουλευτής Ρεθύμνου
 • Όλγα Κεφαλογιάννη, βουλευτής Ρεθύμνου
 • Γιώργος Παπαδάκης, Νομάρχης Ρεθύμνου
 • Γιώργος Μαρινάκης, Δήμαρχος Ρεθύμνου
 • Γιώργος Ξεξάκης, Διοικητής του Νοσοκομείου Ρεθύμνου (με προσθήκη, η οποία επισυνάπτεται)
 • Μανώλης Μανωλακάκης Πρόεδρος ΤΕΔΚ Ρεθύμνου
 • Ανδρέας Ξανθός, Πρόεδρος Ιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου
 • Γιώργος Στεφανάκης, Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Ρεθύμνου
 • Δημήτρης Πριναράκης, Πρόεδρος Τεχνικού Επιμελητηρίου Ρεθύμνου
 • Γιώργος Γιακουμάκης, Πρόεδρος ΕΒΕ Ρεθύμνου
 • Στέλιος Κουτζόγλου , Πρόεδρος Οδοντιατρικού Συλλόγου
 • Μανώλης Ουρανός, εκπρόσωπος Οικονομικού Επιμελητηρίου.


Στο υπόμνημα αναφέρονται τα εξής:

«Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί,

Στις 31.08.09 το άτυπο Συντονιστικό Όργανο των φορέων του Ρεθύμνου, πρόκειται να επισκεφθεί την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου για προβλήματα που αφορούν τον χώρο της Υγείας, αρμοδιότητας και ευθύνης του Υπουργείου σας.

Τα κυριότερα από αυτά είναι:

1. Αναβάθμιση κτιριακών υποδομών και ολοκλήρωση του έργου της επέκτασης του Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου.
Το Νοσοκομείο Ρεθύμνου αποτελεί το μοναδικό δημόσιο νοσηλευτικό ίδρυμα του Νομού και προσφέρει, κατά γενική ομολογία, αξιόλογες υπηρεσίες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας περίθαλψης στους πολίτες του Νομού αλλά και στους πολυπληθείς επισκέπτες του.
Δυστυχώς όμως, το τελευταίο διάστημα το Νοσοκομείο Ρεθύμνου βρίσκεται σε δεινή θέση. Τα συσσωρευμένα και άλυτα προβλήματα πολλών χρόνων, τα χρέη του νοσοκομείου (που ξεπερνούν τα 20 εκ. ευρώ), οι ανεπαρκείς και ξεπερασμένες κτιριακές υποδομές δημιουργούν τεράστια προβλήματα στη λειτουργία του.
Αυτό που προέχει λοιπόν σήμερα, είναι η ενίσχυση και βελτίωση του υπάρχοντος Νοσοκομείου, με πρώτο βήμα την ολοκλήρωση και λειτουργική αξιοποίηση του κτιρίου της επέκτασης. Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια καθυστερήσεων για ένα έργο ζωτικής σημασίας, για την προσωρινή έστω, ανακούφιση του Νοσοκομείου.     

