ΝΑΙ ! "Πλατεία Μικρασιατών" ... και οφείλουμε να ολοκληρώσουμε.

Εκτύπωση

ΝΑΙ ! "Πλατεία Μικρασιατών" ... και οφείλουμε να ολοκληρώσουμε.


    19/08/09

του Νίκου
Νίκου *

Ο τίτλος του παρόντος σημειώματος μας, εκφράζει την απάντηση μας προς όλους όσοι ειρωνεύθηκαν ή προσπάθησαν να μειώσουν την σημασία και το νόημα της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου να τιμήσει ένα σημαντικό μέρος της ιστορίας του τόπου μας, ονοματοθετώντας σε Πλατεία Μικρασιατών την πλατεία του 1ου δημοτικού σχολείου της πόλης μας!

Η μειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου της οποίας έχω την τιμή να είμαι ο επικεφαλής, εξ αρχής είχε δημόσια τοποθετηθεί με σαφήνεια και πλήρη τεκμηρίωση, υπέρ της ονομασίας της «Πλατείας Μικρασιατών» την οποία ψήφισε ο εκπρόσωπος μας στην επιτροπή ονοματοθεσίας, και τα μέλη της δημοτικής παράταξης μας στο δημοτικό συμβούλιο.
Μας προξένησε ιδιαίτερη εντύπωση η δημοσιοποιηθείς τοποθέτηση μιας σημαντικής ομάδας πολύ αξιόλογων συμπολιτών, τους οποίους σεβόμαστε και εκτιμούμε πάντα, που χαρακτήρισε το όνομα που δόθηκε,σαν όνομα που χωρίζει και δεν ενώνει τους Ρεθεμνιώτες!

Ζούμε δυστυχώς σε μια εποχή στην οποία συνεχώς «βομβαρδιζόμαστε» από παντού, με μηνύματα υποδείξεις, προτροπές κλπ, να «φλουποιήσουμε» το παρελθόν μας, να «ξεχάσουμε» την ιστορία μας, να «ξεριζωθούμε» από τις παραδόσεις μας, με συνέπεια να βρισκόμαστε σε μια πορεία του να προσπαθούμε να απαρνηθούμε την ταυτότητα μας!

Όλα τα μεγάλα ΜΜΕ , όλα τα «κουλτουριάρικα» δημοσιεύματα, όλες οι «φιλικές» και παρασυρικές παραινέσεις που δεχόμαστε, μας θυμίζουν τις εποχές των νεανικών μας χρόνων όταν οι φίλοι και οι παρέες μάς «έσερναν» στο κάπνισμα υποδεικνύοντας μας να ξεχάσουμε την οικογένεια και τις συμβουλές της!

Σεβόμαστε την άποψη όλων των συμπολιτών ,σεβόμαστε το δικαίωμα της δημοσιοποίησης της άποψης τους, σεβόμαστε το δικαίωμα της κριτικής ,όμως δεν δεχόμαστε  ότι η ονοματοθεσία της πλατείας Μικρασιατών θέτει  δήθεν σε κίνδυνο την ενότητα της Ρεθεμνιώτικης κοινωνίας!

Πάντα γράφαμε και γράφουμε, μιλούσαμε και μιλούμε για την ανάγκη της πόλης να ανακτήσει την ταυτότητα της.
Και η ταυτότητα της πόλης δεν βρίσκεται σε αόριστες και άσχετες προς το παρελθόν της ιδεογραφίες.

Θεωρούσα και υποστηρίζω ,ότι το όνομα της Πλατείας Μικρασιατών αποτελεί ένα πρώτο κομμάτι της ανασυντιθέμενης ταυτότητας της πόλης μας.
Καθένας μας είχε και δικαιούται να έχει τις πολλές τις οποιεσδήποτε απόψεις.
Το γεγονός, όμως, είναι ένα, και πλέον το θέμα έκλεισε, με την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου!

Η πλατεία στην περιοχή της παληάς πόλης δίπλα στο Ωδείο έχει όνομα και ονομάζεται πλέον «πλατεία Μικρασιατών»!
Αυτό δεν χωρίζει κανένα και είναι της γενικής αποδοχής της μέγιστης πλειοψηφίας των συμπολιτών.
Όμως δεν τελειώσαμε εδώ!
Έχουμε την άποψη ότι οφείλουμε να συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια, αυτήν την υλοποιητική διαδικασία που ξεκινήσαμε με αυτήν την σωστή ονοματοθεσία.
Η πόλη μας στερείται πλατειών και αυτό το γνωρίζουμε όλοι μας!
Η πλατεία Μικρασιατών είναι η πρώτη και μοναδική αυτήν την στιγμή πλατεία στην πόλη.
Στα «χαρτιά» υπάρχει μια ακόμη πλατεία η οποία κινδυνεύει καθημερινά να «χαθεί»!

