Υπάρχει συσχετισμός της συμμορίας των 16 με τη δολοφονία Χορευτάκη

Εκτύπωση

«Υπάρχει συσχετισμός της συμμορίας των 16 με τη δολοφονία Χορευτάκη»

ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΚΡΗΤΗΣ ΤΟΥ ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Το συσχετισμό της υπόθεσης της «συμμορίας των 16» με τη δολοφονία του φοιτητή Μανώλη Χορευτάκη, πέρυσι το Μάιο στο Ρέθυμνο, υποστηρίζουν όλοι οι βουλευτές του Πα. Σο. Κ. στο νησί μας σε σχετική ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων που κατέθεσαν στη Βουλή, απευθυνόμενοι προς τον Πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή.

19/08/09
Του Νίκου Αγγελάκη

Μάλιστα αφήνουν σαφείς υπαινιγμούς για ανάμειξη πολιτικών προσώπων στην υπόθεση της δολοφονίας του φοιτητή.
Στο κείμενο της ερώτησής τους οι βουλευτές, Μ. Καρχιμάκης, Μ. Σκουλάκης, Ηλίας Λαμπίρης, Βασίλης Κεγκέρογλου, Μανόλης Στρατάκης, Γιάννης Σκουλάς και Μαρία Σκραφνάκη αναφέρουν: «Κύριε Πρωθυπουργέ, η πρόσφατη αποκάλυψη της «συμμορίας των 16» έφερε στην επιφάνεια την συνέργεια ανώτατων σωφρονιστικών υπαλλήλων στις παράνομες πράξεις που είχαν διαπράξει τα μέλη της συμμορίας, γεγονός που οδήγησε τον Υπ. Δικαιοσύνης κ. Δένδια, να θέσει σε διαθεσιμότητα τον Δ/ντη των Αγροτικών Φυλακών της Αγυιάς, κ. Μ. Κυριακάκη και τον αρχιφύλακα των φυλακών Αλικαρνασσού κ. Μ. Κουγιουμουτζάκη.

Η εμπλοκή των προσώπων αυτών σε αυτές τις εγκληματικές πράξεις, έφερε στο προσκήνιο ένα άλλο σωφρονιστικό και πιθανό δικαστικό σκάνδαλο, που αφορά τη περίεργη αποφυλάκιση, τον Ιανουάριο του 2008 από τις φυλακές Αλικαρνασσού, του Ζαχ. Λαγουδάκη, ο οποίος 3,5 μήνες μετά την αποφυλάκισή του, δολοφόνησε εν ψυχρώ, αναιτίως, τον 21χρονο φοιτητή Μανώλη Χορευτάκη στο Ρέθυμνο.

Κύριε Πρωθυπουργέ, επειδή, από αυτήν την υπόθεση έχει συγκλονιστεί η κοινή γνώμη της Κρήτης και γενικότερα το πανελλήνιο.
Επειδή, έγκυροι νομικοί κύκλοι που ασχολήθηκαν και ασχολούνται με αυτή την υπόθεση, ομιλούν για σκανδαλώδη και ευνοϊκή διαχρονικά, αντιμετώπιση του Ζαχ. Λαγουδάκη, από πλευράς δικαστικών και σωφρονιστικών αρχών, ιδιαίτερα της Κρήτης.

Επειδή, σε δύο παρεμβάσεις μας στη Βουλή, δεν δόθηκαν απαντήσεις επί της ουσίας ούτε κατατέθηκε το πόρισμα της ΕΔΕ, όπως άλλωστε είχε ζητηθεί.

Επειδή, ακόμη και σήμερα σε δημοσιεύματα του τύπου, όπως για παράδειγμα τα δημοσιεύματα της εφημερίδας «Τα ΝΕΑ» (1-2/8/2009, 8-9/8/2009 και 14-15/8/2009) - τα οποία και επισυνάπτονται - αναφέρεται ότι ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος ήταν πολλαπλώς προστατευόμενος συγκεκριμένου πολιτικού προσώπου.

Επειδή, το Σεπτέμβρη, οι συγγενείς του θύματος (Χορευτάκη) και η κοινή γνώμη της Κρήτης - αλλά και όλης της χώρας - αναμένουν με ενδιαφέρον να διεξαχθεί μια δίκαιη δίκη και να γίνει ορθή απονομή της δικαιοσύνης, ώστε να υπάρξει τιμωρία του φυσικού αυτουργού αλλά και να αναζητηθούν οι ευθύνες όλων όσων συνετέλεσαν στο να αποφυλακιστεί παρανόμως ο δράστης και να διαπράξει στη συνέχεια το αποτρόπαιο αυτό έγκλημα.