2. Στελέχωση του Νοσοκομείου Ρεθύμνου και των λοιπών Μονάδων Υγείας με νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό.
Η ελλειμματική στελέχωση προκαλεί σοβαρές δυσλειτουργίες που δοκιμάζουν καθημερινά τις αντοχές του ιατρικού-νοσηλευτικού-παραϊατρικού προσωπικού, χάρη στο φιλότιμο και τον ζήλο του οποίου κρατούνται ακόμα σε αξιοπρεπές επίπεδο οι παρεχόμενες υπηρεσίες στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου και τις λοιπές Μονάδες Υγείας του Νομού.
Η κατάσταση των κλινικών, από πλευράς ιατρικής στελέχωσης, είναι απογοητευτική. Το Νοσοκομείο λειτουργεί στην πραγματικότητα με το 60% περίπου των γιατρών που χρειάζονται. Η Παθολογική Κλινική κινδυνεύει άμεσα με κλείσιμο αφού έχουν μείνει μόνο 3 γιατροί, οι οποίοι σε βάρος των σωματικών και ψυχικών τους αντοχών πασχίζουν να καλύψουν τις ανάγκες καθημερινής εφημερίας. Την ίδια ώρα, το ΤΕΠ, αυτή η πρώτη γραμμή άμυνας του Νοσοκομείου - η οποία αναμένεται να επιβαρυνθεί ιδιαίτερα λόγω της πανδημίας της νέας γρίπης - λειτουργεί υπό τριτοκοσμικές συνθήκες, χωρίς εξαερισμό και φυσικό φωτισμό, χωρίς επαρκείς και αξιοπρεπείς χώρους αναμονής, χωρίς το αναγκαίο προσωπικό (στελεχώνεται μόνο με 2 γενικούς γιατρούς), χωρίς άμεση πρόσβαση των ασθενοφόρων και, κυρίως, χωρίς την προοπτική άμεσης βελτίωσης της λειτουργίας του αν δεν ολοκληρωθεί σύντομα το έργο της επέκτασης του Νοσοκομείου.
Η ΜΕΘ επίσης, ένα τμήμα-πυλώνας για κάθε Νοσοκομείο, λειτουργεί οριακά με το μισό ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό από το προβλεπόμενο (με 7 κρεβάτια σε λειτουργία έχει 4 γιατρούς και 16 νοσηλευτές αντί των 7 και 28 αντίστοιχα που προβλέπουν τα standards λειτουργίας τέτοιων μονάδων). Ανάλογα προβλήματα υπάρχουν στις περισσότερες κλινικές και τα Εργαστήρια του Νοσοκομείου, με αποτέλεσμα να υπάρχει τεράστια δυσκολία να καλυφθούν οι εφημερίες ολόκληρου του μήνα και οι βάρδιες των νοσηλευτών αλλά και να πάρουν οι εργαζόμενοι τα ρεπό και τις άδειές τους.
Η ψυχιατρική περίθαλψη στο Ρέθυμνο, παρά το ότι έγινε ένα σημαντικό βήμα με τη λειτουργία της Ψυχιατρικής Κλινικής και του Κέντρου Ψυχικής Υγείας, έχει ανάγκη μεγαλύτερης στήριξης με ανθρώπινο δυναμικό και πόρους. Είναι επείγουσα ανάγκη να προχωρήσουν οι κρίσεις για τις υπόλοιπες κενές θέσεις ψυχιάτρων αλλά και να συμπληρωθεί ο Οργανισμός του Κέντρου Ψυχικής Υγείας με τις απαραίτητες θέσεις εξειδικευμένου επιστημονικού και παραϊατρικού προσωπικού.
Τα 4 Κέντρα Υγείας, τέλος, παρουσιάζουν αρκετά λειτουργικά προβλήματα κυρίως λόγω ελλιπούς στελέχωσης και χρειάζονται επίσης νέους Οργανισμούς, ενώ η Νομαρχιακή Μονάδα Υγείας του ΙΚΑ δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί στοιχειωδώς στις ανάγκες των χιλιάδων ασφαλισμένων του. 

3. Έγκριση νέου Οργανισμού του Νοσοκομείου.
Ο Οργανισμός του Νοσοκομείου που ισχύει σήμερα έχει προ πολλού ξεπεραστεί αφού αντιστοιχεί σε πληθυσμιακά δεδομένα και ανάγκες περίθαλψης της προηγούμενης 20ετίας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν προβλέπει καν αρκετά από τα Τμήματα που λειτουργούν εδώ και πολλά χρόνια και έχουν στελεχωθεί εκ των ενόντων. Ο Οργανισμός αυτός αποτελεί τροχοπέδη για την ανάπτυξη και επαρκή στελέχωση του Νοσοκομείου με προσωπικό όλων των κατηγοριών και αποτελεί ζήτημα κομβικής σημασίας η άμεση αναμόρφωσή του. Η πρόταση αναμόρφωσης του Οργανισμού που έχει αποσταλεί εδώ και 3,5 χρόνια από τη Διοίκηση του Νοσοκομείου για έγκριση, αποτελεί μια συγκροτημένη και τεκμηριωμένη απάντηση όχι μόνο στις σημερινές πιεστικές ανάγκες αλλά κυρίως στην προοπτική ανάπτυξης του Νοσοκομείου μας τις επόμενες δεκαετίες. Θεωρούμε την έγκριση του νέου Οργανισμού ως ένα σημαντικό βήμα στήριξης και αναβάθμισης του Νοσοκομείου Ρεθύμνου. 

