Δασαρχείο Vs Κυνηγοί

Εκτύπωση

Δασαρχείο Vs Κυνηγοί

Μεγάλη κόντρα έχει ξεσπάσει ανάμεσα στο Δασαρχείο Ρεθύμνου και το Κυνηγετικό Σύλλογο Ρεθύμνου.

    20/08/09

του Βασίλη
Κασιμάτη
Ο λόγος είναι η απαγόρευση του κυνηγίου στα όρια προστασίας κυρίως της Πτηνοπανίδας στη περιοχή του Φράγματος των Ποταμών Αμαρίου.
Το μεν Δασαρχείο υποστήριξε της εισηγήσεις του Ο.Α.ΔΥ.Κ. για την προστασία του αναπτυσσομένου οικοσυστήματος στην ευρύτερη περιοχή του Φράγματος και οι κυνηγοί από πλευράς τους δια στόματος του προέδρου του κ. Μ.Αποστολάκη υποστηρίζουν ότι τα όρια που έχουν τεθεί αντιτίθενται στις διατάξεις που ισχύουν στη χώρα μας και κάνουν λόγο για παράλογη υπερβολή όσον αφορά τη απαγόρευση στα δεκαπέντε χιλιάδες περίπου στρέμματα όπου και ορίστηκε η προστασία της πανίδας της Λίμνης Αμαρίου στο Φράγμα Ποταμών.

Όλα ξεκίνησαν όταν το Δασαρχείο εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

"Απαγορευτική Διάταξη Θήρας στην περιοχή Φράγματος Ποταμών Νομού Ρεθύμνης 

     

Απαγορεύουμε επ αόριστο το κυνήγι όλων των θηραμάτων σε έκταση 14.842, 192 στρέμματα στην περιοχή του φράγματος Ποταμών Ν.Ρεθύμνης.
Η απαγορευμένη στη θήρα περιοχή περιλαμβάνεται μεταξύ των παρακάτω φυσικών και τεχνιτών ορίων όπως φαίνονται στο συνημμένο απόσπασμα χάρτη με κλίμακα 1:50.000 και στους πίνακες συντεταγμένων των ορίων της ήτοι:
Αρχίζει από το χωριό Βολεώνες ακολουθεί το δρόμο προς Μονή αγίου Αντωνίου Βένι, σε απόσταση 1700m περίπου στρίβει βόρεια ακολουθεί το χωματόδρομο και στη συνέχει το ρέμα τέμνοντας τον επαρχιακό δρόμο Ρέθυμνο - Αποστόλοι τέμνει την κεντρική κοίτη του Αποστολιανού ποταμού στην θέση «Φυτές».
Στη συνέχεια ακολουθεί την χαράδρα ανηφορικά έως το τέλος της, μετά κατευθύνεται Δυτικά κατά μήκος παλιού μονοπατιού και φτάνει στον αγροτικό δρόμο Αμαρίου (κτήμα Γαβρά), ακολουθεί στη συνέχεια τον ποταμό της Γενής, στρίβει σε απόσταση περίπου 1500 m Ν.Α. φτάνει στην έξοδο του φαραγγιού Αγ. Αντωνίου Πατσού και συνεχίζει Ν.Α. φτάνοντας στις αναδασώσεις Παντάνασσας και από κει συνεχίζει Β.Α. κατά μήκος χωματόδρομου μέχρι το χωριό Βολεώνες.
Οι παραβάτες τιμωρούνται με τις ποινές που προβλέπονται από τα άρθρα 287 του Ν.Δ. 86/1969 περί Δασικού Κώδικα και άρθρα 9 και 3 υπ αριθμ. 414985/29.11.1985 κοινής υπουργικής απόφασης περί μέτρων διαχείρισης της άγριας πτηνοπανίδας.
Από την εφαρμογή της απόφασης αυτής δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου.
Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. 
"

Αξίζει να σχολιάσουμε ότι ενώ η αντιπαράθεση αυτή είναι μεταξύ του κ. Μιχάλη Αποστολάκη - προέδρου του Κυνηγετικού Συλλόγου Ρεθύμνης και της κ. Κατερίνας Σπυριδάκη, Διευθύντριας του Δασαρχείου Ρεθύμνου, την απόφαση για την απαγόρευση γύρω από τη Λίμνη σφράγισε η Περιφέρεια Κρήτης ως φαίνεται και από το ακόλουθη υπ΄αριθ. 4142 σχετική απόφαση της 27/7/2009.

Κατόπιν τούτου ανοίγει και λόγω ότι οι αντικρουόμενες πλευρές είναι ανένδοτες στις απόψεις τους αναμένεται να ανοίξει μια νέα δικαστική αντιπαράθεση μεταξύ Κυνηγών & Δασαρχείου προκειμένου η Πολιτεία να αποφανθεί για το αν τελικά η προστατευόμενη έκταση που ορίστηκε γύρω από τη Λίμνη Αμαρίου είναι σωστή ή αλλιώς κριθεί ως υπερβολική.

 


« επιστροφή στη κατηγορία Ρέθυμνο

Σημειρινή ημερομηνία Τετάρτη, 23 Μάι 2018

Αρθρογραφία