Σύσκεψη φορέων στο Δήμο Συβρίτου για το Φράγμα του Πλατύ Ποταμού

Εκτύπωση

Σύσκεψη φορέων στο Δήμο Συβρίτου για το Φράγμα του Πλατύ Ποταμού

Παρουσιάστηκε η μελέτη του φράγματος του Πλατύ Ποταμού παρουσία του υφυπουργού αγροτικής ανάπτυξης.
Σε σίγουρο μονοπάτι βαδίζει η υλοποίηση του μεγαλύτερου αναπτυξιακού έργου του νησιού.

21/08/09
του Βασίλη Κασιμάτη
Ρεπορτάζ: Μαρία Καλογεράκη

Προ ημερών στο υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων υπεγράφησαν οι συμβάσεις για την εκπόνηση των μελετών αξιοποίησης του υδατικού δυναμικού της λεκάνης του Πλατύ Ποταμού. Ένα έργο που δημιουργεί μια εξαιρετική προοπτική στους δήμους Συβρίτου, Κουρητών και Λάμπης, αφού αναμένεται να αρδεύσει επαρκώς 45.000 στρέμματα Αμαριώτικης γης, αν υλοποιηθεί σωστά.

Το απόγευμα της Πέμπτης 20 Αυγούστου, στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου στο δήμο Συβρίτου στο χωρίο Αγία Φωτεινή, πραγματοποιήθηκε ανοιχτή ενημερωτική εκδήλωση, υπό την αιγίδα της περιφέρειας Κρήτης, όπου και παρουσιάστηκε η μελέτη του φράγματος του Πλατύ Ποταμού.
Το παρόν στην εκδήλωση έδωσε ο υφυπουργός αγροτικής ανάπτυξης, κ.Μιχάλης Παπαδόπουλος, φορείς, αρχές του νομού αλλά και κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής.

"Συγκεκριμένα μιλάμε για δύο έργα (υποέργα): Το πρώτο είναι η Προμελέτη και οριστική μελέτη του φράγματος-ταμιευτήρα Πλατύ Νομού Ρεθύμνης χωρητικότητας περίπου 20 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού.
Θα κατασκευαστεί επί του Πλατύ ποταμού στο νοτιανατολικό τμήμα του Νομού.
Το φράγμα θα εξασφαλίσει τις απαιτούμενες ανάγκες σε υδατικούς πόρους κατά προτεραιότητα για την άρδευση γεωργικής έκτασης 45 χιλιάδων στρεμμάτων στο νομό Ρεθύμνης.
Επίσης, περιλαμβάνει τη μελέτη αγωγού μεταφοράς νερού, ο οποίος θα μεταφέρει τον πλεονάζοντα όγκο νερού του ταμιευτήρα, περίπου 10 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού ετησίως, στην πεδιάδα Μεσσαράς του Νομού Ηρακλείου.
Ενισχύεται έτσι το ελλειμματικό υδατικό ισοζύγιο της πεδιάδας Μεσσαρά με συμπληρωματική πλήρωση του ταμιευτήρα του φράγματος Φανερωμένης και επιτυγχάνεται ταυτόχρονα ο εμπλουτισμός του υπόγειου υδροφορέα. Ο προϋπολογισμός του ανέρχεται στα 4. 600.000 ευρώ περίπου. Αυτά σε ό,τι αφορά το πρώτο υποέργο.
Το δεύτερο είναι η Προμελέτη και οριστική μελέτη αρδευτικού δικτύου στο Πλατύ για την κατασκευή των αρδευτικών δικτύων σε έκταση 45 χιλιάδων στρεμμάτων στο νομό, εντός των ορίων της υδρολογικής λεκάνης Πλατύ και εντός των ορίων των Δήμων Συβρίτου, Κουρητών και Λάμπης για την αξιοποίηση των νερών του Ταμιευτήρα του Φράγματος Πλατύ.
Ο προϋπολογισμός του ανέρχεται στα 4. 600.000 ευρώ περίπου. Αυτή η μεγάλη μελέτη με τα δύο υποέργα εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2007-2013, γνωστότερο ως πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» με συνολικό προϋπολογισμό 8.920.000 ευρώ περίπου
.", ανέφερε μεταξύ άλλων κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο υφυπουργός αγροτικής ανάπτυξης, Μιχάλης Παπαδόπουλος.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης η πολιτική αντιπαράθεση χτύπησε κόκκινο, από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης, τον νομάρχη Ρεθύμνου αλλά και τον Περιφερειάρχη για την πορεία του έργου.