4. Επιλογή κατάλληλου οικοπεδικού χώρου για την ανέγερση νέου Νοσοκομείου.
Ύστερα από τα παραπάνω, είναι προφανής η αναγκαιότητα ενός νέου Νοσοκομείου εκτός πόλης είναι αδιαμφισβήτητη.
Το Ρέθυμνο είναι ο μοναδικός Νομός της Κρήτης που δεν έχει καινούργιο Νοσοκομείο, ενώ εμφανίζει τη χαμηλότερη αναλογία κλινών, γιατρών και νοσηλευτών ανά 1000 κατοίκους.  
Επείγει η εξασφάλιση του αναγκαίου οικοπέδου που θα καλύπτει τις προδιαγραφές ενός νομαρχιακού νοσοκομείου 300 και πάνω κλινών και το οποίο θα μπορεί να ανταποκριθεί με επάρκεια στις ανάγκες περίθαλψης του Νομού μας στις επόμενες δεκαετίες.
Περιμένουμε άμεσα τη θετική γνωμοδότηση της ΔΕΠΑΝΟΜ για την καταλληλότητα οικοπεδικής έκτασης που προσφέρει ο Δήμος Ρεθύμνου και έχει κατ? αρχήν αποδεχθεί το Συντονιστικό Όργανο των φορέων του Νομού, έπειτα από θετική εισήγηση του τοπικού ΤΕΕ και την σύμφωνη γνώμη των στελεχών της ΔΕΠΑΝΟΜ μετά από επιτόπια αυτοψία. Το πιο κρίσιμο όμως ζήτημα είναι η πολιτική δέσμευση του Υπουργείου Υγείας και της κυβέρνησης για την ανέγερση ενός νέου δημόσιου Νομαρχιακού Νοσοκομείου.  

Κύριοι Υπουργοί,
Αποφασίσαμε να ζητήσουμε τη σημερινή συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, επιδιώκοντας να σας δώσουμε την πραγματική εικόνα των Υπηρεσιών Υγείας του Ρεθύμνου. Η σημερινή κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο. 
Είναι προφανές ότι με τις συνθήκες οργάνωσης και λειτουργίας της δημόσιας περίθαλψης στον Νομό μας, δεν υπάρχει η παραμικρή δυνατότητα να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες απαιτήσεις αντιμετώπισης της πανδημίας της νέας γρίπης. 

Το Νοσοκομείο Ρεθύμνου ή θα αντιμετωπιστεί με πραγματικό ενδιαφέρον από την Πολιτεία και τα αρμόδια όργανα Διοίκησης του ΕΣΥ ή πολύ σύντομα θα καταρρεύσει. Θεωρούμε ότι το Ρέθυμνο δικαιούται μια σοβαρή αναβάθμιση των δημόσιων Υπηρεσιών Υγείας, η οποία θα αποκαταστήσει τη σημαντική υστέρηση του Νομού σε υποδομές, εξοπλισμό και στελέχωση που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια. Κατά την εκτίμηση όλων των πολιτικών, αυτοδιοικητικών και κοινωνικών φορέων του Ρεθύμνου, το έλλειμμα αυτό στη δημόσια περίθαλψη, αποτελεί στην πραγματικότητα έλλειμμα ανάπτυξης για τον τόπο μας. 
Ως εκ τούτου, σας διαβεβαιώνουμε ότι η αναβάθμιση των Υπηρεσιών Υγείας έχει αναδειχθεί σε πολιτική προτεραιότητα για το Ρέθυμνο και ότι η εξασφάλιση όλων των προϋποθέσεων για ένα σύγχρονο Νοσοκομείο αποτελεί καθολικό και αδιαπραγμάτευτο αίτημα της τοπικής κοινωνίας.
Για το Συντονιστικό Οργανο
Καθηγητής Ηλίας Λαμπίρης
Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ρεθύμνου
.» 

