Ο υφυπουργός αγροτικής ανάπτυξης στο Ρέθυμνο

Εκτύπωση

Ο υφυπουργός αγροτικής ανάπτυξης στο Ρέθυμνο

  • Συναντήθηκε με παραγωγικούς φορείς του πρωτογενή τομέα για τα αγροτικά ζητήματα του νομού
  • Δέσμευση Κιλτίδη για υλοποίηση του έργου του φράγματος του Πλατύ Ποταμού


12/08/09
της Μαρίας Καλογεράκη

Οι αγροτοκτηνοτρόφοι θα συνεχίσουν να λαμβάνουν τις επιδοτήσεις και μετά το 2013, διεμήνυσε χθες από το Ρέθυμνο, όπου και βρέθηκε ο υφυπουργός αγροτικής ανάπτυξης Κώστας Κιλτίδης.
Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο νομαρχιακό μέγαρο, με πρωτοβουλία του κ. Κιλτίδη, συζητήθηκαν τα αγροτικά ζητήματα.
Οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του νομού, τοπικοί φορείς αλλά και το σύνολο των παραγωγικών φορέων του πρωτογενή τομέα που έδωσαν το παρόν στη σύσκεψη εξέθεσαν στον υφυπουργό αγροτικής ανάπτυξης τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Το θέμα που κυριάρχησε ήταν αυτό των επιδοτήσεων με τους προέδρους των ενώσεων Ρεθύμνου και Μυλοποτάμου να αναφέρουν ότι το 90% των παραγωγών κινδυνεύει να μην πάρει καν την επιδότηση που δικαιούται ενώ αρκετοί παραγωγοί είναι απλήρωτοι από το 2007.

??Η Ευρωπαϊκή γεωργία θα ενισχύεται ,προφανώς με άλλο ποσό και με άλλη διάταξη του τρόπου επιχορηγήσεων. Σίγουρα όμως θα υπάρχει ενίσχυση, η γεωργία από τότε που υπάρχει στην ανθρωπότητα οργανωμένη κοινωνία κράτους ,πάντοτε ενισχύεται. Μετά το 2013, που δεν είναι και πολύ μακριά, μπορούμε όλοι μαζί, ΠΑΣΕΓΕΣ, εκπρόσωποι και σύλλογοι του αγροτοκτηνοτροφικού τομέα να διαμορφώσουμε την πρόταση που θα ταιριάζει στη σύγχρονη ,νέα ,ελληνική , παραγωγική και ανταγωνιστική γεωργία??, τόνισε σε δηλώσεις του ο υφυπουργός αγροτικής ανάπτυξης Κώστας Κιλτίδης.

Ο νομάρχης Ρεθύμνου παρέδωσε στον κ. Κιλτίδη ένα υπόμνημα , στο οποίο μεταξύ άλλων ζητά από το αρμόδιο υπουργείο την ορθολογική κατανομή των πιστώσεων του προγράμματος ??Αλέξανδρος Μπαλτατζής??, από το οποίο ο νομός Ρεθύμνου μπορεί να επωφεληθεί και να ανακάμψει η αγροτική οικονομία του τόπου.

Ο υφυπουργός αγροτικής ανάπτυξης στη συνέχεια εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι σύντομα θα ξεπεραστούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί με τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Για πολλοστή φορά ο κ. Κιλτίδης επανέλαβε και την δέσμευση του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης να χρηματοδοτήσει και να εκτελέσει το έργο του φράγματος του Πλατύ Ποταμού. Ένα έργο συνολικού προϋπολογισμού 80 εκατ. Ευρώ ,στο οποίο οι τοπικοί φορείς ζητούν να ενταχθεί εξ ΄ολοκλήρου το έργο στην 4η προγραμματική περίοδο ,με την κατασκευή δυο δεξαμενών που επιβάλλεται να γίνουν στο δήμο Κουρητών. Και αυτό διότι, όπως τόνισε και ο νομάρχης Ρεθύμνου η αντιμετώπιση του προβλήματος με άντληση έχει απαγορευτικό κόστος όχι μόνο για την άρδευση αλλά ακόμη και για την ύδρευση.

