Ο Αετός ... της Αγίας Φωτεινής!

Εκτύπωση

Ο Αετός ... της Αγίας Φωτεινής!

H Κρητική φιλοξενία είναι ξακουστή στα πέρατα του κόσμου.

18/08/09
του Βασίλη Κασιμάτη


Και το Ρέθυμνο με τα ζεστά χωριά του έχει παράδοση στη φιλοξενία στοιχείο που τα χαρακτηρίζει.

Στο δημοσίευμα που ακολουθεί περιγράφεται λεπτό προς λεπτό η διάσωση ενός σπάνιου αγρίου μέλους της Πανίδας μας και συνάμα τα μηνύματα που απορρέουν από την αντίληψη των κατοίκων της Αγίας Φωτεινής. 

Περαστικός λοιπόν ο «κύριος» της φωτογραφίας αναζήτησε λίγες στιγμές ηρεμίας και ξεκούρασης στο χωριό Αγία Φωτεινή του Δήμου Συβρίτου στο Νομό Ρεθύμνου.
Ένας Αετός "Αιγύπτιος" εμφανώς καταβεβλημένος από το ταξίδι του έκανε μια διήμερη στάση στο ένα από τα τρία καμπαναριά της ομώνυμης Εκκλησίας του χωριού, της Αγίας Φωτεινής.
Πιο συγκεκριμένα ανήμερα της Παναγιάς - το Δεκαπενταύγουστο - στις 16 Αυγούστου το πρωί προσγειώθηκε στο καμπαναριό ο εικονιζόμενος Αετός.

Κάτοικοι του χωριού τηλεφώνησαν στην εφημερίδα μας και έτσι είχαμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε από κοντά το πανέμορφο αυτό μεγάλο άγριο πτηνό.
Η απορία βέβαια που προέκυψε ήταν αν το πουλί ήταν τραυματισμένο ή άρρωστο.

Αμέσως τηλεφωνήσαμε στο Ίδρυμα Προστασίας Αγρίων ζώων & πτηνών που εδρεύει πανελλαδικά στην Αίγινα. Από την υπηρεσία μας έδωσαν το τηλέφωνο του καθηγητή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας στο Ηράκλειο, του κ. Γιώργου Ανδρέου όπου και επικοινωνήσαμε μαζί του.

Ο κ. Ανδρέου αφού μας εξήγησε ότι βάσει της περιγραφής μας πρόκειται είτε για τον Αιγύπτιο Αετό, ένα σπάνιο πουλί είτε για τον δικό μας γυπαετό, τον επονομαζόμενο Σκάρα ή όρνιο. Από την εμφανή όμως κούραση του πουλιού έγινε λόγος για την Α΄ περίπτωση.

Ακολούθως λοιπόν και μετά από όλα αυτά ξεκινήσαμε μια προσπάθεια διάσωσης του αγρίου πτηνού με το σκεπτικό ότι ενώ αυτό μπορεί απλά να ξεκουραζόταν από μια τυχόν δική του υπερπροσπάθεια, από την άλλη όμως αν θα ήταν άρρωστο ίσως οι ώρες παραμονής να λειτουργούσαν εις βάρος της υγείας του.

Ετσι λοιπόν επικοινωνήσαμε με τον Διοικητή του Πυροσβεστικού Σώματος του Νομού Ρεθύμνου Αντιπυραγό κ. Χρίστο Μπουραντά με σκοπό να μας στείλει μια «πυροσβεστική σκάλα» διότι το σημείο ήταν αδύνατο να προσεγγιστεί με άλλο τρόπο.

Παράλληλα επισκεφθήκαμε τον Διοικητή του Α.Τ. Αμαρίου κ. Σπύρο Γερμανάκη από τον οποίο ζητήσαμε να επιληφθεί της διάσωσης, αίτημα που έγινε άμεσα δεκτό.

Στο τηλέφωνο βρισκόταν συνέχεια μαζί μας ο κ. Χτιστάκης από τους Αρμένους  που μας είχε φέρει ήδη σε επαφή μαζί του ο καθηγητής κ. Ανδρέου από το Ηράκλειο.
Ο κ. Χτιστάκης θα μας υποδείκνυε τον τρόπο πως θα «συλλαμβάναμε» το άγριο πουλί διότι υπήρχε σοβαρή περίπτωση να τραυμάτιζε όποιος ζύγωνε κοντά του για να τον σώσει.
Αφού όλα τα προαναφερόμενα ήρθαν σε απόλυτο συντονισμό και τη στιγμή που πρώτος έφτασε στο σημείο ο ίδιος ο Διοικητής του Πυροσβεστικού Σώματος, ο κ. Μπουραντάς μαζί με τον υπογράφοντα του δημοσιεύματος, εκείνη τη δεδομένη στιγμή - «πάει ...πέταξε το πουλί»!