Σε ιδιαίτερη συνάντηση που είχαμε σήμερα με τον Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ καθηγητή Ηλία Λαμπίρη για το ίδιο θέμα, μας ξεκαθάρισε ότι δεν είναι καθόλου ικανοποιημένος από την τοποθέτηση του Υφυπουργού κατά τη χθεσινή συνεδρίαση.

«Περιμέναμε να έρθει ο Υφυπουργός και να φέρει λύσεις στο «τραπέζι» κατόπιν των ερωτήσεων μας στη Βουλή αλλά και των  υπομνημάτων που έχουν ήδη εδώ και μήνες αποστείλει ο Νομάρχης Ρεθύμνου, Ο Δήμαρχος Κουρητών και εγώ προσωπικά, για το θέμα των συμπληρωματικών έργων για την ορθή άρδευση των 45.000 ανάντι στρεμμάτων στη περιοχή κατά κύριο λόγο του Αμαρίου.
Αντ΄ αυτού είδαμε  να ζητάει εκ νέου άλλο υπόμνημα με σκοπό προφανώς τη καθυστέρηση ενώ οι υπόλοιπες κυρίως μελέτες των έργων κατασκευής του Φράγματος και του αγωγού μεταφοράς του υδάτινου όγκου για την Μεσσαρά έχουν ήδη υλοποιηθεί.
Θα ευχόμασταν να βλέπαμε το κ. Παπαδόπουλο να είναι αποτελεσματικός όσων αφορά τους κατοίκους του Νομού Ρεθύμνου και κυρίως τους Αμαριώτες διότι πλανάτε έντονα η αίσθηση ότι και αυτή τη φορά όπως συνέβη και με το Φράγμα των Ποταμών Αμαρίου, θα δοθεί Αμαριώτικη γη χωρίς οι ίδιοι οι κάτοικοι που καλούνται να δώσουν τις περιουσίες τους, να ικανοποιηθούν πρωτίστως.
Τέλος καθίσταται σαφές ότι το έργο εξ αρχής είχε αρκετές ελλείψεις κάτι που παραδέχτηκε και ο πρώην Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου ο οποίος είπε χθες ότι υπήρξαν σοβαρές ελλείψεις όπου δημιούργησαν παρεμβάσεις οι οποίες στη πορεία όμως έγινα δεκτές
.» 

Προσπαθήσαμε να αναζητήσουμε την Βουλευτή κ. Όλγα Κεφαλογιάννη για να μας δώσει και την δική της εκδοχή αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατόν λόγω των πολλαπλών υποχρεώσεών της σήμερα. Θεωρούμαι όμως ότι το Δελτίο τύπου που εξεδόθη από το πολιτικό της γραφείο το πρωί και αναφέρεται στο ίδιο θέμα, καλύπτει την συγκεκριμένη μας αναγκαιότητα.

Πηγαίνοντας όμως πίσω στη χθεσινή συνεδρίαση και πάλι, οι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης ξεκαθάρισαν πως θα παρακολουθούν στενά την πορεία των μελετών του έργου προκειμένου να επωφεληθεί στο μέγιστο ο νομός Ρεθύμνου.
Ο υφυπουργός αγροτικής ανάπτυξης δεσμεύτηκε να εξετάσεις όλες τις προτάσεις των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης και του Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Λαμπίρη, που ακούστηκαν κατά τη διάρκεια της χθεσινής σύσκεψης, εφόσον του κατατεθούν σε διάστημα δυο εβδομάδων, για να εξετάσει εάν μπορούν να γίνουν κάποιες τροποποιήσεις.
Την ίδια ώρα το αίτημα των φορέων για κατασκευή λιμνοδεξαμενής στην περιοχή Γερακάρι, έγινε δεκτό ενώ από την πλευρά του ο δήμαρχος Κουρητών ζητάει να ενταχθούν στην μελέτη και κάποιες περιοχές του δήμου του και να προβλεφθούν οι απαιτούμενες απαλλοτριώσεις των εκτάσεων. 


« επιστροφή στη κατηγορία Ρέθυμνο

Σημειρινή ημερομηνία Τετάρτη, 23 Μάι 2018

Αρθρογραφία