Ο Ηλίας Λαμπίρης για τη απαράδεκτη κατάσταση των φυλακών

Εκτύπωση

Ο Ηλίας  Λαμπίρης για τη απαράδεκτη κατάσταση των φυλακών


Ο Bουλευτής Ρεθύμνου, καθηγητής κ. Η. Λαμπίρης, σε ομιλία του χθες στην Διακομματική Επιτροπή του Σωφρονιστικού Συστήματος της Χώρας και των Συνθηκών  διαβίωσης των Κρατουμένων, μεταξύ άλλων είπε τα εξής:

 

"...Τις τελευταίες εβδομάδες χιλιάδες κρατούμενοι έχουν ξεκινήσει απεργία πείνας, διαμαρτυρόμενοι μεταξύ των άλλων και για τις συνθήκες διαβίωσης μέσα στα σωφρονιστικά ιδρύματα.

Επομένως επί της αρχής του Νομοσχεδίου που αφορά και τις αποφυλακίσεις δεν έχουμε πρόβλημα.

Το θέμα όμως είναι ποια κριτήρια και ποιες προϋποθέσεις θα ισχύσουν από πλευράς νόμου για τη δικαστική εξουσία, ώστε να υπάρξει και διαφάνεια και αντικειμενικότητα, προκειμένου να μην υπάρξουν για μια ακόμη φορά διάφορα παράδοξα.

 Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι πράξεις τους είναι κατακριτέες από την κοινωνία, γι? αυτό εξάλλου βρίσκονται και στη φυλακή.

 Ωστόσο δεν είναι στόχος της πολιτείας να τους εξοντώσει ηθικά και σωματικά.  Οι συνθήκες κράτησης έπρεπε να είναι ανθρώπινες και να βοηθούν τους κρατούμενους να σωφρονιστούν και να επανενταχθούν στην κοινωνία πιο σωστοί άνθρωποι απ? ό,τι ήταν όταν φυλακίστηκαν.

 Θα αναφερθώ σε μια προσωπική εμπειρία που είχα την περασμένη βδομάδα:

 Στο πλαίσιο της πανελλαδικής πρωτοβουλίας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την καταγραφή της κατάστασης στα σωφρονιστικά ιδρύματα της χώρας, στις 18 Νοεμβρίου επισκέφθηκα με κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ τις δικαστικές φυλακές Χανίων και τις αγροτικές φυλακές Αγιάς.

 Κατά την επίσκεψή μας στις φυλακές Χανίων ενημερωθήκαμε για τις συνθήκες που επικρατούν στο Σωφρονιστικό Ίδρυμα τόσο από τον Διευθυντή και τον Εισαγγελέα των δικαστικών φυλακών, όσο και από εκπροσώπους των κρατουμένων.

 Οι κρατούμενοι χαρακτήρισαν τις συνθήκες κράτησης άθλιες, καθώς στο κατάστημα κρατούνται 161 άτομα, ενώ η υποδομή του είναι για 100 και οι συνθήκες υγιεινής είναι απαράδεκτες.

 Τόνισαν δε, ότι σε ορισμένους θαλάμους που φιλοξενούνται έως και 40 άτομα, υπάρχει μόλις μια τουαλέτα, ενώ είναι δύσκολο μέσα στους θαλάμους για να φθάσουν στα κρεβάτια τους.  Κι αυτό γιατί όλοι οι χώροι ανάμεσα στα κρεβάτια στο πάτωμα είναι γεμάτοι στρώματα και περπατούν πάνω σε αυτά για να φθάσουν στα κρεβάτια τους.

 Η είσοδος στους χώρους διαμονής των κρατουμένων στις δικαστικές φυλακές, δεν μας επιτράπηκε, παρ? ότι προϋπήρξε επικοινωνία τηλεφωνικά με τον ίδιο τον υπουργό.

Σε ερώτησή μας, αν γίνεται χρήση ναρκωτικών ουσιών στις φυλακές, η απάντηση ήταν αποστοματική. Πάνω από 40-50%.

 Αυτό δεν πρέπει να μας απασχολήσει αφού ήταν προγραμματισμένη επίσκεψη δύο εκπροσώπων του Κοινοβουλίου και δεν τους επιτρέπεται η ενημέρωση.

 Θυμάμαι όταν ήμουν στο Βερολίνο που θελήσαμε με την αείμνηστη τότε Υπουργό Μελίνα Μερκούρη να επισκεφθούμε τις φυλακές, για να δούμε τις συνθήκες διαβίωσης ενός φοιτητή που ήταν προφυλακισμένος επί 3 χρόνια με την κατηγορία ότι πέταξε μία πέτρα σε ένα αστυνομικό και μας επιτράπηκε λοιπόν η είσοδος και η συζήτηση με τον κρατούμενο, αλλά και τις συνθήκες κράτησης μπορέσαμε να ελέγξουμε.

 Στις φυλακές Αγιάς συναντηθήκαμε μόνο με τους εργαζομένους οι οποίοι μας επέδωσαν υπόμνημα με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, ενώ μας απαγορεύτηκε να μιλήσουμε με τους κρατούμενους όπως επίσης και να επισκεφθούμε τους θαλάμους κράτησης. Αυτές τις εντολές είχε ο Δντής των Φυλακών από πλευράς Υπουργείου αν και οι συνθήκες διαβίωσης ήταν καλύτερες από εκείνες των δικαστικών φυλακών.

 Από όλα τα παραπάνω, η εικόνα που αποκομίσαμε από τα δύο αυτά σωφρονιστικά καταστήματα είναι επιεικώς απαράδεκτη, γι? αυτό και προτείνω, κύριε Πρόεδρε, κλιμάκιο της Διακομματικής Επιτροπής να επισκεφθεί σύντομα τις συγκεκριμένες φυλακές προκειμένου να σχηματίσει ιδία άποψη.

Αλλά προϋπόθεση είναι να μην έχουμε περιορισμούς και αποκλεισμούς χώρων προκειμένου να σχηματίσουμε πλήρη εικόνα.

 Μετά τις πρόσφατες πανελλαδικές εξεγέρσεις στις φυλακές, που οδήγησαν την πολιτεία σε κάποια μικρή έστω αποδοχή των αιτημάτων των κρατουμένων, πρέπει και εμείς ως Επιτροπή  του Σωφρονιστικού  να ενεργοποιηθούμε περισσότερο και να παρέμβουμε ώστε, σε κάθε περίπτωση, ο κ. Υπουργός Δικαιοσύνης να πάρει κάθε πρόσφορο μέτρο για την αποσυμφόρηση των φυλακών και τον εκσυγχρονισμό των υποδομών τους.

Κύριε Υπουργέ νομίζω ότι πέραν εκείνων των κριτηρίων που σκέπτεστε για την αποφυλάκιση των κρατουμένων, οφείλετε να δείτε

1.                   Τις συνθήκες υγιεινής

2.                   Την καλύτερη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και

3.                   Την κοινωνική διάσταση του θέματος, προκειμένου μετά την αποφυλάκιση η επανένταξη στην κοινωνία να είναι κάτω από καλύτερες συνθήκες.

Αν αυτός που απολύεται από τις φυλακές γυρίσει στις προ της φυλάκισής του συνθήκες, τότε το σωφρονιστικό σύστημα της Χώρας έχει αποτύχει και απολύσεις από τις φυλακές θα έχουν καταστροφικές συνέπειες για το κοινωνικό σύνολο."


 

 


« επιστροφή στη κατηγορία Έλλαδα

Σημειρινή ημερομηνία Τετάρτη, 25 Απρ 2018

Αρθρογραφία