??Αυτά τα οποία υπογράφονται , υλοποιούνται σε πρώτη φάση ως μελέτες και στη συνέχεια είναι δεδομένη η δέσμευση των οικονομικών πόρων για την εκτέλεση των έργων. Επομένως ο νομός Ρεθύμνου θα πάρει στο έπακρον αυτό που δικαιούται και πιστεύω ότι το έργο θα υλοποιηθεί κατά τον καλύτερο τρόπο??, ξεκαθάρισε ο κ. Κιλτίδης.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε επίσης στην καταπολέμηση του δάκου με τον τρόπο που εφαρμόζεται σήμερα. Οι τοπικοί φορείς πρότειναν την υιοθέτηση πιλοτικών προγραμμάτων που θα εξασφαλίζουν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και θα είναι φιλικότερα προς το περιβάλλον. Από την μεριά του ο υφυπουργός αγροτικής ανάπτυξης αναφερόμενος στο γνωστό φάρμακο για την δακοκτονία  Lebaycid, ξεκαθάρισε πως μέλημα του υπουργείου ήταν να μην υπάρξει πρόβλημα για τον ελαιόκαρπο και το παραγόμενο προϊόν, κάτι που έχει διασφαλιστεί.

Ακολούθως η αναφορά του Νομάρχη κ. Γιώργη Παπαδάκη:

===============================================================

Κύριε Υφυπουργέ,

  • Η αγροτική οικονομία κυριολεκτικά αιμορραγεί και συρρικνώνεται.
  • Οι τιμές των λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων, ζωοτροφών, του πετρελαίου παρά το γενικά στάσιμο πληθωρισμό και την μείωση των τιμών των γεωργικών προϊόντων, διατηρούνται πολύ υψηλές
  • Οι υποδομές στην ύπαιθρο παραμένουν ελλειμματικές με αποτέλεσμα το αγροτικό και κτηνοτροφικό εισόδημα να παρουσιάζει συνεχή κάμψη, και μαζική εγκατάλειψη του αγροτικού επαγγέλματος.

Για τους λόγους αυτούς επιβάλλεται το Υπουργείο σας να επέμβει αποφασιστικά, συμβάλλοντας στην βελτίωση της οικονομικής κατάστασης των αγροτών που αποτελούν βασικό πυλώνα της εθνικής μας οικονομίας και καθοριστικό παράγοντα της κοινωνικής συνοχής.

Στο πλαίσιο των επιλογών αυτών ζητώ κατ΄αρχή η κατανομή των πιστώσεων του προγράμματος «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» του Υπουργείου σας να γίνει ορθολογικά, με σχέδιο και με κριτήριο την ισόρροπη ανάπτυξη, την κοινωνική δικαιοσύνη και να αποφευχθεί η ευκαιριακή κατανομή. Γι αυτό σας υπενθυμίζω το με αριθμ. 129/10-3-2009 κοινό έγγραφο των τεσσάρων Νομαρχών της Κρήτης και περιμένουμε την ανταπόκρισή σας καθώς και την πραγματοποίησης της δέσμευσης του κ. Υπουργού για συνάντησή του με τους Νομάρχες του νησιού και το Γενικό Γραμματέα Περιφέρειας Κρήτης.

Κύριε Υφυπουργέ,

Στη γενικότερη αντιμετώπιση του προβλήματος του Νομού μας θα συμβάλλει αποφασιστικά κατ΄αρχήν η επίλυση και των ειδικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει, γι αυτό δράττομαι της ευκαιρίας να θέσω ξανά προς το Υπουργείο σας αλλά πρώτη φορά συνολικά σε σας προσωπικά, τα κυριότερα εξ αυτών:

1. «Μελέτη και έργα Φράγματος Πλατύ Ποταμού». Να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα, από το 2003, και να ενταχθεί εξ΄ολοκλήρου το έργο στην 4η  προγραμματική περίοδο. Ιδιαιτέρως θα θέλαμε να τονίσουμε την κατασκευή των δύο δεξαμενών που επιβάλλεται να γίνουν στο Δήμο Κουρητών (του Πλατάνου & του Φουρφουρά), αφού η αντιμετώπιση του προβλήματος με άντληση έχει απαγορευτικό κόστος όχι μόνο για την άρδευση αλλά ακόμη και για την ύδρευση.

