Να μην πληρώσουν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι την κρίση στον τουρισμό

Εκτύπωση

Να μην πληρώσουν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι την κρίση στον τουρισμό

Η επίσχεση εργασίας στην οποία αναγκάστηκαν να προχωρήσουν οι εργαζόμενοι ξενοδοχειακής μονάδας του Ρεθύμνου λόγω μη καταβολής δεδουλευμένων 3 μηνών, αναδεικνύει ένα γενικότερο φαινόμενο που παρατηρείται αυτή την περίοδο σε όλη τη χώρα: με την επίκληση της κρίσης στον τουριστικό τομέα, αρκετοί ιδιοκτήτες ξενοδοχείων δεν τηρούν τις στοιχειώδεις υποχρεώσεις τους απέναντι στους εργαζόμενους. Καθυστερούν για μήνες τις πληρωμές μισθών και επιδομάτων αδείας και δεν καταβάλλουν τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων. 
Είναι προφανές ότι επιχειρείται να μεταφερθεί το κόστος της τουριστικής κρίσης στη μισθωτή εργασία και να μείνει όσο γίνεται ανέπαφο το επιχειρηματικό κέρδος.

Η πτώση της φετινής τουριστικής κίνησης δεν αμφισβητείται από κανένα. Μπορεί οι αφίξεις και οι διανυκτερεύσεις να μην έχουν μέχρι στιγμής υποχωρήσει δραματικά ( σύμφωνα με το Σύλλογο Ξενοδόχων Ρεθύμνου η μείωση είναι της τάξης του 11% και 16% αντίστοιχα), η αρνητική επίπτωση όμως στο συνολικό τζίρο όλων των επιχειρήσεων που εμπλέκονται με τον τουρισμό, είναι πολύ μεγαλύτερη.

Σίγουρα δεν είναι η ώρα του καταλογισμού ευθυνών για την «μονοκαλλιέργεια» του τουρισμού στην Κρήτη και στο Ρέθυμνο, για τις ανεπαρκείς και υποβαθμισμένες υποδομές, για το κενό στην ακτοπλοϊκή σύνδεση του Νομού, για την απαράδεκτη κατάσταση του οδικού δικτύου και την απαξίωση των τοπικών αγροτικών προϊόντων ή για την κυριαρχία του μοντέλου του μαζικού-βιομηχανοποιημένου τουρισμού των all inclusive. Όλοι αυτοί οι παράγοντες όμως συνέβαλλαν στην μακροχρόνια υποτίμηση του τουριστικού μας «προϊόντος» και στην επιδείνωση της φετινής κρίσης που, ούτως ή άλλως, ήταν αναμενόμενη.   

Σήμερα το μείζον θέμα είναι η στήριξη της απασχόλησης και του εισοδήματος των εργαζομένων στον τουριστικό τομέα. Γιατί αυτοί αποτελούν ήδη τα πρώτα «θύματα» της κρίσης.

Η μείωση του χρόνου απασχόλησης στην οποία υποχρεώνονται οι ξενοδοχοϋπάλληλοι και οι καθυστερήσεις στις πληρωμές τους δεν δημιουργούν μόνο ένα τεράστιο πρόβλημα επιβίωσης για τους ίδιους και τις οικογένειες τους, αλλά συνιστούν επίσης ένα σοβαρό κοινωνικό και πολιτικό πρόβλημα τήρησης της εργατικής νομοθεσίας, παραβίασης θεμελιωδών εργασιακών δικαιωμάτων και απαξίωσης της ίδιας της εργασίας.

Η κυβέρνηση της ΝΔ αντί να δίνει απλόχερα δισεκατομμύρια ευρώ στους τραπεζίτες και στους εισαγωγείς αυτοκινήτων και κλιματιστικών, οφείλει να στηρίξει με κάθε μέσο τη σταθερή απασχόληση στον τουριστικό τομέα που πλήττεται έντονα από την οικονομική κρίση. Να ενισχύσει τις μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις και να εξασφαλίσει πλήρως την εργασία, την ασφάλιση και την περίθαλψη των χιλιάδων ξενοδοχοϋπαλλήλων. 

Οι κατά τόπους Επιθεωρήσεις Εργασίας οφείλουν επίσης να εντατικοποιήσουν τους ελέγχους στα ξενοδοχεία, ειδικά αυτή την περίοδο, αποτρέποντας την «μαύρη» εργασία, τη μη τήρηση των όρων υγιεινής και ασφάλειας λόγω της εντατικοποίησης της εργασίας και γενικότερα την ασυδοσία στο εργασιακό περιβάλλον.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Ρεθύμνου συμπαραστέκεται στο δίκαιο αγώνα των ξενοδοχοϋπαλλήλων που βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας και καλεί όλους τους εργαζόμενους του Νομού να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους. 

 

 


« επιστροφή στη κατηγορία Ρέθυμνο

Σημειρινή ημερομηνία Κυριακή, 27 Μάι 2018

Αρθρογραφία