Ανησυχητικά τα στοιχεία για τη μαθητική διαρροή στο νομό Ρεθύμνου

Εκτύπωση

Ανησυχητικά τα στοιχεία για τη μαθητική διαρροή στο νομό Ρεθύμνου

Στο 14,5% το ποσοστό των μαθητών που εγκαταλείπουν το σχολείο στον ορεινό Μυλοπόταμο

19/08/09
της Μαρίας Καλογεράκη

Ανησυχητικά είναι τα ποσοστά για τους μαθητές που δεν ολοκληρώνουν τη βασική εκπαίδευση στην Κρήτη. 8 χιλιάδες παιδιά στη χώρα μένουν κάθε χρόνο εκτός θρανίων σύμφωνα με έρευνα.
Τα σκήπτρα στο νησί κατέχουν οι νομοί Ρεθύμνου και Λασιθίου ενώ μικρότερα είναι τα ποσοστά των παιδιών που εγκαταλείπουν το σχολείο σε Χανιά και Ηράκλειο. "Ανοιχτή πληγή" στο νομό Ρεθύμνου σε ότι αφορά την μαθητική διαρροή εδώ και χρόνια είναι τα σχολεία στον ορεινό Μυλοπόταμο, όπου εκεί καταγράφονται και τα υψηλότερα ποσοστά των μαθητών που εγκαταλείπουν το σχολείο.
Ο προϊστάμενος της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο νομό αναφέρει τα στοιχεία που δόθηκαν και στον εισαγγελέα πρωτοδικών Ρεθύμνου, για τους μαθητές που έμειναν εκτός θρανίων τη χρονιά που πέρασε στο νομό.

"Από το 4ο γυμνάσιο έχουν διακόψει τέσσερις μαθητές, από το γυμνάσιο Κράνας επτά παιδιά, από το γυμνάσιο Περάματος 6 παιδιά, από το 3ο γυμνάσιο επτά μαθητές, από το 2ο λύκειο τρία παιδιά και από το γυμνάσιο Σπηλίου ένας μαθητής.
Αν μεταφράσουμε αυτά τα νούμερα σε ποσοστά θα δούμε ότι είναι πολύ μικρό το ποσοστό της μαθητικής διαρροής, εκεί που υπάρχει ενδιαφέρον είναι στο γυμνάσιο Κράνας, που το ποσοστό αγγίζει το 14,5%, στα άλλα σχολεία είναι της τάξεως του 1-2%"

Εντομεταξύ καθησυχαστικός εμφανίζεται ο Γιώργος Γεωργουλάκης για τα ποσοστά που καταγράφονται στο νομό Ρεθύμνου για τη μαθητική διαρροή. Σε ότι αφορά στα αίτια που οδηγούν τους μαθητές να εγκαταλείψουν το σχολείο, ο προϊστάμενος της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο νομό αναφέρει δυο κατηγορίες. Στους μαθητές που οι γονείς τους είναι οικονομικές μετανάστες και είτε πρέπει να εγκαταλείψουν την χώρα είτε για κάποιους άλλους λόγους πρέπει να φύγουν από το σχολείο και στους μαθητές που φοιτούν στον ορεινό Μυλοπόταμο. Εκεί όπου και καταγράφεται το μεγαλύτερο ποσοστό στο νομό της τάξεως του 14,5%, τα μεν αγόρια φεύγουν από το σχολείο για να ασχοληθούν με την εργασία του πατέρα τους και τα δε κορίτσια για να παντρευτούν.

Το ποσοστό των μαθητών που εγκαταλείπουν στο σχολείο στο νομό Ρεθύμνου, χρόνο με το χρόνο μειώνεται και σε αυτό έχει παίξει καθοριστικό ρόλο η δημιουργία του σχολείου δεύτερης ευκαιρίας αλλά και τα παραρτήματα των σχολείων στον ορεινό Μυλοπόταμο, που βοηθούν τους μαθητές να πάρουν απολυτήριο γυμνασίου.

 


« επιστροφή στη κατηγορία Ρέθυμνο

Σημειρινή ημερομηνία Τρίτη, 22 Μάι 2018

Αρθρογραφία