2. «Αξιοποίηση Φράγματος Ποταμών».  Από τον ΟΑΔΥΚ έχει εκπονηθεί για την επέκταση του κεντρικού αγωγού δικτύων άρδευσης Φράγματος Ποταμών έχει υποβληθεί δε στο Υπουργείο σας από το Γενικό Γραμματέα Περιφέρειας Κρήτης, προϋπολογισμού 2.500.000 ευρώ και παρακαλούμε για την έγκριση της. Επίσης θεωρούμε επιβεβλημένη την προστασία αλλά αναβάθμιση της περιοχής ώστε να αποτελέσει χώρο φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς και περιβαλλοντικής αγωγής. Άλλωστε σχετική πρόταση για ένταξή της περιοχής στην κοινοτική πρωτοβουλία LEADER του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων σας έχει υποβληθεί και ζητούμε να την υποστηρίξετε.

3. «εκσυχρονισμός του αρδευτικού δικτύου των πηγών Κουρταλιώτηκατασκευάστηκε το 1967 και επέκτασή του προς Ροδάκινο». Το έργο αυτό αφορά στην ανακατασκευή και εκσυγχρονισμό του αρδευτικού δικτύου της μεγαλύτερης φυσικής πηγής στην Κρήτη. Με τον εκσυγχρονισμό θα γίνει μεγάλη εξοικονόμηση νερού και θα αρδευτούν επιπλέον 10.000 στρέμματα. Το κόστος του έργου εκτιμάται στο 1.500.000 ευρώ και η μελέτη που συντάσσεται από τον ΟΑΔΥΚ, βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο.

4. «Λιμνοδεξαμενές». Ο Δήμος Ανωγείων ζητά να αναλάβει την ευθύνη της λειτουργίας της ομώνυμης λιμνοδεξαμενής που αξιοποιείται για αρδευτικές αλλά και υδρευτικές ανάγκες του Δήμου. Η εκτίμησή μας είναι ότι αυτό θα εξυπηρετήσει καλύτερα την αξιοποίηση της λιμνοδεξαμενής. Αναγκαία & χρήσιμη επίσης θεωρείται και η κατασκευή μικρών λιμνοδεξαμενών στις περιοχές Αλοϊδων, Ζωνιανών, Ακουμιανού ποταμού, Καλονυχτίου, Σισσών, Αγκουσελιανών που θα διασώσουν και θα αξιοποιήσουν όμβρια νερά κυρίως κατά τη χειμερινή περίοδο και για τις οποίες υπάρχουν αναγνωριστικές προμελέτες που έχουν εκπονηθεί από το Υπουργείο σας.

5. «ΤΟΕΒ». Στο Νομό Ρεθύμνου λειτουργούν τέσσερεις ΤΟΕΒ (Αγ. Γαλήνης, Κουρταλιώτη, Επισκοπής, Βιζαρίου,), οι οποίοι χρειάζονται έμπρακτη στήριξη στο δύσκολο έργο τους, αυτό της διαχείρισης των υδάτων. Αρδεύουν 20.000 στρέμματα εξυπηρετώντας εκατοντάδες καλλιεργητές γης. Τα αρδευτικά τους όμως που τροφοδοτούνται είτε από γεωτρήσεις, είτε από πηγές είτε από λιμνοδεξαμενές, έχουν καταστραφεί και χρειάζονται άμεση αποκατάσταση. Ενδεικτικά θα ήθελα να σας αναφέρω ότι στον ΤΟΕΒ Αγ. Γαλήνης παρατηρούνται συσσωρευμένα και γενικευμένα προβλήματα αφού οι πυρκαγιές των τελευταίων πέντε ετών στην περιοχή κατέστρεψαν τις δύο γεωτρήσεις που τροφοδοτούν το αρδευτικό δίκτυο. Η μία αποκαταστάθηκε, απομένει όμως η αποκατάσταση της άλλης ώστε να λειτουργήσει ικανοποιητικά συμβάλλοντας εκτός των άλλων και στην κατάσβεση πυρκαγιών που παρατηρούνται κάθε χρόνο στην περιοχή αυτή. Εκτιμούμε ότι μία χρηματοδότηση της τάξης των 250.000 ευρώ προς το συγκεκριμένο ΤΟΕΒ θα εξαλείψει τα προβλήματα, αίτημα άλλωστε σχετικό, σας έχει υποβληθεί από το Νοέμβριο του 2007.

6. Πρόγραμμα εξηλεκτρισμού των ποιμνιοστασίων στο Νομό μας. Το πρόβλημα του εξηλεκτρισμού των ποιμνιοστασίων για το νομό μας είναι τεράστιο αφού τέτοια χρηματοδότηση δε έχει δοθεί από το 2005. Επειδή δε το ΠΕΠ στα ΕΣΠΑ δεν περιλαμβάνει ανάλογο Κωδικό Αριθμό Εξόδων παρακαλούμε να ενταχθεί του πρόγραμμα εξηλεκτρισμού σε πρόγραμμα του Υπουργείου σας, ώστε να συμβάλλει στον εκσυγχρονισμό της κτηνοτροφία μας.