Κρίνεται επιβεβλημένο:
[Α] Να γίνει αναψηλάφηση του όλου φακέλου της υπόθεσης Λαγουδάκη και να διερευνηθούν σε βάθος τα παρακάτω:

 1. Ποιοι κατέθεσαν και ποιοι έκαναν δεκτά δύο παλαιά αντίγραφα ποινικού μητρώου, 8 και 9 χρόνια αντίστοιχα, πριν την έφεση του 2005 και την αίτηση αποφυλάκισης του 2007.
 2. Τα κίνητρα των σωφρονιστικών υπαλλήλων Κουγιουμουτζάκη και Ριζωτάκη, οι οποίοι με τις επιστολές τους κατάφεραν να υπάρξει διαγραφή του πειθαρχικού παραπτώματος συμμετοχής σε στάση του Λαγουδάκη.
 3. Η σκανδαλωδώς ευνοϊκή μεταχείριση του Δ/ντη της φυλακής Αλικαρνασσού, Γ. Βαρότση που εκδηλώθηκε με ευνοϊκή εισήγηση, πλαστά μεροκάματα και δήλωση-παράκληση (!!) 37 βαρυποινιτών (όπως διαβιβάστηκε προς το Συμβούλιο Πλημ/κων Ηρακλείου από τον Δ/ντη της φυλακής με το υπ αρ.11478/22.10.2007 έγγραφο) υπέρ του Λαγουδάκη.
 4. Ποιος απέκρυψε και δεν ανέγραψε στο ποινικό μητρώο του κατηγορούμενου, τη καταδίκη 5ετούς φυλάκισης για απόπειρα ανθρωποκτονίας (αρ.11/29-3-99, 3μελές Εφετείο Ανηλίκων Κρήτης).
 5. Ποιοι λόγοι οδήγησαν τη κοινωνική λειτουργό των φυλακών Αλικαρνασσού κ. Τσιμπλιαρίδου, να βεβαιώσει υπέρ της υφ όρων αποφυλάκισης του Λαγουδάκη, ενώ εκ της θέσεως της όφειλε να γνωρίζει την επικινδυνότητα του.
 6. Γιατί η υπ. αρ. 451/2007 απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ηρακλείου - που διέγραψε το πειθαρχικό παράπτωμα της συμμετοχής σε στάση του Ζ. Λαγουδάκη, παρά την αντίθετη εισήγηση της Εισαγγελέως - έλαβε υπόψη της μόνο τις επιστολές Κουγιουμουτζάκη-Ριζωτάκη, χωρίς να κάνει καμία αναφορά στην Έκθεση-Αναφορά των 38 σωφρονιστικών υπαλλήλων που αντιτίθενται σ αυτές τις επιστολές και την οποία υπογράφει και ο ίδιος ο αρχιφύλακας Κουγιουμουτζάκης!!!

[Β] Να ελεγχτεί εκ νέου και σε βάθος το πόρισμα της Ε.Δ.Ε. που διενέργησε πριν από ένα χρόνο, ο Μ. Κυριακάκης, αναφορικά με τις συνθήκες αποφυλάκισης του Ζαχ. Λαγουδάκη και το οποίο - παρά το ότι ζητήθηκε να κατατεθεί στη Βουλή, με την υπ. αρ. 3360/102/12-8-08 Ερώτηση και ΑΚΕ του βουλευτή Μ. Σκουλάκη, δεν κατατέθηκε ΠΟΤΕ.

[Γ] Να ληφθεί σοβαρά υπόψη το καθολικό αίτημα της κοινής γνώμης, των φορέων της Κρήτης, της Πανεπιστημιακής κοινότητας (όπως αυτή εκφράστηκε στη συνεδρία της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Κρήτης στις 16-7-09), αλλά και των συγγενών του θύματος, όπως αυτό διατυπώθηκε
α) με επιστολή από τη μητέρα του θύματος προς το πρόσωπο σας, για διεξαγωγή της δίκης στα Χανιά ή στο Ρέθυμνο, προκειμένου να εξαλειφθούν οι όποιες σκιές και αμφισβητήσεις και
β) με προσφυγή στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου (27-07-2009) για μετάθεση της έδρας της δίκης.

