ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΡΙΖΑ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Εκτύπωση

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΡΙΖΑ ΡΕΘΥΜΝΟΥ 

  • Όχι στην εγκατάλειψη του ΙΚΑ Ρεθύμνου και στην υποβάθμιση της περίθαλψης των ασφαλισμένων
  • Δημόσιο Σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για όλους

1/9/09

Είναι γνωστά τα χρόνια προβλήματα στη νοσοκομειακή περίθαλψη του Νομού μας. Στην ίδια όμως ή και χειρότερη κατάσταση με το Νοσοκομείο βρίσκεται και η νομαρχιακή μονάδα του ΙΚΑ Ρεθύμνου. Οι ελλείψεις γιατρών των περισσότερων ειδικοτήτων είναι τεράστιες, οι προσφερόμενες υπηρεσίες ανεπαρκείς και η ταλαιπωρία των χιλιάδων ασφαλισμένων του Ιδρύματος αποτελεί καθημερινό φαινόμενο

Ακόμα όμως και αυτή η προβληματική λειτουργία του ΙΚΑ ΡεΘύμνου αναμένεται να επιδεινωθεί δραματικά το επόμενο διάστημα λόγω της υπαγωγής και των ασφαλισμένων του ΤΑΞΥ στην υγειονομική περίθαλψη του ΙΚΑ από 1/9/2009. Οι προτεινόμενες από το ΙΚΑ συμβάσεις έργου με ιδιώτες γιατρούς κρίνονται δικαίως ως απαράδεκτες από τον Ιατρικό Σύλλογο Ρέθυμνου και με τα σημερινά δεδομένα δεν πρόκειται να υπάρξει προσφορά ιατρικού δυναμικού για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών του Ιδρύματος. 

Τα «θύματα» αυτών των εξελίξεων είναι κατ? αρχήν οι ασφαλισμένοι του ΤΑΞΥ , που βλέπουν ότι εκτός από τις δυσμενείς επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην απασχόληση και το εισόδημα τους, αναμένεται να υποβαθμιστεί σημαντικά και το επίπεδο της υγειονομικής τους περίθαλψης.
Ταυτόχρονα βέβαια θίγονται και οι υπόλοιποι ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι του ΙΚΑ που δεν θα μπορούν αντικειμενικά να εξυπηρετηθούν από τους ελάχιστους υπηρετούντες γιατρούς στην Υγειονομική Μονάδα Ρεθύμνου και θα αναγκαστούν να επιβαρυνθούν με επιπλέον ιδιωτικές δαπάνες υγείας. 

Η υστέρηση του Ρεθύμνου και στο θέμα αυτό είναι προφανής, αν αναλογιστεί κανείς την κατάσταση των αντίστοιχων υπηρεσιών στους γειτονικούς μας Νομούς. Αυτή η απαράδεκτη εικόνα της πρωτοβάθμιας περίθαλψης των χιλιάδων μισθωτών του ιδιωτικού τομέα, δηλαδή των πιο αδύναμων οικονομικά στρωμάτων του πληθυσμού του Νομού μας, είναι προσβλητική όχι μόνο για τους ίδιους αλλά και για την τοπική εξουσία που δεν έχει μέχρι σήμερα διεκδικήσει δυναμικά την αναβάθμιση της. Γι?αυτό και είναι απόλυτα δικαιολογημένη η οργή και η αγανάκτηση των ασφαλισμένων , έκφραση της οποίας είναι η προγραμματισμένη για σήμερα Τρίτη 1/9 συμβολική κατάληψη των Ιατρείων του ΙΚΑ που γίνεται   με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου και του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ Ρεθύμνου στηρίζει κάθε συλλογική προσπάθεια βελτίωσης της εξωνοσοκομειακής περίθαλψης των εργαζομένων του Ρεθύμνου . Αυτό που προέχει σήμερα, ιδιαίτερα λόγω της επερχόμενης πανδημίας της νέας Γρίπης , είναι η άμεση στελέχωση του ΙΚΑ με το απαραίτητο ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό όλων των ειδικοτήτων.
Θεωρούμε όμως ότι χρειάζεται ένα ενιαίο κοινωνικό και πολιτικό μέτωπο για την συνολική αναβάθμιση της Δημόσιας Υγείας στον τόπο μας, για ένα σύγχρονο και καλά στελεχωμένο Νοσοκομείο, για Κέντρα Υγείας που να μπορούν να προσφέρουν ουσιαστικές υπηρεσίες στο γηρασμένο πληθυσμό της υπαίθρου και για ένα οργανωμένο δημόσιο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην πόλη, με Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου και οικογενειακούς γιατρούς που θα καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες των πολιτών του Ρεθύμνου, είτε αυτοί είναι εργαζόμενοι, είτε είναι άνεργοι , ανασφάλιστοι ή μετανάστες χωρίς χαρτιά.   

Ρέθυμνο 31/8/2009
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

 


« επιστροφή στη κατηγορία Ρέθυμνο

Σημειρινή ημερομηνία Σάββατο, 26 Μάι 2018

Αρθρογραφία