Στον «αέρα» οι ασφαλισμένοι του τέως ΤΑΞΥ

Εκτύπωση

Στον «αέρα» οι ασφαλισμένοι του τέως ΤΑΞΥ

Αβέβαιο το μέλλον για χιλιάδες εργαζόμενους

14/08/09
της Μαρίας Καλογεράκη

Χωρίς δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κινδυνεύουν να μείνουν από τις αρχές Σεπτεμβρίου, οι 1.300 περίπου ασφαλισμένοι του τέως ΤΑΞΥ στο νομό Ρεθύμνου.

Σε γενική συνέλευση του ιατρικού συλλόγου που πραγματοποιήθηκε προ ημερών, κανείς γιατρός δεν εκδήλωσε ενδιαφέρον να συνάψει σύμβαση με τον ασφαλιστικό φορέα.

Με πιο απλά λόγια, δεδομένου ότι οι γιατροί που εξυπηρετούν αυτήν την ώρα τους ασφαλισμένους στο ΙΚΑ δεν επαρκούν, μετά και από αυτή την απόφαση, οι ασφαλισμένοι του τέως ΤΑΞΥ θα πρέπει να προσφεύγουν σε ιδιώτες γιατρούς για την περίθαλψή τους.

«Οι ασφαλισμένοι του πρώην ΤΑΞΥ
ο κ. Γιώργος Νικολιδάκης
ζούμε σε μια ιατροφαρμακευτική ανασφάλεια. Δηλαδή μας στοίβαξαν στο ΙΚΑ, δήθεν λόγω του ότι εκσυγχρονίζουν τα ασφαλιστικά ταμεία και κατάργησαν το ΤΑΞΥ, το οποίο και εύρωστο ήταν και παρείχε πρότυπες υπηρεσίες. Στον εκσυγχρονισμό λοιπόν του ΙΚΑ μας πάνε πλέον σε μια αβεβαιότητα που μετριέται με το να βάζουμε το χέρι στην τσέπη
», επισημαίνει ο πρόεδρος του Εργατικού κέντρου Ρεθύμνου, Γιώργος Νικολιδάκης. 

Την ίδια ώρα στην υγειονομική μονάδα του ΙΚΑ στο Ρέθυμνο δεν υπάρχουν βασικές ειδικότητες γιατρών, με αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι να περιμένουν ακόμα και 40 ημέρες για να κάνουν τις εξετάσεις τους. Τώρα έτσι όπως διαμορφώνεται η κατάσταση με τους γιατρούς που ήταν συμβεβλημένοι με το τέως ΤΑΞΥ και οι οποίοι δεν δέχονται να συνάψουν σύμβαση με το ΙΚΑ, ο πρόεδρος του εργατικού κέντρου της πόλης τονίζει πως οι 40.000 περίπου ασφαλισμένοι στο νόμο, πλέον θα περιμένουν ακόμα και 100 ημέρες για να κλείσουν ραντεβού.
Με τα νέα δεδομένα θα αναγκάζονται να προσφεύγουν σε ιδιώτες γιατρούς και σύμφωνα και με τον Νικολιδάκη το 1|3 του μισθού τους, οι ασφαλισμένοι θα το δίνουν πλέον στην ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη.

Οι εργαζόμενοι είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις στα τέλη του μήνα, προχωρώντας ακόμα και σε κατάληψη της υγειονομικής μονάδας του ΙΚΑ. 

Στο 30% το ποσοστό της ανεργίας στο νομό Ρεθύμνου  

Στο 30 τις εκατό έχει «σκαρφαλώσει» το ποσοστό της ανεργίας στο νομό Ρεθύμνου με προοπτική τους επόμενους μήνες, το ποσοστό αυτό να τιναχτεί στα ύψη.

Είτε λόγω της κακής οικονομικής συγκυρίας, είτε της κρίσης που υπάρχει αυτή την ώρα στο τομέα του τουρισμού, είτε λόγω της επερχόμενης πανδημίας της νέας γρίπης, όπως καταγγέλλει ο πρόεδρος του Εργατικού κέντρου Ρεθύμνου.

Σύμφωνα με τον κ. Νικολιδάκη , ο οποίος περιγράφει με μελανά χρώματα το μέλλον των εργαζομένων, η ανεργία στο νομό Ρεθύμνου μαστίζει όλους τους κλάδους των εργαζομένων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του εργατικού κέντρου Ρεθύμνου, για πρώτη φορά στο νομό, άνθρωποι που εργάζονταν για είκοσι χρόνια στον κατασκευαστικό τομέα, αυτή την ώρα είναι στο ταμείο ανεργίας.

Την ίδια ώρα στον κλάδο των ξενοδοχοϋπαλλήλων τα πράγματα είναι ακόμα πιο δυσοίωνα.

Ένας αρκετά μεγάλος αριθμός ξενοδοχειακών μονάδων θα βάλει λουκέτο για τη φετινή καλοκαιρινή σεζόν από τα μέσα Σεπτεμβρίου ,που σε σχέση με πέρσι έκλειναν αρχές Νοεμβρίου.
Την ίδια ώρα οι ξενοδοχοϋπάλληλοι την ερχόμενη εβδομάδα θα προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας καθώς κάποιοι εργοδότες ξενοδοχείων, δεν πληρώνουν τους εργαζόμενούς τους.

"Την ερχόμενη εβδομάδα προσανατολιζόμαστε σε επίσχεση εργασίας λόγω του ότι οι εργοδότες δεν πληρώνουν τους εργαζόμενους. Σκεφτείτε λοιπόν να δουλεύεις ,να μην πληρώνεσαι και να μην έχεις και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Άρα τι σου μένει...να χορέψεις το χορό του Ζαλόγγου ή να δράσεις όπως πρέπει... Υπάρχουν πολλοί ξενοδοχοϋπάλληλοι , οι οποίοι έχουν αποχωρήσει τελείως από το επάγγελμα, έχουν βρει άλλες δουλειές. Αυτοί όμως που μένουν ακόμα στο επάγγελμα, άλλοι απασχολήθηκαν φυσιολογικά και δυστυχώς πολλοί άλλοι υποαπασχολήθηκαν ή θεωρητικά υποαπασχολήθηκαν γιατί έχει πληγεί το εισόδημά τους σε μεγάλο βαθμό
», τονίζει ο κ. Νικολιδάκης.

Αξίζει τέλος να αναφερθεί πως ο πρόεδρος του εργατικού κέντρου Ρεθύμνου χαρακτήρισε πυροτέχνημα το ενδεχόμενο να μην δίδονται πια στους εργαζόμενους τα επιδόματα που δικαιούνται, καθώς όπως τόνισε, είναι συνταγματικό τους δικαίωμα.

 


« επιστροφή στη κατηγορία Ρέθυμνο

Σημειρινή ημερομηνία Δευτέρα, 18 Ιούν 2018

Αρθρογραφία