Tα βραβεία γραμμάτων και τεχνών μας ... τελείωσαν ;

Εκτύπωση

Tα βραβεία γραμμάτων και τεχνών μας ... τελείωσαν ;

η πόλη των γραμμάτων και τεχνών, ... ξέχασε τα βραβεία που θέσπισε! 

21/08/09

του Νίκου
Νίνου*
Πριν δεκατέσσερα χρόνια ο δήμος μας (με συνοπτικές διαδικασίες ) αποφάσισε, οργάνωσε, επέλεξε και απένειμε το πρώτο βραβείο γραμμάτων και τεχνών, μέσα σε μόλις 15 μέρες!

Αν κανείς ανατρέξει στο πρακτικό του δημοτικού συμβουλίου της 14 Μαρτίου 1995 θα θαυμάσει την ταχύτητα που επέδειξε ο δήμος αφού όρισε την 31 του ίδιου μηνός, για την απονομή του βραβείου που τότε ( την 14/3/95!) αποφάσισε και θέσπισε το δημοτικό συμβούλιο!
Όμως  τα βραβεία που τόσο πιεστικά θεσπίσθηκαν την 14/3/95 και δόθηκαν τότε, δόθηκαν άλλη μια φορά και μετά ... ξεχάσθηκαν!
Δεν χρειάζονται κρίσεις για την ταχύτητα απόφασης θέσπισης αυτού του βραβείου, χρειάζονται όμως κρίσεις και συζήτηση αν χρειάζονται , για την πόλη μας αυτά τα βραβεία ώστε να «αναστηλωθούν»!

Ζούμε σε μια εποχή στην οποία η διαφήμιση - καλώς ή κακώς - αποτελεί το οξυγόνο για την οικονομική ανάπτυξη μια ανάπτυξη που μονοδρομικά έχει «κρεμαστεί» στο τουριστικό προϊόν.

Επομένως κατ αρχήν, χρειάζεται κάθε δράση η οποία θα συνδράμει ή θα συντελέσει στο να «ακουσθεί» το όνομα της πόλης μας.
Στο πλαίσιο αυτό προκύπτει η θετική απάντηση για την χρησιμότητα αυτών των βραβείων.
Μια απονομή ενός βραβείου δεν αφορά μόνον στον τιμώμενο αλλά αφορά και βαρύνει ιδιαίτερα αυτό που τιμάται!
Η απονομή ενός τέτοιου βραβείου για να αποκτήσει «θεμέλια» και αναγνώριση για να αποτελέσει μια «σημαία» προβολής της πόλης, απαιτεί ανάλογης αξίας και βαρύτητας «κοντάρι» ,δηλαδή οργάνωση και σοβαρότητα εκ μέρους της πόλης.

Τα προηγούμενα βραβεία που απονεμήθηκαν, οργανώθηκαν θεωρητικά από τον δήμο και ουσιαστικά από ανθρώπους του τουρισμού της πόλης μας.
Τα τιμηθέντα πρόσωπα ήταν διεθνούς εμβέλειας και έγινε η αντίστοιχη προβολή των σχετικών εκδηλώσεων.

Έκτοτε δεν ενδιαφέρθηκε ο ιδιωτικός τομέας, δεν ξανασχολήθηκε ο δήμος!
Έχουμε την άποψη και την καταθέτουμε σε δημόσιο διάλογο, ότι το βραβείο «γραμμάτων και τεχνών» πρέπει να αναβιώσει εκπορευόμενο από τον παλαιόθεν απονεμηθέντα τίτλο στην πόλη μας ως πόλης των γραμμάτων!
Προτείνουμε στον δήμο και θα καταθέσουμε και σχετική γραπτή πρόταση στο δημοτικό συμβούλιο, να αναλάβει τις υποχρεούμενες πρωτοβουλίες του.

Διαδικαστικά χρειάζεται μια πλήρης σοβαρότητα ώστε να «κτίσουμε» μια εκδήλωση, μια δημοτική δράση υψηλού επιπέδου!
Στην αρχική φάση χρειάζεται μια επιτροπή, η οποία θα αξιολογήσει την εμπειρία των δύο προηγούμενων απονομών, θα χωροθετήσει το περιεχόμενο του βραβείου, [σε ποιόν χώρο θα στρέφεται] θα το ονοματίσει σε χρηματικό ύψος και διαχείριση του, θα ακούσει και θα καταγράψει κάθε σχετική πρόταση και ιδέα.

Η επιτροπή αυτή θα συντάξει πρόταση την οποία θα καταθέσει στο δημοτικό συμβούλιο.

Το δημοτικό συμβούλιο πριν την συζήτηση της θα την θέση σε δημοσιότητα, δεχόμενο,  (σε τακτή χρονική διάρκεια) κάθε υπόδειξη, παρατήρηση, κρίση κλπ.

Θεωρούμε ότι το βραβείο αυτό θα είναι ένα οικονομικό ποσό το οποίο θα διατίθεται σε κοινωνικό σκοπό με υπόδειξη-πρόταση του βραβευομένου.
Η απονομή του βραβείου θα γίνεται σε κατάλληλη χρονική ημερομηνία ώστε να εξασφαλίζει την μέγιστη δημοσιότητα  και παράλληλα να προσφέρει στο τοπικό τουριστικό προϊόν μια ακόμη παράμετρο προβολής και προσφοράς.
Ας αρχίσουμε να το συζητούμε ώστε να καταλήξουμε σε μια απόφαση, που να είναι η καλύτερη δυνατή για την πόλη μας!

 * Ο κ. Νίκος Νίνος
είναι Δημοτικός Σύμβουλος,
επικεφαλής της Δημοτικής
Μειοψηφίας στο Δήμο Ρεθύμνου

 

 


« επιστροφή στη κατηγορία Ρέθυμνο

Σημειρινή ημερομηνία Παρασκευή, 25 Μάι 2018

Αρθρογραφία