7. «Λειβάδια Ποσειδωνίας - Τεχνητοί ύφαλοι». Η θαλάσσια περιοχή της Κρήτης είναι φτωχή σε αλιεύματα επομένως μια προσπάθεια προς τον εμπλουτισμό και την προστασία τους θα βοηθούσε την ανάπτυξη της αλιείας και της βιωσιμότητας του αλιευτικού επαγγέλματος. Ζητούμε την εκπόνηση μελέτης για την προστασία των λιβαδιών Ποσειδωνίας (ROSIDONIA OCEANICA) και τη δημιουργία τεχνιτών υφάλων που εκτιμάται ότι θα τονώσουν σε αλιεύματα την θαλάσσια περιοχή. Θα θέλαμε επίσης να σας επισημάνουμε ότι καθημερινά γινόμαστε δέκτες παραπόνων από Συλλόγους Επαγγελματιών ή Ερασιτεχνών Αλιέων και Φίλων Υποβρύχιου Ψαρέματος, οι οποίοι διαμαρτύρονται για την 164198/2008 απόφασή σας που αφορά στην ελάχιστη απόσταση από την ακτή κατά την αλιεία με αλιευτικό εργαλείο δίχτυα τράτας (μηχανότρατες).
Η συγκεκριμένη απόφαση επιτρέπει την αλιεία με αλιευτικό εργαλείο, δίχτυα τράτας, να διενεργείται πέραν του ενός ναυτικού μιλίου από την ακτή τροποποιώντας το προηγούμενο καθεστώς που επέτρεπε την αλιεία, με το συγκεκριμένο τρόπο, πέραν του ενάμισι μιλίου με αποτέλεσμα να καταστρέφεται ο γόνος και να οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια στη νέκρωση των θαλασσών μας.
Παρακαλούμε για την τροποποίηση της ανωτέρω απόφασης , όπως άλλωστε δίνεται η δυνατότητα και από τον Κανονισμό (ΕΚ) αριθμ. 1967/2006, ώστε να προστατεύσουμε τις θάλασσές μας και να εξασφαλίσουμε την εργασίας στους διακόσιους ψαράδες του τόπου μας.

8. «Καταβολή των ενισχύσεων που εκκρεμούν » και που αφορούν σχέδια Βελτίωσης, Νέους Γεωργούς, και βιολογική γεωργία-κτηνοτροφία το ύψος των οποίων ανέρχεται στα 3,5 εκ. ευρώ . Όπως επίσης και για την ενιαία ενίσχυση του 2008 που εκκρεμεί σε πολλούς δικαιούχους στον νομό μας. Επίσης άμεση καταβολή της Ενιαίας Ενίσχυσης στους παραγωγούς του νομού μας οι οποίοι στο μεγαλύτερο μέρος δεν την έχουν λάβει ακόμα με αποτέλεσμα να βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση.

9. «πρόγραμμα αναδιάρθρωσης κιτριάς»:
α) Να εφαρμοσθεί ένα πρόγραμμα ανασύστασης - αναδιάρθρωσης της κιτριάς στην Κρήτη (όμοιο με αυτό που εξαγγέλθηκε το 2005 αλλά ακυρώθηκε) και
β) Να λάβει το κίτρο ονομασία προέλευσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση και να ενισχυθούν τόσο οι παραγωγοί του όσο και η επεξεργασία και εξαγωγή του ακόμη και σε τρίτες χώρες. Η Ένωση Κιτροπαραγωγών Κρήτης (η οποία έχει υποβάλλει αναλυτικό σχετικό υπόμνημα) είναι ο αποκλειστικός φορέας διαχείρισης των κίτρων το οποίο παράγεται κυρίως στο Νομό μας.
Έχει εγκαταστάσεις, εξοπλισμό και την τεχνογνωσία για την επεξεργασία και εμπορία του (το 95% της παραγωγής του εξάγεται). Οι εργασίες της ?Ένωσης ακολουθούν φθίνουσα πορεία που οφείλεται κυρίως στη μείωση της παραγωγής μετά την καταστροφή λόγω καιρικών συνθηκών το 2004 αλλά και λόγω έλλειψης κάθε μορφής προστασίας. Προτείνουμε να ληφθούν άμεσα μέτρα, να ενταχθεί η μονάδα σε πρόγραμμα εκσυγχρονισμού και επέκτασης, ώστε η φθίνουσα πορεία της σύντομα να ανατραπεί, πριν να είναι αργά για τη βιωσιμότητα της Ένωσης.

