Με μεγάλη υπερηφάνεια και συναισθηματισμό έγινε η παρουσίαση του βιβλίου του κ.Σωκράτη Τσουρδαλάκη

Εκτύπωση

ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΥΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΣΜΟ ΕΓΙΝΕ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ κ. ΣΩΚΡΑΤΗ ΤΣΟΥΡΔΑΛΑΚΗ ΜΕ ΤΙΤΛΟ « ΟΙ ΚΡΗΤΕΣ ΤΗΣ ΩΚΕΑΝΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ 19ο ΑΙΩΝΑ » ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ.

Στα πλαίσια της τριανταεπτάχρονης δράσης της Παγκρητίου Ένωσις Μελβούρνης - Αυστραλίας πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του βιβλίου του κ.Σωκράτη Τσουρδαλάκη που με τίτλο «ΟΙ ΚΡΗΤΕΣ ΤΗΣ ΩΚΕΑΝΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ 19ο ΑΙΩΝΑ» σε συνεργασία με την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ρεθύμνου και της Δημοτικής αρχής του Ρεθύμνου στο Ρέθυμνο της Κρήτης.

Η παρουσίαση έγινε την Τετάρτη 5 Αυγούστου στο «Σπίτι του Πολιτισμού » στην Νέα Πλατεία της Παλιάς Πόλης όπου πάνω από 250 άτομα τίμησαν τον συγγραφέα και την Παγκρήτιο Ένωση Μελβούρνης με την παρουσία τους.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι στους 250 που συμμετείχαν ήταν και πολυάριθμοι επαναπατρισθέντες κρητικοί, αρκετοί καλλιτέχνες που κατά καιρούς είχαν επισκεφτεί την Αυστραλία ενώ τίμησαν με την παρουσία τους και πλήθος κόσμου των γραμμάτων και μεί.

Σύντομους χαιρετισμούς έκαναν ο Νομάρχης Ρεθύμνου κ. Γιώργος Παπαδάκης, ο Δήμαρχος Ρεθύμνου κ. Γιώργος Μαρινάκης, ο Βουλευτής Ρεθύμνου κ. Ηλίας Λαμπίρης, ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Κώστας Μπαντουβάς, ο Βουλευτής της Βικτώριας - Αυστραλίας κ. Ιωάννης Πανταζόπουλος και ο Πρόεδρος της Παγκρητίου Ένωσης Μελβούρνης κ. Αντώνης Τσουρδαλάκης.

Εκτός τους προαναφερόμενους τίμησαν και με την παρουσία τους και ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Χρυσόστομος Νικάκης εκπροσοπώντας τον Σεβασμιώτατο Λάμπης & Σφακίων κ. ΕΙΡΗΝΑΙΟ, μαζί του επίσης και οι ιερείς π. Ιωάννης Λύκος, π. Ευάγγελος Τσουρδαλάκης και π. Βασίλης Χατζιδάκης, η αντινομάρχες Ιωάννα Κεφαλογιάννη, Αντώνη Μπαγιαρτάκη και οι Νομαρχιακοί Σύμβουλοι.

Συγκεκριμένα μετά την πρώτη παρουσίαση που έγινε στις 4 Φεβρουαρίου 2009 στην πολιτειακή Βουλή της Βικτώριας από τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης κ. Rob Hull, έγινε η επόμενη παρουσίαση την Παρασκευή 13 Μαρτίου στο Σύδνεϋ της Νέα Νότιας Ουαλίας στο οίκημα της Κρητικής Αδελφότητας Σύδνεϋ με τη συμμετοχή τον κ. Paul Henry, απόγονο του πρώτου Κρητικού στο Σύδνεϋ Νικόλαο Βογιατζή ενώ στο Ρέθυμνο της Κρήτης ανέλαβαν να το παρουσιάσουν οι ακόλουθοι κ. Μιχάλης Δαμανάκης, Καθηγητής, Πανεπιστημίου Κρήτης με θέμα : « Οι Ελληνικές Κοινότητες και η Ελληνομάθεια στην Ωκεανία » κ. Θεόδωρος Πελαντάκης, Φιλόλογος, Επίτιμος διευθυντής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ρεθύμνου με θέμα: « Η Μάχη της Κρήτης σαν αιτία του διαχρονικού δεσμού της Ελλάδος με την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία» Δρ. Ιωάννης Βολανάκης, Διευθυντής 13ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων) με θέμα: « Η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία στην Αυστραλία & Νέα Ζηλανδία » κ. Γεώργιος Αεράκης, Πρόεδρος, Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών με θέμα : « Η ιστορική πορεία των Κρητών της Ωκεανίας»Συντονιστής της εκδήλωσης είχε αναλάβει Αντιδήμαρχος του Δήμου Λάμπης κ. Αντώνης Ε. Τσουρδαλάκης.

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης έγινε και μια 20 λεπτή προβολή DVD σε μια γιγαντοοθόνη όπου έδωσε μια πλήρες εικόνα στους παραβρισκόμενους για την ιστορική πορεία των Κρητικών και την δράση τους σε όλους τους τομείς.

Τελειώνοντας ο συγγραφέας κ. Σωκράτης Τσουρδαλάκης στην σύντομη αλλά μεστή ομιλία του αναφέρθηκε στους πρώτους κρητικούς που έφτασαν στην Αυστραλία τα μέσα του 19ου αιώνα ενώ ανάφερε και για το δύσκολο έργο της καταγραφής των κρητικών πρώτης γενιάς που ζουν η έζησαν στην Αυστραλία μεταπολεμικά. Συνέχισε να ευχαριστήσει όλους όσους συνέβαλαν στην πραγματοποιήσει αυτού του έργου με την ευχή ότι το βιβλίο αυτό θα μείνει ορόσημο στην δεύτερη,τρίτη και μεθεπομένη γενιά.

Τελειώνοντας τον λόγο πήρε ξανά ο Πρόεδρος της Παγκρητίου Ένωσης Μελβούρνης κ. Αντωνης Τσουρδαλάκης όπου παρέδωσε τιμητικές πλακέτες στους ανθρώπους που στήριξαν ηθικά και οικονομικά την παρουσίαση του Βιβλίου στο Ρέθυμνο της Κρήτης.

 


« επιστροφή στη κατηγορία Ρέθυμνο

Σημειρινή ημερομηνία Τετάρτη, 23 Μάι 2018

Αρθρογραφία