Σημειώνεται ότι στην απόφαση για διεξαγωγή της δίκης εκτός Κρήτης ή στην Νεάπολη Λασιθίου - το μακρινότερο σημείο εντός Κρήτης - (το οποίο αποτελούσε και αίτημα του ίδιου του δράστη, ο οποίος τον Μάρτιο του 2009, ζήτησε η δίκη να γίνει εκτός Κρήτης επικαλούμενος «λόγους δημόσιας τάξης και ασφάλειας» και «αντεκδίκηση συγγενών του θύματος») συναίνεσε ο Γενικός Αστυνομικός Δ/ντης Κρήτης, ο οποίος οδηγήθηκε σε αυτή τη θέση από τις αναφορές των τεσσάρων Αστυνομικών Δ/νσεων της Κρήτης, αν και είχε προηγηθεί διαβεβαίωση του Αστυν. Δ/ντη Χανίων στον πατέρα του θύματος, ότι «δεν είχε καμία αντίρρηση η δίκη να λάβει χώρα στα Χανιά» και με δεδομένο ότι:

 • στα Χανιά έχουν διεξαχθεί ή πρόκειται να διεξαχθούν δίκες υψίστης επικινδυνότητας,
 • το «μηδενικής επικινδυνότητας» χαρακτήρα της δίκης, με βάση τη μέχρι τώρα συνολική συμπεριφορά των μελών της πλευράς του θύματος.

Κατόπιν των ανωτέρω, ζητούμε κ. Πρωθυπουργέ:

 1. Να απαντηθούν λεπτομερώς όλα τα θιγόμενα, στην [Α], [Β] και [Γ] ενότητα, σημεία που έμειναν αναπάντητα σε προηγούμενες παρεμβάσεις μας στη Βουλή.
 2. Να κατατεθούν στη Βουλή, οι εισηγήσεις των 4 Αστυνομικών Δ/νσεων της Κρήτης, συνοδευόμενες από τα πραγματικά γεγονότα ή περιστατικά στα οποία αυτές στηρίζονται και επικαλούνται σχετικά με την επαπειλούμενη διασάλευση της Δημόσιας Τάξης από φοιτητές-πανεπιστημιακούς και «ακραία και αντικοινωνικά άτομα», έτσι ώστε να μην διεξαχθεί η εν λόγω δίκη στα Χανιά.
 3. Να διερευνηθεί σε βάθος αν πίσω από όλο αυτό το δικαστικό-αποφυλακιστικό σκάνδαλο υπάρχει κάλυψη πολιτικών ή άλλων παραγόντων.
 4. Προτίθεστε να ζητήσετε από τον υπουργό Δικαιοσύνης, στα πλαίσια των ορίων ευθύνης του, να ε π α ν α ξ ε τ α σ τ ε ί αρμοδίως το αίτημα των συγγενών του θύματος, της κοινωνίας της Κρήτης και της πανεπιστημιακής κοινότητας, να οριστούν τα Χανιά ή το Ρέθυμνο, ως τόπος διεξαγωγής της δίκης, για να εξαφανιστούν οι όποιες σκιές και αμφισβητήσεις υπάρχουν αυτή τη στιγμή;
 5. Πως θα διασφαλιστεί η διεξαγωγή μιας δίκαιης και αντικειμενικής δίκης, έτσι ώστε να μη δοθεί το δικαίωμα στους οικείους του θύματος που έχουν φερθεί με απόλυτη ψυχραιμία και προσήλωση στη νομιμότητα αλλά και στην τοπική κοινωνία να κάνουν λόγο για «παρατεταμένη προστασία του δράστη σε συνέχεια της σκανδαλώδους του αποφυλάκισης» και να υπαινίσσονται άλλους λόγους που επιβάλλουν την «προστασία» αυτή;
 6. Τι απαντάτε στις συνεχείς αποκαλύψεις που βλέπουν εδώ και εβδομάδες το φως της δημοσιότητας, ότι οι υπηρεσιακοί «συνεργοί» των φυλακών, που παρείχαν διευκολύνσεις στη «συμμορία των 16» αλλά και στο δολοφόνο του φοιτητή Χορευτάκη, τελούσαν - όλοι μαζί - υπό την «ομπρέλα» πολιτικής προστασίας και αλληλεξάρτησης, εν ενεργεία υπουργού της Κυβέρνησης σας;».« επιστροφή στη κατηγορία Κρήτη

Σημειρινή ημερομηνία Παρασκευή, 25 Μάι 2018

Αρθρογραφία