Τα Ζωνιανά και πάλι φόρεσαν τα γιορτινά τους

Εκτύπωση

Τα Ζωνιανά και πάλι φόρεσαν τα γιορτινά τους.

Με αφορμή τη περσινή λαμπρή γιορτή που διοργάνωσε το χωριό των Ζωνιανών και που η εφημερίδα μας δημοσίευσε τότε σε περίοπτη θέση λόγω της άρτιας οργάνωσης, ο Πολιτιστικός Σϋλλογος Ζωνιανών απέστειλε πρόσκληση προς δημοσίευση για τις φετινές τους εκδηλώσεις.

            20/08/09

του Βασίλη
Κασιμάτη
Να θυμίσουμε ότι το 2008 τα Ζωνιανά εντυπωσίασαν με την άψογη σε εκτέλεση γιορτή  του "Τυροκόμου" που διοργάνωσαν όπου η προσφορά των κατοίκων σε έργο και σε κόπο βραβεύτηκαν με το καλύτερο βαθμό.
Η Γιορτή αυτή ήταν στα πλαίσια ενός άψογα ενορχηστρωμένου πολιτιστικού προγράμματος που διήρκησε πολλές ημέρες και που ήταν εμπλουτισμένο με ποικίλο θεματολόγιο και ζεστές σε ατμόσφαιρα αλλά και σε κέφι, βραδιές!
Τα Ζωνιανά διαρκώς μας αποδεικνύουν ότι αυτά που ενίοτε γράφονται στις εφημερίδες για τη γκρίζα πλευρά του τόπου τους έρχονται σε διακρή αντίθεση με αυτά που βιώνουν καθημερινά οι κάτοικοι, οι οποίοι βιοπαλεύουν και αυτοί όπως όλοι οι σημερινοί Κρητικοί στον αγώνα της επιβίωσης.
Αυτό την αντίθεση κάνουν πράξη σήμερα και πάλι το σύνολο των κατοίκων που θέλουν το χωριό τους να ξαναγίνει γνωστό για τη πλούσια ιστορία του και την αιματοβαμμένη προσφορά του στην Κρητική κοινωνία.

Ακολούθως η επιστολή που λάβαμε από το πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου κ. Δημήτρη Παρασύρη.

"Τα Ζωνιανά ήταν ανέκαθεν ένα χωριό με πλούσια πολιτιστική δράση και με ανθρώπους δυναμικούς, ενεργούς, που αγαπούσαν και αγαπούν την παράδοση τους.
Έχοντας μακρά ιστορία στην διοργάνωση εκδηλώσεων από την δεκαετία του 1960, ο Πολιτιστικός Σύλλογος των Ζωνιανών δεν θα μπορούσε και σήμερα να μη βάλει το μεγάλο στοίχημα για την ενίσχυση των πολιτιστικών δρωμένων της περιοχής.
Το καλοκαίρι του 2008 οριοθετήθηκε ο στόχος και το στοίχημα το κερδίσαμε με τη στήριξη όλων.

Το 2009 ανεβάσαμε τον πήχη πιο ψηλά και κρίνοντας από τις εκδηλώσεις που έχουν πραγματοποιηθεί και που με ιδιαίτερη φροντίδα ετοιμάσαμε, θεωρούμε ότι το αποτέλεσμα μας ικανοποιεί ακόμα περισσότερο και μας δίνει δύναμη για αυτά που υποσχόμαστε ότι θα ακολουθήσουν.

Όπως και πέρυσι έτσι και φέτος η προσπάθεια μας για την ανάδειξη των πλούσιων πολιτιστικών στοιχείων των Ζωνιανών αλλά και των άλλων ορεινών κτηνοτροφικών περιοχών της Κρήτης θα κορυφωθεί με τη Γιορτή Βοσκού και Τυριού, που πέρυσι, την πρώτη χρονιά υλοποίησης της ιδέας μας, εντυπωσίασε τους περισσότερους από δύο χιλιάδες καλεσμένους μας. 

Τόσο τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Ζωνιανών όσο και οι κάτοικοι του χωριού είμαστε σίγουροι ότι και η φετινή εκδήλωση θα στεφθεί με απόλυτη επιτυχία και η παρουσία σας θα είναι ιδιαίτερη τιμή και χαρά για εμάς.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 23 Αυγούστου 2009 και το πρόγραμμα της περιλαμβάνει:

19:00 - 21:00
Επίδειξη παραδοσιακών τυροκομικών τεχνικών από βοσκούς και εκπροσώπους Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών όλης της Κρήτης. Γνωριμία με τοπικές γεύσεις & μαγειρική από τις γυναίκες του χωριού. Πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα με μουσικά σχήματα και χορευτικά συγκροτήματα. 

21:00 - έως ...πρωϊας!
Παρουσίαση ενός από τα μεγαλύτερα κεφαλοτύρια του κόσμου και ολοκλήρωση της εκδήλωσης με Κρητικό παραδοσιακό γλέντι."« επιστροφή στη κατηγορία Πολιτισμός

Σημειρινή ημερομηνία Τρίτη, 22 Μάι 2018

Αρθρογραφία