Τι είχε γίνει τελικά;
Στη προσπάθεια να φωτογραφίσουμε το άγριο πτηνό ήρθαμε σε απόσταση αρκετά κοντινή μαζί του. Αυτό όμως είχε διαρκώς το κεφάλι του (λουφάξει) μέσα στο σώμα του. Εμείς του σφυρίξαμε αρκετές φορές και έτσι έβγαλε τελικά το κεφάλι και μπορέσαμε να τον φωτογραφίσουμε.
Αυτό όμως λειτούργησε καταλυτικά για το πτηνό που προφανώς «επανήλθε στη πραγματικότητα» μετά από δύο ολόκληρες ημέρες και άρχισε να κινείτε με νωχελικούς στην αρχή μικρούς γύρους.

Μέχρι εμείς να συντονίσουμε την επιχείρηση διάσωσης, πέρασε ένα διάστημα περίπου μίας και πλέον ώρας όπου σε αυτό το χρονικό διάστημα ο Αετός βρήκε το κουράγιο και επανάκτησε τις δυνάμεις του και τελικά άνοιξε τις τεράστιες φτερούγες του και αφού έκανε 3 με 4 διερευνητικούς γύρους πάνω από το χωριό που το φιλοξένησε επί διημέρου, προφανώς για να επανα-προσανατολιστεί, έπειτα πέταξε νότια, μακριά προς την Σάμιτο, το βουνό απέναντι από την Αγία Φωτεινή, συνοδευόμενος από μερικά περιστέρια. Ακολούθως πιθανώς να έβαλε ρότα (πήρε πορεία) για ακόμα νοτιότερα επιστρέφοντας πίσω στον αφρικανικό ίσως προορισμό του.

Έτσι λοιπόν τέλος καλό όλα καλά για τον «Αετό της Αγίας Φωτεινής», όπως ονομάστηκε από τους κατοίκους.

Σε αυτούς τους κατοίκους όμως θα θέλαμε να σταθούμε λίγο ακόμα.

Καταρχήν αν πούμε ότι πριν από 2 χρόνια ασχοληθήκαμε με τη διάσωση ενός ακόμα μεγάλου πτηνού στη Σαντορίνη. Στη παραλία του Περίβολου είχε προσγειωθεί ένας μεγάλος Πελεκάνος που επίσης καταβεβλημένος αναζήτησε τη φιλοξενία των εκεί κατοίκων.
το απίθανο όσο και λυπηρό είναιότι έπρεπε να φυλάμε διπλοσκοπιές έως ότου εμφανιστούν μετά από μια ημέρα οι υπεύθυνοι του Ιδρύματος και πάλι από την Αίγινα για να παραλάβουν το άρρωστο τελικά όπως αποδείχθηκε αργότερα, πελεκάνο.
Βλέπετε οι κάτοικοι είχαν ζώσει το άγριο επίσης αυτό πτηνό για να το πυροβολήσουν με σκοπό τη ταρίχευση ούτως ώστε να το κοσμήσουν ως τρόπαιο σε κάποιο τυχόν σημείο του σπιτιού τους. 

Το σημερινό μήνυμα από την Αγία Φωτεινή.

Οι άνθρωποι όμως της Αγίας Φωτεινής απέδειξαν τις ευαισθησίες τους και την αγάπη για τη φύση τους.
Επί δύο ημέρες παρατηρούσαν τον Αετό. Δεν τον ενόχλησαν! Δεν τον κυνήγησαν για τρόπαιο όπως κάνουν σε άλλα μέρη της Ελλάδας.
Τον φιλοξένησαν σαν "έναν δικό τους" και τον πρόσεχαν από κοντά.
Αξίζει λοιπόν ένα μπράβο σε αυτούς τους ανθρώπους που σεβάστηκαν την τοπική Πανίδα, σεβάστηκαν τους νόμους και κυρίως σεβάστηκαν την άγρια φύση, δίνοντας ένα μάθημα στους Έλληνες περνώντας το μήνυμα ότι:
"Ότι άγριο πετάει ή ότι περπατάει δεν μας ανήκει, αλλά ανήκει στο οικοσύστημα που για να διατηρηθεί χρειάζεται απόλυτος σεβασμός & γνώση, στοιχεία που οι κάτοικοι της Αγίας Φωτεινής του Δήμου Συβρίτου στο Ρέθυμνο, απέδειξαν ότι και τα έχουν και τους χαρακτηρίζουν"

Με τσι γειές μας ...

 


« επιστροφή στη κατηγορία Ρέθυμνο

Σημειρινή ημερομηνία Τετάρτη, 23 Μάι 2018

Αρθρογραφία