Οι εργαζόμενοι "πληρώνουν" την οικονομική κρίση

Εκτύπωση

Οι εργαζόμενοι "πληρώνουν" την οικονομική κρίση

  • Σε απόγνωση βρίσκονται οι ξενοδοχοϋπάλληλοι
  • Σε οκτώ τουλάχιστον ξενοδοχειακές μονάδες στο νομό οι εργοδότες δεν πληρώνουν τους εργαζόμενους

"Το ξέσπασμα ενός μεγάλου παγόβουνου", χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Εργατικού κέντρου Ρεθύμνου, τη συνήθη τακτική εργοδοτών που δεν καταβάλλουν στους εργαζόμενους τα δεδουλευμένα τους.

24/08/09
της Μαρίας Καλογεράκη

Λόγω της διεθνούς οικονομικής κρίσης οι εργαζόμενοι τη φετινή χρονιά περνάνε δύσκολες μέρες, ενώ σε πιο δυσμενέστερη κατάσταση φαίνεται να είναι οι ξενοδοχοϋπάλληλοι, οι οποίοι βρίσκονται πραγματικά σε αδιέξοδο. Και αυτό διότι σύμφωνα με τα στοιχεία του εργατικού κέντρου της πόλης μια μεγάλη μερίδα εργαζομένων ξεκίνησε φέτος να εργάζεται από τα τέλη Μαΐου και σε τουλάχιστον οκτώ ξενοδοχεία στο νομό Ρεθύμνου, οι εργοδότες δεν καταβάλλουν στους εργαζόμενους τα δεδουλευμένα τους.

"Υπάρχουν ξενοδοχεία, και αυτό μπορώ να το πω με βεβαιότητα, που χρωστάνε από περσινή χρονιά χρήματα στους εργαζόμενους. Βέβαια θα αναρωτιέται κανείς γιατί δεν φεύγουν. Η απάντηση είναι διότι τουλάχιστον οι εργοδότες, τους βάζουν τα ένσημα για να μπουν στο ταμείο ανεργίας και θεωρούν ότι εάν δεν παρατήσουν την δουλειά τους ίσως κάποια στιγμή να πάρουν τα δεδουλευμένα τους", επισημαίνει ο κ. Νικολιδάκης.

Η κακή οικονομική συγκυρία ωστόσο δεν έπληξε τόσο τις μεγάλες οργανωμένες ξενοδοχειακές μονάδες όσο έπληξε κυρίως τις μικρές και κατά συνέπεια και τους εργαζόμενους σε αυτές, οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν πραγματικά ακριβό το μάρμαρο.
Ο πρόεδρος του εργατικού κέντρου της πόλης αναφέρει χαρακτηριστικά ότι σε μια ξενοδοχειακή μονάδα την περσινή χρονιά, εργάζονταν συνολικά 18 άτομα ενώ τη φετινή σεζόν προσλήφθηκαν μόνο εννέα.
Τα προβλήματα που τον τελευταίο καιρό δεν έχουν τελειωμό στον κλάδο των ξενοδοχοϋπαλλήλων, κάνουν τους περισσότερους να εγκαταλείπουν το επάγγελμα και κυρίως τα νέα παιδιά.

"Και στο 90% της πληρότητας να είναι το ξενοδοχείο, μπορεί να έχει μείωση της τάξεως του 10% αλλά στο προσωπικό υπάρχει μια μείωση της τάξεως του 25 με 30%. Δηλαδή την κρίση πάλι ζητούν όλοι σχεδόν οι εργοδότες να την πληρώσει η εργατική τάξη με αποτέλεσμα οι νέοι στον χώρο των ξενοδοχείων, να ψάχνουν και μόλις βρουν εναλλακτική λύση, φεύγουν από το επάγγελμα",τονίζει ο πρόεδρος του Εργατικού κέντρου Ρεθύμνου, Γιώργος Νικολιδάκης.

Καμία εξέλιξη στο πρόβλημα των εργαζομένων που προχώρησαν την Παρασκευή σε επίσχεση εργασίας

Την ίδια ώρα για τους δεκατρείς εργαζόμενους που προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας την περασμένη Παρασκευή, ζητώντας την καταβολή των δεδουλευμένων τους, δυστυχώς μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία νεότερη εξέλιξη από την επιθεώρηση εργασίας, για το πότε και αν θα τους καταβληθούν τα χρήματα που δικαιούνται, από τον εργοδότη τους. Τώρα, σύμφωνα με τον Γιώργο Νικολιδάκη, αρκετοί εργαζόμενοι δέχονται πιέσεις και δεν καταγγέλλουν στις αρμόδιες υπηρεσίες τους εργοδότες τους.

"Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που οι εργαζόμενοι δέχονται πιέσεις και δεν μιλάνε καθόλου. Δηλαδή έχουν προσληφθεί για τετράωρο και μερικοί δουλεύουν μέχρι και 12 ώρες ενώ έχουν προσληφθεί για ημιαπασχόληση"

Συστράτευση των τουριστικών παραγόντων καλεί ο κ. Νικολιδάκης

Αρκετές ξενοδοχειακές μονάδες στο νομό Ρεθύμνου, όπως καταγγέλλει ο πρόεδρος του εργατικού κέντρου της πόλης, δεν έχουν καλές παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους επισκέπτες και καλεί τους τουριστικούς παράγοντες του νομού να συστρατευθούν προκειμένου να μην επαναληφθούν τα λάθη και οι παραλείψεις και την επόμενη τουριστική περίοδο.
"Ένας δυσαρεστημένος πελάτης επηρεάζει πάνω από 12 μελλοντικούς επισκέπτες ενώ ένας ευχαριστημένος επηρεάζει 5 με 6 άρα λοιπόν αντί να σκύψουμε πάνω στο πρόβλημα που λέγεται κρίση και ειδικότερα στον τομέα του τουρισμού, βλέπουμε ότι τα μυαλά κάποιων είναι αλλού, όπως στο πόσο θα κερδίσουν και στο πως θα κάνουν αρπαχτές", αναφέρει ο Γιώργος Νικολιδάκης.

 


« επιστροφή στη κατηγορία Ρέθυμνο

Σημειρινή ημερομηνία Παρασκευή, 23 Μάρ 2018

Αρθρογραφία