Η Βουλευτής της Ν.Δ. κ Όλγα Κεφαλογιάννη ακολούθως της συνάντησης εξέφρασε την πεποίθησή της ότι βρισκόμαστε σε πολύ καλό δρόμο. Πιο συγκεκριμένα η Βουλευτής ανέφερε:

"
Εκφράζω την ικανοποίηση μου για τη ειλικρινή συζήτηση, που αναπτύχθηκε μεταξύ του Υφυπουργού Υγείας κ. Παπαγεωργίου και των θεσμικών εκπροσώπων του Ρεθύμνου για τα ζητήματα υγείας του νομού μας καθώς και για την άμεση ανταπόκριση του στα αιτήματα μας.
Για το θέμα της επέκτασης του νοσοκομείου επιβεβαιώθηκε από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΠΑΝΟΜ κ. Στάντζο, ότι αναφορικά με την τελευταία εργολαβία, αυτή έχει ολοκληρωθεί, δεν υπάρχει καμία οφειλή προς τον εργολάβο και έχει κατασκευαστεί ακριβώς ό,τι προέβλεπε η σχετική σύμβαση. Άρα δεν υπάρχει καμία εκκρεμότητα ως προς τα έργα, τα οποία έχουν ήδη δημοπρατηθεί και υλοποιηθεί.
Από πλευράς ΔΕΠΑΝΟΜ διευκρινίστηκε επίσης, ότι σχετικά με τη νέα πτέρυγα απομένει η υπογραφή της νέας σύμβασης για την εκτέλεση των συμπληρωματικών έργων, τα οποία είναι απαραίτητα για τη λειτουργία του τμήματος της επέκτασης και ο εκπρόσωπος της κ. Στάντζος δεσμεύθηκε, ότι θα γίνουν μέσα στο επόμενο διάστημα όλες οι απαιτούμενες κατασκευές. Συμφωνήθηκε επίσης, ότι προκειμένου να λειτουργήσει άμεσα η παιδιατρική κλινική και να γίνει αποσυμφόρηση των ΤΕΠ, η εργολαβία του ξενοδοχειακού εξοπλισμού της νέας πτέρυγας θα δημοπρατηθεί κατά προτεραιότητα και θα ακολουθήσει η δημοπράτηση του ιατρικού εξοπλισμού.
Σε κάθε περίπτωση πάντως η ΔΕΠΑΝΟΜ έχει ολοκληρώσει και τις δύο μελέτες και είναι έτοιμη να επισπεύσει κάθε σχετική διαδικασία.
Για το ζήτημα των κενών θέσεων σε νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό, ο κ. Υφυπουργός δεσμεύτηκε, ότι θα γίνει κατανομή στο νοσοκομείο Ρεθύμνου από τις θέσεις, που θα δοθούν σε όλη την Ελλάδα με βάση τη νέα προκήρυξη, η οποία γίνεται με νέες γρηγορότερες διαδικασίες καθώς και όσων ακόμα θέσεων απαιτηθούν, προκειμένου να καλυφθούν όλες οι θέσεις εργασίας, οι οποίες προβλέπονται στον υπάρχοντα οργανισμό λειτουργίας του νοσοκομείου.
Ειδικότερα για το ιατρικό προσωπικό υπάρχει συμφωνία ως προς την κατανομή των θέσεων ενώ όσον αφορά θέσεις επικουρικών γιατρών, κυρίως στην Παθολογική κλινική, ο Υφυπουργός δεσμεύθηκε, ότι εφόσον βρεθούν επικουρικοί γιατροί θα προσληφθούν.

