Σε επίσχεση εργασίας προχώρησαν εργαζόμενοι σε ξενοδοχείο του Ρεθύμνου

Εκτύπωση

Σε επίσχεση εργασίας προχώρησαν εργαζόμενοι σε ξενοδοχείο του Ρεθύμνου

Δεν έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ από την αρχή της καλοκαιρινής περιόδου

22/08/09
της Μαρίας Καλογεράκη

Απογοητευτικά είναι τα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για την ανεργία στο νομό Ρεθύμνου, λόγω της κακής οικονομικής συγκυρίας που μαστίζει πλέον όλους τους κλάδους των εργαζομένων.

Νωρίς το πρωί της Παρασκευής εργαζόμενοι σε ξενοδοχειακή μονάδα του νομού, προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας ζητώντας την καταβολή των δεδουλευμένων τους. Όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι, έχουν να πληρωθούν από την αρχή της καλοκαιρινής περιόδου και δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν την κινητοποίησή τους μέχρι ως ότου δικαιωθούν, από τις αρμόδιες υπηρεσίες στις οποίες και έχουν απευθυνθεί.

Η ανεργία στο νομό Ρεθύμνου, σύμφωνα με τα στοιχεία του εργατικού κέντρου Ρεθύμνου ??καλπάζει?, με το ποσοστό να αγγίζει αυτήν την ώρα το 30%.

Σύμφωνα με τον Γιώργο Νικολιδάκη, ο οποίος περιγράφει με μελανά χρώματα το μέλλον των εργαζομένων, σε ακόμα δυσμενέστερη κατάσταση είναι οι ξενοδοχοϋπάλληλοι στο νομό Ρεθύμνου καθώς σε αρκετές ξενοδοχειακές μονάδες οι εργαζόμενοι δεν πληρώνονται από τους εργοδότες τους.
Μάλιστα αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο το προσεχές διάστημα, οι ξενοδοχοϋπάλληλοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις και σε άλλα ξενοδοχεία του νομού.

"Την επίσχεση εργασίας την κάνουμε λόγω του ότι οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι από την αρχή της σαιζόν.
Επίσης είναι αβέβαιο πότε θα πληρωθούν, κάποιοι από αυτούς είναι και ανασφάλιστοι και κάποιοι δεν ξέρουν καν αν θα τους βάλουν τα ένσημα για να μπουν στο ταμείο ανεργίας κατά τη χειμερινή περίοδο.

Άρα λοιπόν οι εργαζόμενοι αυτοί εφαρμόζουν το δικαίωμα που τους δίνει η εργατική νομοθεσία, της επίσχεσης εργασίας.

Έχουμε μια κρίση την οποία την πληρώνουν οι εργαζόμενοι, αν η επιχείρηση δεν είχε πελάτες τότε δεν θα δούλευαν και οι άνθρωποι. Από τη στιγμή όμως που το ξενοδοχείο κινείται σε ικανοποιητικά επίπεδα, οι εργαζόμενοι θα έπρεπε να έχουν πάρει τις αποδοχές τους.
Από εκεί και πέρα κανείς μας δεν δουλεύει για πλάκα, αυτό όμως δείχνει και κάτι άλλο, επίσης βασικό. Την αναλγησία του κράτους και των υπηρεσιών όπου εργαζόμενοι αναγκάζονται να βγουν στους δρόμους για να βρουν το δίκιο τους.
Δεν ασχολείτε κανείς με αυτούς. Επομένως υπάρχει ένα πρόβλημα, που δεν είναι μόνο σε αυτό το ξενοδοχείο, είναι και σε άλλα που θα τα δούμε τις επόμενες ημέρες να «ξεφυτρώνουν» ένα-ένα.
Έχουμε κρίση, έχουμε σμίκρυνση της σαιζόν, έχουμε και απλήρωτο προσωπικό.
Άρα κάπου δεν πάει άλλο. Οι εργαζόμενοι δεν μπορούν πλέον να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους και καλούμε την πολιτεία να σκύψει πάνω στα προβλήματα των εργαζομένων με σοβαρότητα
".

Την ίδια ώρα αρκετές είναι οι διαμαρτυρίες των ξένων επισκεπτών που ήρθαν για πρώτη φορά διακοπές στην πόλη Ρεθύμνου, για τις υπηρεσίες που παρέχονταν στις προβληματικές ξενοδοχειακές μονάδες όπου και διέμεναν, με αποτέλεσμα να δηλώνουν πως δεν θα επιλέξουν ξανά για τις καλοκαιρινές της διακοπές την Κρήτη.
Με αυτά τα δεδομένα είναι απόλυτη φυσιολογική η απογοήτευση αλλά και η αγωνία που εκφράζουν οι τουριστικοί παράγοντες του νομού για το μέλλον του τουρισμού.

 


« επιστροφή στη κατηγορία Ρέθυμνο

Σημειρινή ημερομηνία Πέμπτη, 26 Απρ 2018

Αρθρογραφία