10. «Δακοκτονία». Η καταπολέμηση του δάκου με τον τρόπο που εφαρμόζεται σήμερα, αποδεικνύεται καθημερινά, να έχει προβλήματα και να αποδεικνύεται αναποτελεσματική. Προτείνουμε την υιοθέτηση πιλοτικών προγραμμάτων που θα εξασφαλίζουν ευελιξία, μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και κυρίως θα είναι φιλικότερα προς το περιβάλλον. Επίσης πιστεύουμε ότι θα ήταν χρήσιμο σε κάθε περίοδο της δακοκτονίας να μας προκαταβάλλεται το 40% της σχετικής πίστωσης προκειμένου το απασχολούμενο προσωπικό να πληρώνεται εγκαίρως και απρόσκοπτα και συνεπώς να εξασφαλίζουμε έτσι, τη δυνατότητα ανεύρεσης κατάλληλου προσωπικού, όποτε τίθεται πρόβλημα.

11. «Στελέχωση Υπηρεσιών». Το προσωπικό που υπηρετεί στη Διεύθυνση Κτηνιατρικής αλλά και στη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων στο Ρέθυμνο δεν επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών των Αγροτικών Προγραμμάτων, όσο καλή θέληση και αν επιδεικνύει. Ζητάμε σε όλες τις αποφάσεις έγκρισης προγραμμάτων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων να προβλέπεται απασχόληση με σύμβαση προσωπικού, κυρίως Γεωτεχνικού, και να μας διατίθεται για να βοηθά στην εφαρμογή του κάθε προγράμματος, άσχετα με την όποια σταδιακή κάλυψη των οργανικών θέσεων που κάθε φορά ζητάμε αλλά εγκρίνεται με πολλή φειδώ. Επίσης ζητούμε να μας διατεθεί το προσωπικό του Τοπικού Κέντρου Αγροτικής Ανάπτυξης και του Κέντρου Ελέγχου πολλαπλασιαστικού Υλικού που επιεικώς υποαπασχολείται.

12. Πριν ένα χρόνο στο νησί μας δημιουργήθηκε Κρητικό Σύμφωνο Ποιότητας με στόχο τη διάδοση της Κρητικής διατροφής στους επισκέπτες της και όχι μόνο. Πρόκειται για την ίδρυση μίας μη κερδοσκοπικής εταιρίας, με έδρα της το Ρέθυμνο, που θα πιστοποιεί και θα διασφαλίζει την ποιότητα των κρητικών προϊόντων (ελαιόλαδο, κρασί, τυριά κλπ) τα οποία θα προσφέρονται από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο της εστίασης. Οι τέσσερεις Νομαρχίες ζήτησαν από κοινού από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων την οικονομική στήριξη του εγχειρήματος με το ποσό των 200.000 ευρώ, προκειμένου η εν λόγω εταιρία να στηρίξει, να αναδείξει, και να αξιοποιήσει την Κρητική κουζίνα και τα ποιοτικά Κρητικά προϊόντα, προς όφελος των καταναλωτών, των παραγωγών και της τοπικής οικονομίας γενικότερα και περιμένουμε την υλοποίηση του. 

Κύριε Υφυπουργέ,

Παρακαλώ να εξετάσετε τα προβλήματα που σας γνωρίζω και ελπίζω η σημερινή επίσκεψή σας στο Ρέθυμνο, να συνοδευτεί με αποφάσεις που θα δώσουν ή θα δρομολογήσουν λύσεις στα περισσότερα από αυτά, ή τουλάχιστον θα διορθώσουν λάθη του παρελθόντος. Εκτιμώ επίσης ότι είστε απόλυτα πεπεισμένος, όπως και εγώ, ότι η επίλυση των προβλημάτων αυτών θα βοηθήσει στην ανάπτυξη τόσο του Ρεθύμνου όσο και του τόπου μας γενικότερα".
 


 

 


« επιστροφή στη κατηγορία Ρέθυμνο

Σημειρινή ημερομηνία Τρίτη, 19 Ιούν 2018

Αρθρογραφία