Τέλος για το μεγάλο ζήτημα της ανέγερσης νέου Νοσοκομείου, ο κ. Υφυπουργός επανέλαβε την σχετική δέσμευση του Υπουργείου με αξιοποίηση του προγράμματος Σ.Δ.Ι.Τ.
Ως γνωστό για το θέμα αυτό βρισκόμαστε στην αναμονή εύρεση του κατάλληλου χώρου για την κατασκευή του νέου Νοσοκομείου και από πλευράς τοπικής κοινωνίας έχει προταθεί από το Δήμο Ρεθύμνου η θέση Σωματά, την καταλληλότητα της οποίας διερευνά η ΔΕΠΑΝΟΜ.
Σε κάθε περίπτωση θεωρώ, ότι το ποιο είναι το κατάλληλο οικόπεδο για να χτίσουμε ένα σύγχρονο και λειτουργικό νοσοκομειακό συγκρότημα, δεν είναι δικιά μας αρμοδιότητα αλλά της ΔΕΠΑΝΟΜ και πιστεύω, ότι θα πρέπει να δώσουμε όλο τον απαιτούμενο χρόνο για μια σωστή επιλογή.
Αφενός γιατί πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα έργα του νομού μας και αφετέρου διότι η υγεία, γενικότερα η ανακούφιση του πόνου, είναι θέματα που μας αφορούν όλους, οφείλουμε να πασχίζουμε για αυτά και έχουμε χρέος να μην τα αντιμετωπίζουμε υπό το πρίσμα μικροπολιτικών ή μικροκομματικών διλημμάτων."

Πηγαίνοντας πίσω στη συνάντηση, ο κ. Παπαγεωργίου ανέφερε ότι εντός 2-3 μηνών θα εγκριθεί η χρηματοδότηση τόσο για τον εξοπλισμό όσο και την επέκταση του υφιστάμενου Νοσοκομείου, και θα ολοκληρωθεί το έργο της ράμπας στη βόρεια είσοδο των ΤΕΠ του Νοσοκομείου, για την οποία έχει υπογραφεί πρόσθετη εργολαβία με την κατασκευαστική εταιρεία.
Οσον αφορά τη συμπλήρωση των κενών θέσεων που προβλέπονται στον υπάρχοντα οργανισμό, προσδιόρισε χρονικό ορίζοντα 6μήνου, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να καλυφθούν άμεσα κάποιες από τις κενές θέσεις.

Σε ό,τι αφορά την έγκριση του Οργανισμού του Νοσοκομείου, ο κ. Υφυπουργός παρέπεμψε τους φορείς στις Υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, όπου βρίσκεται προς έγκριση το εν λόγω θέμα.
Τέλος, τόσο ο κ. Παπαγεωργίου όσο και ο κ. Στάντζος συμφώνησαν για την ανέγερση νέου Νοσοκομείου στην έκταση που προσφέρει ο Δήμος Ρεθύμνου στην περιοχή Σωματά.
Ο κ. Υφυπουργός θεώρησε υπερβολικές τις απαιτήσεις που περιλαμβάνονταν σε σχετικό υπόμνημα της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Κρήτης, σε ό,τι αφορά την οικοπεδική έκταση περιοχής Γάλλου και συμφώνησε με τον Πρόεδρο της ΔΕΠΑΝΟΜ στην καταλληλότητα της προτεινόμενης από τους φορείς και συγκεκριμένα τον Δήμαρχο Ρεθύμνου κ. Γιώργο Μαρινάκη έκτασης στον Σωματά, ιδιαίτερα μετά τις διευκρινίσεις που έδωσαν τόσο ο Δήμαρχος όσο και ο Νομάρχης.  

Ο Πρόεδρος της ΔΕΠΑΝΟΜ διευκρίνισε ότι η καταλληλότητα της συγκεκριμένης έκτασης είναι δεδομένη και ότι εξετάζεται μόνο το κόστος της επένδυσης, ενώ για την τελική έγκριση αρμόδια είναι η Διυπουργική Επιτροπή.

Ακολούθως της συνάντησης και των δηλώσεων εξεδόθη:

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΝΩΣΗΣ ΓΙΑΤΡΩΝ ΕΣΥ KAI ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ.

"Η χθεσινή συνάντηση του Συντονιστικού Οργάνου των φορέων του Ρεθύμνου με τον υφυπουργό Υγείας κ.Παπαγεωργίου ήταν αναγκαία και χρήσιμη.

Για πρώτη φορά όλοι οι θεσμικοί εκπρόσωποι του Νομού μαζί με τη Διοίκηση του Νοσοκομείου και τους εκπροσώπους των γιατρών και των εργαζομένων , πραγματοποίησαν μια κοινή παρέμβαση για την επίλυση των συσσωρευμένων προβλημάτων του ΕΣΥ στο Ρέθυμνο.

