Φωτογραμμομετρική αποτύπωση των τοιχίων στο Φρούριο της Φορτέτσας

Εκτύπωση

Φωτογραμμομετρική αποτύπωση των τοιχίων στο Φρούριο της Φορτέτσας

Τέλη Σεπτεμβρίου παραδίδεται η μελέτη για τη φωτογραμμομετρική αποτύπωση των τοιχίων στο Φρούριο της Φορτέτσας

19/08/09
της Μαρίας Καλογεράκη

Στόχος του δήμου Ρεθύμνου είναι μέσα από αυτή τη μελέτη να ενταχθεί το φρούριο σε Ευρωπαϊκά προγράμματα χρηματοδοτήσεων.
Η μελέτη για τη φωτογραμμομετρική αποτύπωση των τοιχίων στο φρούριο της Φορτέτσας θα δοθεί στον υπεύθυνο του δήμου Ρεθύμνου για τα μνημεία και τους αρχαιολογικούς χώρους, στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Πρόκειται για μια μελέτη, η οποία αυτή την ώρα εκπονείται από φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης και θα συμβάλλει στο να πραγματοποιηθούν επιμέρους μελέτες και σχέδια, ούτως ώστε ο δήμος Ρεθύμνου να καταφέρει να εντάξει το φρούριο σε ευρωπαϊκά προγράμματα χρηματοδοτήσεων, όπως επίσης και να ζητήσει οικονομική στήριξη από το υπουργείο πολιτισμού.

«Η απαραίτητη προϋπόθεση που μου έθεσαν ήταν να "έχω στα χέρια μου" μια μελέτη.
Για να γίνει όμως αυτή η μελέτη πρέπει να περάσει από τρία στάδια. Το πρώτο στάδιο είναι να γίνει μια αποτύπωση όλων των τοιχίων για να εξεταστούν τα προβλήματα που υφίστανται, το δεύτερο στάδιο είναι να γίνει μια μελέτη από γεωπόνους στο πως θα αντιμετωπιστούν τα φυτά που έχουν αναπτυχθεί στα τοιχία και το τελευταίο στάδιο είναι οι στατικές παρεμβάσεις, δηλαδή αφού έχουν προκύψει τα συγκεκριμένα προβλήματα από την πρώτη μελέτη στη συνέχεια θα εξετάσουμε πως θα αντιμετωπιστεί στατικά το τείχος
», ξεκαθαρίζει ο υπεύθυνος για τα μνημεία του δήμου Ρεθύμνου, κ. Μίνως Αλεφαντινός.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το φρούριο της Φορτέτσας είναι η πυκνή βλάστηση που έχει αναπτυχθεί πάνω στα τοιχία. Με την μελέτη που εκπονείται τώρα από τους φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης δίνεται η δυνατότητα να ελεγχθεί οποιαδήποτε πέτρα στο τοιχίο στην πραγματική της διάσταση και να εντοπιστεί το πρόβλημα που υπάρχει.

«Δεν υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα στατικότητας αυτή τη στιγμή στο τείχος. Τα βασικά προβλήματα, τα δημιουργούν τα φυτά που έχουν αναπτυχθεί», ξεκαθαρίζει ο κ. Αλεφαντινός ενώ στη συνέχεια αναφέρεται και στο κόστος της μελέτης.

«Είναι ένα από τα μεγαλύτερα φρούρια στην Ελλάδα ,ήταν πάρα πολύ μεγάλο το κόστος που μας είχαν ζητήσει από το Ηράκλειο για να γλινει αυτή η δουλειά. Τελικά με τη βοήθεια του διευθυντή της αρχαιολογικής υπηρεσίας στο Ρέθυμνο ,του κ. Ανδριανάκη , ο οποίος ζήτησε από το Πολυτεχνείο Χανίων, οι φοιτητές μαζί με τους καθηγητές να κάνουν αυτή τη μελέτη, θα γίνει το κόστος που επωμιζόμαστε είναι πολύ λιγότερο».
Το προκαταρκτικό μελετητικό έργο θα το ολοκληρώσει μια ομάδα γεωπόνων και μια ομάδα πολιτικών μηχανικών από το Επιμελητήριο, αφού παραδοθεί η μελέτη για τη φωτογραμμομετρική αποτύπωση των τοιχίων στο φρούριο της Φορτέτσας.

Τα αποτελέσματα των μελετών αυτών θα αποσταλούν στη συνέχεια στο υπουργείο Πολιτισμού, προκειμένου οι τοπικοί φορείς να διεκδικήσουν την απαιτούμενη χρηματοδότηση και να ξεκινήσουν οι διαδικασίες αποκατάστασης του μνημείου.

 


« επιστροφή στη κατηγορία Ρέθυμνο

Σημειρινή ημερομηνία Πέμπτη, 26 Απρ 2018

Αρθρογραφία