Υπό έλεγχο τέθηκε η μεγάλη πυρκαγιά στο δήμο Λάμπης

Εκτύπωση

Υπό έλεγχο τέθηκε η μεγάλη πυρκαγιά στο δήμο Λάμπης

-1.200 στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης έκανε στάχτη στο πέρασμά της η πύρινη λαίλαπα
-Η πυρκαγιά έφθασε 150 μέτρα πριν τον οικισμό Ακτούντα

27/08/09
της Μαρίας Καλογεράκη


Ζωντάνεψε χθες στα νότια του Ρεθύμνου το πύρινο θεριό, που στο πέρασμά του έκανε στάχτη 1.200 στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης, ενώ απείλησε και τον οικισμό Ακτούντα.
Η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε λιγό μετά τις τέσσερις το μεσημέρι στην αγροτική τοποθεσία Μουρνέ του δήμου Λάμπης τέθηκε από τις πυροσβεστικές δυνάμεις, υπό πλήρη έλεγχο τα ξημερώματα.
Νωρίτερα η πύρινη λαίλαπα λόγω των δυνατών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις και κατευθυνόταν προς τους οικισμούς Δρίμισκος και Ακτούντα.
Η φωτιά σταμάτησε μόλις 150 μέτρα πριν τον οικισμό Ακτούντα.

Άμεσα δόθηκε εντολή από τον διοικητή της πυροσβεστικής υπηρεσίας Ρεθύμνου και στην περιοχή έφθασαν και τα δυο ελικόπτερα από τους γειτονικούς νομούς, όπου και έκαναν ρίψεις νερού μέχρι και τις πρώτες βραδινές ώρες καθώς οι δυνατοί άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή δυσχέραιναν ακόμα περισσότερο το έργο των πυροσβεστών.

Στη μάχη με τις φλόγες ρίχτηκαν συνολικά 12 οχήματα με 25 άνδρες από το νομό Ρεθύμνου, ένα όχημα από τα Χανιά, ένα από τις Μοίρες καθώς και επτά άνδρες από το πεζοπόρο τμήμα του νομού Ηρακλείου.
Σημαντική βοήθεια ωστόσο προσέφεραν και αυτή τη φορά οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής αλλά και γενικότερα ο δήμος Λάμπης, που με κάθε μέσο βοηθούσαν στο έργο της πυρόσβεσης.

Τώρα σε ότι αφορά στα αίτια που προκάλεσαν την καταστροφική αυτή πυρκαγιά, σύμφωνα και με τον υποδιοικητή της πυροσβεστικής υπηρεσίας Ρεθύμνου, πρόκειται για εμπρησμό. Μάλιστα υπάρχουν καταγεγραμμένες καταγγελίες στους αξιωματικούς της υπηρεσίας που διενεργούν το προανακριτικό έργο, για έναν άνδρα από την Αθήνα που επισκέπτεται κάθε χρόνο την Κρήτη για διακοπές.

Στην περιοχή σήμερα υπό τον φόβο αναζωπυρηρώσεων παραμένουν 4 οχήματα με 10 άνδρες της πυροσβεστικής υπηρεσίας Ρεθύμνου.

 


« επιστροφή στη κατηγορία Ρέθυμνο

Σημειρινή ημερομηνία Δευτέρα, 28 Μάι 2018

Αρθρογραφία