Από τη συνάντηση αυτή φάνηκε ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείο Υγείας αρχίζει να συνειδητοποιεί τη σοβαρότητα των θεμάτων που ταλανίζουν εδώ και πολλά χρόνια τη δημόσια περίθαλψη στο Νομό και να αναγνωρίζει την ανάγκη άμεσων παρεμβάσεων για την ενίσχυση των υποδομών και της στελέχωσης του Νοσοκομείου.

Στα μείζονα προβλήματα του Νοσοκομείου , που ετέθησαν και εγγράφως με σχετικό υπόμνημα , έγινε αναλυτική συζήτηση και δόθηκαν οι εξής απαντήσεις:

1.ΕΠΕΚΤΑΣΗ : η ΔΕΠΑΝΟΜ δεσμεύτηκε ότι εντός διμήνου θα επιλυθούν όλες οι κατασκευαστικές εκκρεμότητες για την αξιοποίηση του νέου κτιρίου και την μεταστέγαση του ΤΕΠ και της Παιδιατρικής Κλινικής.

2.ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ : Ο κ.Υφυπουργός δεσμεύτηκε ότι θα προχωρήσει , μαζί με άλλα 10 περίπου επαρχιακά νοσοκομεία , η έγκριση νέου Οργανισμού από το Υπουργείο Οικονομικών , με βάση την πρόταση που έχει υποβληθεί και έχει ήδη προσυπογράψει το Υπουργείο Υγείας.

3.ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ : Για την ενίσχυση του Νοσοκομείου με προσωπικό , δηλώθηκε ότι α. θα προκηρυχθούν άμεσα οι 11 θέσεις ειδικευμένων γιατρών + 5 ειδικευόμενων που έχουν συμφωνηθεί στην κοινή επιτροπή Υπουργείου-ΟΕΝΓΕ και β. ότι , εκτός από το διορισμό όσων νοσηλευτών έχουν ήδη επιλεγεί από τον ΑΣΕΠ , θα προκηρυχθούν άλλες 16-17 θέσεις νοσηλευτικού-παραϊατρικού προσωπικού μέσα από μια συνολική κατανομή 1400 θέσεων πανελλαδικά.

4. ΝΕΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ : Όσον αφορά , τέλος, την υπόθεση του νέου Νοσοκομείου , η ΔΕΠΑΝΟΜ δεσμεύτηκε ότι εντός μηνός θα κοινοποιήσει στο Συντονιστικό Όργανο την τελική αξιολόγηση της για την οικοπεδική έκταση που παραχωρεί ο Δήμος Ρεθύμνου και στη συνέχεια , θα συζητηθεί στη Διυπουργική Επιτροπή το θέμα της ανέγερσης του νέου νοσοκομείου . 

Είναι προφανές ότι έγινε ένα σημαντικό βήμα στη συγκροτημένη και συλλογική διεκδίκηση λύσεων στα χρόνια προβλήματα της Υγείας από τους φορείς του Ρεθύμνου. Αυτή άλλωστε είναι και η απαίτηση της τοπικής κοινωνίας , όπως εκφράστηκε και στη πρόσφατη εκδήλωση που διοργάνωσαν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των γιατρών και των εργαζομένων του Νοσοκομείου.

Όλα βέβαια θα κριθούν εκ του αποτελέσματος , δηλαδή από την απαρέγκλιτη τήρηση των δεσμεύσεων και των χρονοδιαγραμμάτων που συμφωνήθηκαν.

Η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ και ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου , που δικαιολογημένα είναι δύσπιστοι σε εξαγγελίες και υποσχέσεις , καλούν τους εργαζόμενους του Ιδρύματος και την κοινωνία σε εγρήγορση μέχρι την υλοποίηση των απαραίτητων μέτρων για την αναβάθμιση του Νοσοκομείου και της δημόσιας περίθαλψης στον τόπο μας. "
Ρέθυμνο 1/9/2009 

ΞΑΝΘΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ                                ΦΟΥΡΝΑΡΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ

 

Το δημοσίευμα είναι μια προσφορά της εταιρίας

 


« επιστροφή στη κατηγορία Ρέθυμνο

Σημειρινή ημερομηνία Τετάρτη, 25 Απρ 2018

Αρθρογραφία