Μιλούμε για την «πλατεία» δίπλα στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου Καλλιθέας, αυτήν που την ονομάζουμε λόγω της γειτνίασης της, ως πλατεία Αγ Γεωργίου.
Δεν γνωρίζουμε να έχει ασχοληθεί μαζί της η παρούσα δημοτική αρχή παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις μας, για τον κίνδυνο οικοπεδοποίησης της που ελλοχεύει μονίμως!

Θεωρούμε ότι υποχρεούται η δημοτική αρχή να πράξει τα αυτονόητα, αλλιώς θα έχει τεράστιες ευθύνες ,αν προκύψει αυτό που καθημερινά, φοβόμαστε.
Στις προτάσεις μας, που ήταν προεκλογικά σύμφωνη και η δημοτική πλειοψηφία, ( αλλά μετεκλογικά άλλαξε!), είναι η τροποποίηση του σχεδίου πόλης ώστε το οικόπεδο των Τεσσάρων Μαρτύρων να γίνει πλατεία!
Έχουμε την τολμηρή πρόταση να πούμε τα πράγματα με τα όνομα τους!
Το σημερινό Ρέθυμνο χρειάζεται τομές για να «αναπνεύσει»!
Τολμούμε να πούμε ότι θα είχε χροιά ενός Μεσία ο Ρεθεμνιώτης - σύγχρονος Haussman, ( των Παρισσίων του 19ου αιώνα), που θα δρομολογούσε κατεδαφίσεις στην πόλη για δημιουργία πλατειών κλπ κοινοχρήστων χώρων!

Μέχρι τότε βεβαίως είναι ολέθριο σφάλμα να οικοδομούμε οτι μας έμεινε αδόμητο όπως το οικόπεδο των Τεσσάρων Μαρτύρων, όπως «προσπαθεί» να δρομολογήσει η παρούσα δημοτική αρχή.
Για τις τρεις αυτές, ρεαλιστικά διατιθέμενες σήμερα πλατείες, προτείνουμε τα υπόλοιπα δύο ονόματα ολοκλήρωσης του παζλ της ταυτότητας της πόλης.

Το Ρέθυμνο έχει ένα ζεστό δυναμικό κομμάτι του, που βρίσκεται μακριά του ,αλλά που κρατεί άσβηστη την «φλόγα »της αγάπης για το «Ρεθεμνάκι» του!
Εννοούμε τους απόδημους Ρεθεμνιώτες, εκείνου του άλλου του «περισσότερου Ρέθεμνους», όπως τους είχαμε χαρακτηρίσει σε σχετικό κείμενο μας.

Δικαιωματικά η πλατεία της Καλλιθέας, (πρέπει να καταφέρει να διασωθεί!), θα κληθεί να τους τιμήσει και να τιμηθεί!
Πλατεία Αποδήμων Ρεθεμνιωτών! ( που στην πράξη θα περπατήσει ως πλατεία Αποδήμων).
Η πλατεία στο κέντρο της πόλης ( αυτή που θα προκύψει ,όταν ,επί τέλους, αποφασίσει ο δήμος να την τροποποιήσει ,από οικόπεδο σε πλατεία!), η δικαιωματικά κύρια πλατεία της πόλης, θα κληθεί να τιμήσει και να τιμηθεί, με την ονοματοθεσία ως πλατεία Ρεθυμνιωτών!
Ετσι δρομολογώντας αυτές τις δράσεις, θα τιμήσουμε όλο το Ρεθεμνιώτικο έμψυχο δυναμικό , δίνοντας στην πόλη μας την πληθυσμιακή ταυτότητα της.

Μικρασιάτες, Απόδημοι και Ολοι μαζί, θα συνεχίσουμε μια αναπτυξιακή προσπάθεια να κάνουμε το Ρέθυμνο αυτό που πραγματικά είναι.
Ένα Παράδεισο ευτυχισμένων πολιτών, μιας κοινής ποιοτικής πορείας, μια ενωμένη Οικογένεια,  ένα κοινό στόχο, το Ρέθυμνο που ονειρευόμαστε, το Ρέθυμνο που οραματιζόμαστε το Ρέθυμνο που «υπάρχει και το θέλουμε»!

Ορθά λοιπόν ονοματίσαμε την πλατεία Μικρασιατών.
Να συνεχίσουμε την θετική πορεία μας αφήνοντας έξω από τον δρόμο μας οποιεσδήποτε εσωστρέφειες.
Οι ονοματοθεσίες της πλατείας Αποδήμων (Ρεθεμνιωτών) και της πλατείας Ρεθεμνιωτών, μας περιμένουν.
Μην καθυστερούμε ! 
 

* ο κ. Νίκος Νίνος είναι
Δημοτικός Σύμβουλος &

επικεφαλής της μειοψηφίας
στον Δήμο Ρεθύμνου 


« επιστροφή στη κατηγορία Ρέθυμνο

Σημειρινή ημερομηνία Παρασκευή, 25 Μάι 2018

Αρθρογραφία